abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (87%)
     (3%)
     (5%)
     (5%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jak porušit licenci Opery?

    8.6.2005 12:22 | Přečteno: 1566× | politika | poslední úprava: 8.6.2005 14:48

    Používám Operu. Nezaplatil jsem ji. Bez placené registrace Opera zobrazuje reklamní proužek. Nedávno tu byl zveřejněn zápis Opera 8 bez banneru, pod kterým se strhla diskuse o morálce, zlodějnách a porušování licence.

    Nechme teď stranou všechny ostatní argumenty, ty morální, že je třeba firmě Opera nějak přispívat, i ty ideologické, že kopírováním pro osobní potřebu okrádáte tvůrce, majitele, kohokoliv, o těžké peníze. Nakonec se však v diskusi objevil killer-argument, že blokováním reklamního banneru provinilec porušuje licenci Opery, kterou před prvním spuštěním odsouhlasil.

    Tady mám malý problém. Asi protože nejsem právník, nemohu v textu té licence (kterou jsem odsouhlasil, ano) najít nic, co by mi zakazovalo blokovat reklamní banner výše zmíněným způsobem. Posuďte sami a pomozte mi prosím. Co v této licenci mi přikazuje dívat se na reklamní banner, pokud nemám platnou registraci?

    Jediný podle mě aspoň trochu relevantní text je:

    You shall not modify, translate, reverse engineer, decompile or disassemble the Software or any part thereof or otherwise attempt to derive source code or create derivative works therefrom. You are not allowed to remove, alter or destroy any proprietary, trademark or copyright markings or notices placed upon or contained with the Software.
    Ten se ale dle mých skrovných znalostí týká asi něčeho jiného, než úprav vlastního systému (tj. přidání zdroje reklamy do "zakázaných linků").

    Paradoxně ale evidentně porušuju další článek licence, totiž:

    You may make one copy of the Software solely for backup or archival purposes or transfer it to a single hard disk provided you keep the original disk solely for backup or archival purposes.
    S tím budu muset něco udělat, nechci-li si připadat jako morální vyvrhel...

    Nemám nic proti Opeře a také ji (spolu s Konquerorem a Firefoxem) používám. Myslím ale, že firma vsadila v současném konkurenčním prostředí na dobrovolné příspěvky fandů jejich prohlížeče, nikoliv na zastrašování "nelegálních" uživatelů - proto neobsahuje licence explicitně příkaz o reklamním banneru. Přesvědčí mě někdo o opaku?

    Download Opera

    PS. Jak získat za trochu reklamy registrační kód. Legálně ;)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.6.2005 13:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše legálnost
    Licenci Opery jsem nečetl, ale i kdyby tam nic o blokování banneru nebylo, považoval bych to za úplně obyčejně nefér (nemluvím o falešných reg. kódech - ty nelegální jsou).

    Beru to tak, že jsem se rozhodl využívat software, který nemá svobodnou licenci. Ale přesto je slušné respektovat požadavky jeho tvůrců. Ať už by obcházení těchto požadavků šlo nebo nešlo právně ospravedlnit, nic to nemění na tom, jak čisté mám svědomí.

    Co se týče těch reklamních buttonků, za jejichž umístění můžeš získat reg. kód... měl jsi tam místo textového odkazu jeden z nich vložit. Možná by se těch 250 kliků během dneška nashromáždilo :-). I když to by zase byl maličko podraz jiného ražení.
    8.6.2005 13:21 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Beru to tak, že jsem se rozhodl využívat software, který nemá svobodnou licenci.
    Kterou blokovanim banneru neporusuji, nebo ano?
    Ale přesto je slušné respektovat požadavky jeho tvůrců. Ať už by obcházení těchto požadavků šlo nebo nešlo právně ospravedlnit, nic to nemění na tom, jak čisté mám svědomí.
    Stejne jako prepinat pri TV reklame, vyhazovat nectene reklamni letaky, pouzivat Adblock (tady chapu "ciste svedomi" :) Nerad bych se dozil toho, aby byla konzumace reklamy (kdekoliv) povinna, napr. zobrazeni webovych stranek teprve PO KLIKNUTI na jakysi banner, nebo provazani obsahu a reklamy tak, ze neni mozne je prijimat oddelene...

