abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 39
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (16%)
     (14%)
    Celkem 115 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník
    Alternativně viz také můj osobní blog (RSS pro anglické články, RSS pro české články), kde toho hlavně v angličtině vychází mnohem víc.

    Víte že můžete odebírat mé blogy pomocí RSS? (Co je to RSS?)


    A kdo neumí použít RSS, tak je tu twitter: @Bystroushaak.

    Od určité doby jsou všechny texty které zde publikuji verzované na Githubu.

    Jestliže najdete chybu, nepište mi do diskuze a rovnou jí opravte. Github má online editor, není to skoro žádná práce a podstatně mi tím usnadníte život. Taky vás čeká věčná sláva v commit logu :)

    Aktuální zápisy

    Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)

    10.10.2018 16:38 | Přečteno: 3547× | Obecné IT | poslední úprava: 10.10.2018 19:50

    Před půl rokem jsem si koupil novou čtečku, poté co se ta stará odporoučela do věčných lovišť. Tak jako pokaždé, když jsem si v posledních letech koupil čtečku (Cybook odyssey HD frontlight, Kindle 3G, PocketBook 630 Sense, Bookeen Cybook Muse HD a teď InkBOOK Prime), mám z ní smíšené pocity.

    Původně jsem z ní měl docela pozitivní dojem, s odstupem času ale musím konstatovat, že to nebylo ani tak čtečkou samotnou, jako spíš zkušenosti a zážitky s čtečkou před ní. Člověk se tak například naučí ocenit, že dotyková plocha reaguje na doteky. To rozhodně není samozřejmost.

    Proč zrovna inkBOOK

    Stará čtečka umřela ráno při čekání na autobus a odpoledne už jsem chtěl pokračovat ve čtení. Alza doručuje express kurýrem do pár hodin, proto jsem se svým výběrem omezil právě na nabídku čteček prodávaných zde. To do jisté míry zužilo paletu nabídky.

    Když jsem se podíval na seznam nabízeného zboží, a nechal si je seřadit od nejdražších po nejlevnější, s překvapením jsem zjistil, že situace sortimentu v Alze se s časem zhoršuje.


    (Kompletní seznam všech čteček k dispozici na alze v době psaní tohoto článku (2018/3).)

    Narozdíl od doby před pár lety je tam k dispozici jen pár značek: Amazon, Pocketbook, InkBOOK, Bookeen, C-TECH, Energy Sistem a Approx, který ovšem používá TFT displeje, takže se jedná spíš o zretardovatěné tablety, než o čtečky.

    Těžko bych to podložil reálnými daty, ale přijde mi, že v roce 2013, když jsem si kupoval svou první čtečku, byla situace na trhu podstatně bohatší, jak co do modelů, tak co do výrobců.

    Amazon nemám rád, jak kvůli omezeným proprietárním formátům, tak kvůli uživatelskému rozhraní, které mi prostě nesedlo (mám doma starší Kindle). Pocketbook jsem měl a nikdy více. Booken mi právě odešel a taky mě mocně sral. C-TECH a Energy Sistem mají špatné recenze. Vylučovací metodou mi tedy zbyl jen inkBook.

    Pár fotek a první dojmy

    První dojmy jsou pozitivní. Čtečka reaguje na doteky skoro jako tablet, nemusím na ní tlačit, ani dotek pětkrát opakovat, jak je typické třeba u Bookeenu. Váhově je trochu těžší, magnetické pouzdro, které jí automaticky vypne, když ho zavřu mi přijde jako super nápad.

    Displej je lehce horší, než co jsem měl předtím, celkově mi to nevadí a všimnu si toho jen když se fakt snažím. Co mě trochu zaráží je nefunkčnost gest pro otočení obrazovky. Musí se to dělat ručně v nastavení, a to pro každou knihu zvlášť. To je poněkud něšťastné.

    Hardwarová tlačítka, která se mi původně na čtečce líbila, jsou špatně zpracovaná, obtížně nahmatatelná, celkově je problém je zmáčknout a občas nereagují. Dotyková plocha to do jisté míry kompenzuje svojí responzibilitou, takže naštěstí většinu času nemám tu potřebu.

    Nevýhody

    Postupem času jsem si začal všímat čím dál víc problémů a nevýhod. Časem jsem je začal fotit.

