abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1063 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vzpoura vůči cestovním kancelářím

    1.6.2005 07:27 | Přečteno: 1506× | Bláboly

    Představte si, že zajdete do obchodu. S prodavačem dlouho vybíráte televizor. Nakonec si vyberete Sony s plochou obrazovkou a skvělým zvukem. Zaplatíte a necháte si jej dovézt domů. Tam však dorazí televizor Alaska. Protestujete, ale obchodník vás odbude, že tento televizor má stejnou uhlopříčku a dle jeho obchodních podmínek je tedy vše v pořádku, tudíž nemůžete odstoupit od smlouvy. Zdá se vám to nemožné? Přečtěte si podmínky cestovních kanceláří!

    Představte si, že chcete letět do klidného hotelu u krásné pláže v Egyptě. Zajdete do cestovní kanceláře, vyberete si hotel, který splňuje vaše kritéria, zvolíte termín, letiště a zaplatíte nemalé peníze. Týden před odletem vám zavolají z CK, že nepoletíte v neděli, ale v úterý, nikoliv z Ruzyně, ale z Mošnova u Ostravy a místo vašeho hotelu v klidné oblasti vás přesunou do centra rušného a špinavého města s pidipláží. Tedy z vaší vysněné dovolené nezbylo nic.

    První, co vás napadne, je, že takovou dovolenou už tedy nechcete. Odpovíte tedy, že ji rušíte a žádáte vrátit zaplacené peníze. CK vám doporučí přečíst si obchodní podmínky, se kterými jste podpisem smlouvy souhlasili. Změna letiště či hotelu se nepovažuje za závažnou změnu, tudíž nemůžete odstoupit od smlouvy bez placení storno poplatků. Ty činí měsíc před odletem 100%. Takže vám nezbude nic jiného, než si posunou dovolenou a letět někam úplně jinam, než jste chtěli.

    Připadá vám to hrozné? Podle jedné CK je to naprosto seriózní jednání, neboť k tomu mají dobré provozní důvody. Třeba jim může hotel odříci rezervované pokoje. (A mohou mít jedno letadlo poloprázdné, do druhého prodají více letenek, než je míst). Jenže já říkám, že to je jejich podnikatelské riziko, které by neměli přenášet na své zákazníky. Pokud mě pošlou do jiného hotelu, než jsem si objednal a v písemné smlouvě stvrdil, tak to chápu jako podvod.

    Chystáte-li se na dovolenou, přečtěte si cestovní podmínky pozorně. Jasně, může se stát, že hotel shoří a letadlo kvůli poruše přistane jinde, takže ty body mohou mít smysl. Jenže některé CK je sprostě zneužívají pro snižování svých ztrát. Takže žádejme, aby v obchodních podmínkách byla možnost odstoupit od smlouvy, pokud nám CK změní parametry smlouvy.

    Napište tedy své CK, diskutujte o podmínkách. Čím více lidí si bude stěžovat, tím větší je šance k nápravě. Pište České obchodní inspekci, vždyť takhle jednostranně výhodná smlouva je nefér a jako zákazníci se nemůžeme bránit. Informujte prosím všechny své známé. Čím více se o tomto problému bude mluvit, tím větší je šance na změnu. Málokdo čte obchodní podmínky, takže většina lidí ani netuší, co jim hrozí.

    PS. příběh na začátku je vymyšlený, mi osobně se nestal. Ale četl jsem příběhy lidí, kteří jeho obdobu zažili. A bojím se, abych tak také jednou neskončil. Hotel, který jsem si vybral, totiž nabízí jediná CK a ta je proslulá podobnými změnami.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pol128 avatar 1.6.2005 08:49 pol128 | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Rezervácia cez internet
    Predpokladám, že by sa dal let aj hotel rezervovať cez internet a vypustiť tak CK. Má s tým niekto skúsenosti? Ja osobne by som sa CK do rúk nezveril. Samostatne to samozrejme asi výjde drahšie, ale za tú voľnosť to hádam stojí.
    1.6.2005 09:39 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rezervácia cez internet

    Zkusenosti? no, nevim - ja kdyz nekam jedu, tak na rezervace kaslu - na miste se vzdycky neco najde ;o)

    To bude asi tim, ze s cestovkou bych hned tak nekam nejel - maximalne na nejaky last-minute kdyby me doprava vysla levneji, nez pres normalni bus...