    To ani nemluvim o skryte reklame, kterou lidi hltaji zejmena v casopiseckych clancich zcela bez reflexe.

    Pozadavek tvurcu Opery podle me je: neregistrovana Opera startuje defaultne s bannerem, chces-li neco jineho, zarid se podle toho. Kdybych nekde videl POZADAVEK: prosime, nechte tam ten banner! Mozna bys me presvedcil o potrebe zbytovat svedomi :)
    Co se týče těch reklamních buttonků, za jejichž umístění můžeš získat reg. kód... měl jsi tam místo textového odkazu jeden z nich vložit. Možná by se těch 250 kliků během dneška nashromáždilo :-). I když to by zase byl maličko podraz jiného ražení.
    Kdyz mi to radi sam velky sefredaktor ;) Jdu na to, at aspon trochu odcinim svuj "kriminalni" zapis :P
    8.6.2005 13:26 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Beru to tak, že jsem se rozhodl využívat software, který nemá svobodnou licenci.
    Kterou blokovanim banneru neporusuji, nebo ano?
    Samozrejme, že neporušej literu zákona, ale v každom prípade porušuješ jeho myšlienku (tj. kto nechce rekladmný banner nech nám čosi zaplatí) BTW: funguje vrátanie citácií?
    8.6.2005 14:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Kterou blokovanim banneru neporusuji, nebo ano?
    Zjevně ne, ale o tom jsem nemluvil.
    Stejne jako prepinat pri TV reklame, vyhazovat nectene reklamni letaky, pouzivat Adblock (tady chapu "ciste svedomi" :) Nerad bych se dozil toho, aby byla konzumace reklamy (kdekoliv) povinna
    Trochu to překrucuješ. Nechtěné letáky jsou skutečně nechtěné. Není tam žádná protislužba. Když ti někdo strčí do schránky leták, žádná přidaná hodnota u toho není. Tam neexistuje takové morální hledisko jako třeba u té Opery. U reklam v TV je to jiné. Tam se o protihodnotě mluvit dá. Ale pouze u komerční televize. Veřejnoprávní jsem nucen platit bez ohledu na to, jestli se na ni dívám nebo ne.

    Ad povinná konzumace reklamy: to je docela výhružně znějící, ale přitom naprosto běžný postup. Když si koupíš časopis, máš ho třeba zabalený v igelitu, na kterém je reklamní potisk. I kdyby ses sebevíce snažil, asi na tu reklamu přeci jen budeš muset při rozbalování kouknout. Je to špatné? Nemyslím si. Pokud se někdo rozhodne zpřístupnit své stránky teprve po odkliknutí reklamy, proč ne? Máš přeci plné právo na ty stránky nechodit. Ale pokud si chceš přečíst, co na nich je, pak akceptuj podmínky jejoch tvůrce. Je to výhradně o tvojí volbě.
    neregistrovana Opera startuje defaultne s bannerem, chces-li neco jineho, zarid se podle toho. Kdybych nekde videl POZADAVEK: prosime, nechte tam ten banner!
    Ale to je přeci naprosto zřejmé, že oni by rádi, abys tam ten banner nechal - a nejlépe na něj ještě občas kliknul. Tak totiž získávají za svou práci peníze. Chceš-li tvrdit, že to nevíš, nevěřím.

    -------------

    Co je však nejpodstatnější: ty se tu se mnou přetahuješ o formulace, legálnost, porušování atd. Ale můj argument je založen na tom, že já jako dobrovolný uživatel jejich softwaru mám za to, že je z mé strany slušností jim vyhovět. -- A nemyslím tím vyhovět do posledního písmenka jejich licenci a podmínkám (ať již psaným nebo usuzovaným). Myslím tím vyhovět v tom smyslu, že se pokusím chovat tak, aby z toho něco měli - bez ohledu na povinnosti a práva. Tj. nebudu ten banner blokovat ani odstraňovat prostě proto, že ho považuji za můj způsob poděkování za program, který používám.
    8.6.2005 14:25 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Kterou blokovanim banneru neporusuji, nebo ano?
    Zjevně ne, ale o tom jsem nemluvil.

