abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 160 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Střípky z mého života

    3.12.2010 22:30 | Přečteno: 1832× | Bláboly

    Jistá osoba si stěžovala, že prý tu málo píšu. Tak ji udělám radost, ať má více impresí. Tak se s vám podělím, co je u mně nového. A bude i skandální odhalení ..

    Holky mi krásně rostou, akorát jsou furt nějaké nastuzené. Verunka oslavila roční narozeniny a potvrdila, proč jí říkáme veverka. Dneska se nějak dostala na horní postýlku patrové postýlky. Myslíme, že ji Lucinka (3) nějak pomáhala, ale stejně to musel být výkon, šplhat po kolmém kovovém žebříku nahoru.

    V práci jsme úspěšně dokončili roční projekt a nastala další reorganizace. Teď vedu malý tým vyvíjející cloud sourcing řešení. Během tohoto fiskálního roku mám mít na starosti dva středně velké týmy. Takže mě čeká spousta hledání a najímání nových talentů. Java programátoři, hlaste se :-). Z HP byl odejit Mark Hurd, takže skončilo zmražení platů. Jsem zvědav, jak dopadne mé vyjednávání. Doufám, že tentokráte budu úspěšnější než na jaře, vy víte v čem.

    Z minulého týmu odešlo pár kolegů, zakladají si startup. Jsou šikovní a schopní, takže jim věřím a ve skrytu duše závidím. Předchozích sedm let se SF bylo velmi poučných, ale také ztráta času. Teď mám rodinu, hypotéku, slušný plat a všechny další atributy, které člověka drží při zemi. Rád bych zkusil něco nového, ale poučil jsem se. Podnikat nelze jako vedlejšák, tomu se člověk musí věnovat na více než 100%. A přitom nápady mám.

    Jeden už mám dlouho, v sešitku z dovolené snad z Egypta. To kolem ještě nelítaly děti, takže jsem měl prostor pro kreativitu a na takovém výletě se člověk uvolní a nápady samy přilétavají. Ani nepotřebujete Systematic inventive thinking či jiné techniky. Jednalo by se o globální placenou službu, nicméně pro každou cílenou zemi by byl nutný lokální partner. V ČR jsem příjmy vypočetl na jednotky miliónů ročně. Jenže co z toho, když jsem nevyhrál ve sportce, abych měl kapitál do začátku? V US bych mohl zkusit venture capital. Zde to nemá cenu, a tak se raději zaměřím na kariéru.

    Nakonec jsem si nechal skandální odhalení - už nejméně měsíc jsem nenabootoval Linux. V práci jsem Linux opustil po povýšení do manažerské pozice, nemělo smysl mít Linux, ve kterém bych spouštěl fullscreen VMware s Microsoft Outlookem, Microsoft Projectem, Microsoft Excelem, Microsoft Powerpointem, Microsoft Communicatorem atd. Prostě jsem to bral jako daň. Přitom před devíti léty jsem pár zaměstnání odmítl, abych nemusel pracovat ve Windows. Ale teď když jsem skončil s Abíčkem, přestal jsem Linux používat i doma.

    Firefox i Thunderbird mi běží i pod Windows, stejně jako pidgin. Když nepotřebuju programovat, tak se ty okna dají používat. A aspoň nemám problém s wifi a hibernací. Doma nemám problém, ale v práci Microsoft proklínám několikrát do měsíce, když mi noťas po vyndání z dockiny zamrzne. Jak jsem zjistil, nejsem jediný zakládající člen CZLUGu, co takhle na desktopu opustil Linux. Jeden kámoš mi tento týden na obědě říkal, že přešel na MacOS a je spokojený.

    Mějte se, jak chcete a na letošního Silvestra ode mě nečekejte žádný dárek. Letos poprvé po devíti letech nebudu koncem roku kódovat žádnou novou funkci Abíčka.

           

    Hodnocení: 81 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.12.2010 23:57 Anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života

    Citim smutok, nostalgiu ale aj zmierenie. Clovek to asi naozaj pochopi az casom ze ak chce slusne zarabat, platit byt, hypoteku, auto, dovolenky musi sa zmierit a prisposobit sa podmienkam.

    Firmy pouzivaju majoritny OS a povacsine programuju pre zakaznikov ktori ho pouzivaju tiez. Takze prisposobenie je opat otazkou prezitia. Clovek pouzivajuci Linux na desktope je sice slobodny, ale povacsinou za tuto slobodu plati casom stravenym na wiki strankach ci forach hladajuc riesenia na rozbehanie toho ci onoho hardwaru, problemy s hibernaciou ci naopak prebudenim.

