abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (80%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 441 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Java a JSP - nebe a peklo

    14.8.2008 15:15 | Přečteno: 2090× | všechno možny

    Za programátora se nepovažuji, nicméně čas od času něco pro sebe či pro jiné napíšu. Ať již pro zábavu a nebo protože to potřebuji k vyřešení aktuálního problému.
    Programovat jsem začal v roce 1987 a postupně jsem (nepočítaje krátkodobé slepé uličky) používal Atari Basic, Assembler 6502, Pascal (ve škole), Assembler Motorola 680x0, C a Perl. Pokukoval jsem po C++, ale nakonec jsem se k němu nedostal...

    Prozatím jsem si s C a Perlem vystačil, ale už dlouho se ukazovalo, že by to chtělo ještě "něco". Programovací jazyk, který by nebyl čistě interpetovaný, jehož "výstupy" by přitom byly multiplatformní, daly by se v něm bez větších problémů dělat GUI aplikace a člověk by se nemusel pohybovat příliš nízko a starat se třeba o uvolňování paměti. A kdyby v něm šel sem tam napsat i nějaký web, bylo by to úplně skvělé. Prostě jsem asi zlenivěl.

    Rozhodování nakonec nebylo příliš těžké, protože obecnou povědomost o dostupných a vhodných programovacích jazycích mám a pár podobných rozhodnutí už jsem v historii udělal. Před lety jsem takto poslal k šípku například Python (u něhož jsem nebyl ochoten akceptovat odsazování místo "vlaštovek") nebo PHP (panejo, to je ale příšerná zpatlanina).

    Definitivně to ve mně uzrálo na přelomu roků 2007/2008. Vybral jsem si Javu a začal jsem. V případě Perlu se mi před lety osvědčilo napřed si komplet přečíst učebnici základů jazyka a teprve potom začít psát svůj kód. A to rovnou nějaký "užitečný", žádné "helloworldy". Sem tam samozřejmě kouknout do knížky, do dokumentace, do google. Stejně tak jsem postupoval i u Javy. Napřed jsem si přečetl knihu Miroslava Viriuse, ale než jsem opravdu začal psát, dostala se mi do rukou kniha Pavla Herouta, tak jsem přečetl i tu. První poznatek - Herout je lepší než Virius, ale na Satrapu nemá :-). (Kniha Miroslava Viriuse byla alespoň lepší v tom, že v ní byly základy GUI, Pavel Herout má o Java GUI samostatnou knihu.)

    První nápad, na kterém jsem se také začal Javu učit, byl vizualizátor mapy pro hru Divoké kmeny, kterou jsem v té době trošku hrál. Ačkoliv dnes už hře nemůžu přijít na jméno (spíše kvůli hráčům než hře samotné) a prakticky ji nehraji, ve vývoji projektu DK Mapa však pro velký zájem zatím stále pomalu pokračuji. (Mimochodem, je to poprvé, co jsem napsal program pro "širší masy" a jsem za to i náležitě potrestán. Tolik stupidních dotazů v mailboxu jsem snad ještě neměl...)

    Ovšem teď k tomu samotnému programování. Jsem nadšen! Jistě, nic není zcela dokonalé, výtky by se našly, některá temná zákoutí stále úplně nechápu, ale stále se učím a musím říci, že takhle dobře se mi už dlouho v žádném jazyce nepsalo. Tenhle výběr jazyka byl zatraceně dobrý! To je tedy to nebe...

    Poté, co jsem dostatečně ovládl Javu, jsem se asi před měsícem vrhnul na JSP (Java Server Pages). Tentokrát jsem to chtěl vyřešit jen nějakým tutoriálem na webu, ale nic použitelného jsem nenašel. Už to mě mohlo varovat. Vyřešil jsem to nakonec opět knihou, tentokrát byl autorem Barry Burd. Základy byly jasné, kniha ukázala, že v případě JSP se jedná o velice silný nástroj a že bude radost v něm psát. Rozhodl jsem se tedy, že z Perlu do JSP přepíšu jeden svůj neveřejný webový projekt. Začal jsem a začalo peklo...

    Začalo to tím, že rozjetý Tomcat nebyl ochoten použít ani nejjednodušší aplikaci. Nepomohla dokumentace, nepomohl google, nakonec jsem náhodou zjistil, že existuje nějaký Security Manager, který vše blokuje a přišel jsem i na to, jak ho vypnout. Jak nakonfigurovat, to ovšem ne...