    V poradku. Cely zapis vsak vznikl jako reakce na nazory, ze blokovani banneru porusuje licenci Opery.

    U reklam v TV je to jiné. Tam se o protihodnotě mluvit dá. Ale pouze u komerční televize. Veřejnoprávní jsem nucen platit bez ohledu na to, jestli se na ni dívám nebo ne.
    Takze jako divak "s cistym svedomim" bych nemel prepinat nebo odchazet, kdyz mi film prerusi reklama na komercni tv, zatimco delat totez u CT naopak me svedomi zatezovat nemelo? ;) [omlouvam se za dovedeni k extremu]
    Ad povinná konzumace reklamy: to je docela výhružně znějící, ale přitom naprosto běžný postup. Když si koupíš časopis, máš ho třeba zabalený v igelitu, na kterém je reklamní potisk. I kdyby ses sebevíce snažil, asi na tu reklamu přeci jen budeš muset při rozbalování kouknout.
    "Povinnou konzumaci reklamy" jsem myslel trochu neco jineho, nevyjadril jsem se presne: Nechtel bych se dozit kriminalizace odstranovani reklamy. Tzn. ze bych se dopustil prestupku (nedejboze trestneho cinu), nebo i jen prestupku proti dobrym mravum, kdybych tu reklamu vyhodil, sloupl nalepku a pujcil produkt dal (neni pujcovani knih taky porusovani nejaky licence?).

    Argument, ze jsem za casopis zaplatil a tim se zbavil moralni povinnosti konzumovat reklamu, neberu, nebot vydavatele (jiste pravem) krici, ze bez reklam by byl produkt mnohem drazsi. Konzumaci reklamy tedy "platim" cast ceny produktu ... aspon v teorii?
    Ale to je přeci naprosto zřejmé, že oni by rádi, abys tam ten banner nechal - a nejlépe na něj ještě občas kliknul. Tak totiž získávají za svou práci peníze. Chceš-li tvrdit, že to nevíš, nevěřím.
    Jisteze je to zrejme, kdo by penize nechtel :) Zrovna tak je podle me zrejme, ze by byli radsi, kdybych pouzival Operu bez banneru, nez abych ji nepouzival vubec. Chces-li tvrdit neco jineho, neverim, dokaz to :)

    Myslím tím vyhovět v tom smyslu, že se pokusím chovat tak, aby z toho něco měli - bez ohledu na povinnosti a práva. Tj. nebudu ten banner blokovat ani odstraňovat prostě proto, že ho považuji za můj způsob poděkování za program, který používám.
    V tomto zapisu (jak upozornuji hned na zacatku) a v nasledne diskusi mi jde prave o ty povinnosti a prava, ktere jsem potvrdil souhlasem s licenci. Moralni duvody jsou hodne diskuse, jiste, ale mozna v pristim zapisu :)
    8.6.2005 14:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Takze jako divak "s cistym svedomim" bych nemel prepinat nebo odchazet, kdyz mi film prerusi reklama na komercni tv, zatimco delat totez u CT naopak me svedomi zatezovat nemelo? ;) [omlouvam se za dovedeni k extremu]
    Není třeba se omlouvat. Já to vlastně nepovažuji za extrém, ačkoliv mnoho lidí by ani nenapadlo o tom přemýšlet. Skutečně si myslím, že když se na komerční televizi dívám na film nebo sport nebo cokoliv jiného, co není samo o sobě reklamním počinem (tj. různé soutěže o peníze apod.), tak je slušné vůči provozovatelům té televize ten kanál během reklamy nepřepnout.