    A dokial firmy nebudu od zakaznikov dotazovane na riesenia pre Linux a Linux nebude unifikovany a standardizovany dovtedy nam dospelym bude treba vediet sa prisposobit.

    4.12.2010 00:59 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    ono je to skor naopak. ked nepotrebujes nic ine nez outlook, vystacis si aj s windowsom a 2 monitormi. ak treba nieco naozaj robit, tak sa nepohnes.
    xvasek avatar 4.12.2010 10:18 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Citim smutok, nostalgiu ale aj zmierenie.
    Já zase myslím, že je Leoš spokojený. Já jsem teď v podobné situaci - stejně staré děti, dobrá práce, slušné peníze, není moc na co si stěžovat, kromě toho, že člověk už prostě nemůže vzít motorku a jet na týden jenom tak na vyjížďku.
    pavlix avatar 4.12.2010 14:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Linux jako technologie má na dnešním trhu neuvěřitelně velký podíl (jednotlivé distribuce si ho samozřejmě nějak dělí). Už dnes je těžké najít člověka, který nějakým třeba i zprostředkovaným způsobem Linux nepoužívá.
    Firmy pouzivaju majoritny OS
    Firmy používají ledacos. Není výjimkou přijít do firmy, kde na desktopech jsou pouze windows a do sítě je připojený boxík značky Synology (tedy linuxový servřík prodávaný primárně jako storage, ale mezi jinými funguje i jako mailserver).

    To, že nemají na desktopu Linux, má různé důvody. Historické (lidi se naučili to, co bylo), ale i praktické... Linuxový desktop se teprv pomalu dostává na úroveň práce, na kterou jsou lidi zvyklí a které se jen těžko budou vzdávat ve prospěch něčeho, co jim nefunguje (téměř) 100%.

    Navíc ono nestačí firmám nabídnout rovnocennou alternativu, je třeba jim nabídnout víc.
    Clovek pouzivajuci Linux na desktope je sice slobodny, ale povacsinou za tuto slobodu plati casom stravenym na wiki strankach ci forach hladajuc riesenia na rozbehanie toho ci onoho hardwaru, problemy s hibernaciou ci naopak prebudenim.
    To je právě ten problém, na podomácku nainstalovaném systému (a je jedno, jestli je to Linux nebo jsou to Windows), ty problémy nejen můžou vzniknout, ale často i vzniknou. Pak přichází na řadu certifikovaný hardware, komerční linuxová distribuce s podporou, atd, atd. Prostě žádný Linux zadarmo.

    Jen tak mezi náma, platit si roční licence RHEL vyjde na víc peněz, než si koupit licenci Windows, a přesto Redhat žije a prosperuje (aspoň pokud vím).

    Firmy hledají svobodu jenom pokud ji dokážou smysluplně využít.
    A dokial firmy nebudu od zakaznikov dotazovane na riesenia pre Linux a Linux nebude unifikovany a standardizovany dovtedy nam dospelym bude treba vediet sa prisposobit.
    Ono je to spíš o těch nabízejících firmách než těch poptávajících.

    Unifikovaný Linux (naštěstí) nejspíš nikdy nebude. Zajímavé by bylo mít jeden nebo více standardů, proti kterým se budou tvořit aplikace. Něco jako LSB, akorát použitelného a uvedeného do praxe.

    Ale i když se nějaký standard prosadí, není jediný důvod vyhýbat se specializovaným linuxovým distribucím či zařízením, které jdou nestandardní cestou úmyslně, nebo se řídí jiným standardem, který je pro daný účel lepší.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.12.2010 01:15 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Držím palce a třeba se najde cesta jak si vydělat i při práci z Linuxem. Možná je to jen naivní přání, leč přeji vám úspěch i mimo Linux.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    4.12.2010 01:33 mektige
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Chci slyšet váš názor na Assange :-D
    klayman avatar 4.12.2010 09:41 klayman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    No ja by som sa nevedel vrátiť len tak k windows. Mne by strašne chýbal Linux ako systém a hlavne jeho aplikácie...