    Na další potíže jsem narazil, když jsem potřeboval vypsat nějaké ladicí informace uvitř použitých objektů. Kniha tvrdila, že pokud použiji System.out, výstup uvidím. Neříkala kde, nezdálo se mi to a dle očekávání jsem také hov<CTRL+H>uby viděl. K logování jsem nic nevygoogloval. Nejřív jsem zkoušel z příslušného objektu otvírat soubor a zapisovat do něj. To nefungovalo, ale nevím proč, protože jsem si prostě nemohl nic nikam vypsat (Hlava XXII). Zkoušel jsem předávat do příslušného objektu objekt PrintWriter, což sice fungovalo, ale kromě toho, že to bylo hrubě neelegantní to neřešilo případ, když šlo o objekt JavaBeans (tedy s konstruktorem bez parametrů) a já potřeboval ladit konstruktor. Nakonec jsem vygoogloval, že musím použít nějaký Java Logging Framework (proboha, proč to není nikde jasně napsáno). Našel jsem log4j, zkusil použít a prozatím skončil na hlášce "log4j:WARN Please initialize the log4j system properly", ovšem v logu! Sláva, přeci jen to asi bude logovat, ale napřed se musí log4j nakonfigurovat, což asi taky bude stát za to....

    A mé stížnosti nekončí. Když ve zdrojáku objektu (.java) udělám nějakou drobnou změnu a znovu jej překompiluji, Tomcat má stále někde nacacheovaný ten starý. Dle google nezbývá, než prostě kontejner restartovat. To musím vážně kvůli změně jednoho písmenka restartovat celý kontejner (tedy webserver)? Vždyť to je na hlavu padlé...

    No a zatím poslední nadávka. Pokud je v kódu chyba zobrazí se v prohlížeči výpis výjimky. Pokud stránku obnovím (se SHIFTem!), rázem se objeví stránka bez chyby, ovšem nějaká předchozí (někde - ne v browseru - nacacheovaná verze), ta je tam ještě několik následujících reloadů a zhruba při pátém se zase objeví chybový výpis. A tak stále dokola...

    Fajn, je to pro mě nové, neumím to, chyba je dost možná ve mně. Ale děsí mne, kolik je tu drobných "ale", o kterých se nikde nepíše. Mám pocit, že o JSP se nepíše vůbec. Pokud mám problém přímo v Javě, stačí většinou jediný dotaz do google a dostanu relevantní odpověď nebo alespoň tip, kudy pátrat dál. Pokud jde o problém v souvislosti s JSP, můžu googlovat do aleluja, relevantního nenajdu skoro nic...

    Je to peklo. Doufám tedy, že jen zatím...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.8.2008 15:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    JSP se zabýváte proto, že chcete umět zrovna technologii JSP, nebo chcete jenom „Javu + šablony pro web“? Pokud jde o druhý případ, na JSP se vykašlete a podívejte se třeba na FreeMarker. Možná jsem proti JSP zaujatý, ale mně připadá uhozený už ten základní koncept, že se kód JSP překládá až na serveru s prvním požadavkem uživatele. Takže na server klidně můžete nahrát kód, který se ani nezkompiluje, a přijde na to až první uživatel. Celá statická typová kontrola a všechny kontroly v době překladu, což je silná stránka Javy, jsou vám k ničemu.
    alblaho avatar 14.8.2008 16:13 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    No, Java je skutečně "dobrý" jazyk ve kterém jde úspěšně stvořit ledasco, možná už i desktopovou aplikaci.

    Ale JSP, to pro mě taky žádný med nikdy nebyl. Zvláště Tomcat mi přišel jako šmejd, už proto, že měl tendenci se chovat nedeterministicky. Spolehnout se na nějaké to reloadování modifikovaných částí aplikace prostě nešlo.

    Možná místo Tomcatu zkusit něco jiného (Jetty?).

    Ono pro vývoj webových aplikací je fakt asi nejlepší něco, co se nemusí kompilovat. Ruby, Python, to PHP je sice opravdu blivaj blivajzovitej, ale zas to má hostingovou podporu.
    Heron avatar 14.8.2008 18:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    co se nemusí kompilovat

    No to klidně, ale musí to mít min. kontrolu syntaxe, když už nic jako kompilaci, která obhalí i další chyby.