    Kdybych to chtěl dohánět do extrému, tak bych mluvil i o tom neodcházení během reklamy. Inzerent sice už zaplatil, ale podle úspěšnosti reklamní kampaně si médium může nastavovat ceny. Tj. když na tu reklamu budu civět a pak si poslušně propagovaný výrobek koupím, pak teprve jsem skutečně svědomitě poctivým divákem.

    Ale to je samozřejmě nesmysl a takové uvažování se blíží spíše románu 1984...
    Zrovna tak je podle me zrejme, ze by byli radsi, kdybych pouzival Operu bez banneru, nez abych ji nepouzival vubec. Chces-li tvrdit neco jineho, neverim, dokaz to :)
    Asi máš pravdu. Ale to není argument, to je výmluva. Těžko uvěřit, že na takové věci bys stavěl obhajobu toho, že ten banner blokuješ. Obrácenou logikou se snažíš říci, že jim vlastně ještě prokazuješ službu, když banner blokuješ. Ale to je nesmysl. Oni by chtěli, aby sis program buď koupil a nebo jeho používání zaplatil tím bannerem. Když platbu bannerem obejdeš, nezbývá jim než mít aspoň dobrý pocit z toho, že ten program považuješ za natolik dobrý, že ti stojí za to se tím bannerem zabývat. A že to má ten postranní efekt v podobě zalogování a oni se pak mohou chlubit procenty uživatelů, to je slabá útěcha...
    8.6.2005 16:21 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost

    Těžko uvěřit, že na takové věci bys stavěl obhajobu toho, že ten banner blokuješ. Obrácenou logikou se snažíš říci, že jim vlastně ještě prokazuješ službu, když banner blokuješ. Ale to je nesmysl. Oni by chtěli, aby sis program buď koupil a nebo jeho používání zaplatil tím bannerem.
    A co kdyz nejakym zpusobem necham banner nacitat jen nekde v pozadi, jim se to zapocita jako ze se mi banner zobrazil, ale uz ho nenecham ukazat (budu tam mit treba jen prazdny flek).

    V takovem pripade budou spokojeny obe strany, Opera dostane svoje body do statistiky zobrazenych banneru a uzivatele nebude otravovat banner

    8.6.2005 16:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    V takovem pripade budou spokojeny obe strany, Opera dostane svoje body do statistiky zobrazenych banneru a uzivatele nebude otravovat banner
    To je řešení. Ale nevím, jestli stojí za tu námahu...
    8.6.2005 14:06 Jano Gašpar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Kdybych nekde videl POZADAVEK: prosime, nechte tam ten banner!

    Toto je obyčajný alibizmus riadiaci sa heslom čo nie je zakázané je povolené. Ja to chápem skôr tak že, autori opery predpokladajú istú úroveň inteligencie a slušnosti u používateľov svojho produktu, ktorí sa nebudú správať ako ľudia, ktorí keď nemajú v návode napísané veľkými písmenami "NEPCHAŤ MAČKU DO MIKROVLNKY!!!!" tak ju tam vrazia a zažalujú výrobcu mikrovlnky.

    Ak by im to bolo až tak jedno či si tie bannery niekto filtruje alebo nie, tak ich tam vôbec nedávajú.

    8.6.2005 14:30 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Toto je obyčajný alibizmus riadiaci sa heslom čo nie je zakázané je povolené.
    Zatimco spravne je ridit se heslem: Co neni povolene, je zakazane? ;) Dekuji, nechci :P
    8.6.2005 14:35 Jano Gašpar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Zatimco spravne je ridit se heslem: Co neni povolene, je zakazane? ;) Dekuji, nechci :P
    Nie stačí sa riadiť zdravým rozumom a slušnosťou a nie za každú cenu si ospravedlniť nečestné jednanie.