    Je zaujímavé sledovať, ako človek ktorý dlhé roky linux používal a hlavne propagoval, po odchode z abc-čka kopol linux do... :)

    Ale samozrejme prajem veľa šťastia a pracovných úspechov v novom pracovnom živote... :)
    =^..^= AmigaPower® avatar 4.12.2010 10:30 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    A co to používáš za Widle a verzi? Když už i LL používá Widle, znamená to snad, že už se dostaly do fáze použitelnosti?
    kotyz avatar 5.12.2010 19:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    sacuju to na sedmicky. bracha to ma na notebooku a takova tragedie jako visty to rozhodne neni. dokonce bych rek ze to je i mirne lepsi nez xp a 2000 v dobe svy nejvetsi slavy. (o velky tuxi, odpust mi ze jsem myslenkou zhresil, za trest si 10x zkompiluju jadro a budu se pritom modlit k linusovi a stallmanovi).
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Pavel Stárek avatar 7.12.2010 22:28 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    o velky tuxi, odpust mi ze jsem myslenkou zhresil
    No nevím to funguje v klanu KERNEL ULTRAS, ale aby tě AmigaPower nevyloučil, dávej pozor si pozor na jazyk :-D
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Pavel Stárek avatar 7.12.2010 22:30 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Kurňa, to je tím, že nemám vypité ani jedno pivo. Mělo tam být:

    dávej si pozor na jazyk i myšlenky :-D
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    5.12.2010 23:59 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Vista/7. Na spouštění prohlížeče použitelné jsou. Ale třeba skriptování je v nich mizerné.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    4.12.2010 15:39 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    jo jo, taky už do linuxu bootuju minimálně, a to jsem ho používal jako jediný systém osm let. a toho času a peněz co jsem jím zabil. už jsem asi dospěl a na pubertální ideály nemám čas ani náladu :( skončil jsem jako to, čím jsem vždy opovrhoval: user legálních widlí :/
    xkucf03 avatar 4.12.2010 15:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    já ho taky bootuji minimálně… většinou totiž běží nonstop :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    4.12.2010 16:59 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    už jsem asi dospěl
    Jen škoda, že to není vidět na těch tvojich diskusních příspěvcích :))
    4.12.2010 17:49 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    zato z tvejch to přímo cáká, navíc od dvacetiletýho to fakt má velkou váhu :)
    4.12.2010 18:15 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Nemusí to přímo cákat, stačí když se člověk nevyjadřuje jako dlaždič po 20. pivu a nevkládá do diskuzí přiblblé obrázky :) Podle tý narážky na věk tak soudim, že ty k důchodu už dospěješ na tolik, že si budeš moct koupit i vláčky :)
    4.12.2010 21:03 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    jen to nezamlouvej. a jelikož si extra případ, tak ti dám vybrat zde
    4.12.2010 16:49 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Je smutné vidět, jak Linux na desktopu kopnou do zadku i lidé, kteří jej dříve propagovali i za cenu osobních obětí...
    Něco je ve světě Linuxu špatně, když to takto dopadlo...Stačí si nainstalovat libovolnou distribuci, zkusit s tím na desktopu pracovat, neustále řešit problémy...a co je špatně vidíme ihned - tedy pokud nejsme nadšeným studentíkem.

    Mimochodem toto píšu z domácího PC, na kterém nikdy nic jiného než Linux nepoběží - není rozumný důvod tam mít cokoliv jiného, když se k použitelnému výsledku lze nějak dostat, ale chápu lidi, které to dokáže pořádně otrávit. Těch problémů bez vůle je řešit a chaosu je v Linuxovém desktopu skutečně nezdravě mnoho...Hloupá ideologie...
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 17:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Je smutné vidět, jak Linux na desktopu kopnou do zadku i lidé, kteří jej dříve propagovali i za cenu osobních obětí... Něco je ve světě Linuxu špatně, když to takto dopadlo...Stačí si nainstalovat libovolnou distribuci, zkusit s tím na desktopu pracovat, neustále řešit problémy...a co je špatně vidíme ihned - tedy pokud nejsme nadšeným studentíkem.

    To se mi moc nezdá, vzhledem k tomuhle:

    ...nemělo smysl mít Linux, ve kterém bych spouštěl fullscreen VMware s Microsoft Outlookem, Microsoft Projectem, Microsoft Excelem, Microsoft Powerpointem, Microsoft Communicatorem atd.

    BTW můžu vědět, co je ta věc, která se *jmenuje* Linuxový desktop? Kde ji můžu vidět?

    Co se Linuxu samotného týče, prakticky jediný problém je v ovladačích, jenže za to nemůže Linux, za to můžou vesměs výrobci hardware, potažmo uživatelé, kteří si pořizují příslušný hardware.

    Co se GNU/Linuxu týče (což je asi to, oč tu běží, protože jádro na tom asi nebude tak špatně, přitom, jak moc se rozšiřuje mj. do embedded zařízení desktopem zavánějících), na desktopu místy schází motivace k použití klíčových nástrojů (Když nepotřebuju programovat, tak se ty okna dají používat.) a co se zbytku týče, aplikace jsou multiplatformní (Firefox i Thunderbird mi běží i pod Windows, stejně jako pidgin.).

    Stačí si nainstalovat libovolnou distribuci, zkusit s tím na desktopu pracovat, neustále řešit problémy...a co je špatně vidíme ihned - tedy pokud nejsme nadšeným studentíkem.