    Na tyhle prazdniny bych to ale videl naprosto mimo jakoukoliv CK. Proste se sbalit, vyrazit na nejblizsi vypadovku smerem na zapad a nezastavit se driv, nez u kanalu La Manche a nejlepe az za nim nekde v ostrovnich statech ;o)

    1.6.2005 10:19 Stanislav Valasek | skóre: 23 | blog: sloboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rezervácia cez internet
    Osobne cestujem vždy tým štýlom, že objednáme cestu (cestovkou alebo priamu u dopravcu) a na mieste sa vždy niečo nájde. Cestujeme dostupnými prostriedkami.

    Čo sa týka cien tak dovolenka vyjde dokonca lacnejšie. Človek má absolútnu voľnosť pohybu a slobodu ísť si kam chce ... Oveľa lepšie spozná ľudí, krajinu ...

    Proste nemůžem si vynachváliť. Chce to však podobnú náturu, niekto hold na takéto dovolenky nie je.
    patička?
    1.6.2005 08:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše platí vždy
    Chystáte-li se na dovolenou, přečtěte si cestovní podmínky pozorně.
    Když člověk něco podepisuje, měl by si to vždycky přečíst, i kdyby sebesympatičtější dealer tvrdil, že jsou to jen standardní formality. Spousta lidí má jakousi podivnou představu, že když budou trvat na přečtení celé dlouhé smlouvy, bude to z jejich strany trapné, neslušné apod.

    A dost obchodníků toho umí šikovně využívat. Buď hrají uraženého, že jim zákazník nedůvěřuje, když si chce smlouvu číst - oni jim už přece všechno vysvětlili..., a nebo naopak otráveně koukají na hodinky a s povzdechem řeknou "tak si to klidně přečtěte, ale říkal jsem vám, že je to úplně běžná smlouva, kterou používají všechny firmy... pokud na tom ale trváte, tak prosím".

    Už jsem byl hodněkrát svědkem toho, že podobná taktika na lidi zapůsobí a oni se pak smlouvu číst stydí. Nechápu, ale je to tak.
    Luk avatar 1.6.2005 09:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: platí vždy
    Už jsem byl hodněkrát svědkem toho, že podobná taktika na lidi zapůsobí a oni se pak smlouvu číst stydí. Nechápu, ale je to tak.
    Taky to nechápu. Zákazník se nemá za co stydět - stydět by se měl naopak ten, kdo chce vydělat peníze (tzn. dealer) a tváří uraženě nebo otráveně (tomu je pak vhodné říct: "Omlouvám se, už vás nebudu obtěžovat, objednám si zájezd/pojištění/zboží/... u někoho jiného.").
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 1.6.2005 08:55 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Číst smlouvy
    Základ je přečíst si dobře každou smlouvu. Málokdo to dělá, ale kdyby je četli všichni (a nenechali se odradit délkou ani drobným písmem), nikdo by si nedovolil takové věci dělat.

    Ty "provozní důvody" jsou směšné. Když si objednám řemeslníka, také mě nezajímá, že má nějaké provozní důvody (třeba, že ztratil kladivo nebo že byla na silnici uzavírka) - a chci, aby udělal objednanou práci v dohodnutém termínu. Není důvod, proč by to u CK mělo být jinak.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    1.6.2005 09:17 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    Smlouvu si prectu a reknu ze s ni nesouhlasim. Tak mi reknou, ze mam smulu, zmenit ji nejde. A jelikoz toto maji vsechny CK, pak se nikam nedostanu :-( A cestovat sam je nesmirne drahe, to by clovek musel byt milionar, aby si mohl dovolit zaplatit sam stejny hotel jako s CK.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Luk avatar 1.6.2005 09:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    Tak zlé to není. Samozřejmě, jednotlivé služby jsou většinou dražší (ale zase ne o tolik), naopak CK dostane zaplaceno i za služby, které jsou součástí zájezdu, přestože o ně třeba nikdo nestojí.

    Také si nemyslím, že to mají všechny CK stejné. Hlavně menší CK se víc snaží, takže u nich mohou být podmínky výhodnější.

