abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (67%)
     (7%)
     (12%)
     (14%)
    Celkem 184 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    25.11.2006 23:25 Kníža
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Dejte to panu rýpáčkovi pěkně sežrat a vystvětlete mu, co to znamená "co nejaktuálnější soft" a "soft v co největší možné míře odladěný". Pak přidejte ještě kyselou poznámku o smysluplnosti ankety, které předchází óda na dokonalé vyladění. Ať páníček ochutná svůj vlastní chlebíček.
    25.11.2006 23:44 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Dejte to panu rýpáčkovi pěkně sežrat a vystvětlete mu, co to znamená "co nejaktuálnější soft"
    To znamená poslední uvolněná verze (nebo dokonce poslední RC) software v okamžiku uzavření vývoje distribuce. I s tím rizikem, že se časem objeví nějaký bug, nebo třeba že bude částečně nepřeložené prostředí. Výhoda je, že tip top nový software se dobře prodává, nevýhoda je víceméně, že zajíc je ještě v pytli.
    a "soft v co největší možné míře odladěný".
    A to zase znamená, že se vezme momentální stabilní verze a bude se delší dobu testovat tak, aby se odchytaly a upravily bugy, co upravit jdou, případně dopsala dokumentace pro uživatele, jak takový bug obejít. S tím rizikem a omezením, že třeba v době vydání live CD bude všeobecně v užívání novější verze programu, což je reklamní handicap.
    Pak přidejte ještě kyselou poznámku o smysluplnosti ankety, které předchází óda na dokonalé vyladění.
    Kyselou poznámku si může odpustit ten, kdo umí číst a má aspoň průměrnou inteligenci: ten se totiž dočte a dovtípí, že i přesto, že sdělím předem názor svůj, toužím znát názory ostatních.
    Ať páníček ochutná svůj vlastní chlebíček.
    Doufám, že jsem vás tím vaším aspoň na chvíli přidusil :-P
    26.11.2006 22:57 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Předpokládám, že účelem příspěvku mělo být poukázání na skutečnost, že slovo aktuální se dost dobře nedá stupňovat (podobně jako optimální, ale to už je obnošená vesta) a odladěný zrovna tak. Problémem zásadového purismu je v případě takovýchto slov neexistence jednoduchého výrazu pro stav co nejbližší stavu aktuálnímu/optimálnímu/odladěnému, který je z povahy věci nutně neaktuální/suboptimální/neodladěný. Sper to ďas.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    26.11.2006 23:35 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Předpokládám, že účelem příspěvku mělo být poukázání na skutečnost, že slovo aktuální se dost dobře nedá stupňovat (podobně jako optimální, ale to už je obnošená vesta) a odladěný zrovna tak.
    V tomto kontextu je stupňování "aktuálního" (které se mimochodem bez překážek stupňovat dá, koukejte: aktuální, aktuálnější, nejaktuálnější) namístě, zejména pokud vycházíme z významu "v daném čase relevantní", protože jsou věci aktuální, ale jsou věci i aktuálnější mezi aktuálními. Například verze software, kdy se běžně používá jedna rozšířená a už odzkoušená verze a přitom už je uvolněná beta anebo release candidate - to jsou pak ty nejaktuálnější kousky ;-)

    Problémem zásadového purismu je v případě takovýchto slov neexistence jednoduchého výrazu pro stav co nejbližší stavu aktuálnímu/optimálnímu/odladěnému, který je z povahy věci nutně neaktuální/suboptimální/neodladěný. Sper to ďas.
    Tento problém se velice snadno obejde, a to zcela v souladu s českou jazykovou logikou. Bohužel dneska už nikdo neumí latinsky, aby věděl, co znamená optimální. Tohle já sice (na rozdíl od "nejaktuálnější") do superlativu už neženu, protože to vím, ale nebudu se za to na nikoho zlobit, protože taky vím, že zejména v neformálních textech a diskusích je naopak nebezpečí, že pouhé "optimální" nevyzní jako "co nejlepší" a tedy že dojde k nedorozumění. V takovém případě pak dám přednost tvaru byť z hlediska etymogického nesprávnému před nedorozuměním. Stejně tak je to tady v blogu anebo v diskusích.

    A máte pravdu, sper to ďas, protože je to v tomto kontextu úplně nepodstatné ;-)
    25.11.2006 23:38 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Co vzít aktuální soft, udělat freeze a pak to stabilizovat? Nemá smysl při ladění měnit verze, tohle je rozumný kompromis.
    Only Sith deals in absolutes.
    25.11.2006 23:50 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Co vzít aktuální soft, udělat freeze a pak to stabilizovat? Nemá smysl při ladění měnit verze, tohle je rozumný kompromis.
    Kompromis, to jsem možná zapomněl definovat, znamená pro mě rezignovat na vyladění v případech, kdy předpokládáme, že se příslušný bug nedotkne většiny, anebo nevypadá tak závažně; např. kosmetické chyby, chyby, které si zkušenější uživatel může upravit sám, nedoplnit např. chybějící překlady atd.

    Samozřejmě, že každé takové dílo je nakonec kompromis, ale asi bude rozdíl ve stanovení cíle; pokud je priorita aktuálnost anebo vyladění. Kompromis pak víceméně znamená, že se bude postupovat jako v minulých případech, tedy že priorita stanovena nebude (tj. prostě třetí vyhýbavá možnost při anketní otázce).
    25.11.2006 23:43 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Osobne jsem trochu skepticky k dalsi Live disribuci. Polozme si otazku zda je to vubec potreba? Co je primarnim znakem Live ABCLinuxu? Neni to nahodou jen logo a offline obsah? Druhe budiz pro nektere lidi mozna uzitecne, ale prvni mi prijde divne.

