abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.5. 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    5.5. 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (15%)
     (14%)
    Celkem 119 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Knižní recenze: Firefall

    7.12.2017 12:30 | Přečteno: 1456× | Obecné IT | poslední úprava: 22.4.2018 13:04

    Upoutávka na výbornou dvojknihu Firefall, obsahující novely Blindsight a Echopraxia od kanadského spisovatele Petera Wattse.

    Varování: Obsahuje ☠️spoilery☠️. Snažil jsem se však věnovat pouze úvodním kulisám, aniž bych prozrazoval děj.

    Siri Keeton je členem posádky kosmické lodi Theseus zastávající pozici jargonauta, jakéhosi interpretra složitostí post-humánního světa. Jeho úkolem je zajišťovat reporty a interpretaci událostí nad rámec obyčejné telemetrie pro zbytek lidí na zemi.

    Stejně jako zbytek posádky není ani Siri standardním člověkem (v knize označovanými jako baseline). V dětství podstoupil amputaci levé půlky mozku po napadení agresivním virem a místo ní získal elektronickou protézu, která mu pomohla stát se nejlepším mezi jargonauty. Jargonauti, či syntezisté, jak sami sebe radši označují, jsou schopni vnímat topologii, aniž by rozuměli podstatě vnímaného.

    Siri má tu pochybnou čest patřit mezi nejlepší jargonauty. To mu umožňuje překládat nejsložitější problémy a jejich řešení, produkované umělými inteligencemi a post-humánními bytostmi, jenž dosahují lidmi neobsažitelné dimenzionality, a přeložit je do běžného jazyka smrtelníků. Zároveň ho to ale znevýhodňuje v běžných mezilidských interakcích, neboť nechápe lidi. I z nich totiž vnímá pouze topologii, i když na úrovni, která mu prakticky umožňuje číst lidské myšlenky jen z interakcí.

    Theseus a jeho posádka byly vyslány zjistit původ 65 535 objektů, které ve stejný okamžik a v perfektním gridu shořely v atmosféře země. Světlušky, jak jsou objekty pokřtěny, během své zářivé sebevraždy pořídily a odvysílaly obrázek všeho pod nimi. Na posádce je poté zjistit kam přesně a hlavně komu, či čemu.

    Až dosud by se mohlo zdát, že se dějem jedná o standardní sci-fi. Knihu však odlišuje silný filosofický přesah a technologický rozhled autora. Ve své podstatě jde o návrat ke kořenům žánru, tedy snaze ukázat čtenáři pohled na uvěřitelnou budoucnost, prim zde ovšem nehrají „tvrdé“ technologie, jako třeba kosmické lodě, ale spíš teorie grafů a her, informatika a šok z budoucnosti, kde běžní lidé čím dál méně chápou svět, ve kterém žijí.

    Zajímavá je i post-humánní ladění románu, kde nikdo z posádky není normální člověk. Kromě samotného Siriho jsou ostatní členové, mezi které patří i specialista na jazyky a specialistka na boj, silně vylepšeni. Všem potom velí upír.

    Jo, upír. Autor nám představuje svět, kde lidé našli v historii DNA upírů, jenž vyhynuli na crucifix glitch, mutaci, která způsobila, že nejsou schopni přežít pohled na pravý úhel a tak vymřeli s nástupem civilizace. Upíři kdysi tvořili oddělenou část lidského vývoje, druh který parazitoval na lidech. Silnější, rychlejší, schopné hibernovat tak dlouho, až se z nich staly jen povídačky, dokud se kořist nerozmnožila natolik, aby mohl predátor vyjít zase ven a začít lovit. Především jsou však upíři nelidsky inteligentní dravci, plánující padesát kroků dopředu, což je důvod proč byli oživeni v post-humánním světě. Na bojišti se hodí mít na své straně geniálního stratéga.

