abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Internet Explorer 7 - není o co stát

    22.10.2006 09:20 | Přečteno: 2028× | Nevědecké pokusy

    Konečně jsem se dostal k tomu, abych si vyzkoušel Internet Explorer 7 - zatím z ryze uživatelského hlediska (tedy nikoli z pohledu tvůrce webu). A přesvědčil jsem se tak o tom, že je to zhruba tak, jak jsem o tom psal již dříve. Tento prohlížeč zkrátka nemá moc co nabídnout, i když i některé pozitivní drobnosti se najdou.

    V dubnu jsem napsal, jaký dojem na mě nová verze WIE (ano, Windows Internet Exploreru) dělá. Připadala mi jako nepodařený plagiát Opery. Tento pocit jsem si ovšem vytvořil pouze na základě různých článků, screenshotů atd., tedy nikoli osobní zkušeností s tímto browserem. Navíc tehdy šlo ještě o betaverze, takže finální verze mohla fungovat mírně odlišně.

    Předevčírem k tomu došlo. Rozhodl jsem se konečně zkusit, jak se s tím "zbrusu novým" prohlížečem pracuje. Instaloval jsem na počítač s Windows XP Pro SP 2, kde je nainstalována též Opera 9.02 a Mozilla Firefox 2.0rc3. Instalační balík měl asi 14 MB, při instalaci to stahovalo nějaké aktualizace o nezjištěné (ale asi ne úplně nejmenší) velikosti.

    Zastavím se již u instalace. Když proběhne, je vyžadován (jak jinak) restart počítače. Po restartu se objevila ikona - poněkud barevnější než dříve, ale stále v podobě modrého éčka. Když jsem browser spustil, v jeho okně se objevilo něco jako průvodce nastavením. Průvodce je dobře navržený, umožňuje rychle nastavit vše potřebné, např. včetně výchozího vyhledávače (kam jsem samozřejmě umístil Google). Tohle je na celém prohlížeči asi nejpozitivnější věc, ostatně Microsoft takové průvodce vždycky uměl.

    Nyní následoval samotný test. Trval cca 10 minut, během kterých jsem si zkusil WIE přenastavit k obrazu svému (jako to jde naprosto dokonale u Opery a relativně dobře u Firefoxu) a pak se ním normálně pohybovat po webu. Design sice skutečně připomíná Operu (jak už jsem kdysi psal), ovšem "základní" skin (on tedy stejně nejde jednoduše změnit) nepasuje do vzhledu Windows XP, jak ve výchozí podobě, tak hlavně u stylu Win2k (smixování různě vypadajících widgetů je děsné). Zjevně je IE již předem připraven pro Vistu a podpora XP je jen jaksi trpěná.

    První co mě hned upoutalo, byla absence nabídkové lišty. Sice se mi ji podařilo hned zapnout, ale nenašel jsem způsob, jak ji dostat úplně nahoru (prostě to nejde...). Podobně nejde panel s taby přemístit dolů. O nějaké větší customizaci panelů si člověk může nechat jen zdát - třeba vyhodit pole pro vyhledávání nebo "sesypat" tlačítka k sobě je zhola nemožné.

    Pojďme na prohlížení webů. Nejprve připomenu, že lze (narozdíl od jiných prohlížečů) používat rendering ClearType i v případě, že se jinak v systému nepoužívá. Prohlížeč zobrazuje stránky relativně rychle (mezi zapnutým/vypnutým ClearType není prakticky rozdíl), ovšem pomaleji než Firefox, o Opeře nemluvě.

    Zajímavé je chování zoomu. Ten konečně mění zobrazení celé stránky jako u Opery, ne pouze velikost písma. Ovšem má dvě zásadní chyby (někdo by řekl "vlastnosti"). Jednak je to tlačítko, které spolu s menu slouží ke změně zoomu. Toto tlačítko mění cyklicky zvětšení mezi 100-125-150 % (pro jiné hodnoty se musí do menu, případně použít kolečko+Ctrl nebo klávesové zkratky), což není zrovna logické. Ale budiž. Horší ovšem je, že při zoomování mění velikost základního boxu, tudíž např. zvětšení na 200 % znamená, že bude vidět jen polovina šířky (naproti tomu Opera ponechává box stále stejný).

    Co se týká prohlížených webů, je WIE 7 někde v půli cesty mezi verzí 6 a moderními browsery. Nemá smysl k tomu něco více dodávat, tím spíš, že jsem nedělal žádné důkladnější testy. Ještě k phishingové ochraně (založené na dotazováním vzdálené databáze) - nechal jsem ji vypnutou, což prohlížeč zjevně považoval za hrubě nerozumné chování, takže se mi ji nějakou dobu intenzivně snažil (pomocí vyskakujících bublin) vnutit. Naštěstí ho to po nějaké době omrzelo.