    Nebylo by lepsi se domluvit s Danix teamem nebo SLAXem (Tomas Matejicek) a udelat tady na abicku nabor betatesteru a na oplatku zabalit offline obsah jako balik do jedne z tehle distribuci? Treba by se naslo i misto na to logo...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    26.11.2006 00:00 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Osobne jsem trochu skepticky k dalsi Live disribuci. Polozme si otazku zda je to vubec potreba? Co je primarnim znakem Live ABCLinuxu? Neni to nahodou jen logo a offline obsah? Druhe budiz pro nektere lidi mozna uzitecne, ale prvni mi prijde divne.
    Ano, otázku si lze takto jistě položit. Jenomže co si pamatuju, tak v těch minulých nešlo jen o logo a offline obsah nabalené na nějaké distro, to důležité byly právě úpravy jak ve výběru software, tak třeba default vzhledu, a hlavně otestování, zda základová distribuce opravdu funguje tak, jak má + pokus o odstranění bugů.

    Nebylo by lepsi se domluvit s Danix teamem nebo SLAXem (Tomas Matejicek) a udelat tady na abicku nabor betatesteru a na oplatku zabalit offline obsah jako balik do jedne z tehle distribuci? Treba by se naslo i misto na to logo...
    Jelikož jsou Danix i Slax jistě pod GPL, tak se ani není třeba domlouvat ;-) Vy samozřejmě myslíte na balík zařazený do distribuce natrvalo - jenomže

    a) jde v první řadě o propagaci, proto jsou jméno a logo důležité

    b) jde o prodej offline obsahu Abíčka (verze bez obsahu byla přece ke stažení volně), a to o prodej (tipuji) novým čtenářům či uživatelům - proto s příručkou

    Na obou aspektech záleží v tom smyslu, že jde také o prestiž, tedy že zodpovědnost za také distro a jeho fungování či nefungování pak nenesou autoři příslušné základní distribuce, ale právě tým AbcLinuxu.

    Nikdo přece teď nebrání, aby tým abíčka udělal ke zmíněným distribucím rozšiřující balíčky s offline obsahem a dal je k dispozici komunitě - ovšem nevím, jak by se je povedlo prodávat.

    Ještě jednou, jde především o reklamní a zároveň prodejní akci (aspoň tak to chápu). Jestli se nadále chystá či jestli se to provozovatelům a majitelům vyplácí, to je otázka pro ně.
    26.11.2006 15:23 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Nikoliv, nemyslel jsem mit to natrvalo. O te domluve jsem psal proto, ze GPL a moznost chnapnout cizi praci je jedna strana mince a obycejne zeptani se je strana druha.

    Klidne by to mohlo byt "SLAX ABCLinuxu edition" a pokud by s tim Tomas Matejicek souhlasil, tak by se to s offline obsahem dalo i prodavat.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    26.11.2006 16:57 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Klidne by to mohlo byt "SLAX ABCLinuxu edition" a pokud by s tim Tomas Matejicek souhlasil, tak by se to s offline obsahem dalo i prodavat.
    No jistě, ale čím by se tento koncept konkrétně kromě názvu lišil od ABC Linuxu 2005? Jedině tím, že by tým Abíčka tentokrát tuto distribuci netestoval a nijak už neupravoval (jako to bylo se Slaxem v minulém projektu)?
    26.11.2006 22:06 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ale testoval.. Vzdyt rikam ze by se mohl udelat nabor betatesteru. Rozdil je v tom ze by se jednalo o praci na SLAXu (p.s. mluvim o slaxu, ale muze to byt jakakoliv live distribuce) a tudiz opravy a zmeny by sli zase spatky do slaxu, coz je myslim mnohem prospesnejsi nez forkovat nejaky distro a delat dalsi zarez v DistroWatch.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    26.11.2006 23:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ale testoval.. Vzdyt rikam ze by se mohl udelat nabor betatesteru. Rozdil je v tom ze by se jednalo o praci na SLAXu (p.s. mluvim o slaxu, ale muze to byt jakakoliv live distribuce) a tudiz opravy a zmeny by sli zase spatky do slaxu, coz je myslim mnohem prospesnejsi nez forkovat nejaky distro a delat dalsi zarez v DistroWatch.
    Ano, koncept sice zajímavý, ale konkrétně Tomáš Matějíček zvolil pro Slax jinou strategii, a to tu, že dělá výhradně všechno sám, a to má-li k tomu čas a náladu. Opravy a změny by tedy asi bylo možné za nynějšího stavu věcí pouze hlásit. Podoba nové verze přitom podléhá výhradně úvaze jejího tvůrce, tj. se vám může stát, že co v jedné pracně opravíte, bude v příští vyřazeno. Téměř jistě také narazíte na rozdílné názory a pokud není určen "šéf" či způsob řešení kompromisů, můžete to zabalit.

    Kromě toho hlásit chyby se s vlastním projektem, tedy vlastní implementací oprav podle vlastního harmonogramu, vůbec nevylučuje, s tím rozdílem, že by to musel někdo přeposílat či vyplňovat dvakrát (ačkoliv by mohl autor základní distribuce klidně navštěvovat zdejší veřejnou bugzillu, kdyby chtěl).

    Dokonce si dovolím tvrdit, že zorganizovat něco takového s kterýmkoliv tvůrcem nebo týmem (např. Danixu) bude patrně náročnější jak na čas, tak na skutečnou domluvu a nakonec i plnění dohodnutého, než projekt zcela ve zdejší režii s jasně určeným cílem i odpovědností.

    Skutečně máte pocit, že ABC Linux 2003 a 2005 byly nějaké forky? Já ne a nevidím, proč se v tomto měl ABC Linux 2007 nějak podstatně lišit. Jako fork bych si představoval distribuci, která se vydá vlastním směrem a bude se dál vyvíjet a udržovat. ABC Linux je pouze nepatrně upravená konkrétní distribuce k jednomu jednorázovému účelu: propagaci portálu. Nevidím, že by někdo přemýšlel o vlastní distribuci ve smyslu zcela samostatného dlouhodobého projektu, čemuž by odpovídal pojem "fork".