    A je tu ještě další věc. Když smlouvu odmítne 1 člověk ze 100000, CK je to jedno. Ale kdyby ji odmítlo (myslím tím skutečné odmítnutí, tzn. přečíst si smlouvu a odmítnout ji - když do té CK člověk vůbec nejde, oni samozřejmě nic neřeší) třeba 5000 lidí, to už nemohou nechat bez povšimnutí. Bylo by dobré udělat totéž ve více CK, a pokaždé jim dát najevo, že právě tohle je důvod, proč s nimi necestujeme.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    1.6.2005 10:04 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    A to je smysl tohoto zapisu. Zorganizovat co nejmasivnejsi protestni akci. Sirte to dale, varujte lidi a dejte CK vedet, co si o jejich podminkach myslite.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    1.6.2005 10:30 Stanislav Valasek | skóre: 23 | blog: sloboda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    Leoši, pozor, tento zápis mi začína pripomínať Hoax akurát že sa nešíri emailom.

    Nemáš priamu skúsenosť, čítal si - kde od dobrých známych ktorý to zažili, alebo mali známych ktorí ...

    Od uzčitého času podobným veciam neverím, pokiaľ mi to osobne nepovie človek, ktorý to zažil ...

    A to s tým odmietnutím zmluvy. Beriem, proste klienti CK sú na nich závislí. A keďže je takto nasetované celé odvetvie, asi to len tak nezmeníš. Ale je problém ísť a konkrétne do Egypta na vlastnú päsť (pozri www.valasek.biz/egypt.php)? Dokonca i v Číne som tak bol a nemyslím že je to problém. Je ale pravda že to nie je ten typ dovolenky, kde si ľahneš a čakáš čo Ti cestovka naservíruje ... A niekedy aj takáto dovolenka bodne.
    patička?
    1.6.2005 10:45 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    No, jednou jsem vymenu zazil. Ale jsou to tri roky, tak si nepamatuji, zda mi byla dana moznost odmitnout. A ta cestovka s nami jednala seriozne, zmena byla nekolik mesicu pred odjezdem z duvodu nedostatecne kvality hotelu. Kdyz jsme pak kolem neho jeli, tak jsme jim dekovali.

    Nicmene jine CK to pouzivaji jako zpusob, jak optimalizovat zisky. Soupnou te tam, kde to maji zaplaceno. Tech stiznosti je na netu dost.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    1.6.2005 11:23 Helik
    Rozbalit Rozbalit vše Od uzčitého času podobným veciam neverím, pokiaľ mi to osobne nepovie
    Psal jsi, že nevěříš, pokuď Ti to neřekne člověk, který to osobně zažil. Já jsem jednou z nich. Nejen, že nás dali do jiného hotelu, ale ještě nás uprostřed dovolené stěhovali do hotelu dalšího. Sice šlo o posun ze 4* do 5*, ale na to nejsme zvědaví a chceme být tam, kde jsme si to vybrali a zaplatili. Pokud Ti to nestačí, tak se stačí podívat na www.egypt.webz.cz a nebudeš se stačit divit...
    1.6.2005 10:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    A jelikoz toto maji vsechny CK, pak se nikam nedostanu :-(
    Chce to více vybírat. Dost CK se hodně snaží konkurovat právě rozumnými podmínkami.
    1.6.2005 11:27 Helik
    Rozbalit Rozbalit vše Chce to více vybírat. Dost CK se hodně snaží konkurovat právě rozumným
    A nemohl bys nějaké konkrétní solidní cestovky doporučit? Už jsem totiž unavená (o nedostatku času nemluvě) neustálým vybíráním, pročítáním a odstupováním od smluv.
    1.6.2005 12:34 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    A cestovat sam je nesmirne drahe, to by clovek musel byt milionar, aby si mohl dovolit zaplatit sam stejny hotel jako s CK.
    co takhle "open source cestovka"? (jasne ze open source neni v tomhle kontextu presny termin, ale jiny me nenapada) - je srozumitelne co mam na mysli?

    samozrejme, ze cestovky v cene maji i svuj zisk - ten si komunita cestovatelu jiste odpusti oplatkou za to, ze sama bude moci tezit z pouzivani "komunitni cestovky". no a rekl bych, ze cestovky jsou tak levne proto, ze muzou letenky, hetely a vsechno ostatni kupovat hromadne. takze staci jen vytvorit nejaky informacni system, ktery bude davat dohromady lidi, kteri chteji letet ve stejny den do stejneho hotelu u stejne plaze. prijde je to levneji nez s normalni cestovkou. jednoduche, ze? ted jen jak ten system dat spolecne dokopy... neudelal uz to nekdo nahodou?