    Osobně upíry zrovna moc nemusím, ale sem fakt sedli. Nejedná se o žádné teplé upíry jako v Twillightu, ani o akčního sympaťáka jako z Kulhánkových knih, ale o mrazivé monstrum, schopné bez problému spáchat genocidu, pro které lidé nejsou nic než přirozená kořist, a které je ze všeho nejvíc šokující svou inteligencí. Stejně jako je kočka o řád jinde, aby mohla lovit myši, tak je upír predátor o úroveň jinde, aby mohl lovit lidi. A nikoliv jen tělesně, ale i mentální architekturou, psychologií a schopností plánovat do budoucnosti. Jediný důvod, proč s lidmi spolupracuje, je společný nepřítel v podobě mimozemské entity schopné najednou a nepozorovaně dopravit nad zem v dokonalém gridu přes šedesát tisíc sond, a tedy ze své podstaty ohrožující samotnou existenci posthumánního lidstva.

    Tolik k příběhové stránce. Je tam posádka lodi a jsou tam mimozemšťani. Po dlouhé době skutečně originální a děsiví mimozemšťani úplně jiným způsobem, než všude jinde, co jsem kdy četl. Kvůli nim se vyplatí knihu číst, když už kvůli ničemu jinému.

    Pak je tu filosofická stránka románu, dodávající mu nečekanou hloubku. Musím říct, že jsem po dlouhé době zaražen, až skoro šokován bohatostí nápadů a filosofických myšlenek, jenž jsou v příběhu vetknuty skoro jen tak mimochodem. Přitom se nejedná o žádný nízký kalibr, žádné nudné hospodské filosofování.

    V knize je hodně rozebíráno, jak naše mozky konstruují mentální model z nedokonalých smyslů, a v jistém ohledu nevnímáme svět, vnímáme pouze tento model, který si děláme z informací, jež nám smysly sdělují. Pokud jsou ostatní entity v našem okolí o tolik výš, že dokáží v hlavě udržet dimenzionalitu zahrnující tisíce a tisíce proměnných, pak budou pravděpodobně schopni tento náš model nepozorovaně ovlivňovat. Co potom znamená svoboda rozhodování?

    Skrz celou knihu se táhne zkoumání myšlenky co vlastně znamená být člověkem ve světě, kde elektronika a technologie umožnila rozpínat se skrz další (elektronické) orgány například robota, či se stát kompletně virtuálním. Je možné v takovém světě mít svobodnou vůli? A co je vlastně podstatou mysli, uvědomění si sebe sama? Skutečně je to něco chtěného a důležitého? Vážně nám to dává takovou výhodu, nebo se jedná jen o krátkodobý evoluční omyl, který by byl za pár desítek tisíc let vymazán?

    Verdikt

    Překvapivě dobrá kniha. Autor se podle mého názoru může stavit na roveň velikánům žánru jako například Stross, nebo Egan. Jejo představa budoucnosti působí uvěřitelně, a stejně jako dva uvedení se drží těsně na hranici představitelného technologického třesku své doby.

    Rozhodně doporučuji.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bystroushaak avatar 7.12.2017 12:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Koukám, že první díl vyšel i česky: Slepozrakost. Ale asi bych se tomu spíš vyhnul.
    28.12.2017 10:53 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Pořídil jsem pár dní po tom co jsi to tu publikoval a zhltl jsem to dost rychle. Přišlo mi to velmi dobře čtivé, nutno podotknout, že jsem celkem nenáročný čtenář. Těším se na tvůj další tip něčeho podobného, zase "nemám co číst" :) Zdar, b.
    Bystroushaak avatar 28.12.2017 21:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Můj starší post s TOP50+ sci-fi knih jsi viděl?
    29.12.2017 10:12 b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Teď už jo, xexexe. Pěkná selekce, lepší než to filtrovat z toho texťáku. Nedávno jsem dorazil Neffovu Tmu a Kyberbouři od M. Mathera a kupodivu mě oba tituly dost bavily. Tak zkusím Chtorranskou sérii, to vypadá skvěle. Dík! ;]
    7.12.2017 14:43 elenril
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Souhlasím, hodně dobrá kniha. Jako jediný zásadnější problém mi přišlo, že všechny postavy jsou až moc nelidské, takže jsem měl problém s nimi empatizovat. Nakonec mi moc nezáleželo co se s nimi stane, což u cosmic horror story dost ubíra na váze.
    Bystroushaak avatar 7.12.2017 14:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    A četl jsi i druhou polovinu (Echopraxia).
    7.12.2017 14:52 elenril
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Zatím ne, ale bylo mi řečeno že je v tomto ohledu ještě horší. Snad se k ní někdy dostanu.
    Bystroushaak avatar 7.12.2017 15:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Hlavní postava je tam obyčejný člověk, takže imho spíš lepší.
    8.12.2017 07:35 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    vyhynuli na crucifix glitch, mutaci, která způsobila, že nejsou schopni přežít pohled na pravý uhel

