abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Wikipedie není propaganda

    29.12.2005 22:46 | Přečteno: 1361× | takruzne

    Kdo je zasvěcený do problematiky menšin v ČR, mohl by přidat komentář k následujícímu textu. Článek je z kapitoly Demografie z anglické Wikipedie. Tučně je nedávno přidaný problematický text. Tvoří tedy aktuální verzi.

    Můj komentář:
    Text se mi zdá pokřivený v tom, že se odvolává na historii, která je bez jakéhokoliv kontextu. Nedotýká se Romů, Slováků. Manipuluje se slovy a kontextem. Nerozděluje mezi tzv. novými menšinami a starými. Neexistují odkazy na fakta, reference. Avšak zastávám stanovisko, že pokud se porušují existující zákony, pak to správné není. IP adresa je Švýcarská, což ale není relevantní.
    Byl bych spokojený, kdyby se problémy menšin řešily pomocí myšlení postaveném na základě bádání a faktů dnešní doby a ne schizmatu z minulosti. Schizmata přetrvávají v našich hlavách a některých hlavách uživatelů ze Švýcarska. Ale rozhodně řešení nebude nalezeno cestou propagandy na Wikipedii.

    Text

    The majority of the inhabitants of the Czech Republic (95%) are ethnically Czech and speak Czech, a member of the Slavic languages. Other ethnic groups include Slovaks, Germans, Roma, Hungarians, Ukrainians and Poles. After the 1993 division, some Slovaks remained in the Czech Republic and comprise roughly 2% of the current population. The border between the Czech Republic and Slovakia is open for citizens of the former Czechoslovakia. Given the massive rise of tourism in Prague, English is becoming widely popular among business-owners and public servants.

    The most concentrated linguistic minority in the Czech Republic are ethnic Poles, historically the majority, and today constituting between 10 and 45% of the population in the Cesky Tesin/Czeski Cieszyn district. Poles have the right to use their language in official dealings, and there are some Polish primary and secondary schools in the area. The Polish minority has been decreasing substantially since World War II as education in Polish was difficult to obtain, while Czech authorities did not permit bilingual signs to maintian Polish awareness among the population.

    The remaining German minority of the Czech Republic (2.9 million were forcibly expelled after World War II), and historically the largest minority of the country, is granted some rights on paper, however the actual use of German in dealings with officials is usually not possible. There is no bilingual education system in Western and Northern Bohemia, where the German minority is most concentrated.

    While the erection of bilingual signs is technically permitted since 2001, if a minority constitutes 10% of the population, members of the minority are also forced to sign a petition in favour of the signs in which 40% of the adult minority population must participate. Many of the historically intimidated and often elderly members of the Polish and German minorities of the Czech Republic still fear repercussions if they sign a document in favour of bilingualism. Hence only a couple of villages with large Polish minorities have so far been able to collect the necessary signatures.

    According to the 2001 census there remain 38 and 13 municipalities and settlements in the Czech Republic with more than 10% Poles and Germans respectively.

    Many representatives of expelees organizations support the erection of bilingual signs in all formerly German speaking territory as a visible sign of the bilingual linguistic and cultural heritage of the region.

    In 2005 Czech Prime Minister Jiri Paroubek announced an initiative to publicise and formerly recognise the deeds of Sudeten German Anti-Nazis, including members of the German minority. Although the move was received positively by most Sudeten German expelees and the German minority, there has been criticism that the initiative is limited to Anti-Nazis who actively fought for the Czechoslovak state, but not Anti-Nazis in general. The German minority in particular also expected some financial compensation for their mistreatment after the War.

    Despite the very visible presence of cathedrals and church buildings all over the country, the majority of Czechs (59%) are agnostics or atheists or without any dogmatic organization of belief. Significant religious groups include Roman Catholics (27%), Protestants (1.2%), and Czechoslovak Hussites (1%).

           

    Hodnocení: 20 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    eXces avatar 29.12.2005 23:42 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedie není propaganda

    Nechápu v čem je problém? Dokonce jsem si ten článek i přečetl, i když to většinou nedělám, přijde mi blbý z diskuze vyšoupnout lidi, kteří anglicky nerozumí a tak se do diskuze ani nezapojuji. Možná by příští stálo za to stručně napsat o co v tom jde.

    Jinak věřím, že to takhle nějaký cizinci vidět můžou, zvláště pak němci, kteří jsou dementní. Asi to mají z těch knedlíků.

    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    30.12.2005 00:14 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedie není propaganda
    Th, samé sudety a kde jsou jiné německé provincie? Třeba Boehmerwald… Mají vlastně Němci značky a nápisy v Turečtině?!
    Only Sith deals in absolutes.
    30.12.2005 00:18 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedie není propaganda
    Text se mi zdá pokřivený v tom, že se odvolává na historii, která je bez jakéhokoliv kontextu. Nedotýká se Romů, Slováků. Manipuluje se slovy a kontextem. Nerozděluje mezi tzv. novými menšinami a starými. Neexistují odkazy na fakta, reference.

    1) vzhledem k charakteru Wikipedie bych problem videl pouze tehdy, kdyz clanek obsahuje vecne nespravnou informaci, kterou mohu (dolozitelne na zaklade pramenu) opravit.

    2) pokud je clanek v nejakem smeru neuplny, od toho je tu system Wikipedie, aby ho dalsi ctenari v tomto smyslu doplnili. mas moznost, ale dej prosim pozor, ze

    3) hlavne u citlivych temat vzbuzujicich emoce (kam "narod" a "narodnostni mensiny" alespon ve stredni Evrope patri) je zahodno obzvlaste dbat na to, aby informace byly pokud mozno neutralni a objektivni (zde neni prostor pro "zda se mi" - bud to muzes podlozit nejakymi argumenty, nejlepe fakty a prameny, nebo do textu nezasahuj).
    30.12.2005 09:54 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedie není propaganda
    Ať dělám, co dělám, zdá se mi, že ten přidaný text je naprosto OK. Co se vám zdá být propagandou? Že Poláci nedostanou cedule, protože se bojí podepsat petici? To snad ne...
    ^D
    30.12.2005 10:09 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedie není propaganda
    1) Není zcela jasné, kde se mluví o polácích a kde o němcích (což je dost výrazný rozdíl).

    2) Poslední odstavec o odškodnění antinacistů tam nepatří vůbec.
    elviin avatar 30.12.2005 10:59 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedie není propaganda

    Ať dělám, co dělám, zdá se mi, že ten přidaný text je naprosto OK.

    Napsal jsem to v komentari. Zajimalo by mne, kde se lide boji, kde je zakon porusovan. Slovicka jako historically, repercussions, fear jsou pouzita bez kontextu, referenci. Historically je slovo na jehoz zaklade nelze resit dnesni problemy. To muze vytahnout kdokoliv, jakykoliv historical argument. Kazdopadne pokud jsou zakony porusovany, tak by se to melo napravit. V tom se mi zapis libi. Ale rozhodne nemam z neho nejaky pocit nove ziskanych znalosti, jedine tak fear, kde to ziju.

    30.12.2005 10:13 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikipedie není propaganda
    Stížnosti na obsah vikipedie patří na wikipedii, nikoliv sem!

    Možná by se to mohlo rovnou upravit.
    6.1.2006 13:43 honza
    Rozbalit Rozbalit vše : Wikipedie je propaganda
    Wikipedie se zmocnila banda primitivů, správci jsou naprosto neschopní a faktickou moc má jistá klika s katolickými a fašistickými názory, která nenechá nikoho jiného editovat hesla, která je zajímají, a jsou schopni prosadit svůj názor na znění těchto hesel. Kdo se jim znelíbí je vyloučen. Škoda slibného projektu.
    20.9.2014 08:45 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: : Wikipedie je propaganda
    Je to pravda. Wikipedie jako zdroj je víc, než nevěrohodná. Jen bych upřesnil, že názory správců jsou spíše směsí neoliberalismu až fašismu. Vliv katolictví je tam dnes zcela bagatelní. Jedinou otázkou zůstává, zda jsou opravdu tak blbí, nebo jsou za to placení. I vzhledem k umístění serverů se lze právem domnívat, že v zákulisí těch intrik opravdu může být CIA, atd. Pokračování studené války formou propagandy na mnohem pokročilejší úrovni, než dříve. Přímo na území "nepřítele", v jeho vlastním jazyce, prováděno jeho vlastními lidmi, pomocí neustále zamlžovaného pohledu na minulost i současnost, očividného lhaní v "neutrálně" se tvářících heslech, která není problém "ozdrojovat" ideově spřízněnými publikacemi... Kdejaký dvacetiletý študák, který v socialismu nežil ani minutu, vám dnes udělá "zasvěcenou" přednášku o tom, jak ten systém nefungoval a jak je kapitalismus plný svobody, rovných příležitostí a spravedlivých odměn... A ze své hlavy to mít nebude...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.