    Možná jsem nadšený studentík, ale když na rozumném hardware nainstaluju Ubuntu nebo podobnou distribuci, na potíže narážím velice zřídka, navíc v situacích, kdy bych to při nasazení MS Windows musel rovnou vzdát (starší FM tuner, omezené finance na nákup specializovaných aplikací, které zrovna nikdo na MS Windows pořádně neportoval).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.12.2010 18:14 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Linuxový desktop můžete vidět na libovolném PC s Linuxem, které není využíváno jako server nebo pro nějaké speciální účely. Ano, je to ta nesourodá směska toolkitů, Window managerů, odlišně vypadajících a pokaždé se jinak chovajících často nedodělaných aplikací. Je to už dnes léta uspokojivě nedodělané KDE4, Gnome s léta podivnými dialogy pro práci se soubory atd..., atd...Je to přesně to, co komerční výrobci a firmy ignorují právě pro ten neuvěřitelný svinčík, který tam panuje.

    Poměrně dlouho jsem u jednoho zaměstnavatele používal výhradně Linux v dost nepřátelském prostředí a nahrazoval IT oddělením v zahraničí vnucovaný software alternativami (byli tolerantní, protože jsem byl jejich lokální kolega s dobrým renomé) - šlo to, jde to, ale nedivím se lidem, které to přestane bavit. Vedle povinných věcí se kterými se počítá, jako je zmíněné hledání alternativ neustále řešíte problémy typu: aplikace A mně přestala fungovat po updatu komponenty X a už existuje pouze binárka novější verze pro jinou nekompatibilní verzi téže distribuce...
    Nebo i doma zrovna nedávno: Aplikace GoogleEarth 5.2 má problémy na OpenSUSE 11.3, ale verze 5.1 téže aplikace chodí OK - nainstalujete tedy tu, ale ta chodí jen do chvíle než upgradujete ovladač grafické karty - pak už nechodí ani 5.1, ani 5.2, ani 6.0 beta a nezbyde než hledat zdlouhavě řešení. Prostě z pohledu uživatele, který chce PC používat výhradně jako nástroj: chaos, svinčík, kde je neustále něco rozbité.
    Pokud pro pana Literáka přestalo být PC hobby, dokážu pochopit, že rezignoval a unaveně se přidal do proudu, kam jej hodil jeho Linuxu nefandící zaměstnavatel. Mně je z té páně Literákovy rezignace docela smutno, ale chápu jej.
    xkucf03 avatar 4.12.2010 18:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Aplikace GoogleEarth 5.2 má problémy na OpenSUSE 11.3, ale verze 5.1 téže aplikace chodí OK - nainstalujete tedy tu, ale ta chodí jen do chvíle než upgradujete ovladač grafické karty - pak už nechodí ani 5.1, ani 5.2, ani 6.0 beta a nezbyde než hledat zdlouhavě řešení.
    Co takhle si jít stěžovat výrobci té proprietární aplikace, nebo třeba na lampárnu? Než tady kydat proti Linuxu a svobodnému softwaru ;-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    4.12.2010 19:03 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    No to je přesně ono. To co tady předvádíte je přesně jedna z příčin onoho stavu...Je vinou Googlu, že ve své aplikaci nedokáže postihnout celou šíři onoho "ideologicky čistého" svinčíku (na některých distrech aplikace třeba běží) nebo je to problém nehomogenního ekosystému, kde si každý dělá co chce a firmy už nebaví to sledovat a zvyšovat si náklady? Sakra proč se pořád divíte, že nechtějí na Linux více portovat některé klíčové aplikace?
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 19:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života

    Chjo, chjo, chjo. Z webu:

    Doporučeno:

    • Jádro: 2.6 nebo novější
    • glibc 2.3.5 s NPTL nebo novější
    • x.org R6.7 nebo novější
    • Operační paměť (RAM): 512 MB
    • Pevný disk: 2 GB volného místa
    • Rychlost sítě: 768 kb/s
    • Grafická karta: Kompatibilní s DirectX9 a funkcemi 3D s pamětí VRAM 256 MB
    • Monitor: 1280x1024, 32bitové barvy

    Testováno v distribuci Ubuntu verze 6.06, ale určitě funguje i v dalších.

    Aplikace Google Earth je oficiálně podporována v systému Linux v nejnovějších verzích platforem Ubuntu a Red Hat. Ačkoli aplikaci Google Earth v jiných platformách Linux nepodporujeme, mnoho uživatelů ji v těchto platformách úspěšně používá.

    Je věc vývojáře, jak se zařídí.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.12.2010 21:18 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    A protože to vývojář "alibisticky" otestuje na 2 distribucích - nedivím se, protože zabývat se 10 dalšími prostě nestíhá a je to pro něj drahé - musí nezkušený uživatel Linuxu volit jednu z těch dvou. Bohužel brzy zjistí, že ty mají řadu nedostatků a co funguje v jiné, zde jaksi nee. Má k dispozici spoustu dister, ale ani s jedním nemůže bezproblémově dělat vše co potřebuje.
    Brzy jej to přestane bavit a zvolí homogenní prostředí, kde takové problémy a pakárnu prostě a jednoduše nemá.
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 21:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Existují věci jako OBS.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 4.12.2010 19:43 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Je vinou Googlu, že…?
    Je to jeho volba. Je to o schopnosti a hlavně ochotě spolupracovat. Kolem Linuxu a svobodného softwaru je spousta lidí ochotných pomáhat, pracovat, třeba i zadarmo, ale je potřeba jim dát tu možnost resp. neházet jim klacky pod nohy. Když firma uvolní aplikaci včetně zdrojových kódů a pod nějakou rozumnou licencí, můžou za ni spoustu práce (testování, napojení na zbytek systému…) udělat distributoři. Ale když se rozhodne jít opačnou cestou, nic neuvolňovat, hrát si na svém písečku, tak nese všechny náklady a nemusí to zvládnout. Těžko může po ostatních chtít, aby ladili jejich proprietární binární balast.

    BTW: ty přeinstalované ovladače grafické karty byly svobodné nebo ne?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    4.12.2010 21:20 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Pouze děti a osoby nezralé dle mého mínění nechápou, že spousta aplikací prostě je a bude nesvobodných (existuje pro to řada důvodů a tento svět tak prostě funguje). Prostředí, které má problémy s jejich provozováním má u uživatelů minimální naději na úspěch.
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 21:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Háček je v tom, že jinde to není o moc lepší. S problémy se zpětnou kompatibilitou MS Windows jsem se nejednou setkal a pokud vím, na Mac OS X to od přechodu PPC→Intel taky občas není ideální (bodejť).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 4.12.2010 17:53 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Stačí si nainstalovat libovolnou distribuci, zkusit s tím na desktopu pracovat, neustále řešit problémy...a co je špatně vidíme ihned
    Já to nějak nevidím. Snad jediné jsou některé chybějící aplikace (nicméně to není vlastnost GNU/Linuxu, to je vlastnost těch aplikací, že pod ním nejdou spustit), naštěstí jich moc není, současně se kde co přesouvá na web (z čehož sice nejsem úplně nadšený, ale v tomto ohledu je to plus), s podporou hardwaru jsem rovněž spokojený.
    tedy pokud nejsme nadšeným studentíkem.
    Starší lidé to mají těžké vždycky, viděl jsem je prát se s Windows i Mac OS… Pro BFU (myšleno bez urážky) je práce náročná bez ohledu na operační systém a často se neobejdou bez trpělivé asistence.

    Např. předevčírem na jedné prezentaci – začínalo se asi s půlhodinovým zpožděním, protože si notebook nechtěl povídat s dataprojektorem… být to komerční prezentace, tak je to fiasko a dost možná ztráta zákazníka, naštěstí to komerce nebyla (a já naštěstí nebyl prezentující :-). Na tom počítači byly MS Windows. Neříkám, že s Linuxem by se nic takového stát nemohlo (jasně že mohlo), jen jde o to, že lidi si nějak zvykli brát Windows jako samozřejmost, takže když v nich něco nefunguje, tak je to asi normální, nějak se s tím smíří, ale když něco nefunguje na linuxovém PC, tak nadávají a „určitě je to tím Linuxem“.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    vencour avatar 4.12.2010 18:00 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života

    Jj, zažil jsem něco podobného, prezentace, chtěl jsem ověřit připojení projektoru, nastavim, černo ... nevěřil mi kolega, říkal mi, máte thinkpad, to je přes kombinaci kláves ... já na to, že už jsem to udělal a že tam mam linux a tam se to dělá jinak. Koukal nějak divně a nevěřícně :-)

    Byl vadnej kabel.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    4.12.2010 18:24 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    jen jde o to, že lidi si nějak zvykli brát Windows jako samozřejmost, takže když v nich něco nefunguje, tak je to asi normální, nějak se s tím smíří, ale když něco nefunguje na linuxovém PC, tak nadávají a „určitě je to tím Linuxem“.
    S tím souhlasím. Ale ptejme se po příčině. Mimo jiné tkví v tom, že Linux v tomto směru (desktopové prostředí) dlouhá léta přešlapuje na místě a nedokáže se pohnout směrem ke kvalitě na kterou jsou uživatelé zvyklí odjinud. Ta je sice diskutabilní, ale nabízí přes všechny nedostatky přece jen menší pravděpodobnost možných problémů s uživatelskými "trivialitami". Linux nedokáže kromě akcelerovaných blbostí nabídnout ani něco navíc, co by přitáhlo zájem těchto lidí.
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 18:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Mimo jiné tkví v tom, že Linux v tomto směru (desktopové prostředí) dlouhá léta přešlapuje na místě a nedokáže se pohnout směrem ke kvalitě na kterou jsou uživatelé zvyklí odjinud.

