abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Hrátky s exif tagy - potřetí

    10.6.2009 20:20 | Přečteno: 1469× | Za vším hledej Linux | Výběrový blog

    Když jsem cca před tři čtvrtě rokem zkoušel jak jsou na tom linuxové prohlížeče obrázků s exif tagy, vyšly mi z tohoto srovnání nejlépe dvě aplikace postavené na GTK2 - gthumb a geeqie. Ovšem zatím co první ze zmíněných se dočkal od té doby pouze opravy několika chyb, druhý z nich prochází neustálým vývojem. Dlužno říct, že k lepšímu.

    V čem se tedy liší? Přeskočím v tomto bodě obvyklé vyjmenovávání v čem je který prohlížeč lepší a zmíním jen to, co bylo při posuzování podstatné pro mne - schopnost zobrazování a editace exif tagů. Tedy přesněji řečeno tagů, které by měly obsahovat uživatelské komentáře. Bohužel každý prohlížeč obrázků si totiž pod pojmem "uživatelský komentář" představuje něco jiného.

    Z hlediska katalogizace a popisu obrázků je tak důležitý obsah následujících tagů:

    Exif.Photo.UserComment (aka Xmp.exif.UserComment )

    Tento tag používá pro uložení komentáře gthumb. Geeqie ve výchozím nastavení sice jeho obsah nikde nezobrazuje, ale není problém si jeho zobrazování v postraní liště u exif údajů tuto položku přidat a nastavit. V dialogu pro přidání položky se uvádí při volbě je-li položka editovatelná, že lze editovat pouze XMP tagy. Vyplývá z toho, že ačkoliv si můžete přidat jako editovatelnou položku také Exif.Photo.UserComment, lze její obsah upravovat pouze prostřednictvím tagu Xmp.exif.UserComment. Nicméně při úpravách XMP tagů mění geeqie i obsah uvedených ekvivalentních tagů. Zajímavé u tohoto prohlížeče mi také přišlo, že při načítání obsahu tagu Xmp.exif.UserComment upřednostňuje obsah tagu Exif.Photo.UserComment, nikoliv Xmp.exif.UserComment ( kupř. když dojde ke změně obsahu tagu Exif.Photo.UserComment přes jiný prohlížeč, který s XMP tagy nepracuje).

    Iptc.Application2.Keywords ( aka Xmp.dc.subject )

    Práci s exif tagy bych řekl že měl gthumb, který jsem testoval poněkud podivné chování. Při každé editaci totiž obsah tohoto tagu zduplikoval. Zatímco tag Iptc.Application2.Keywords vložil - správně - pro každké klíčové slovo pouze jednou, obsah tagu Xmp.dc.subject zdvojil. Rozdíl mezi těmito tagy je totiž především v tom, že zatímco v Iptc.Application2.Keywords jsou klíčová slova uložena najednou oddělena čárkou, je tag Iptc.Application2.Keywords pro každé klíčové slovo vkládán extra. Zajímavé však bylo, že při editaci klíčových slov primárně načítal obsah právě z tagu Xmp.dc.subject.

    Iptc.Application2.LocationName (aka Xmp.iptc.Location )

    Na tento tag gthumb při zobrazování kašle. Pracuje jen a pouze s obsahem Xmp.iptc.Location

    Exif.Image.ImageDescription ( vulgo Iptc.Application2.Caption aka Xmp.dc.description )

    Tyto tagy používá pro uložení uživatelského komentáře geeqie, kdežto gthumb na ně dlabe zcela. Zobrazuje jejich obsah pouze ve vlastnostech souboru při výpisu metadat a tam neumožňuje jejich obsah jakýmkoliv způsobem upravit.

    V tomto přehledu jsem vynechal některé z mého pohledu podružné tagy jako např. ty co pracují s časovými údaji. U geeqie není problém si zobrazování libovolného exif údaje přidat a případně - mají-li XMP ekvivalent je lze i editovat. Pro svou variabilitu je tak na mém desktopu jednoznačným favoritem geeqie.

    Post scriptum: Geeqie má ještě jednu zajímavou vychytávku. V nastavení lze totiž velice intuitivním způsobem nastavit uživatelské zobrazování informací o obrázku (včetně exif tagů) přímo v okně s obrázkem.

    Předchozí díly tohoto "seriálu":

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.6.2009 15:22 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s exif tagy - potřetí
    Možná jsme to špatně pochopil, ale zmíněny sw neumožňuje editaci exif tagů samostatně? Já třeba xmp ve svých fotkách nechci, to už leda iptc. Ale každý samostatně, žádné sémantické sjednocení.
    Only Sith deals in absolutes.
    11.6.2009 19:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s exif tagy - potřetí
    Samostatnou editaci libovolného tagu lze provádět přes exiv2. Ovšem dost dobře nechápu co se vám nelíbí na xmp. Tyto tagy totiž vznikly právě proto aby umožnily sjednotit exif a iptc tagy do jednoho jmenného prostoru.
    11.6.2009 20:26 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s exif tagy - potřetí
    Přímo proti technologii nic nemám, ale vadí mi, že Photoshop (aspoň některé verze) přepisovaly při editaci fotky iptc do xmp. A to samozřejmě bez vědomí uživatele. Jsou s tím pak problémy, když fotky nemají metadata.
    Only Sith deals in absolutes.
    11.6.2009 23:47 Vladimír Nádvorník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hrátky s exif tagy - potřetí

    Pár poznámek k tomu, jak funguje Geeqie:

    - IPTC tagy jsou zastaralé, na iptc.org se mluví už jen o XMP. Kromě toho Exiv2 u IPTC tagů zřejmě nepodporuje jiné kódování než ASCII.

    - Postup sjednocování je doporučený v XMP specifikaci, www.adobe.com/devnet/xmp/pdfs/XMPSpecificationPart3.pdf a myslím že je to celkem nezbytné, protože programy, které zapisují jen XMP riskují ztrátu těch zapsaných tagů potom co ten obrázek projde nějakým programem, který to sjednocování provádí (všechno od Adobe, na Linuxu všechno co používá knihovnu Exempi a Geeqie :-) ). Kromě toho to zase tak špatný nápad není. V Geeqie to zatím nefunguje úplně přesně podle specifikace, čekám na dev.exiv2.org/issues/show/601.

    - Zapisování Exif tagů v podstatě funguje, ale tagy, které mají odpovídajíci XMP tag, se tímto přepíšou a tagy které nemají XMP ekvivalent se neuloží, pokud se ukládá do externího souboru. Makernote nejspíš zapisovat jdou, ale moc jsem to netestoval.

     

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.