    Vyzkoušel jsem i bankovnictví KB, fungovalo stejně jako u starší verze (i když KB ještě donedávna - možná dodnes - označovala verzi 7 jako nepodporovanou). Podobně fungují i webová rozhraní dalších bank a finančních společností.

    Takže už pohled "z rychlíku" potvrdil, že Windows Internet Explorer 7 je sice výrazně lepší než jeho předchůdce, ovšem na modernější prohlížeče (tedy Firefox a zejména Opera) opravdu, ale opravdu nemá. Kromě toho působí i jaksi nedodělaným dojmem (možná kvůli snaze vydat verzi co nejdříve), o čemž by svědčily problémy s lištami/panely. Kdo tedy již zakusil něco lepšího, nemá žádný důvod na tento prohlížeč přecházet.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.10.2006 14:55 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Jen je škoda, že za chvilku to bude opět nejrozšířenější prohlížeč. Vždyť pro spoustu lidí (BFU) je internet "to modré éčko"
    hmm
    22.10.2006 16:34 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Je mi to fuk, stejne nemam ani na cem si ten shit nainstalovat, tak si o tom sadomasochismu musim cist ;-) :-D
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    14.11.2006 00:08 plebs | skóre: 4 | blog: plog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    :-D :-D :-D
    Ať si říká kdo chce co chce, Linux je intuitivnější než Windows...
    22.10.2006 19:51 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Jsem jediný člověk, který do nebe vyzdvihává skrývací menu? Nevím, jestli to umí nějaký plugin pro Firefox, ale hrozně se mi to líbí.
    Math, as Barbie says, is hard.
    22.10.2006 20:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    O co jde? (Autor blogu: Co takhle hodit screenshot té funkce do zápisku?)
    Luk avatar 22.10.2006 20:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Také nevím, o co jde. Žádného "skrývacího menu" jsem si nevšiml.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Prcek avatar 22.10.2006 23:24 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Mylsim, ze by to mohlo byt skryvani menu, kdyz se prepnete pomoci F11 do fullscreen a nastavite tomu menu auto-hide.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    22.10.2006 20:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Co to je? Snad ne taková ta šílenost v MS produktech, kdy vám menu ukazuje jen část položek a navíc ještě v náhodném pořadí?
    Filip Dominec avatar 23.10.2006 08:20 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    To je typický případ řešení chyby na špatném místě: "V menu je mnoho nepřehledných položek?" -> "Ty méně užívané schováme.".

    Je to v podobném duchu jako: "Udělali jsme špatně zabezpečený systém, ve kterém se zahnízdí spousta virů?" -> "Fajn, instalujte si program, který je bude aktivně vyhledávat." Geniální. :)
    23.10.2006 12:57 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Az na to, ze v tomto pripade se jedna o neco zcela jineho.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    23.10.2006 08:17 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    V IE 7 standardní menu aplikace (File, Edit, View...) není zobrazeno, dokud nezmáčknete Alt. Nechce se mi věřit, že to je novinka a přišli na to až teď a ještě v MS, tak čekám, až mě někdo vyvede z omylu.
    Math, as Barbie says, is hard.
    Filip Dominec avatar 23.10.2006 08:22 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    23.10.2006 10:59 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Konqueror a nektere jine KDE aplikace ... CTRL+M
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    23.10.2006 11:38 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Super! A jde to nastavit tak, aby to bylo defaultni chovani?
    Math, as Barbie says, is hard.
    23.10.2006 12:53 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    No jestli myslis, aby to fungovalo u vsech aplikaci bez vyjimky, tak to jiste ne.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    23.10.2006 14:07 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    To sice ne, ale ty jednotlivé programy si nastavení pamatují, takže když například menu skryješ v Konqueroru, tak bude skryté i při příštím spuštění.
    Petr Tomášek avatar 23.10.2006 09:35 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Uz to nekdo rozchodil pod winem? ;-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    23.10.2006 14:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    IEs 4 Linux

    http://www.tatanka.com.br/ies4linux/news/33
    25.10.2006 17:49 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet Explorer 7 - není o co stát
    Přes všechny chyby a vlastnosti nového IE jsem rád, že vyšel. Konečně moje stránky vypadají, jak mají, nejen ve FF a Opeře, ale teď i v IE. A to jsem nemusel dělat žádné hacky a změny html kódu :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.