    To poněkud nechápu. Existuje tu hromada software s možnostmi, o nichž si uživatelé MS Windows nebo Mac OS X můžou nechat jenom zdát, pokud nechtějí používat relativně drahé nebo pofidérní doplňky třetích stran. Ten problém s jednotností existuje všude -- jak vypadají na Mac OS X nenativní aplikace? Cožpak si ohromné množství aplikací pro MS Windows netahá vlastní obskurní dialogy a kdesi cosi včetně dekorací oken? Tady je jediný problém v distributorově volbě... a Ubuntu se docela daří!

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.12.2010 19:12 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Prosím o příklady takových dokončených a alespoň trochu odladěných spolehlivých aplikací. Podotýkám, že se bavíme o uživatelích - mně třeba také bash připadá skvělý a za nic ze světa Windows bych jej nevyměnil...
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 19:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Zmíním to z "DE", co sám poslední dobou intenzivně používám, ač to není distributory právě prosazováno: OpenBox, PyTyle, PCManFM, LXPanel. I tahle ultralehká kombinace je funkcionalitou naprosto nesrovnatelná s tím, co je v MS Windows; počet pádů za poslední minimálně měsíc je roven nule až na špatně udělaný balíček pcmanfm v Ubuntu (v Archu problém veškerý žádný).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.12.2010 19:29 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Svatá prostoto. Toto jsou pro vás aplikace, které by měly přitáhnout uživatele odjinud? Choďte občas do reálného světa mezi lidi.
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 19:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Zajímavé, několik mých rodinných příslušníků tyhle věci spokojeně používá a když jim občas prozradím existence nějaké "extra" funkce jako "always on top", plochy a tak, jsou nadšení a používají to... nebo to nepoužívají a neřeší to, protože to prostě funguje.

    Tady je jediný problém, totiž distributoři, kteří podobné věci vesměs ignorují a všude cpou GNOME/KDE, které nutně kvůli větší obsáhlosti obsahuje větší množství chyb (ale ani tam, kde jsem nasadil KDE4 nebo GNOME, není problém).

    Už jsem nejednou viděl na fórech (pubertální) blbečky rozčilovat se, že v UI (Androidu/iOS/Symbianu/whatever) je málo efektů jako průhlednost, hořící okna apod. Tak to sorry, ale nezájem (ačkoliv máme Compiz a v KDE Plasmě taky slušné vychytávky).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.12.2010 21:58 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    OpenBox, PyTyle, PCManFM, LXPanel

    tohle mi někdo říct při cestě z hospody, tak dostane do budky. nevědět o co de, považoval bych to za nadávky.
    4.12.2010 19:00 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    ...Starší lidé to mají těžké vždycky, ...

    jako starsi clovek vam prozradim proc to tak je =: proste vam to hlava nebere, jak muzou lidi delat vsechny ty nesmysly a nebourit se proti tomu.

    - neustale prehazovat mezi klavesnici a mysi

    - neustale se koncentrovane snazit trefit par pixel na obrazovce a nicit si zrak

    - neustale cist zpravy, ktere pro vas nejsou urceny

    - neustale klikat na jakesi okenka , ktera zsatinuji text, ktery prave ctete

    - neustale odpovidat na otazkou "jste si jisty, ze .."

    - odpovidat na zpravy, ktere obsahuji vsechny predchozi zpravy

    - neustale procitat navrhy, ktere vas nezajimaji

    - nahlizet graficke prace, ktere delali lide, kteri maji ocividne graficky hluch

    - cist texty od lidi, kteri ocividne neumi psat a nemaji co rici

    - souhlasit s nainstalovanim 25 softwarovych baliku, kdyz chci nainstalovat 1

    - instalovat java runtime, kdyz chci bance sdelit 2 cisla

    - dovolit active-x elementu zavirovat vlastni pocitac

    - odmitat sdelit mozille.org proc se firefox zhroutil

    - odmitat instalace vychodoasijskych znaku

    - odmitat doinstalaci docx kompatibilnich modulu

    - poslouchat neustale jak skypu praska ve sluchatkach

    - divat se kazdy den u providera, ktere zpravy skoncily ve spam-ordneru

    - pri kazdem importu do excelu zmenit format vsech sloupecku, u kterych si excel myslel, ze to vi lepsi

