abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Zálohování IMAP účtů (offlineimap)

    23.3.2008 20:49 | Přečteno: 2028× | Linux

    Pokud používáte IMAP, můžete mít problém se zálohováním. Nastavit klienta tak, aby stahoval vždy všechny emaily, stejně jako POP je často nemožné a v podstatě to odporuje tomu, k čemu má IMAP sloužit. Aby to nebylo málo, IMAP klient funguje obvykle zcela synchronně se serverem a tak pokud dostane místo schránky s tisíci emaily prázdnou složku, smaže bez otázek všechny emaily i z lokální cache.

    Jelikož jsem nedávno kompletně přešel u emailových serverů na IMAP (mimochodem naprosto skvělá věc), začala se u mne postupem stupňovat paranoia. Co kdybych o všechny emaily přišel? A tak začalo hledání programu, který by byl schopen IMAP účty zálohovat.

    offlineimap

    Skvělou variantou je program offlineimap. Jde o software, který podporuje dva formáty účtů - IMAP a Maildir a umí synchronizovat vždy dvojice nastavených účtů. Můžete tak zálohovat IMAP účet do lokálního Maildiru (který pak jde bez problémů prohlížet pomocí emailových klientů, kteří formát Maildir podporují), nebo třeba synchronizovat dva IMAP účty.

    Konfigurace

    offlineimap funguje čistě v příkazové řádce s konfigurací uloženou v souboru .offlineimaprc. Konfigurace je hierarchická: Globální nastavení > Nastavení účtů > Nastavení repositářů.

    Takhle nějak vypadá moje konfigurace .offlineimaprc.

    [general]
    accounts = Gmail, Osobni
    
    [Account Osobni]
    localrepository = OsobniBackup
    remoterepository = OsobniServer
    
    [Account Gmail]
    localrepository = GmailBackup
    remoterepository = GmailServer
    
    [Repository GmailBackup]
    type = Maildir
    localfolders = ~/MailBackup/Gmail
    
    [Repository GmailServer]
    type = IMAP
    ssl = yes
    remotehost = imap.gmail.com
    remoteuser = *******
    remotepass = *******
    folderfilter = lambda foldername: not re.search('(Spam|Trash|Starred)',foldername)
    
    ....
    

    Nejdřív nastavíme účty, které chceme synchronizovat. Pak pro každý účet uvedeme lokální a vzdálený repositář, přičemž synchronizace proběhne směrem vzdálený -> lokální. Konkrétní repositáře pak umožňují celkem očekávané možnosti nastavení. Pomocí folderfilter ještě můžeme přesněji specifikovat které adresáře chceme synchronizovat, nebo přeskočit. V uvedené konfiguraci ignorujeme adresáře, které v názvu obsahují Spam, Trash nebo Starred. Pro jednodušší pravidla můžeme použít například folderfilter = lambda foldername: foldername not in ['Spam','Trash'].

    Synchronizace

    Samotná synchronizace pak proběhne spuštěním příkazu offlineimap. Synchronizace je zcela bezproblémová, s barevným ASCII výstupem. Po skončení pak máte k dispozici lokální kopii vašeho IMAP účtu ve formátu Maildir, kterou už pak můžete zálohovat konvenčními metodami.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    brk avatar 24.3.2008 10:58 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zálohování IMAP účtů (offlineimap)
    Dík za tip, vypadá to zajímavě. Akorát mi na tom neladí pár detailů, ale přiznávám, ze jsem to zatím spíš jen zkusil, než studoval manuál.
    Aby to nebylo málo, IMAP klient funguje obvykle zcela synchronně se serverem a tak pokud dostane místo schránky s tisíci emaily prázdnou složku, smaže bez otázek všechny emaily i z lokální cache.
    Zkusil jsem synchronizovat i spam koš, promazat ho a znovu spustit synchronizaci. Pošta byla pryč. Nechat tohle v cronu a dál to neřešit, tak je slušné riziko, že o poštu přijdu stejně.

    Nepřekouslo to diakritiku. třeba Centrum.cz má adresáře typu Odeslaná pošta a na lokálu už tak pěkně nevypadají, ale to jsou malé věci.
    USE="-qt -kde"
    24.3.2008 18:06 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zálohování IMAP účtů (offlineimap)
    Zkusil jsem synchronizovat i spam koš, promazat ho a znovu spustit synchronizaci. Pošta byla pryč. Nechat tohle v cronu a dál to neřešit, tak je slušné riziko, že o poštu přijdu stejně.
    No to je celkem logicke :-D Vzdy taky na konci pisu ze stazene emaily pak muzeme zalohovat konvencnimi nastroji.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    24.3.2008 16:34 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zálohování IMAP účtů (offlineimap)
    Ja osobne spis postu z IMAPu jenom zalohuju (takze jednosmerne) a pouzivam imapsync.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.