    Špatně přeložené uživatelské rozhraní

    Je to relativní blbost, ale dosahující skoro absurdních rozměrů, a táhnoucí se skrz úplně celé uživatelské menu. Například v nastavení podsvícení je při zhasnutém stavu na tlačítku pro rozsvícení napsáno „Zhasnout“, místo „Rozsvítit“. A když ho zmáčnete, tak se na něm objeví nápis „Light 100%“.

    Nebo v nastavení velikosti rozestupů mezi řádky je půlka česky a půlka španělsky (!).

    A tak podobně:

    Občasné pády aplikací

    Čas od času něco spadne. Například reader. Ale většinou se sám restartuje, takže to tolik nevadí.


    Občasné vytuhávání readeru

    Reader čas od času zobrazuje po probuzení jen prázdnou bílou stránkou. Musí se vypnout a znova pustit, aby začal fungovat. Nestává se to moc často, odhadem tak jednou denně. Jindy prostě jen tak zatuhne:

    Divný bug se stránkováním

    U spousty knih je v landscape módu, kdy máte čtečku „naležato“ nějak rozbitý výpočet kolik se toho vlastně vejde na obrazovku. Výsledkem je, že některé stránky jsou plné, na jiných je jen jeden odstavec. Je to lehce otravné, ale dá se s tím žít.

    Chybějící globální nastavení čtecího programu

    Když už jsme u nastavování landscape módu, tak považuji za maximálně otravné, že nejde nastavit globálně. Musíte to dělat pro každou knížku zvlášť, to samé s velikostí písma.

    Špatně konfigurovatelné velikosti písmen

    Konfigurace velikosti písma nenavrhoval člověk. Nevím, jestli to byl mimozemšťan, umělá inteligence, nebo jenom nějaký optimalizační algoritmus, který se snažil vyhovět vágně popsanému zadání, každopádně to nedává už od prvního zběžného pohledu žádný smysl.

    Zde je ukázka všech velikostí:

    Jak je možné vidět, reálně použitelné jsou z nich dvě, či pokud je někdo extra slepý, tak tři. Proč je tam ten zbytek vážně nechápu. A ne, není to styl knihy, je to takhle ve všech fontech, formátech a eboocích.

    Divné zobrazení pozice v knize

    Tohle jsem taky vůbec nepochopil. Místo aby se pozice zobrazovala formou progress baru, procent, nebo třeba jen nějakého pseudo-stránkovacího poměru (235/303) na spodní, nebo horní straně obrazovky, tak se zobrazuje napravo. A nemá pevnou pozici, místo toho skáče úplně náhodně. A je moc malým fontem, takže se blbě čte. A leze do textu, takže nejde přečíst vůbec.

    Celkově mi tenhle vynález přijde, jako nějaký pokus o absurdní humor.

    Slovník, co neslovníkuje

    Nainstaloval jsem si anglický slovník, ale nepřišel jsem na to jak ho vyvolat při čtení knihy. Prostě tam nikde není menu pro překlad konkrétního slova, nebo vybraného souvětí. Jediné, na co jsem přišel je vypnout knihu, nastartovat slovník a slovo do něj přepsat.

    Obsah co neobsahuje

    Obsah se nevejde na jednu obrazovku a nedá se v něm scrollovat. To že nezobrazuje kolik vám zbývá stran do konce kapitoly bych mu asi prominul, ale k čemu mi sakra je vidět jen první část výpisu z mnoha? To je doslova neomluvitelně odfláklé a naprosto nechápu, jak to může přejít přes kontrolu kvality.

    Velká spotřeba baterie

    Čistě subjektivní záležitost, ale podle grafů vybíjení mi přijde čtečka silně podprůměrná co do výdrže baterie. Předchozí čtečky vydržely několik týdnů občasného čtení. inkBOOK dá přibližně jeden.

    Edit: Po půl roce navíc musím říct, že čtečka se díky špatně sedícímu ochozenému magnetickému pouzdru často pustí v tašce, nebo v kapse a pak udělá v nabití krásný zub, jak je možné vidět na obrázku.

    Podivné pouzdro

    Ne že by bylo vysloveně špatné, ale jako stojánek se dá použít pouze v režimu „nastojato“. Když ho chcete použít „naležato“, vypadá to nějak takhle:

    Výhody

    Dobře reagující dotyková plocha.

    Android. Asi lepší než nějaká uzavřená věc, ale vzhledem k tomu že jediná možnost jak tam dostat aplikace je ručně nahrát do čtečky apk a pak ho nějak otevřít, tak ne zas tak o moc.

    Zamyšlení

    Celkově se musím zamyslet nad směrem, kterým se trh ebook čteček pohybuje. Když jsem si někdy v roce 2013 koupil první čtečku, říkal jsem si, že má spoustu divných problémů a nevýhod, které se časem vychytají. Omlouval jsem si to tehdy mladostí trhu a nezralostí firem, které je vyrábějí.

    S odstupem pěti let musím říct, že se nic nezlepšilo, naopak je všechno subjektivně mnohem horší. Přitom je to stejný problém, jako tenkrát. Hardware je perfektní a skoro na něm není co zlepšit. Software ho pak strhává na úroveň, kde je skoro nepoužitelný.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.10.2018 18:31 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    já osobně jsem se na čtečky vykašlal - čtečky do mobilu umožňují pro mě dostatečný komfort a tohle by byla další krabička o kterou se budu muset starat...
    10.10.2018 18:45 Andrej | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Mam prvy Nook od Barnes and Noble. Kupoval som to v case nastupu tychto technologii a kedze som nechcel vtedy na Amazon velmi naviazany Kindle tak Nook bola dobra alternativa. V tom case to tiez vedelo slusne robit s PDFkami, co Kindle nezvladal.

    HW je stale fajn, nema to sice podsvieteny display a eink display nie je ani dotykovy, ale pod einkom je farebny dotykac na ktorom sa robia gesta na otacanie stran, pozera sa zoznam kniziek a zobrazuje sa menu. Na svoju dobu dost frajerina a celkovo dost paradne riesenie.

    SW je ale horsi. Ako je spominane aj v tomto clanku - SW je na tychto zariadeniach casto odflaknuty. Nepozna to txt subor (v ktorom mam vacsinu beletrie) a pre epub to ma problem s diakritikou. Ked sa fonty embednu do PDF tak ich zobrazuje spravne, ale je to otravne. Do epubu sa da spravit custom css v nom spravit pevny odkaz na fonty ulozene na filesysteme (dostupne ako USB disk), ale nikdy som poriadne neodladil proces upravy epubov na citanie na nooku.

    Einkove zariadenia mi s odstupom casu pridu na prenasanie a citanie mimo bytu trochu velke. Citam na telefone, velkost stranky je pri citani beletrie paradoxne uplne irelevantna a castejsie strankovanie nie je vobec obtazujuce. Telefon mam tiez vacsinou so sebou vonku takze mozem citat aj pocas dlhsieho cakania (obchod, posta, ...).
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
    Agent avatar 10.10.2018 19:13 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Můžeš aspoň nastínit, proč je Pocketbook španý? Taky jsem o něm uvažoval.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Bystroushaak avatar 10.10.2018 19:51 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Můžeš aspoň nastínit, proč je Pocketbook španý? Taky jsem o něm uvažoval.
    Viz Literární útvar: Hejt (PacketBook 630 Sense)
    Bystroushaak avatar 10.10.2018 20:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Docela se za to stydím, ale jako ilustrace jak strašně špatný ten PocketBook byl;

    Když jsem na začátku psal, že mi stará čtečka odešla při čekání na autobus, záměrně jsem zamlčel jak. Neodešel totiž jen tak. Nasral mě do té míry, že jsem to nevydržel a začal jsem s ním kroutit tak, až praskl displej. Doslova jsem mu chtěl ublížit a ulevil jsem si, když konečně umřel a já si uvědomil, že už to dál nemusím snášet.

    Tak hrozně špatný byl.
    11.10.2018 00:12 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Když jsem pořídil Cybook Odyssey, taky jsem byl překvapený, jak mizerná čtečka to je, ačkoli to všechny recenze chválily do nebes. Přitom ten krám neuměl ani hledat v textu a ze spánku se to bylo běžně schopné náhodně vzbudit, rozsvítit se a vybít si baterku. A ještě větší WTF bylo, když po rok a půl roce ticha přišel najednou nový firmware, co z toho udělal v zásadě použitelnou věc. I když je fakt, že teď Cybook tahám stejně akorát na dovolenou a čtu s tím jen beletrii.
    Agent avatar 11.10.2018 22:05 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Jo aha, tos musel mít asi špatnej kus nebo co, nebo nepovedená řada. Švagr má Pocket 512 nebo 515, už nevim přesně číslo a fachčí mu v pohodě. Ale chápu, že budeš mít po takové zkušenosti jistou averzi vůči té firmě. Každopádně je to jejich ostuda.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    10.10.2018 20:11 blb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Mam PocketBook 626 a je radove lepsi nez to co hejtuje OP. Ma svoje mouchy, napriklad lehce debilni ergonomii, delsi odezvu do dotyk ale jinak se da pouzivat vcelku normalne. Zadne restarty, chyby vykreslovani, zmrvene fonty nebo odsazeni ...
    Bystroushaak avatar 10.10.2018 20:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    To psalo víc lidí a já tomu věřím. Nic to nemění na tom, že 630 sense je fakt epicky špatný.
    11.10.2018 11:32 kotoul
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    PocketBook 626 jsem měl taky a ta použitelnost byla hodně na hraně. Problémy na které jsem narazil:
    • tlačítka zpět a vřed a vzad mechanicky hodně špatná, takže se zasekávali v zamáčknutém stavu (ve výchozím nastavení způsobilo posun o 10 stran)
    • neskutečně dlouhé zapínání pokud není v režimu uspání (skoro vždy, protože se vypla asi po hodině v uspaném režimu)
    • velká váha
    • některé ebooky schodili epub prohlížeč vždy na stejné stránce (např. kniha o programování v rustu https://doc.rust-lang.org/stable/book/)
    • alternativní prohlížeč epub knížek nepadal, ale zmrvil fonty a formátování
    Teď mám bookeen a jsem s tím mnohem spokojenější. Sice má PocketBooky trochu větší rozlišení displeje, ale to zrovna není věc, kterou bych u ebooku nějak řešil. Celkově mi přijde, že PocketBooky jsou horší než konkurence a přitom cena je podobná.
    10.10.2018 20:50 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Na mě už v Alze čeká PocketBook 627 touch, tak pak kdyžtak poreferuju. Možná konečně do blogu, ať to tu neumírá tolik ;-) Pokud narazím na obdobné problémy jako Bystroushaak, 14 dní to jistí.
    Bystroushaak avatar 10.10.2018 20:54 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Pokud bude fajn, tak taky poreferuj. Docela bych rád nějakou náhradu tohohle krámu a už moc nevím, co ještě zkoušet.
    13.10.2018 09:31 panika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    taky prosim, koupit si ctecku co nebude uplny zlo je skoro stejnej problem jako mobil nebo notebook

    asi nejsem cilovka

    nici :))
    18.10.2018 10:03 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Jeden PocketBook po 5 dnech vyměněn, vadným pixelem prosvítalo podsvícení, což bylo dost rušivé. Výrobní vada, navíc jednoduše přehlédnutelná, takže to přes QA mohlo snadno projít. Ještě nemám vyzkoušeno vše co bych chtěla otestovat do recenze, ale už teď ho chce i přítelkyně :)
    10.10.2018 21:22 Cal | skóre: 6 | blog: CalBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Ja pred par lety koupil Kindle Paperwhite 3 a jsem spokojeny. Moc toho neumi, ale zase to co umi je docela vyladene a nebuguje. Co se mi moc libi je automaticka synchronizace poznamek a zvyrazneni.

    Pred tim jsem roky cetl na telefonu, ale nikdy jsem nebyl tak uplne spokojeny a furt hledal alternativy.
    15.10.2018 10:19 reb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Dtto. Já bych taky proprietární krám (původně) nekoupil, koupila si ji žena, ale párkrát jsem si ji vzal na delší výlet, kam jsem nechtěl tahat papír a v pohodě. Vydrží dlouho, ovládá se normálně, čte se na ní dobře. Má svoje mouchy, ale v porovnání s tou "recenzovanou" to je teda nebe a dudy.
    15.10.2018 16:50 misch | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Tohle můžu potvrdit. Původně jsem si myslel, že mi na Kindle bude vadit ta uzavřenost, jenže když jinak funguje všechno perfektně, tak jsem se s tím nakonec docela snadno smířil.