    cheche - asi to tak jednoduche nebude, ale zrovna jsem znovu docetl "Treti vlnu" od Tofflerovych a jsem zcela pod vlivem teze, ze ekonomika je dnes cela jen o sireni informaci;-)
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    9.8.2005 00:40 zenek | skóre: 8 | blog: Hello_world
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    Výborny nápad. A v letadle by se podávalo open source pivo a open source cola (jejíž adresu se mi nechce hledat) :)))
    Stop Skype Plague. , moje Jabber ID: zenek.k@jabbim.cz. Nejlepší XMPP server. DRM.
    1.6.2005 09:49 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    Základ je přečíst si dobře každou smlouvu. Málokdo to dělá, ale kdyby je četli všichni ...
    ... tak můžeme zrušit noviny, beletrii i odbornou literaturu, protože by lidé nečetli nic než různé smlouvy a předpisy (tipne si někdo, kolik stran mají dohromady všechny naše zákony a vyhlášky, které se běžného nepodnikajícího občana týkají?) :-(

    proto jsou v obchodním zákoníku i různě jinde všemožná ustanovení o tom, jak má kupní smlouva vypadat, no, a jak známo, zákon je víc než smlouva, takže výše uvedené jednání cestovek by myslím šlo u soudu bez problémů napadnout, jen holt liní občané se bojí podat žalobu, poněvadž si myslí, že nemají šanci vyhrát, a nechtějí s tím ztrácet čas, takže raději mnohem více prodělají v konečném důsledku toho, že se v tomto státě prakticky nikdo sviňárnám nebrání :-(
    Luk avatar 1.6.2005 09:55 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Číst smlouvy
    Když byli lidé 60 let nuceni držet hubu a krok, nelze se divit, že se bojí podat žalobu. Ovšem nejde to jinak, je potřeba naučit se, že proti nespravedlivému jednání se člověk musí ozvat - "líná huba = holé neštěstí".
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dalibor Smolík avatar 1.6.2005 09:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Zkušenosti s cestovkou
    Já jsem měl s jednou renomovanou cestovkou zkušenost ještě lepší. Zaplatil zájezd a ráno se vydal na letiště. Hodinu předtím cestovka přestala existovat. Neviděl jsem ani moře, ani pláž, ani své peníze. Výlet na letiště Ruzyně stál 60 tisíc. Od té doby jezdím k moři inidividálně a jsem velmi, velmi spokojený.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.6.2005 13:04 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Chorvatsko
    Mam dobre zkusenosti s Chorvatskem. Nabalime auto, stan a spacaky a jede se. Bud se to rozbali v autokempu nebo (taky jsme to delali) vedle kempu nacerno. Pro vodu a jidlo se chodi do kempu. Nikdy nebyly zadne konflikty, krom toho, ze nas jednou vyhnali benga. Delas ze balis veci, oni mezitim odjedou a ty to hned zase rozbalis. Vrele doporucuji!
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    1.6.2005 13:38 manas456 | blog: sem_manas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chorvatsko
    To se máš s čím chlubit. Ty si jedno z těch hovad, kvůli kterým platí češi v cizině za vyžírky. Ze všeho se vylhat, všechno ochcat, za nic neplatit. Fakt super.
    1.6.2005 14:22 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chorvatsko
    Hmmm a co rodina, ktera si nemuze dovolit bydlet v hotelu? To jako nema radsi jezdit na dovolenou?? Tys nikdy nestanoval v lese?
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    1.6.2005 14:41 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chorvatsko
    Hmmm a co rodina, ktera si nemuze dovolit bydlet v hotelu?
    Sam jste rikal, ze muzete jit do autokempu. Tak proc najednou obracite kartu, kdyz vas nekdo kritizuje za nelegalni chovani, ke kteremu se hrde hlasite:
    nebo (taky jsme to delali) vedle kempu nacerno. Pro vodu a jidlo se chodi do kempu. Nikdy nebyly zadne konflikty, krom toho, ze nas jednou vyhnali benga. Delas ze balis veci, oni mezitim odjedou a ty to hned zase rozbalis.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    1.6.2005 15:12 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chorvatsko
    Zrejme nechapete, co to je recese. Vy jste nikdy nebyl mlady? Pokusil jsem se o legraci a udelal jste ze me kriminalnika. No nic, tahle diskuze uz opravdu odbocuje od tematu, proto ji koncim. *peace*
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.