Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.
Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.
Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.
Společnost Oracle oznámila spolupráci s Google Cloudem, OpenAI a Microsoftem.
Zítra začne v Brně na FIT VUT třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2024. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.
Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).
Ale toto je kvásek, ten v ledničce nefunguje, takže to kyne při pokojové teplotě…
Nevím jaký kvásek, ale pokud mám kvásek z celozrnné žitné mouky, tak v ledničce určitě funguje, nechávám tam několik hodin (a lze i přes noc) kvasit chleba, protože se těsto líp naleží, venku kyne moc rychle. A taky v ledničce uchovávám kvásek a on furt pomalu jede…
On je problém spíš s kvasnicemi, bo jsou moc rychlé a může to vykynout a pak lehnout, kvasnice žerou jednoduchý cukr, kdežto že kvásek rozkládá cukry z mouky, takže může kvasit dlouho, bo mouky je tam stádo.
vim ~/.emacs
No vidíš těstoviny solím jen velmi lehce až vůbec a zjistil jsem jaké jsou mezi nimi „sakra“ rozdíly, ale třeba ošidit chleba se mi zatím moc nevyplácí… .
Dělávám například někdy hovězí vývar (pak zelenina/nudle a tak...) téměř neosolený, a je to úplně jiná polívka, ale musí být dobře udělaný, jinak je to „voda“, kterou spravíš velmi lehce, hodíš tam sůl a je to ten slaný-uni-vývar…
Ono je ale blbé, že když moc nesolíš, tak kdekoliv dojdeš do „běžné“ restaurace či jídelny, tak všechno je přesolené…
Taky si toho už i konečně všimli i „naši“ (, že například Čech sežere 2× tolik soli co Brit), ale stále i těm dětem i v těch lepších jídelnách cpou sůl po kýblích, bo neustále jsou v povědomí ty staré normy a blbý zvyk, co je slané je dobré…
Jen tak na okraj a pro zajímavost, dítě předškolního věku (6-7let) sní naše tři rohlíky a tím má vyčerpanou denní dávku soli. Kdysi jsem to porovnával a vyšlo mi, že náš „běžný“ rohlík má téměř tolik soli co celá, mimochodem strašně dobrá, francouzská bageta(dělaná ve francii)…
Tiskni Sdílej: