abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Návod: Převod filmu na DVD

    25.8.2005 22:45 | Přečteno: 6004× | Linux | poslední úprava: 26.8.2005 10:53

    Tento návod má za úkol popsat převod filmu v téměř libovolném formátu na dvd tak, aby jej bylo možné přehrát i na stolním přehrávači. Nečekejte od něho ale žádné zázraky. Je sestaven z různých návodů z diskusí a to jak tady z ABCLinuxu, tak i z diskusí na jiných servrech, plus pár mých znalostí. Nejprve jsem článek chtěl uveřejnit na svém webu, ale ten zdaleka ještě není hotový a bůh ví, kdy bude. Článek měl být také trochu lépe zformátován, ale jsou tu docela silná omezení v atributech. Takže, abych pořád nekecal, tu je návod:

    Potřebné programy

    Nejprve si řekneme, které programy budeme potřebovat:


    Převod filmu pomocí programu Avidemux

    Program spustíme příkazem avidemux2. Na panelu nástrojů zvolíme položku Otevřít a vybereme požadovaný film. Je možné, že se nás teď program na něco zeptá nebo vám řekne, co máte teď udělat. Pokud třeba otevíráté "vop packed DivX", zeptá se, zda ho může rozpakovat. Pokud otevřete soubor s variabilním zvukovým tokem, musíte vytvořit VBR mapu. To uděláte pomocí nabídky Audio - Build VBR Time Map.

    V levém panelu nástrojů v sekci Video vybereme z rozbalovací nabídky požadovaný kodek. Vybereme buď DVD (lavc) nebo DVD. První z nich je rychlejší, ten druhý však kvalitnější. Volbu nechám na vás. V sekci Audio můžeme vybrat buď FFm MP2 nebo FFm AC3. Volba je opět na vás.

    Nyní musíme nastavit parametry audia a videa. Začnu audiem. V sekci audio klikněte na Configure nebo stiskněte F4. Tím se otevře dialog k nastavení bitratu. Myslím, že výchozí hodnota 128kbit plně dostačuje. Jako mód máme přístupných pár položek, závislých na druhu zvuku ve videosouboru. Já jsem vybral Stereo. Dialog potvrdíme stiskem tlačítka Budiž. Teď si vybereme druhý dialog nastavení stiskem klávesy F2 nebo kliknutím na tlačítko A Filter. V tomto dialogu nastavíme Resample to hz: 48000 a ve FPS Convert vybereme Film to PAL. Zbytek můžeme nechat beze změn. Dialog opět potvrdíme stiskem tlačítka Budiž. Nakonec stiskneme F6. Tím jsme si zajistili, že program bude zpracovávat zvuk.

    Video. Kodek jsme si tedy vybrali (viz. výše) a teď nastavíme jeho parametry. Stiskneme klávesu F3 a zobrazí se nám dialog. Tento dialog se trochu odlišuje podle toho, jaký jsme si zvolili kodek. Já jsem zvolil DVD(lavc), a proto budu popisovat dialog vztahující se k tomuto kodeku. Nemějte ale obavy, většina voleb je stejná jako u kodeku DVD.

    Jako Encode type si můžeme zvolit buď jednoprůchodovou nebo dvouprůchodovou (!několikrát delší než jednoprůchodová) kompresi. Pokud vyberete jednoprůchodovou, musíme zadat bitrate videa (méně než 1000 nedoporučuji), pokud dvouprůchodovou, můžeme zadat požadovanou velikost výsledného VIDEA v souboru (nikoliv celkovou velikost souboru). Poté zadáme minimální bitrate 150 a maximální 9800. Nakonec zvolíme poměr obrazu - 16:9 nebo 4:3 a zavřeme dialog kliknutím na tlačítko Budiž.

    Teď stiskneme F1. Zobrazí se okno, kam můžeme přidávat akce, které se provedou při převodu videa. Přidáme akci Resize s parametry 720x576 a akci Resample FPS na 25. Pokud bychom chtěli mít v obraze titulky, můžeme přidat Subtitler a nastavit cestu k titulkům, k písmu a jeho požadovanou velikost a barvu. Bohužel bysme takto přidané titulky nemohli vypnout, a proto je my přidávat takto nebudeme. Dále v tomto článku je přidáme programem spumux. Okno zavřeme stiskem tlačítka Zavřít.