    alblaho avatar 14.8.2008 22:02 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    No tak kontrolu syntaxe mají Python (ten určite), ale asi i Ruby a PHP. Nebo ne? Vždyť to přece musí rozparsovat.
    Heron avatar 14.8.2008 22:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Tak zrovna PHP se v klidu spustí a v momentě, kdy dojede na vadné místo tak spadne (500 Internal Server Error). Pokud se do té funkce leze jednou za sto let, tak to nemáš šanci zjistit. Asi budou existovat editory, které toto umí pohlídat, ale...
    14.8.2008 23:05 SJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Asi jste ještě neslyšel o testech, nedejbože o TDD.
    15.8.2008 13:40 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    PHP nema s "500 Internal Server Error" vubec nic spolecneho vy tupy nedouku. Obsahuje standardni chybove hlasky a ma take podporu pro Exceptions, ale rikat toto nekomu, kdo si pres echo vypisuje HTML a mysli si, ze to je tak spravne, je asi zbytecne.
    15.8.2008 13:50 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Výjimky? To je taková ta fíčura, kterou standardní knihovna PHP nepoužívá? Proč asi? :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    19.8.2008 18:05 Non_E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Nevím, kolik času jste nad PHP strávil, ale v PHP žádná standardní knihovna není.
    19.8.2008 21:02 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Jasně že ne, protože tohle ve skutečnosti není dokumentace standardní knihovny, nýbrž skvěle vystavěný hororový román na pokračování.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 20.8.2008 09:27 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    skvěle vystavěný hororový román na pokračování.
    No ty si delas srandu, ale ono to tak fakt v nekterych mistech je ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    20.8.2008 11:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Dvojsmysl ;-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.8.2008 23:19 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Interpret PHP neni jednopruchodovy. Syntakticka analyza odhali chybu driv, nez se jakykoliv kod z daneho skriptu spusti.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Daniel Kvasnička ml. avatar 14.8.2008 21:28 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Spolehnout se na nějaké to reloadování modifikovaných částí aplikace prostě nešlo.
    Tomcat pouzivam na vyvoj porad a s timhle jsem nikdy problem nemel. Pokud je nakonfigurovan na reload kontextu pri zmene na classpathu, vzdycky se chytne. Ze se mu po case preplni prostor pro tridy, ktere neschramstne GC (PermGen space), to uz je jina... ale tusim, ze i na to je nejaky hack (myslim jeste jiny, nez pouzit Jetty ;-) )
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    14.8.2008 23:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Hack na to žádný není, garbage collectoru neporučíte. Reference buď existuje nebo neexistuje. Něco mohou vyřešit různé listenery (JDBC, cache introspekce, logování), ale jinak je to obecně problém nedostatečné separace různých aplikací v jednom virtuálním stroji, v tomhle ohledu bude ještě zajímavý vývoj Multitasking VM :-)

    Jinak leckdy stačí hot redeploy, pokud nedojde ke strukturálním změnám, může být restart kontextu zcela zbytečně náročný.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    15.8.2008 16:13 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Python moc hostingovou podporu nema. Ciste proto, ze je v podstate nemozne python hosting zabezpecit tak aby nemohly byt pousteny sys metody. Na druhou stranu zavrhnout jinak dost elegantni jazyk jen kvuli jinemu odsazovani? Mi naopak diky tomu prijde kod v pythonu citelnejsi.
    15.8.2008 19:13 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Já třeba používám python, ale máme na to vlastní server na kterém prostě tento kód nenecháme pustit. Ale v mailing listu frameworku pylons se teď řešilo jako zprovoznit pylons na google app engine a je to údajně velmi jednoduché :)

    (to se netýká jen pylons, půjde určitě i django, tg, ...)
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.8.2008 23:12 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Django by na Google App Engine melo jet, kdyz je to defaultni framework, kteremu tam Google udelil pozehnani ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    14.8.2008 17:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Java je neposlušné díte C++
    14.8.2008 18:07 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    sice jsem s javou a jsp dlouho nedelal (radove roky)... ale pokud jste ve webove aplikaci pouzil System.out.println, tak by se vystup mel zapisovat do logu tomcatu. cely web server restartovat nemusite, staci kdyz reloadnete context, je to v administraci tomcatu.

    pouzival jsem na to nejaky plugin do eclipse (zkuste se po necem podivat), ktery mj. umel zobrazovat i vystup z logu do konzole, ktera je v eclipse.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 14.8.2008 21:24 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Kniha tvrdila, že pokud použiji System.out, výstup uvidím. Neříkala kde, nezdálo se mi to a dle očekávání jsem také houby viděl.
    Stacilo by tu aplikaci psat treba v Eclipse. Vystup byste videl v konzoli. Od toho ty IDE jsou, abyste nemusel travit cas resenim blbosti ;-) Kazdopadne by ale melo jit Tomcat nakonfigurovat tak, aby vypisoval rovnou do konzole, ze ktere jste ho spustil. Treba Jetty to umi.
    Sláva, přeci jen to asi bude logovat, ale napřed se musí log4j nakonfigurovat, což asi taky bude stát za to....
    Zas tak strasne to neni ;-) http://tomcat.apache.org/tomcat-6.0-doc/logging.html
    Když ve zdrojáku objektu (.java) udělám nějakou drobnou změnu a znovu jej překompiluji, Tomcat má stále někde nacacheovaný ten starý. Dle google nezbývá, než prostě kontejner restartovat. To musím vážně kvůli změně jednoho písmenka restartovat celý kontejner (tedy webserver)? Vždyť to je na hlavu padlé...
    Staci redeploy daneho kontextu. Restart serveru AFAIK neni nutny. Zkuste nejake vyvojove prostredi, ktere automaticky po ulozeni *.java tridu zkompiluje a nastavte si ho tak, at ji kompiluje to WEB-INF/classes a Tomcat tak, aby reloadoval kontext. Nebo pouzijte Eclipse a nemusite tohle vubec resit.
    Pokud je v kódu chyba zobrazí se v prohlížeči výpis výjimky. Pokud stránku obnovím (se SHIFTem!), rázem se objeví stránka bez chyby, ovšem nějaká předchozí (někde - ne v browseru - nacacheovaná verze), ta je tam ještě několik následujících reloadů a zhruba při pátém se zase objeví chybový výpis. A tak stále dokola...
    Jo, jo, to dela. Nekde mu tam asi jeste visi ta stara classa bez chyby...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    14.8.2008 21:40 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Neni treba redeploy, pokud se nemeni signatura metody, tak v debug modu zafunguje class reloading a java vymeni jen tu jedinou tridu, coz zabere par sekund a vy muzete pokracovat dale.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Daniel Kvasnička ml. avatar 15.8.2008 09:40 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    To jsem si nikdy ani nevsiml. Ale je fakt, ze ja debug mod pouzivam fakt jen kdyz potrebuju breakpointy a krokovat... asi ho zacnu pouzivat vice :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    15.8.2008 15:06 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Jo, to je velmi užitečná věc.

