abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (87%)
     (3%)
     (5%)
     (5%)
    Celkem 736 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Nenasazujme Ďáblovi psí hlavu

    20.2.2005 18:50 | Přečteno: 1157× | Rouhání největší

    Nechci tu diskutovat o samostatné existenci Ďábla (ať už jako protiváhy Boha, zcela nezávisle nebo jakkoli jinak), jeho vlastnostech, ani vlivu na veškeré dění (a konání lidí zejména). Chtěl bych se zaměřit na "softwarové ztělesnění Ďábla" tak, jak je obecně chápáno. Často je totiž Ďáblovi přisuzováno něco, za co opravdu nemůže.

    Případů je spousta, zaměřím se na těch několik, které mě teď napadají:

    1. Současná situace Roota. To je přímo učebnicová ukázka toho, kdy se vina svalí na prvního, kdo je na ráně - tedy na Ďábla, protože je dobře viditelný. Podle mě je právě zde Ďábel naprosto nevinný, i když cítíme ve vzduchu síru. Reakce by měly být směřovány k vydavateli, protože ten a nikdo jiný je za současný stav odpovědný.
    2. Akce INDOŠ. Máslo na hlavě má tehdejší vláda ČR, zejména ministr školství Eduard Zeman, který akci stále považuje za úspěšnou, a to v situaci, kdy běží řada trestních stíhání a kdy NKÚ prokázal hrubé porušení zákona. Ďábel se "provinil" pouze tím, že se dostal do správné party (a pro rozhodování vlády bylo podle mě naprosto jedno, zda tam tehdy byl či nebyl).
    3. Získání monopolu. O situaci na trhu SW pro PC se nerozhodovalo v polovině 90. let 20. století, nýbrž už na začátku let 80. Ano, právě tehdy se lámal chléb (a kdy např. došlo ke změně chápání pojmu OS - částečně i vinou architektury procesoru 8086) a konkurenti zaspali. Ale bylo zajímavé, že celých dlouhých 15 let bylo prakticky ticho, válečné výkřiky se začaly ozývat dávno po bitvě. Kde byli celá léta těžcí monopolobijci, kde byli konkurenti?

    Shrnu-li to, přestože Ďábel nese vinu na mnohém zlu, nesmíme mu nasazovat psí hlavu - zvlášť proto, že v některých případech je jeho role (zcela paradoxně) pozitivní.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.2.2005 19:58 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše priklad
    odpovim vam prikladem a bude to jeden z poslednich prispevku na tema situace v ceke linuxove komunite, monopol a dalsi. nechci nejak tuto politologii a jine vedy resit. jsem spise vyvojar.
    mohl bych na strankach nejakeho pro MS webu napsat par clanku zhrzeneho linuxoveho vyvojare. nebyl by problem za nejakou uplatu. za neco se zit musi, ne ?
    jenomze v tu chvili koncite jako dobry obchodnik a cele vase jmeno. budete ho budovat nasledujicich par let.
    na svoji obhajobu muzu rici, ze nemam za co zit. a ze za to muze situace v komunite.
    par lidi z oboru prijde o kseft, cena linuxu klesne.
    ale ja jsem preci nevinnej. za to muzou jini.
    rika se, ze penize kazi charakter. ale charakter dela dobry a dlouhodoby obchod. i kdyz je tezke mnohdy tomu dostat.
    vitejte v 2.levelu (analyza situace). ale jsou dalsi a zajimavejsi.
    pokud hledate problem, tak ho hledejte na pravem miste. a spise bych to nazval spatnym obchodem. vydelat kratkodobe par set tisic za reklamu neni az tolik problem s dobrym jmenem. ale vydelavat miliony behem par let je o hodne tezsi.
    na prikladu root.cz: znamena to neprimy prodej portalu, neprimy prodej linuxovych reseni, neprimy prodej linuxovych kapacit. opravdu si myslite, ze linuxova komunita se vsim vsudy ma jen cenu stejnou jako lepsi cena za reklamu? ja myslim, ze vice.
    nic. konec tohoto slozitejsiho povidani a teto mozna slozite pochopitelne odpovedi. tim se toho prilis nespravi.
    pavel kysilka
    21.2.2005 13:04 Martin Peska
    Rozbalit Rozbalit vše at bod 3 a monopol
    V nasich koncinach se usidlil Ix86 model velmi dobre i proto, ze v dobe, kdy se lamal chleb bylo na procesory MCxxx uvaleno embargo. Jinak patrim k pamentikum prostredi WorkBech na pocitacich AMIGA a s laskou na nej vzpominam. A nutno dodat: kde byl MrkwoShit se svymi Widlous v dobe tohoto plne funkcniho GUI, co to bylo omezeni 8.3, mount adresare jako devices (assign HD0:muj_dir/cosi cosi:) apod. Bohuzel to vse bezelo procesoru rady MC68000 a ten ridil mimo jine napr. Pershing (nebo jak se to pise). Na zaver jen doplnim, ze programovat mc68k v assembleru byla nadhera - i?telu jsem zvracel uz u 8051. Ale to je o osobnim (ne)vkusu.
    Luk avatar 21.2.2005 14:47 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: at bod 3 a monopol

    V našich končinách se tehdy velmi dobře (ne však pro běžné použití) usídlily klony motoroláckých procesorů. Reverzní inženýrství bylo dovedeno téměř k dokonalosti, na okopírování procesoru (získaného např. sovětskými agenty) a zahájení jeho výroby stačilo pár týdnů.

    Odborníci, kteří toto tehdy řídili, ihned po listopadu 1989 nastoupili do Motoroly :-)

    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.