    Od čtečky čekám, že bude "prostě fungovat". Že se nebude záhadně vybíjet, UI nebude padat, tlačítka budou reagovat, s renderováním nebude problém ... prostě že to bude obdoba papírové knihy, a to u zmiňovaného Kindlu funguje.

    Nevýhoda: jen MOBI formát. Naštěstí je pro mě osobně nabídka dostatečně široká, a zatím jsem snad ještě nikdy neřešil problém, že by kniha nebyla pro Kindle k dispozici (resp. když není, tak je pak obvykle pouze PDF, a to by nebylo použitelně čitelné ani jinde).
    Petr Tomášek avatar 11.10.2018 00:12 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Chtělo by to konečně nějakou open-hardware a open-source čtečku s Devuanem. P.S. ty patenty na e-ink už by mohly brzo vypršet, ne?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Bystroushaak avatar 11.10.2018 00:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Taky jsem si říkal. I kdyby to mělo jet na nějakém atmelu úplně bez operačního systému, tak bych asi dokázal udělat lepší software pro čtení epubů, než tohle.
    Petr Tomášek avatar 11.10.2018 10:03 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    No, největší problém je sehnat ten display (v rozumné velikosti a s datashitem).
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.10.2018 10:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Co ten Waveshare? Např. tenhle nebo tenhle. Žádný terno to asi není, ale nevím o ničem lepčím pro hobby aplikace...
    Gilhad avatar 11.10.2018 01:27 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Pred lety jsem koupil (zlakan reklamou "Prectete si sve knihy kdykoli a kdekoli") Wooky. No ukazalo se, ze kdykoli a kdekoli nezahrnovalo ani mista na dohled od centra Prahy, kde sice byla elektrina, ale nikoli wifi signal, takze MOJE knihy (mnou vlastnorucne napsane a na SD kartu zkopirovane, bez DRM a jineho svinstva) to neprecetlo, protoze se to nedokazalo pripojit k nejakemu cizimu serveru, ktery s myma knihama nemel nic spolecneho. Reklamoval jsem to, prehrali tam system (a propojili s wifi na opravne) a ze to pry chodi ... po dvou tydnech stejny problem, chtel jsem to vratit, ale pritelkyne nedovolila, ze to nutne potrebuje pro sebe. Takze to slouzi jako sofistikovanejsi hodinky s budikem, kde se tech casu da nastavit vic a ruzne dny v tydnu. Jine pouziti se pro to od te doby nenaslo ...

    Takze knihy ctu na smartphonu bez simky (nepodarilo se mi zbavit vestaveneho malwaru, ktery mel prava dle libosti se spoustet a placat mobilni data po libosti, takze do neceho takoveho fakt simku cpat nebudu), nebo na notebooku (vydrz mensi, ale zato bez malwaru a jde na nem delat i jine veci, od koukani na videa az po smysluplnou praci).
    11.10.2018 11:01 fishIsHere
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)

    Doporučuji se poohlédnout po čtečce od Kobo. Mám už mnoho let Kobo 5 mini, nahrávám tam epuby přes calibre a jsem s ní naprosto spokojen. Jen ta baterka není co bývala a nemá podsvětlení. Ale za těch 1500 co jsem za ni tehdy dal to byla super koupě.
    Jak jsou na tom s kvalitou SW dnes moc nevím. Ale běží mi na tom cosi proprietárního a jakémusi hackerovi se tam povedlo dostat funkční debian https://www.youtube.com/watch?v=8rkoHcJGo18