    prý už píše další díl, kde jsou jeste uber upíři, kteří vyhynuli, protoze nejsou schopni prezit pohled na trojúhelník. Vyhubili je ilumináti.
    10.12.2017 08:24 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    předpokládaný důvod vyhynutí všech upírů je ten, že nakonec jejich prokletí zmutovalo na neschopnost přežít pohled na kosočtverec - čímž v podstatě ztratili schopnost podívat se na většinu lidí na planetě zemi

    to také vysvětluje dosud neobjasněný nárůst lidí kosočtverců od určitého období - kosoupíři vyhubili skoro všechny nekosočtverce a pak je kosočtverci prostě převálcovali...
    Bystroushaak avatar 10.12.2017 18:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    No, já vím, že to vypadá jako úplná blbost, ale autor se tomu v knize věnuje ke konci víc. Pokud si dobře vzpomínám, tak dokonce vysloveně uvádí ukázky pacientů trpících epilepsií, kteří na tom byli podobně. Není to úplně špatný způsob, jak se zbavit upírů s nástupem civilizace:
    Another deleterious cascade effect was the so-called "Crucifix Glitch"— a cross-wiring of normally-distinct receptor arrays in the visual cortex, resulting in grand mal-like feedback siezures whenever the arrays processing vertical and horizontal stimuli fired simultaneously across a sufficiently large arc of the visual field. Since intersecting right angles are virtually nonexistent in nature, natural selection did not weed out the Glitch until H. sapiens sapiens developed Euclidean architecture; by then, the trait had become fixed across H. sapiens vampiris via genetic drift, and—suddenly denied access to its prey—the entire subspecies went extinct shortly after the dawn of recorded history.
    8.12.2017 09:02 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Zní to parádně, díky za tip. Akorát jsem si teď koupil prvního Egana v originále (The Clockwork Rocket), a nevím nevím jestli jsem nepřecenil svoje jazykové schopnosti :-D
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    8.12.2017 14:32 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Že by bych byl jediný, komu to na první pohled připadá jako blábol...?
    Bystroushaak avatar 8.12.2017 14:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Myslíš ten blog, nebo kniha? Je to samozřejmě záležitost vkusu, ale knize bych být tebou dal šanci, i pokud se ti nelíbil blog.
    8.12.2017 17:14 Omas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Blindsight je jedna z mych oblibenych knih. Nejvic mi v pameti utkvela ta naprosta cizost "Rorschache" a nasledne filozofovani nad tim, co vlastne je zivot, inteligence a inteligentni chovani. Docela to otevira obzory.

    I zbytek byl vyborny. Dokonce i upir byl zabavny i kdyz tyhle veci typicky naznacuji brak. Echopraxii jsem jeste necetl.
    Bystroushaak avatar 15.12.2017 10:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Jo, Rorschach je fakt něco jiného. Mně se na tom asi nejvíc líbilo, že to nebylo naivní. Jedna z mála knih, kde jsem měl pocit, že takhle cizí by mimozemšťani skutečně mohli být.
    JiK avatar 9.12.2017 22:26 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    a odkaz na kindle e-book zdarma je kde? Nalakat umi kazdy...
    Bystroushaak avatar 10.12.2017 09:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    10.12.2017 15:50 123456
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Knižní recenze: Firefall
    Wow, ty ještě žiješ? Jsi zlÍ.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.