    A nakonec, k vašemu návrhu, hlásit chyby do Slaxu či Danixu může už dnes každý. Já sice nevidím, jakou motivací byste chtěl tu extra skupinu betatesterů ze zdejších čtenářů nalákat, ale zkuste to už teď: Dejte dohromady skupinu lidí, kteří budou systematicky testovat Slax a hlásit chyby (ovšem beta Slaxu moc často nevychází, a když, tak jen těsně před vydáním). Uděláte něco pro Linux a vyzkoušíte si váš návrh v praxi ;-)
    26.11.2006 03:09 Pavel Kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Acked-By: goldenfish

    1) distrowatch za chvili pobezi na 4 procesor xeonu. Fakt nechapu modu mit svoji vlastni distribuci. Zkopirovat hotove baliky je vzdy jednodussi nez do nich neco dodat.

    2) nudite se? tak delejte dokumentaci, opravujte chyby, reportujte chyby, plne obsah, udelejte integraci obsahu. K prihlednuti ke schopnostem dost lidi zde, bych alespon plnil obsah abicka a delal prolinkovani obsahu. To same aktualni obsah vytridit. + misto modnich veci delat ty funkcni.

    Chcete -li delat distro na miru, tak okolo desktopu je problem, ze tu neni poradne zkonfigurovany desktop na terminaly do firem. Nebo kompletni konfigurace na javovy server a tak.

    Je mi jasne, ze zvitezi snaha mit svoje distro, vlastni SW adresar a tak. __Fakt__ kdyz uz chcete byt medialni a buhvico dalsi, tak podporte radeji neco zajeteho, kde je alespon nejaky vyvojar, co ten sw aktualizuje opravuje a tak.

    Mozna jsem Vas nepotesil. Jenomze po par letech praxe vidim trochu veci jinak a jak to vlastne funguje a co je ta vec, co pohani ty reseni dopredu. A musim se priklonit k nazoru pana Stepanka, ktery zije nohama na zemi.

    Pokud se pletu, tak me opravte. Dekuji.

    bye gf
    26.11.2006 04:38 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Acked-By: goldenfish
    Sice je vaše odpověď v jiném vláknu, ale dovolím si předpokládat, že ji směřujete na mě. Bohužel mi připadá, že stejně jako jste se netrefil do vlákna, netrefil jste se ani do předmětu diskuse. Přesto (si) zkusím odpovědět:
    1) distrowatch za chvili pobezi na 4 procesor xeonu. Fakt nechapu modu mit svoji vlastni distribuci. Zkopirovat hotove baliky je vzdy jednodussi nez do nich neco dodat.
    1) Distrowatch žije z toho, že existuje tolik distribucí. Čím jich bude víc, tím více "kšeftu". Tady si tedy stěžujete dost špatným příkladem ;)

    2) Kvůli vašemu chápání či nechápání se rozhodně nic v běhu světa měnit nebude (ale to už asi dávno víte). Módu mít svoji vlastní distribuci vám vysvětlím velice snadno: Děje se tak, protože je to možné. A bez té módy, dovolím si tvrdit, by nevznikly ani ty dnes uznávané nejrozšířenější distribuce - vždycky mohl někdo na začátku jejich vývoje tvrdit, že žádná další už není třeba.

    3) Distribuce ABC Linux byla vždycky účelová: prodej obsahu a reklama portálu. K tomu obsahu se pak přibaluje jako přidaná hodnota rovnou spustitelná distribuce. Co se na ní upravuje? Pokud vím, tak pouze grafika (z reklamních důvodů) a pak nefunkční věci v základní distribuci. Tak proto "vlastní distro", aby všechno fungovalo, jak má.
    2) nudite se? tak delejte dokumentaci, opravujte chyby, reportujte chyby, plne obsah, udelejte integraci obsahu.
    Teď taky nevím, ke komu promlouváte, jestli ke mně jako čtenáři a občasnému přispěvateli anebo k provozovatelům portálu. Pokud ke mně, tak se přesně o to v rámci možností snažím. A spadá do toho i případné dobrovolné testování či podílení se na budoucí live verzi abíčka, a jde mi přesně o to, aby se to neodehrávalo úplně všechno na poslední chvíli; hlavně co se týče vyjasňování si konceptu. To lze udělat v pohodě dávno dopředu a pak není třeba se zásadními diskusemi zdržovat. Tenhle blog i tahle diskuse je tudíž jistá forma toho, co v té své reakci doporučujete.
    K prihlednuti ke schopnostem dost lidi zde, bych alespon plnil obsah abicka a delal prolinkovani obsahu.
    Však se do toho dejte :-D

    Chcete -li delat distro na miru, tak okolo desktopu je problem, ze tu neni poradne zkonfigurovany desktop na terminaly do firem.
    Diskuse je momentálně o distru na míru portálu abclinuxu.cz (a to ještě jen předběžná, neboť já nejsem ten, kdo o něčem takovém rozhoduje). Potřebujete-li desktop "na terminály do firem" (ať už to má znamenat cokoliv), tak si ho přece udělejte. Anebo o tom aspoň někde začněte diskusi jako já tady o ABC Linuxu, třeba se vám toho někdo chytne.

    V principu je to tak, že namísto čehokoliv můžete vždycky nabídnout, že by se mělo dělat něco jiného. Například namísto překládání knížky můžete posílat překladatele přeložit raději střechu. K překladu té knížky to ale přispěje pramálo.