    11.10.2018 11:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Na Kobo jsem taky koukal. Pokud vim, je částečně open source (GitHub) a používají Qt.
    Bystroushaak avatar 11.10.2018 12:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Kobo mi kdysi doporučoval kamarád a hodně si jí pochvaloval. Nekupoval jsem jí, protože nebyla kdysi na Alze a co tak koukám, tak pořád není.
    11.10.2018 20:08 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Taky mám Kobo mini, ale chybí mi dost to podsvětlení (a pouzdro s lampičkou jako řešení nepovažuju). Ale co jsem se tak při čtení tohoto blogu díval, tak Kobo nějak z českých obchodů zmizelo :-( takže leda asi přes amazon.de nebo jiné zahraniční obchody, kdyby chtěl někdo Kobo.
    David Ježek avatar 11.10.2018 17:21 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Když to tak čtu (i diskusi), tak jsem rád, že jsem do tohohle vlaku nenaskočil a držím se stále papírových knížek a knih.
    Bystroushaak avatar 11.10.2018 17:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Pro mě to není buď a nebo. Mám doma několik metrů papírových knih a není zas tak nezvyklé, že za ně měsíčně utratím několik tisíc. Například teď na mě čeká na amazon.de objednávka za asi šest tisíc a to už jsem tenhle měsíc tisícovku za knihy utratil.

    Ebooky beru jako doplněk a čtu tak z větší části beletrii, což se hodí třeba do metra, kde s sebou nemusím vláčet těžkou knihu. Což jsem si tak nějak zkusil celý minulý a tenhle měsíc s vláčením 750 stránkového Smalltalkovéského Bluebooku.
    tsLnox avatar 30.10.2018 20:27 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Já používám Moon+ Reader na normálním Androidu a na nějaký to obědový nebo večerní čtení to stačí. Jakou výhodu by měl e-ink kromě nízké spotřeby (ten problém pro mě problémem není, protože většinu času mám k dispozici buď zásuvku, nebo powerbanku.
    31.10.2018 23:22 Cal | skóre: 6 | blog: CalBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Pro me je to:

    a) cteni na slunci stoji na LCD/LED za houby

    b) je to hodne subjektivni a dlouho jsem to nedokazal pojmenovat, ale ja mam telefon/tablet spojeny s jakymisi ruchy a ocekavanim nejakeho vyruseni (hovor, IM, notifikace atp.) a taky mam tendenci odskakovat nekam jinam (mrknout jestli neni neco noveho na abicku). Proste se u toho nedokazu tak soustredit.

    Naproti tomu ctecka (popr. kniha) je jen na cteni. Neumi nic jineho, me podvedomi neni tak nejak furt v ocekavani ze na nej neco vyskoci.
    11.10.2018 19:28 ludvik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Nejlepší byla nakonec stará Hanlin Jinke, nebo jak se to jmenuje. Mám ji pořád, pořád funguje. Do ruky akorát, žádné dotykové vymyšlenosti, žádná zabudovaná baterie (nějaká nokia 6130 čico - stále jede). Žádné spořivé módy - prostě po otočení stránky usne. Vždy. Nikdy se nemusí čekat na buzení, je to pořád shodné a dostatečně rychlé. Jasně, hodně starý HW, čili si člověk na první otevření trochu počkal, ale i to se dalo vydržet ... PDF smolík, to jo. Ale to je otrava stejně na všech. Ale mít dva páry otáčecích čudlíků, to už se nenosí - tady to bylo pohodlné, bylo jedno jak jsem ji chytil, pořád jsem to měl blízko prstem. U nových to řeší dotykový displej, ale pořád si myslím, že to není ono.

    Hloupé bylo, že firmware byl pro češtinu nedodělaný. Používat se to dalo, ale zalamování i na písmenech s diakritikou bylo otravné. A nemělo to logicky ani fičurky jako hledání, slovník, a tak. Ale záložky snad ano.

    Displej je také starožitnost. Při porovnání s moderním jak kdybych četl z hazjlpapíru. Ale ono to stačilo ... A když u pocketbooku vypnu nasvícení, tak je tmavý skoro stejně.

    Bych to s ní vydržel, ale začala blbnout komunikace s Calibre a nepřišel jsem na to proč. A také to bylo extrémně pomalé. Ale zase tak často se to nepoužívalo, tak se to též dalo vydržet.

    Ale co ... po nějakých osmi letech jsem si pořídil pocketbook 631. Nepoužívám nic extra (je to čtečka, chci číst), takže jsem spokojený.
    Josef Kufner avatar 11.10.2018 19:50 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Takže vlastně máš Android tablet s e-ink displejem a zpackaným firmwarem. Co si tam flashnout nějaký lepší a vyladěnější systém?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.10.2018 19:51 figliar0 | skóre: 6 | blog: figliarstva | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Ja mám doma Bookeen Cybook Muse Frontlight. Spomínal si, že aj Ty si mal podobnú - čo ťa na nej toľko rozčuľovalo?