    Jano
    8.6.2005 16:15 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Fnuk, skoro jsem zaslzel dojetim. :-p At si Opera zvoli vhodnejsi licencni model, jejich bannery me nezajimaji a na svem pocitaci si budu blokovat IP adresy

    Blokuju je ze zasady vzdycky, kdyz ten kram (ve verzi 8 padajici jako svestky na podzim) musim nedejboze nahodou kvuli otestovani nejakych stranek nainstalovat. Nemam zapotrebi se krome problemu s ladenim stranek jeste rozcilovat kvuli nejakym stupidnim reklamam. Na svem pocitaci si do /etc/hosts budu psat, co uznam za vhodne.
    8.6.2005 16:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Nemam zapotrebi se krome problemu s ladenim stranek jeste rozcilovat kvuli nejakym stupidnim reklamam.
    Tak ten program _nepoužívej_. Tvoje argumentace je zcestná. Nechceš-li, aby tě reklamy otravovaly, program si kup. Pokud jej kupovat nechceš, a reklamy ti vadí, nepoužívej ho. Snadné. Nikdo tě nenutí to používat.
    masožravá palma avatar 8.6.2005 20:37 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Nikdo tě nenutí to používat.
    Nenutí? Já předchozí článek pochopila tímto způsobem:
    Operu nepoužívám, ale občas jsem nucen ji použít, protože to není zanedbatelný prohlížeč a já si musím být jist, že mi stránky fungují všude.
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    8.6.2005 23:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Eh? Tak když to bere jako donucení, tak ať se buď smíří s bannery a nebo zaplatí. Když si chce být jistý, že stránky fungují i v Opeře, tak ať neobchází pravidla, která Opera stanovila.

    To je jako říct, že když zkompiluji na Linuxu kód pro win32, tak je zcela v pořádku cracknout Windows a vyzkoušet si tam, jestli dobře funguje. Normálně je přeci nepoužívám, ale občas jsem "nucen", protože Win nejsou zanedbatelný systém a já si musím být jist, že můj kód funguje všude.
    9.6.2005 13:58 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Kvuli nekolika hodinam v mesici, kdyz jsem nucen to pouzivat, nic platit nebudu - a na bannery taky cumet nehodlam. Fakt me neukecas. Jestli to Operu tu financne ruinuje, tak at si to lip osetri. :-P
    9.6.2005 14:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Jak to, že jsi _nucen_? Tvoje stránky přeci _nemusí_ být kompatibilní s Operou. Pokud chceš svým návštěvníkům poskytnout ten luxus, že kompatibilní budou, pak se smiř s podmínkami, které autor Opery stanovuje.

    Kdybys v obchodě kradl každý měsíc rohlíky, protože by tě rozčilovalo, že se za ně musí platit - a oni by to zároveň neměli "ošetřeno" tak, aby byla krádež nemožná - bylo by to podle tvé logiky také v pořádku?

    Kdybys chtěl stránky testovat v prohlížeči pod Win, bylo by také OK si ty Win cracknout? Vždyť pokud by to MS vadilo, měli to lépe ošetřit...
    9.6.2005 15:59 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Autor Opery zadne takove podminky ohledne zaznamu v /etc/hosts nestanovuje. Uz ta moralizujici diskuse zacina byt docela unavna.
    9.6.2005 16:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    Podmínka zní tak, že kdo chce používat neplacenou verzi, bude tam místo toho mít banner. Jednoduché. Je úplně jedno, jakým způsobem to obcházíš, pořád je to obcházení.

    Moralizování je vždy únavné. Většinou je terčem posměchu, opovržení nebo nepochopení. Bezohledně se člověk většinou chová do té doby, než ho osud také pořádně nakopne.
    9.6.2005 17:32 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    No, tak abychom to snad ukoncili, ono to stejne nikam nevede, bannery budu blokovat i nadale a az Opera skonci kvuli podobne nemoralnim a opovrzenihodnym zivlum, kteri nezodpovedne blokuji uzasne reklamni bannery, tak za ni budu drzet pet sekund ticha. ;-)
    8.6.2005 21:35 Jano Gašpar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost

    Kto ma pozná vie že nie som žiaden moralista, ale tak ako vy ste presvedčený že blokovanie bannerov v opere je v poriadku, tak som ja presvedčený že to v poriadku nie je a vaše argumenty sú lacný alibizmus, zosmiešňovanie na tom nezmení nič.