    Je mi jasne, ze zvitezi snaha mit svoje distro, vlastni SW adresar a tak. __Fakt__ kdyz uz chcete byt medialni a buhvico dalsi,
    Že jde při akci ABC Linuxu o akci mediální, to opravdu popřít nelze.
    tak podporte radeji neco zajeteho,
    Např. abclinuxu.cz? :-D
    kde je alespon nejaky vyvojar, co ten sw aktualizuje opravuje a tak.
    Viz výše. Opravy z testování nějaké hotové live distribuce při přípravě ABC Linuxu mohou sloužit beze zbytku výchozí distribuci. Pokud ovšem netrpíte představou, že se někdo chystá vytvořit distribuci zcela novou, což sice tak vypadá, ale je značně mimo mísu. V tom případě by ale vaše poznámky byly něco jako boj proti vlastnímu stínu ;-)
    Mozna jsem Vas nepotesil. Jenomze po par letech praxe vidim trochu veci jinak a jak to vlastne funguje a co je ta vec, co pohani ty reseni dopredu.
    A kdybyste se např. v této diskusi namísto polemiky s vlastní fantazií podělil o to, "jak to vlastně funguje", asi byste udělal líp. Tak co je ta věc, co pohání ty řešení dopředu?

    Pokud se pletu, tak me opravte. Dekuji.
    Rádo se stalo :-)
    26.11.2006 22:09 Pavel Kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    >> Mozna jsem Vas nepotesil. Jenomze po par letech praxe vidim trochu veci jinak a jak to vlastne funguje a co je ta vec, co >>pohani ty reseni dopredu.

    >A kdybyste se např. v této diskusi namísto polemiky s vlastní fantazií podělil o to, "jak to vlastně funguje", asi byste >udělal líp. Tak co je ta věc, co pohání ty řešení dopředu?

    Je zbytecne vysvetlovat nekomu, jak v praxi veci funguji. To si musi prakticky zkusit kazdy sam. A je zbytecne delat linux nebo neco okolo, kdyz to nevim.

    >> K prihlednuti ke schopnostem dost lidi zde, bych alespon plnil obsah abicka a delal prolinkovani obsahu.

    >Však se do toho dejte :-D

    Dekuji za nabidku. Nemam zajem pracovat s lidmi, kteri jsou jednostranne zamereni a zahledeni. Obcas tu pridam nejaky zaznam a to musi stacit. Skonci to opet jako ucebnice.

    To hlavni, co jste nepochopili je to, ze by se mel nejak danym distrem vylepsit linux a ty aplikace. Nejak tu nevidim ten prinos Vasi cinnosti. Proste v tomto state se stale dela ta medialita blbe. No, o nic nejde, jenom o reklamni banery. Nic proti medialite, ale me __takovato medialita__ prilis neprinese.

    Vykasleme se na tuto diskusi mezi nami dvema. Nikam to stejne nepovede. Ja jdu studovat zdrojaky ke zvukovce a vy medializujte.

    bye gf
    26.11.2006 23:16 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Je zbytecne vysvetlovat nekomu, jak v praxi veci funguji.
    No vidíte, to jste moh napsat takto rovnou, anebo to vůbec raději nepsat, když je to zbytečné. Ušetřil byste si psaní, já čtení a odpovídání, a všichni by byli spokojeni ;-)
    27.11.2006 07:12 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    To, ze se o ucebnici nepise dennodenne v blogu, neznamena, ze je neuspesna. Podle statistik ma vice zobrazenych stranek denne nez treba ovladace ci slovnik a o neco mene nez FAQ ci anketa.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    OndraZX avatar 26.11.2006 10:14 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    To: Pavel Kysilka

    Plne souhlasim
    26.11.2006 14:05 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    To: Pavel Kysilka

    Plne souhlasim
    Alibističtější (a bezpracnější) příspěvky snad nejsou. Kdybyste alespoň odpověděl na mou reakci, když "plně souhlasíte", tj. přednesl i nějaké argumenty, měl by váš příspěvek aspoň nějakou cenu. Takhle se divím, že si vůbec dáváte práci s celou procedurou přidání příspěvku :-D
    26.11.2006 15:02 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Pavlova reakce vystihuje úplně všechno, přednášet další argumenty není potřeba.
    26.11.2006 15:10 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Pavlova reakce vystihuje úplně všechno, přednášet další argumenty není potřeba.
    Reakce p. Kysilky je mimo téma (live distribuce ABC Linux 2007) a tedy i mimo mísu. Viz má reakce na jeho příspěvek, na kterou evidentně nedokážete odpovědět - alespoň jste se o to ani nepokusil. BTW mám za to, že byste ani nedokázal vlastními slovy zopakovat, v čem "Pavlova reakce vystihuje úplně všechno", ale to už je jen moje spekulace na základě zkušenosti ze zdejších diskusí ;-)
    26.11.2006 15:30 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ano, jen co tohle dopíšu, půjdu se střelit ;-)
    26.11.2006 15:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ano, jen co tohle dopíšu, půjdu se střelit ;-)
    Dobrý nápad. Jen doufám, že tu pak nebudete přesto strašit :-D
    OndraZX avatar 26.11.2006 17:42 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    To koffr: Plne souhlasim :-)

    To xkesh: nejaky nervozni ne?
    26.11.2006 18:28 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    To koffr: Plne souhlasim :-)

    To xkesh: nejaky nervozni ne?
    Naopak, proto taky očekávám nějakou lepší diskusi než bláboly tipu "souhlasím" nebo "+1". Vy se taky namísto argumentů ale půjdete raději zastřelit, že... Tak jděte a ani to sem nemusíte psát :-D
    OndraZX avatar 26.11.2006 19:14 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ale za mne to opravdu rekl Pavel Kysilka - napsal bych to same.