    Existuje i možnost měnit i bez standardních omezení, viz

    http://www.zeroturnaround.com/javarebel/

    15.8.2008 16:05 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Zkoušel jsi to někdy? Párkrát už jsem na to narazil, ale neodhodlal jsem se to vyzkoušet, tak by mne zajímaly zkušenosti. Teda hlavně problémy, nevěřím, že žádné nejsou.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    15.8.2008 17:25 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Osobně ještě ne, ale slyšel jsem velmi kladné reference.
    alblaho avatar 16.8.2008 00:28 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Fíha, to vypadá zajímavě. Skoro bych nevěřil, že JVM jde takovýmto způsobem tweakovat a ještě k tomu pluginem.

    By mě zajímalo, jak se takový hack realizuje.
    Jiří Svoboda avatar 14.8.2008 21:35 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Ani nevíte, jak jsem rád za těch pár komentářů. Díky všem! :-)

    BTW, do Jetty (vím, že na něm běží abclinuxu.cz) jsem nešel jen proto, že jsem se chtěl seznámit s Tomcatem jako "standardem".
    finc avatar 14.8.2008 22:06 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Podle meho je na zacatek nejlepsi vyzkouset bundle netbeans+tomcat. Dane IDE integruje i tomcat konsoli, takze uvidis i vypisy, ktere tvuj program posila.

    Logovani je pro mne dost zasadni vec. Pouzivam ji dost pri vyvoji, testovani i pri nasazeni. Logovani ma definovano nekolik urovni (debug, info, error, ...). Diky konfiguraci muzes dane urovne "zapinat", "vypinat" ci nechat presmerovavat do konsole, do databaze, do souboru, atd. Pri produkcnim nasazeni muze mit tu vyhodu, ze naleznes tezkoodhalitelne chyby, ktere se vyskytnou pri spatne konstalaci hvezd (napr. uzivatel provedl ukony, s kterymi jsi nepocital). Diky logovani vidis co user provedl a kde se neco spatne stalo.

    Pokud je pro tebe JSP a Tomcat peklo, tak by me zajimalo, co zacnes rikat na JSF, JTA, EJB3 ci RMI. Pod kazdou zkratkou naleznes technologii, ktera je dosti rozsahla a ne vzdy snadno pochopitelna :)
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    14.8.2008 23:27 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Pokud je pro tebe JSP a Tomcat peklo, tak by me zajimalo, co zacnes rikat na JSF, JTA, EJB3 ci RMI.
    Co by měl říkat. Začne používat technologie, které umožňují to samé bez té ohromné spousty nepoužitelného balastu (hint: Spring a Wicket).
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.8.2008 21:36 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    Nechces se ucit javu programovanim abicka?

    Jinak me zarazi, ze vystup do System.out nebyl ulozen do logu tomcatu. Obecne je vhodne si vzit treba log4j (nebo jakarta logging), nakonfigurovat jej a ukladat informace do nej. Standardni java.logging moc rad nemam. U jsp je pravidlo necpat do nej zadny kod (skriptlety), pouzivat jej jen na zobrazovani. Jinak se dostanes na uroven programovani v PHP se vsemi problemy. Java umoznuje snadnou separaci modelu, dat a logiky (MVC pattern), tak by to clovek mel pouzivat.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    hikikomori82 avatar 15.8.2008 08:40 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java a JSP - nebe a peklo
    To co tu popisujes mi pripada ako prechadzka ruzovym sadom. Ked chces zazit skutocne peklo, skus si niekedy naprogramovat nieco v XUL-e.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.