    Stiskneme F5 - tím jsme programu řekli, aby převáděl video. Nakonec nastavíme Output fmt. na MPEG A+V (PS) a projekt si uložíme v menu File - project - save project pro případ, kdyby nám program spadnul po zahájení převodu, což se občas opravdu stává - vyzkoušeno. Teď už můžeme kliknout na uložit, vybrat jméno souboru a pak už jen čekat, než se nám film nepřevede. Tato procedura může trvat několik hodin, na slabších strojích klidně i dnů. Na mém PC s procesorem Athlon XP 1600+ a 512M paměti mi převod 90min. filmu s použitím kodeku DVD(lavc) trval něco málo přes 2 hodiny.


    Přidání titulků k filmu

    K této "operaci" použijeme program z balíku DVDAuthor. Program se jmenuje spumux. I když se program ovládá z příkazové řádky, je jeho použití velice snadné:

    $ spumux -s cs titulky.xml < film-dvd.mpg > film-dvd-sub.mpg

    První parametr určuje identifikaci streamu s titulky - v našem případě cs. Druhý parametr, titulky.xml, je název soubory, který popisuje vlastnosti titulků a jeho obsah si hned popíšeme. Před tím chci ale upozornit, ať v příkazu nezapomenete na znaky < a > - označují vstupní a výstupní soubor. A nyní již slibovaný příklad, jak může vypadat soubor titulky.xml:

    <subpictures>
      <stream>
        <textsub
          filename="titulky.srt"
          characterset="UTF-8"
          fontsize="30.0"
          font="arial.ttf"
          horizontal-alignment="center"
          vertical-alignment="bottom"
          left-margin="60"
          right-margin="60"
          top-margin="20"
          bottom-margin="30"
          subtitle-fps="25"
          movie-fps="25"
          movie-width="720"
          movie-height="576"
        />
      </stream>
    </subpictures>
    

    A teď popis jednotlivých voleb

    Titulky, které jsme takto přidali, se ve výsledném mpg souboru nedají zobrazit. Po provedení authoringu již ano.


    Authoring DVD

    Pro authoring v linuxu se mi nejvíce zamlouvá program DVDAuthor, který je určen pro konzolu. Pokud bychom raději GUI, můžeme zvolit jeho nadstavbu 'Q'DVD-Author. V tom druhém se sice dá jednoduše vytvořit DVD v téměř profesionální kvalitě, ale já se jím zabývat nebudu. Dokonce i tím prvním se budu zabývat jen okrajově a ukážu pouze, jak se dá vytvořit DVD o jednom filmu bez menu! Pokud k němu budete chtít vědět více, stačí vám navštívit manuálové stránky programu man dvdauthor. Naše DVD o jednom filmu a bez menu vytvoříme následujícími příkazy:

    $ dvdauthor -o ./dvd -c 0,05:00,10:00,15:00,20:00,25:00 film-dvd-sub.mpg
    $ dvdauthor -T -o ./dvd
    

    Nejprve k prvnímu příkazu. Volba -o ./dvd je název adresáře, kam se uloží náš film. Volba -c 0,05:00,10:00,15:00,20:00,25:00 nám film rozdělí na šest kapitol po pěti minutách. V Druhém příkazu se vytvoří soubory VIDEO_TS*.