    Ja si opravdu myslim, ze vydavat dalsi Linuxovou distribuci (byt s pridanou hodnotou ABC linuxu) je pekna blbost. Jako by jich neexistovalo dost. Ma redakce ABC linuxu nejake informace, kolik lidi distribuci ABC linuxu pouzivalo? 10? 100? - nezda se vam to zbytecna prace? Nebylo by vhodnejsi se venovat zlepsovanim existujicich distribuci? Ale to jiz zase opakuji to co rekl PK.
    26.11.2006 20:18 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ale za mne to opravdu rekl Pavel Kysilka - napsal bych to same.
    Takže byste taky mluvil úplně mimo? Kdybyste si přečetl mou reakci na příspěvek p. Kysilky, nemusel bych vám odpovídat totéž tady:
    Ja si opravdu myslim, ze vydavat dalsi Linuxovou distribuci (byt s pridanou hodnotou ABC linuxu) je pekna blbost. Jako by jich neexistovalo dost.
    Jenomže ono nejde o distribuci s přidanou hodnotou, ale o off line obsah + reklamu abclinuxu.cz s přidanou distribucí. Takže netuším, co řešíte. Jestli znáte nějakou takovou distribuci, co nese obsah abíčka a dělá mu reklamu, tak prosím. Podle mě to byl ABC Linux 2003 a ABC Linux 2005.
    Ma redakce ABC linuxu nejake informace, kolik lidi distribuci ABC linuxu pouzivalo? 10? 100? - nezda se vam to zbytecna prace? Nebylo by vhodnejsi se venovat zlepsovanim existujicich distribuci? Ale to jiz zase opakuji to co rekl PK.
    K tomu se tu už vyjádřil povolanější než já.

    Zlepšování existujících distribucí se můžete samozřejmě věnovat, z čeho usuzujete, že tomu projekt ABC Linux nějak brání? A proč si myslíte, že když se takový projekt neuskuteční, že to nějak prospěje jakékoliv distribuci Linuxu nebo tomuto portálu?

    O těchto aspektech p. Kysilka ani náznakem neuvažuje. Mylně považuje ABC Linux za nějakou "další distribuci" (ačkoliv jde jen o modifikaci distribuce již existující) a má zřejmě za to, že by snad komunita tohoto portálu měla raději vyvíjet něco jako "firemní desktop pro terminály". Prosím, dejte se do toho, když s ním prý "ve všem souhlasíte", protože s projektem ABC Linux to nemá společného vůbec nic.
    26.11.2006 07:30 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Pracovat na odladění stability a vychytanosti s upstreamem existující live distribuce (SLAX) a přibalit offline obsah i originální artwork jako modul mi přijde jako výborný nápad.
    David Watzke avatar 25.11.2006 23:44 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ještě by mě zajímal názor zdejších na to, jakou distribuci by nejraději jako "základ" tentokrát
    Gentoo Minimal ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    26.11.2006 00:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Gentoo Minimal ;-)
    Hlavní kritérium by měla být asi pracnost úpravy do plně funkční a lokalizované distribuce. To jen tak na připomínku, tedy bych předpokládal, že každý takový návrh má tuto úvahu v pozadí.

    PS. To není zavržení Gentoo.
    David Watzke avatar 26.11.2006 00:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Hlavní kritérium by měla být asi pracnost úpravy do plně funkční a lokalizované distribuce.
    USE=nls emerge kde-meta
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    26.11.2006 07:27 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    LINGUAS=cs?
    David Watzke avatar 26.11.2006 09:55 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Jo, to určitě taky :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    26.11.2006 14:02 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Jo, to určitě taky :-D
    Dovolil bych si pochybovat o tom, že jen použitím těchto (a dalších standardních distribučních) příkazů vznikne z Gentoo Minimal použitelná live distribuce. Mně dává spíš smysl uvažovat jako o základu o nějaké již existující live distribuci, v tomto případě by tedy bylo nutné vybrat nějakou, která má jako základ Gentoo.
    27.11.2006 00:08 bFu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Třeba : saxana.cz
    kozzi avatar 26.11.2006 09:24 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Do testování nové verze bych se schutí zapojil, ale jen pokud by základem byl archlinux ;-)
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Martin Stiborský avatar 26.11.2006 10:45 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Jsem čekal kdo s tímto kráááásným návrhem příjde :)
    Kvík ..
    26.11.2006 11:18 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Do testování této distrubuce se zapojím, jen pokud základem bude GNU/Hurd.
    26.11.2006 13:59 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Do testování nové verze bych se schutí zapojil, ale jen pokud by základem byl archlinux ;-)
    Nejdřív by musel ovšem někdo ArchLinux přeměnit na live distribuci. O nějaké takové víte?
    Martin Stiborský avatar 26.11.2006 15:18 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Kvík ..
    26.11.2006 15:38 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    No o tom žádná :)
    Archie na distrowatch Archie Live CD na wikině Jak na to ? - Building a Live CD
    Ano, o těch skriptech a Archie už jsem taky občas četl, ale nějak mi uniklo, jestli to kromě pár nadšenců pro experimenty někdo skutečně používá jako live distro. Vy třeba? Samotný projekt, se zdá, poněkud usnul, poslední oficiální verze vyšla skoro před rokem (OK, RC 0.6 se "finišuje" od září, ale nevypadá to na nějakou větší aktivní komunitu). Tím chci hlavně říct, že to vypadá, že by se v případě Archie jako základu pro ABC Linux 2007 jednalo o poněkud více práce než jen úpravu nějaké funkční a aktuální live distribuce.
    26.11.2006 16:48 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    To je legrace, zrovna nedávno jsem nad podobným tématem zamýšlel a částečně na toto téma se i bavil s Danem Ohnesorgem. Nejdříve ale začnu trochu oklikou, od historie.

    První ABC Linux vznikl v době, kdy nabídka českých live distribucí byla velmi omezená. Naší snahou bylo vytvořit živé CD připravené na míru českému prostředí. Nezajímala nás aktuálnost softwaru ani bohatý výběr, spíše naopak. Pečlivě vybraný software perfektně odladěný a počeštěný. Sami to znáte, že když nainstalujete nějakou distribuci, tak strávíte ještě několik hodin různým nastavováním. A tohle jsme udělali. Myslím že tým v čele s Ondrou Krejčíkem udělal dobrou práci.