    Keďže ja som predtým nemal iný model a zrejme mám aj dosť skromné požiadavky (v podstate na tom čítam iba beletriu), celkom mi vyhovuje. Pár nevýhod (nič moc spracovanie, absencia puzdra v balení, východzí ENG slovník iba výkladový, dosť dlhá odozva displeja) mi osobne veľmi neprekážajú a málo citlivú dotykovú plochu vnímam čiastočne ako pozitívnu vec. Mal som totiž predtým tú istú bez podsvietenia, ktorá mala displej oveľa citlivejší a často sa mi stávalo, že som si omylom prehodil pri čítaní stránku alebo pridal záložku. Teraz je to OK.

    Celkovú chudobnú ponuku čítačiek vidím skrátka v nízkom dopyte. Čítačky zažili svoj boom a teraz je ich pomenej - kupujú si ich v podstate iba tí, ktorí čítajú naozaj veľa - a aj ľudí, čo čítajú je dnes všeobecne málo.

    Rovnako dopadli aj vreckové MP3 prehrávače (aj keď ten vývoj bol iný) - svojho času veľmi obľúbené, postupne vytlačené nemotornými telefónmi a dnes je ponuka mizerná a kupujú si ich len ľudia, ktorí ich vedia oceniť (pričom ľudí počúvajúcich hudbu je viac ako čítajúcich).
    Bystroushaak avatar 11.10.2018 20:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Ja mám doma Bookeen Cybook Muse Frontlight. Spomínal si, že aj Ty si mal podobnú - čo ťa na nej toľko rozčuľovalo?
    Na Cybooku skoro nic, ale odchází mi u nich hardware. Upadlo třeba tlačítko z motherboardu. A dotyková plocha skoro nereaguje.
    xsubway avatar 11.10.2018 23:19 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Na základě tohoto blogu jsem po roce dobil Kindle Whitepaper 3, a začal číst The Art of War, Sun Tzu. Vše je zatím v pohodě a protože nemůžu porovnat s jinými čtečkami, tak je moje hodnocení samozřejmě docela k ničemu, ale prostě si nemůžu na nic stěžovat, tedy pokud jde o HW, SW mě někdy překvapuje. Kupoval jsem dražší variantu, takže reklam není tolik.

    Samozřejmě mám raději papírové knihy, ale už je skoro není kam dávat :D
    Max avatar 12.10.2018 08:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Je to asi 2 roky, co známý chtěl čtečku pro syna. Pročetl jsem kvanta recenzí na netu. Zajímala mně kompatibilita formátů, podsvícení, kvalita fontů atd.
    Nějaké modely PocketBooku byly špatné (stížnosti uživatelů, nevalné recenze atd.), ale na jiné jsem četl samou chválu. A teď už nevím, zda jsem mu doporučil (a on koupil) PocketBook 626, nebo 631. Myslím, že to byl 626, ale už fakt nevím.
    Každopádně fonty vypadaly dobře, podsvícení nerušilo a celkově jsem z toho měl dobrý dojem. Každopádně mé střetnutí bylo tak na hodinku, takže těžko říci, možná by se něco vyvrbilo.
    Mno, už je to asi dva roky, tak se zkusím poptat synátora, jak je s čtečkou spokojen, zda jí používá, zda třeba něco přestalo fungovat atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Agent avatar 12.10.2018 10:09 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Kdyžtak se poptej, taky by mě to zajímalo.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    GandY avatar 12.10.2018 11:47 GandY | skóre: 3 | blog: Zo života | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    My máme doma teraz tri čítačky od amazonu. V 2012 som si kúpil kindle touch, dva roky nato kindle paperwhite. Kindle touch som posunul žene, ktorá mi tvrdila, že čítanie na čítačke nie je to pravé. Osobná skúsenosť ju ale presvedčila o opaku. Keďže nasvietenie je super vec, hlavne keď človek cestuje vlakom/autobusom, kúpil som žene tiež kindle paperwhite druhej generácie a kindle touch putovala dcére. Na čítačke konzumujem prevažne beletriu (sci-fi a fantasy) a tie stovky kníh by som už poriadne nemal kam dávať, keby išlo o fyzické knihy.

    Vďaka cene za e-book (ide hlavne o akcie, kedy suma nepresiahne 3 EUR) si veľa krát kúpim aj knihu, ktorú by som v papierovej forme ignoroval. Takto som sa dostal aj ku knihe radosti (treba sa vyhnúť slovenskému prekladu), vďaka ktorej som si upratal veľa vecí v mojom živote, ale späť k téme čítačiek.

    Z uzavretosti tiež nie som dva krát nadšený, ale čítačka nemusí byť registrovaná na amazone a stále funguje. Cez calibre sa dá obsah ľahko spravovať. Je pravda, že kvôli DRM nekupujem knihy cez amazon (pár ich mám). Našťastie slovenský a český trh sa vybral cestou sociálneho DRM, ktoré akceptujem. Čo je paradox, tak vďaka kindle, resp. ekosystému okolo, si môžem kupovať knihy aj na stránkach ako ebux.cz alebo ibux.sk, kde hlavný formát je wooky (už to tu niekto spomínal, je to to najtvrdšie DRM aké sa dá a na čítanie vyžaduje/vyžadovalo pripojenie na ich servery). Trh ich ale dotlačil, aby ponúkali možnosť posielať ebooky aj do kindle, odkiaľ sa dajú cez calibre normálne stiahnuť.

    Po hardvérovej stránke nemám čo vytknúť a po softvérovej snáď iba radenie kníh (toto riešim cez calibre a premenovanie titulu knihy, tak aby mal v sebe ako poradové číslo, tak aj názov série), samotné kolekcie nestačia. Nikdy som nezaznamenal problém so zamrznutím, alebo pádom aplikácie. Možno je to aj tým, že od čítačky očakávam iba jednu vec a to je práve zobrazenie knihy. PDF-ka na nej nečítam, raz som to skúšal, ale nie je to vôbec pohodlné/ergonomické.

    Takže keď to zhrniem, tak kindle môžem len doporučiť, tu jednu vec, ktorú má, zvláda perfektne a prvá ešte dodnes slúži. Samozrejme raz za rok sa vyberiem do antikvariátu a odchádzam odtiaľ aspoň s dvomi taškami :).
    Grunt avatar 13.10.2018 15:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Příloha:
    Stará čtečka umřela ráno při čekání na autobus
    Ty mě moc neštvi…nebo ti poskládám z použitých ladem ležících (většinou druhořadých) náhradních dílů takového pouličního trhače asfaltu. A na tom fakt jezdit nechceš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 23.10.2018 13:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Trochu OT, ale dívali jste se někdo na BQ Cervantes? (odkaz: Cervantes 4)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 23.10.2018 16:07 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    To vypadá dost dobře. Možná tomu dám šanci až přijde výplata.
    Bystroushaak avatar 23.10.2018 16:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Bohužel koukám že to posílají jen po španělsku. Amazon.de to má, ale je to tam kapku drahé. Uvidím.
    Fluttershy, yay! avatar 23.10.2018 16:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenost: inkBook čtečka (pozor, spousta obrázků a gifů)
    Je to i na španělském Amazonu, nebo si můžeš s někým domluvit proxy.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.10.2018 20:44 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Kindle a Duokan
    Nik tu nespomenul najlepsi hardware a najlepsi soft do citaciek. Ano Kindle Paperwhite s Duokanom je proste najlepsie co sa da dnes pouzit. HW Kindle je skutocne perfektne jediny problem je ten ich soft, ktory sa da nahradit Duokanom a mate hned moznost citat prakticky vsetky formaty ake existuju. Pripojite k USB nakopcite knihy a hotovo.

    To iste mam v Kindle keyboard to bola peckova citacka, ktora dodnes maka, len nema podsvietenie co je skoda, ale zasa ma mp3 prehravac.

    Dnes sa ale oplati pockat na novy Paperwhite a do neho snad pojde tiez duokan a mozete citat skludom i pod vodou :). Opat do nej vratili prehravac mp3, co je super vec.

    Myslim ze za $79.68 nekupite nic lepsie.
    Bystroushaak avatar 25.10.2018 23:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kindle a Duokan
    To je zajímavá informace, možná tomu dám šanci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.