    Vytvoření ISO obrazu a vypálení DVD

    Vytvoření iso obrazu provedeme pomocí programu mkisofs:

    $ mkisofs -dvd-video -o film.iso ./dvd
    

    Myslím, že volby programu není třeba komentovat. Před vypálením iso obrazu si ho nejprve otestujeme v nějakém přehrávači. Třeba v totemu to uďeláme takto: Z menu Film dáme Otevřít umístění a do textového pole napíšeme dvd:/.../film.iso. Pokud je všechno OK tak nakonec výsledný iso obraz DVD vypálíme třeba programem K3b. V dialogu, který vyvoláme z nabídky Nástroje - DVD - Zapsat DVD obraz, vybereme naše ISO a klikneme na tlačítko start.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 25.8.2005 23:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Pro klikače
    Komu by to připadalo komplikované a chtěl by si vytvořit DVD pomocí myši, může použít např. program DVDStyler. Je to frontend ke konzolovým programům a dá se s ním docela rychle "naklikat" jednoduché DVD. Je bohužel dost nedodělaný (zkoušel jsem ho už před delší dobou, možná že novější verze už budou lepší), ale pracovat se s ním dá.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    26.8.2005 04:54 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Opravy
    Je-li to možné, prosím o opravy nesmyslů v článku:

    Nejprve si řekneme, které programy budeme potřebovat: * Knihovny ffmpeg a mjpegtools.

    K čemu? Avidemux nepoužívá MJPEG Tools ani (externí) libavcodec. Všechno potřebné má zabudované v sobě.

    "Samozřejmě budeme potřebovat kodek k dekódování filmu (DivX, Xvid, ...)."

    To je úplný nesmysl. Avidemux žádné externí video dekodéry nepoužívá. DivX pro Linux už hodně dávno neexistuje (a Avidemux jej už řadu let nepodporuje - stejně jako většina ostatních linuxových programů) a XviD rovněž Avidemux k dekódování nepoužívá (ani volitelně). Autor je asi obětí velmi rozšířeného bludu že kodek rovná se formát a tudíž musíte každé video dekódovat přesně tím kodekem, kterým byl kódován. Což je nesmysl - DivX i XviD jsou MPEG-4 kodeky (tedy kódují a dekódují MPEG-4 video) a Avidemux má na MPEG-4 vestavěný MPEG-4 dekodér z FFmpegu (FFmpeg MPEG-4 má i jako enkodér na MPEG-4 kódování).

    Přidání filtru Resample FPS bez vysvětlení souvislostí je diskutabilní - za prvé, pokud má zdrojové video 25 snímků za sekundu, není potřeba žádná změna fps. Za druhé, pokud má běžné hodnoty 23.976 nebo 24, jen změňte fps na 25 - filtr Resample FPS slouží k "brutálnějším" změnám, např. ze 30 (nebo 29.97) na 25.

    Ještě bych chtěl upozornit na to, že libavcodec MPEG-2 pro MPEG-2 kódování není kompatibilní se všemi DVD přehrávači (některé s tím můžou mít problémy), pro 100% jistotu je lepší v Avidemuxu používat ten klasický (byť pomalejší) MPEG-2 enkodér, případně zkoušet nejnovější verze MPEG-2 z FFmpegu, tzn. i vývojovou verzi Avidemuxu 2.1, kde by to mohlo být v pořádku:

    http://www.avidemux.org/phpBB2/viewtopic.php?t=1391
    Jardík avatar 26.8.2005 10:52 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opravy
    Ty dva nesmysly tedy odstraním a děkuji. Já si myslel, že používá externí nástroje.
    Věřím v jednoho Boha.
    26.8.2005 06:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše atributy
    Ktere atributy ti chybely? Muzu je pripadne povolit, bude-li to davat smysl. Ale treba style nepovolim nikdy.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Jardík avatar 26.8.2005 10:51 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: atributy
    Třeba type u tagu ul, u tagu a mi chybělo name, abych mohl na začátku dát odkaz na jednotlivé "sekce".
    Věřím v jednoho Boha.
    26.8.2005 10:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše článek
    Viděl jsi dvoudílný článek Jak vytvořit vlastní DVD pod Linuxem? Neporovnával jsem, jen si říkám, že by tam mohlo být také dost užitečných informací.
    26.8.2005 10:25 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Podekovani
    Super, diky moc za pekny navod.
    26.8.2005 12:33 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše synchronizace audia
    Zrovna se pokouším o něco podobného. Mám tu hafo materiálu z DVB vysílání a snažím se z toho udělat (bez rekomprese) materiál na DVD video.