    - vsem znamym a spolupracovnicim neustale vytvaret zastupce na plose

    Mohl bych jeste hodiny vykladat, kam ten svet speje, ale nema to cenu. Mladi lide maji jeste desitky let zivota pred sebou a mohou s nimi lehkovazne nakladat. Delal jsem to take tak.
    4.12.2010 21:01 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    zdravim,

    hezky a presny popis. No a vzhledem k tomu, ze mate asi par let navic, tak mi mozna reknete, co by tato zmena stala a kde na ni zejmena vzit ? Vetu "nerikejte mi problemy, rikejte mi reseni" asi znate.

    gf
    4.12.2010 22:00 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    reseni je windows, zmena stoji dva tri litry a pokud na ni neni, tak se veme na torrentech. jednoduchy reseni, ktery preferuje 10/10 widlaku.
    4.12.2010 22:06 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Pak máš třeba možnost zvolit jako řešení Mac OS X - tou cestou jsem se vydal já. MS Office, Photoshop, rozumné uživatelské rozhraní... stejně jako v případě Linuxu musím vybírat vhodný HW, jenže v případě Mac OS X mám ten výběr snadnější. Bonus navíc je, že je to unix a má hromadu utilit na které jsem zvyklý a nechci bez nich být. Cena je zanedbatelná.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    4.12.2010 22:18 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Tak Fordovi take lide tvrdili, ze potrebuji akorat rychlejsiho kone a zacal vyrabet auta.
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 22:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Moc jednoduché se mi to nezdá. Časová náročnost značná, transparentnost minimální, finanční náklady se zvednou v případě speciálních potřeb nebo absence kvalifikovaného správce. S těmi nelegálními kopiemi to dnes není tak docela triviální. Takže aspoň pro mě a většinu mého okolí cesta naprosto neschůdná.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 4.12.2010 22:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    BTW jednomu skalnímu widlákovi jsem nahodil liveUSB Ubuntu, než sežene náhradu za chcíplý disk: chrochtal blahem.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.12.2010 22:16 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    jasne a pro firmu uz to stoji vice a kdyz se na to prijde na nelegalni instalaci, tak se s nima MS stejne domluvi, ze zaplati nejakou castku a jede se dal. Pokrokove.

    gf
    4.12.2010 18:41 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    zdravim,

    odpovim Ti na par veci, co jsi psal. Pozor, nemusi se to dobre cist.

    \\add podnikani

    Osobne mam pocit, ze clovek je schopen se obchod naucit. Nejaky talent to chce. To nepochybne. Jednou jsem zkrachoval, ted to zkousim podruhe a jinak. Co vcelku chybelo je znalost obchodu a vedet, co je dulezite v danou chvili.

    Vcelku pomahaji knihy. Nejlepsi investice je 300Kc do knihy, kdyz je i kdyz neni nejaky problem.

    Nic Ti nebrani znovu podnikat. Nasetri 200kKc, zajisti rodinu na pul roku a muzes neco rozjet. Bud za 3 mesice kasirujes, anebo za 6 mesicu nastupujes jako znovu zamestnanec. Je pravda, ze na vedlejsak se to delat neda. Kde je problem ?

    \\add pouzitelne aplikace na Linuxu.

    Chybi mi tu celkove u hodne firem neco jako zpetne investovani. To znamena, ze pouzivam Linux, neco vydelam a zaplatim treba 40kKc na vyvoj/testovani na jeden mesic u nejake open-source aplikace. Bud tady existuje, ze bereme neco co je zadarmo anebo koupime zadraho u Microsoftu. Je zajimave, ze do koupe neceho od Microsoftu se nalejou statisice, ale do vyvoje na Linuxu uz skoro nic.

    Defakto v tomto mohlo abicko naplno vyuzit za ty roky svuj potencional. Mate medium, chtelo to pres ne shanet investory(nebo delat neco sami) a neco v tomto vylepsit. Na spolupraci s aplikaci MS projekt mi uz nadavalo hodne lidi. Pomalu se v Cechach zacinaji objevovat investori a lidi, co maji "volne penize".

    Celkove jsem nikde poradne nevidel nejake srovnani nakladu na Linux a na to, kolik by stalo dodelani zakladni aplikaci na Linux, tak aby se nemusela pouzivat Windows. To znamena, ze se nikdo zatim neobtezoval ani s analyzou a nejakymi zakladnimi kalkulacemi. Ale vira v tom, ze casem ten Linux pojede, je tu s ruznymi prestavkami stale.