    "Ja si na svojom počítači predsa môžem robiť čo chcem. Môžem si cez p2p stiahnuť, napáliť a používať windows, photoshop, 3d studio max ..."

    Pre jm: V prípade že operu používaš iba na ladenie stránok, prečo ti potom tak vadia tie bannery?

    Jano

    9.6.2005 14:00 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: legálnost
    V prípade že operu používaš iba na ladenie stránok, prečo ti potom tak vadia tie bannery?
    Uz jsem to napsal - staci, kdyz me vytaci, ze se zase v nejake verzi nejakeho prohlizece neco buhviproc zobrazuje jinak, nez by melo, a nehodlam si jeste navrch nicit nervy nejakymi blikajicimi bannery.

    Na nic jineho to vazne nepouzivam, protoze to skutecne pada jako svestky na podzim.
    Mikos avatar 8.6.2005 20:22 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Nemam rád přehnané moralisty
    Booože, booože, to je zas moralistických keců ;-)

    Jistě, částečně máte pravdu, ale pravdu má i autor příspěvku když říká, že v licenci nikde není blokace bannerů (bez zásahu do samotného softwaru) zakázána. Pojetí morálky je velmi subjektivní věc, každý máme jiný žebříček. Mě tohle jako nějaký problém nepřijde - rozhodně to není nelegální jednání a otázka morálky je z mého hlediska v tomto případě opravdu subjektivní věcí. Já takovéto jednání opravdu za problém nepovažuju.

    Nechť flejm pokračuje ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    8.6.2005 21:03 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemam rád přehnané moralisty
    Blokovat banner v Opeře je nečestné a nesportovní ;-)
    Copak toho není dost?
    Mikos avatar 8.6.2005 21:41 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemam rád přehnané moralisty
    Možná kdybych se jmenoval Mirek Dušín, tak se mě to strašně dotkne ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    9.6.2005 00:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemam rád přehnané moralisty
    Jistě, částečně máte pravdu, ale pravdu má i autor příspěvku když říká, že v licenci nikde není blokace bannerů (bez zásahu do samotného softwaru) zakázána.
    Asi není zakázáno je blokovat. Ale férové chování to také není. Všichni víme, že Opera žije z těch peněz, které jí buď někdo zaplatí, a nebo které dostane za ty bannery. Chcete-li ji používat, je slušné přistoupit na požadavek autorů. Pokud se vám to zdá hloupé, drahé atd., prostě Operu nepoužívejte, ne?

    Každý si pro svůj program může svobodně zvolit licenci. Někdo nechá software otevřený, někdo chce prachy a nechá ho uzavřený. Když se nějaký software rozhodnete používat, bylo by fajn respektovat přání jeho autorů. Pokud se vám ta přání nezdají, nepoužívejte. Alternativ je dost.

    Mně například uzavřenost kódu Opery vadí natolik, že ji nepoužívám. Když ji spustím, je to jen kvůli testování. Ale ten banner tam nechám, protože to beru jako slušnost vůči autorům. I když s jejich rozhodnutím nesouhlasím.
    Mikos avatar 9.6.2005 00:28 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemam rád přehnané moralisty
    Já Operu taktéž nepoužívám (jen k testování webových stránek a k tomu mi tam ta reklama nevadí), a to též hlavně z důvodu že se nejedná o svobodný software (i když těch důvodů je více). Nicméně to mi nebrání vyjádřit se k situaci - k tomu že mi tohle přehnané moralizování prostě přijde uplně zcestné.

    Jak říkám každý má subjektivně trochu jiné pojetí toho co je a co není morální. A já v tomto konkrétním případě opravdu žádný problém nevidím. Chápu že vy na to máte odlišný názor, to je vaše právo, ale mé právo je zas si ponechat na věc názor svůj ;-)

    Obrázek si z toho o mě udělejte jaký chcete :-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.