    První krok je v pohodě. Nagrabovaný mpeg TS stream se ořízne, zkoriguje a demuxuje pomocí vynikajícího multiplatformního (java) programu ProjectX. A avidemuxu pak předhodím tyhle dva streamy a vygeneruju výsledný mpeg2.

    Ovšem nastávají dva problémy:

    1. Zvuk není synchronní s obrazem. V avidemuxu se to dá sice krásně zkorigovat nastavením offsetu a pak to (v avidemuxu) sedí. Po usejvení je to ale zase rozejeté.

    2. Občas potřebuju něco vystříhnout z prostředku (reklama a tak) a avidemux si to bohužel neumí ošéfovat tak, aby se to po usejvení v tom místě na chvíli nerozčtverečkovalo (v avidemuxu je ten střih perfektní). Je mi už celkem jedno, jestli ten stříh bude bezetrátový na hranici GOPů nebo s rekompresí okolních snímků, ale potřebuju to nějak udělat.

    Zkoušel jsem stabilní verzi avidemuxu i novou 2.1 větev ze stejným výsledkem. Dokonce jsem oprášil i windows, ale tam jsou problémy podobné a namísto jedné utility člověk potřebuje na tu samou práci 3 a dvě z toho jsou komerční :(
    28.8.2005 02:52 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: synchronizace audia
    Z DVB to robim tak ze bud film rovno nahravam do MJPEG (to sa da potom krasne strihat v asvidemuxe, trosku zatazuje CPU tak na 10-20%), alebo nahram a potom konvertujem napr. do huffyuv a ten nasledne postrihat.

    Nahrat rovno v MJPEG kodeku (zaroven odstranuje deinterlaced, 2 hod):

    mencoder /dev/dvb/adapter0/dvr0 -endpos 120 -vf pp=lb -oac copy -ovc lavc -lavcopts vcodec=mjpeg -o ~/record/`date +%Y%m%d-%H%M`.mpg

    pripadne ak mas dost miesta davaj zvuk to rovno do pcm, to sa bude inak strihat :)

    mencoder /dev/dvb/adapter0/dvr0 -endpos 120 -vf pp=lb -oac pcm -ovc lavc -lavcopts vcodec=mjpeg -o ~/record/`date +%Y%m%d-%H%M`.mpg

    Chce to ale zopar GB priestoru na disku.

    Takto mas synchronizaciu zarucenu.

    Skor ma zaujima ci pouzivas VDR na kodovane stanice?
    28.8.2005 11:28 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: synchronizace audia
    Nechápu, proč bych měl stream z DVB (což je mpeg2, který se dá bezeztrátově natlačit rovnou na DVD) rekompresit do něčeho jiného a potom zase zpátky do mpeg2? To je nesmyslné přidělávání práce a ztráta kvality.

    Všechno co potřebuju, je umět stříhat na hranici GOPu (včetně preview se zvukem) a eventuelně nastavit A/V offest.

    Jinak vdr nepoužívám. Stanici nastavím pomocí tzap -r název a nahrávám pomocí cat /dev/dvb/adapter0/dvr0 > nejakej_soubor.ts. Pokud se chci jenom koukat, tak kaffeine.
    30.8.2005 04:14 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: synchronizace audia
    Ano da sa "natlacit" na DVD ale po uprave inak bude nekorektne DVD. DVB ked uz nic ine tak nema dobru synchronizaciu a GOPy su niekedy nestandartne(vypadky signalu, slabe CPU a pod). Je na to opravny softik a potom to uz ide hodit na DVD.
    26.8.2005 12:39 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Bitrate audia
    Drobná poznámka k zvolené bitrate audia. U AC3 je standarní hodnota pro stereo 192kbps. A u mpeg layer2 bych pod tuto hodntou teprve nešel. 128kbps je tak pro layer3 nebo vorbis.
    26.8.2005 13:18 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Skvělé...
    Výborný zápis, mimochodem, velmi bych uvítal podobný návod pro převod do telefonu (Symbian-Real, Nokia...) To by byl mazec :-)
    28.8.2005 03:11 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Tiez troskou prispejem.
    Napisal som taky kratucky navod na prevod z DVB.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.