    \\add lidi, co odesli od Linuxu

    Je Vas mraky. Stara znama vec uz roky.

    \\add obchod a uvazovani a lidi

    Osobne mam pocit, ze tu mame ceske perpetum mobile. = ze neco nejde. Najdeme vec, na ktere neco nejde a neresime to, jak by to melo jit dal. Kdyz se neco nedari rozjet, aby to davalo od zacatku statisice, tak se to radeji nerealizuje a clovek pred vetsinou vypada jako kreten, ze vubec neco dela. Zacinam mit pocit, ze si neumime rozdelit velkou vec na male casti, ktere budou uspesne. Mraky dobrych projektu skoncilo na spatnem uzivatelskem rozhrani slozitem jak parnik.

    Ctu ted knihu o Stevu Jobsovi. Zacinam ho cim dal vice chapat, ze si o vetsine lidi mysli, ze jsou kreteni. Mluvim ted o chapani neciho uvazovani, ne o tom, ze bych ted rikal lidi jsou casto kreteni.

    Chce to optimismus, trocha americkyho obchodniho mysleni a realizaci. Skoro nic vic. V depresich a v negativnim mysleni se uz beztak utapi vetsina tohoto naroda a neni duvod to delat taky. A za tuto nevyjimecnou vec nikdo platit nebude.

    Nechapete ? Taky dobre. Alespon bude mit par lidi mene prace.

    gf
    4.12.2010 18:55 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    ad \\add

    kdyz neco neumim napsat, tak to radeji nepouzivam, protoze pak bych mohl vypadat jako blbec.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    4.12.2010 19:08 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    goldenfishe a jeho styl vyjadřování snad už všichni čtenáři Ábíčka znají a pokud jsou normální, tak si z toho textu dokáží vydestilovat co chtěl autor sdělit :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    4.12.2010 19:13 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    ale tentokrat si myslim, ze s tim budou mit i zkuseni interpreti problem.
    4.12.2010 19:43 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Presne. Preci tady nebudu uvadet presny navod, jak snizit ztratu podniku o 50%. Spise me zajima, co kdo prida jako dalsi namet. Pripadne, co kdo opravi.

    Ono se obcas necha destilovat. Nekdy se ale vyplati pridat par bublinek a mame tu Zatkovy sodovkarny....

    gf
    4.12.2010 19:20 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    >>Čtu teď knihu o Stevu Jobsovi. Začínám ho čím dál více chápat, že si o většině lidí myslí, že jsou kreténi.

    Tak teď už to bude s tou diakritikou pro Vás, Vážený přispěvovateli, doufám lépe čitelné...

    gf
    4.12.2010 21:08 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    odkaz na knihu by byl?
    4.12.2010 21:11 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    http://knihy.cpress.cz/Book.asp?BookCode=k1676
    4.12.2010 21:56 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    dík, objednáno.
    4.12.2010 23:27 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Dobra odpoved.... O nejake cesky psane knize o Fordovi nevite ?

    diky gf
    5.12.2010 10:37 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    v češtině nevím, ale na Gutenbergu je jeho vlastní kniha v Public Domain:

    http://www.gutenberg.org/ebooks/7213

    nečetl jsem, mám zařazeno v pořadí.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.12.2010 13:36 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Jestli Vám jde o Henriho, tak jsem viděl nějakou biografii v levných knihách v centru (nebo ve výprodeji na Národce) zhruba před sedmi, osmi lety.
    =^..^= AmigaPower® avatar 5.12.2010 13:37 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Y !!! :-D
    5.12.2010 00:26 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    nerad vysvetluju pointy svych prispevku, ale kdyz zrovna ctete kninu o tom jobsovi... tak ja se dneska zase dival na foresta gumpa a byla tam pouzita hezka veta: ,,stupid is as stupid does'' zkratka a dobre, kdyz uz chci pouzivat latinske termity, tak si zjistim, jak se pisou/pouzivaji. jak by rekla teta katerina: ,,chytremu napovez, hloupeho trkni''
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    6.12.2010 00:02 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Střípky z mého života
    Nic Ti nebrani znovu podnikat. Nasetri 200kKc, zajisti rodinu na pul roku a muzes neco rozjet. Bud za 3 mesice kasirujes, anebo za 6 mesicu nastupujes jako znovu zamestnanec. Je pravda, ze na vedlejsak se to delat neda. Kde je problem ?
    V tom, že je ten projekt pro jednoho člověka moc velký. Takže bych musel našetřit prachy nejen pro sebe, ale i zaměstnance. Nebo najít další blázny, kteří by do toho šli jako partneři.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.