    Pro distribuci jsme zvolili knihkupectví a CPress. Kromě nízké marže (jednociferné) bylo další nevyhodou to, že se neustále dělají další dotisky a my to nemůžeme ovlivnit. Na obálce bohužel není poznat, že jde o verzi z roku 2003 :-(

    Verze 2005 bylo založena na Slaxu, protože byl jednodušší než Knoppix. Pochopitelně jsme s Tomáše Matějíčkem jednali, ale nakonec jsme se dohodli, že jej nebudeme zdržovat a uděláme si ji sami. V té době už existovala širší nabídka živých CD a proto jsme to pojali jako offline obsah plus bonus živé CD. Distribuce byla přes eshopy a na invexu. Vývoj byl tentokráte plně otevřený, dokonce jsme měli i bugzillu. Michal Vyskočil na této verzi makal tvrdě, ale nejspíše jsme zvolili nevhodný termín, přes léto byl zájem minimální. Stejně si ale i tato verze našla dost spokojených uživatelů, viz ankety o nejpoužívanější distribuce.

    A co teď? Mam jednu vizi, možná hloupou či naivní. Rád bych viděl perfektně odladěné živé CD v češtině se spoustou informací jako přílohu v nějakém celostátním časopise, třeba v MF Dnes nebo Lidovkách. Ať si každý člověk ověří na vlastní kůži, zda je Linux tak složitý a náročný nebo ne. Kdyby se tato varianta nezdařila, pak tohle CD nechat vylisovat a rozdávat jej na náměstích či MHD (peníze by se sehnaly, snad i lidé). Co si o tom myslíte? Mělo by to cenu?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    26.11.2006 17:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    A co teď? Mam jednu vizi, možná hloupou či naivní. Rád bych viděl perfektně odladěné živé CD v češtině se spoustou informací jako přílohu v nějakém celostátním časopise, třeba v MF Dnes nebo Lidovkách. Ať si každý člověk ověří na vlastní kůži, zda je Linux tak složitý a náročný nebo ne.
    Mně se třeba tahle varianta dost zamlouvá. Nikdy ovšem nebude dost zdůrazňování, že taková vpravdě celonárodní prezentace (do Blesku byste nešli? ;-)) by musela být opravdu BFU-sicher, tedy skutečně "perfektně vyladěná".

    Určite je něco takového pro Abíčko jako portál daleko efektnější cesta náboru nových čtenářů než umístit distribuci do specializovaného oddělení knihkupectví (kam zabloudí jen ten, kdo něco takového přímo hledá).

    Zvlášť v roce, kdy MS vybalí ten svůj médii opěvovaný zázrak... o čemž se jistě bude ještě hodně psát, a v souvislostí s tím i o alternativách. Mít jednu takovou alternativu přímo na CD u takového celostránkového článku by jistě nebylo k zahození.

    Navrhuji codename: Antivista :-D*
    Martin Stiborský avatar 26.11.2006 17:11 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    "perfektně vyladěná"

    To je jak zaklínadlo .. moc moc se mi ta představa líbí
    Kvík ..
    26.11.2006 17:31 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Rád bych viděl perfektně odladěné živé CD v češtině se spoustou informací jako přílohu v nějakém celostátním časopise, třeba v MF Dnes nebo Lidovkách. Ať si každý člověk ověří na vlastní kůži, zda je Linux tak složitý a náročný nebo ne.
    Zajímavý nápad. Moc zajímavý. Ale třeba zrovna výše uvedené tiskoviny si kupují spíš relativně starší lidé a ti obvykle nemají moc chuti něco zkoušet. Navíc Live CD přece jen startuje docela dlouho a pomalu, což může s věcí neobeznámeného jedince frustrovat ("...ty linuksy jsou pomalé..."). Demohnstrovat nenáročnost na Live CD myslím není nejlepší nápad, bohužel :-(

    Taky to perfektní odladění si nedovedu moc představit - Linux některé věci pořád přece jen nedetekuje úplně nejlíp ("...to nepozná, že mám widescreen?!...") a nutit typické windowsáky číst návod nebo dokonce něco při bootu psát (třeba i "složitosti" typu "noacpi"), to je věc, které bych se bál ("...ty linuxy jsou složité... to je systém akorát pro kutily... ono TO nefunguje...").

    Tedy, nápad se mi opravdu moc líbí, ale nedovedu si představit praktickou realizaci. Snad kdyby šlo použít nějaké periodikum s čtenáři trochu na úrovni (jako, že umí číst a psát, o počítačích něco aspoň tuší, je u nich pravděpodobnost, že nebudou činit unáhlené závěry, a jsou v nějakém rozumném věku - ani puberťáci, ani stařečci a stařenky nad hrobem...). Tedy snad nějaké odbornější (spíš technicky zaměřené) NEpočítačové časopisy?
    26.11.2006 18:26 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ale třeba zrovna výše uvedené tiskoviny si kupují spíš relativně starší lidé a ti obvykle nemají moc chuti něco zkoušet. Navíc Live CD přece jen startuje docela dlouho a pomalu
    Takový LANGMaster takto nedávno distribuoval reklamní edici Jak věci fungují (matematika, fyzika atd. - vesměs učivo základních škol). Prezentovali to jako investici do budoucnosti dětí čtenářů. Myslím, že by ani v případě ABC Linuxu by nešlo ani tak o ty "relativně starší lidi", ale spíš o jejich děti. Tj. prezentovat to jako nezbytnou výbavu pro vzdělání ve 3. tisíciletí etc. anebo Kupte to svým potomkům!

    Co se týče rychlosti apod. ... Já si pamatuju, že jsem byl svého času docela "hin", když jsem vyzkoušel svůj první Knoppix a zažil překvapení už jen z toho, že něco tak složitého jako operační systém běží z něčeho tak jednoduchého jako je placka CD. Dnes je sice live distribucí mraky, ale... zase se o ně zajímají jen ti, kteří už "vědí".

    Pokud to bude dobře popsáno, tak aby lidi nečekali zázraky, tak to myslím není až takový handicap.
    26.11.2006 21:29 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Tj. prezentovat to jako nezbytnou výbavu pro vzdělání ve 3. tisíciletí etc. anebo Kupte to svým potomkům!
    Nějaký úderný reklamní slogan? Třeba "Bez Linuxu jako bys nebyl?" nebo "I Terminátor/Santa Claus/Hamlet taky používá Linux!" (aktuální filmové hrdiny moc neznám, asi by to chtělo někoho jiného...) Nebo maskovaný reklamní článek přes titulní stránky? To by mohlo zabrat...
    Pokud to bude dobře popsáno, tak aby lidi nečekali zázraky, tak to myslím není až takový handicap.
    Popsáno to může být, jak chce dobře, ale to předpokládá, že někdo čte před použitím návod. Nevím, jak vy, ale já takových lidí (hlavně mezi dětmi, na které to chcete cílit), moc neznám :-(

    Obávám se, že reakce typického windowsáka bude: strčí do mechaniky, chvilku počká, a znechuceně "ty pomalé linuksy" vyhodí... a dočkáme se spousty blogů o tom, že ten Linux je pomalejší než Windows Vista atd.

    Doufejme, že jsem příliš velký pesimista.
    26.11.2006 21:59 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Nějaký úderný reklamní slogan?
    Jo, na tom by se tu dalo kolektivně zapracovat :-D

    Popsáno to může být, jak chce dobře, ale to předpokládá, že někdo čte před použitím návod. Nevím, jak vy, ale já takových lidí (hlavně mezi dětmi, na které to chcete cílit), moc neznám :-(
    Generaci od generace sice lidi hloupnou a hloupnou :-), ale přece jen, ona stačí jedna věta, že rychlost (zjednodušeně) závislá na rychlosti CD mechaniky a proto pomalejší než plnohodnotně nainstalovaný systém, za to ale funguje i bez té instalace... apod.

    Obávám se, že reakce typického windowsáka bude: strčí do mechaniky, chvilku počká, a znechuceně "ty pomalé linuksy" vyhodí...
    Když je to uděláno šikovně, tak po vložení do mechaniky vypluje framebufferový cool obrázek + např. jednoduchá animace, která po čas bootovaní nudu během čekání vůbec nepřipustí - než si to člověk prohlídne, už má nastartováno (námět viz třeba zimní menu s tučňáčkem v SUSE)... na tom se dá zapracovat, když se ovšem chce a takové blbinky se nepovažují automaticky za zbytečnosti. V reálu vyhrávaj načinčaný poskakující omalovánky nad sebeinformativnějším textovým výpisem
    a dočkáme se spousty blogů o tom, že ten Linux je pomalejší než Windows Vista atd.
    Jednak bych si tím zejména na starším HW nebyl v případě Vista tak jistý (pokud tam lidi vůbec Vistu rozjedou) a pak... z té očekávané spousty nových příchozích by jich mohlo nemálo uvíznout. A já tento projekt chápu jako reklamní akci pro portál v první řadě a Linux v řadě druhé. Takže i člověk, co sice bude nejprve ne tak nadšen, ale přece jen zaujat, se taky počítá.

    No, to je jen teorie, berte to jako možné argumenty, klíčové je, aby se provozovatel (a majitel) rozhodl, o co mu jde, a pak tomu lze přizpůsobit provedení projektu. Tohle je taková předběžná diskuse případných dobrovolných testerů či konzultantů, čili jestli ABC Linux 2007 pro portál vyplatí či nikoliv, já osobně neodhadnu, jelikož nevidím dovnitř.

    V případě ale, že ano, je diskuse o podobě takové distribuce, tedy o vychytávkách, poměrně obecně použitelná na jakékoliv případné reklamní live CD.
    26.11.2006 22:26 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Na ten slogan - možná by to chtělo něco takového (z konference o SGI na Nekochan.net):
    Herbal Essense shampoo commercial...
    
    Take the shampoo out and replace it with a Tezro. Then let the 
    women get off on using the Tezro. "Oh yes! Yes! Yes! 
    Re-quickstart my elf files! Yes!"
    
    Snad je tomu rozumět :-)

    Framebufferový obrázek je málo, to by chtělo po dobu startu nějakou hru (co dneska děcka vlastně hrajou?) nebo opravdu, ale opravdu, cool animaci (třeba jak velký Tux rozšlapává malé Billy nebo tak něco ;-)) Ale je to technicky možné?

    Nicméně nápad se mi začíná líbit...
    26.11.2006 22:21 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ja bych se pomalosti Live CD nebal. ABCLinux 2005 mi bezel svizneji nez Slackware co jsem mel na disku. Navic v dnesni dobe ma uz kazdej brutalne rychlou mechaniku, 1Gb RAM uz taky neni vyjimka, tak co tam dat autodetekci a kopirovani do RAMky? Stopro bych tam dal VESA framebuffer se splashscreenem a na nej vklidu text ze system z CD se spousti precijen pomaleji nez z harddisku, to nepochopi snad jen zabednenec.

    Jinak ten napad s celostatnim tiskem se mi moooooc libi, co zkusit taky aBc pro deti? Muze se to pak jmenovat aBc Linux :-)

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    26.11.2006 22:37 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Ja bych se pomalosti Live CD nebal. ABCLinux 2005 mi bezel svizneji nez Slackware co jsem mel na disku.
    To mě tedy ne. Tedy, běžet, běžel nepomalu, ale než se cokoli spustilo, tak jsem i usínal :-(
    Navic v dnesni dobe ma uz kazdej brutalne rychlou mechaniku, 1Gb RAM uz taky neni vyjimka,
    Právě, že každý zdaleka ne. V okolí moc takových jedinců neznám, dokonce ani v práci ne (já mám sice zrovna 12 GB RAM, ale to taky není mašina, kde bych si mohl dovolit testovat Live CD). Hlavně děti normálních rodičů mívají PC po tatínkovi, strýčkovi, prababičce a podobně.

    A rychlou mechaniku? Na papíře jsou rychlé všechny, ale zrovna na Live CD je "pěkně" vidět, jak nestydatě někteří výrobci lžou :-(

    Stopro bych tam dal VESA framebuffer se splashscreenem a na nej vklidu text ze system z CD se spousti precijen pomaleji nez z harddisku, to nepochopi snad jen zabednenec.
    Čekejte ... bude to trvat ... startuje systém ... pořád ještě startuje systém ... ještě chvilku ... ještě ...

    Co takhle nějaké obrázky a úderné textíky (střídající se): s Linuxem můžete dělat to a to, reklamka na Gimp, Inkscape, Javu, vyzkoušejte Emacs,je nejlepší, víte, že při práci s nůžkami se můžete zranit? a tak podobně.
    26.11.2006 22:50 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    No ja teda tech gigacu taky moc neznam, ale precijen to vyjde za pul roku nejdriv, to jest po vanocich a to se ten pomer zase trochu zmeni. Taky by slo do pameti kopirovat jen castecne, SLAXu by to nemelo cinit problem. 512 uz je snad bezny.

    Myslim ze tyhle dohady jsou zbytecny.

    Jinak s tema obrazkama pri bootu souhlasim, moc pekny napad, staci capnout SVG ikony z KDE.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Prcek avatar 27.11.2006 15:26 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Mne se libil ten napad s detekci velikosti RAMky a podle toho nastavit copy2RAM.

    U ABCLinux2005 me prekvapilo, ze chce pri kopirovani systemu do RAMky minimalne 1 GB pameti :-(. Mam 640 MB, tak jsem si rikal, jak to pujde z RAMky pekne svizne a pak jsem byl nemile prekvapen, ze to nepujde.

    Vyresil bych to tak, ze system by se do pameti natahnul (na to musi stacit bohate 512 MB, coz uz je myslim na vetsine pocitacu), ale offline obsah Abicka by zustal na CD (preci jen kdyz si chce nekdo zkusit Linux, tak hned nebude brouzdat offline obsahem - nacteni HTML stranky uz neni tak narocne a snad to nebude tolik zdrzovat).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    27.11.2006 15:52 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Proc si myslis, ze 512 MB musi stacit? Kdyz mas treba 400 MB programu na ISO obrazu, pak po dekompresi mohou zabirat klidne 800 MB. Jen KDE je docela bumbrlicek :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Prcek avatar 27.11.2006 16:05 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    njn kdyz to delate tak nenazrany :-). Co treba misto KDE dat Xfce nebo neco podobneho? Na necem by se mozna usetrit dalo, ne? No mozna je to neproveditelny, tak aspon kdyby tam byl ten test na velikost RAM a podle toho by system bezel bud z RAMky, nebo primo z CD.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    27.11.2006 20:38 nula | skóre: 22 | blog: archaic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Co treba misto KDE dat Xfce nebo neco podobneho?
    Proč ne rovnou FVWM? :-) Xfce se mi nezdá být na tolik hezké, aby mohlo neznalce nadchnout. To už FVWM zle nakonfigurovat víc eye-candy. Přece jen, pokud to má být jakože reklama, tak to asi chce KDE nebo GNOME (byť práce na očesání a pročištění některého z uvedených prostředí pro účely Live CD by jistě byla užitečná... a taky asi dost nepříjemná).
    Prcek avatar 27.11.2006 21:16 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    No podle me je Xfce dalsi pekne prostredi hned po KDE a Gnome. Vypada slusne uz po instalaci, takze kdyby se trochu "vytunilo", tak by to mohlo byt taky eye-candy :-). Ale na druhou stranu v KDE uz je plno aplikaci... Je to slozity :-D.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    27.11.2006 21:51 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Neni. Je to jednoduche. ABC Linux 200X byl je a bude zalozen na KDE. Na tom neni vubec nic sloziteho. Muzete protestovat, psat petice, uplacet, ale to je tak asi vse, co s tim nadelate ;-) Hmm, i kdyz ta posledni moznost neni zase tak beznadejna :-D
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Prcek avatar 27.11.2006 22:01 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Tak jestli tam musi byt KDE, tak je to fakt jednoduchy :-D. Asi si budu muset poridit vic pameti (z penez usetrenych na uplatcich :-)).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    27.11.2006 15:57 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Problem ale neni v tom offline obsahu, ten sice taky neco zabral, ale ne az tak brutalne moc. Nezapomen, ze ti taky musi neco zbyt na beh systemu, kdyz vetsinu ramky ukousne to nakopirovany CD. Minimum aby zbylo je 256Mbyte.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    11.2.2007 05:46 Někdo, je fuk kdo...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ABC Linux 2007?
    Live ABC jsem si stáhl, vypálil, ale nefungovalo! Kontrolní součet byl v pořádku, ale to CD bylo celé "nějaké divné". Jiná Live CD mě fungovala, ale tohle ne! Pro mne to bylo jen zklamání a naprosto zbytečná ztráta času. A navíc, správného řešení jsem se na www.abclinuxu.cz, světe div se, nedočkal... Celé mě to přišlo jako mnoho zbytečného povyku pro nic. Místo toho, aby "někdo" otevřeně řekl, "příliš se to nepovedlo, chyba je ... tady a tady...", zalezl do nory a dělal, že se ho to netýká.

    Takže z mého pohledu je Live ABC 2007 naprosto nepotřebné a stahovat (kupovat už vůbec ne!) jej rozhodně NEBUDU!

    Svým příspěvkem jsem chtěl jen říci, že pokud něco nefunguje tak, jak by mělo, je zbytečné (asi nejen pro mne) Live ABC 2007 vůbec připravovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.