abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    Schism Tracker a moje tracky

    17.3.2006 10:01 | Přečteno: 1655× | Linux

    Dnes se mi podařila úžasná věc - náhodou jsem narazil na stařičké CD s archivem mých starých modulů. Ve svých zhruba patnácti jsem začínal na svém stroji s procesorem Intel 386 skládat v programech Fast Tracker 2 a později Impulse Tracker (dodnes nepřekonaný) různé paskvily a náznaky muziky. Hudební vzdělání jsem neměl, ale bavilo mě to.

    Vše to začalo, když jsem si do svého počítače koupil (za velký peníz) zvukovou kartu Sound Blaster 16. Byla velká asi jako dnešní špičkové grafické karty (chladič ovšem neměla), tak jsem musel celý počítač přeskládat, aby se mi tam vešla.

    Vybral jsem několik skladeb, které mi nějakým způsobem přirostly k srdci. Na Linuxu si je pustíte pomocí programu mikmod (příkaz mikmod -i -X skladba). Existuje i plugin pro XMMS. Pokud byste však chtěli vidět, jak takový modul vypadá "uvnitř", doporučuji skvělý klon Impulse Trackeru jménem Schism Tracker. Ovládá se jednoduše, po spuštění dejte F9, načtěte skladbu a klávesou F5 začnete přehrávat. Pod SHIFT-F9 jsou u některých skladeb doplňující informace, Schism můžete použít i ke skládání, ale nezkoušel jsem soubory jakkoli modifikovat. Ukázka obrazovky skládání a informací pod SHIFT-F9. Program opustíte kombinací CTRL+Q.

    SDREAM.XM (Synth Dream) - prvotina když mi bylo snad 15 let, tehdy jsem neměl ještě ani stereo reproduktory. To se podepsalo na celkové mixáži, nedoporučuji pouštět na sluchátkách (levá strana hraje o poznání víc). Skladbě dominují syntetické zvuky a velmi nekvalitní bicí (8 bitů, přišerný sampling). Tohle raději nebudu škatulkovat.

    INDEPENC.IT (Independence) - puberta se mnou mlátí ze strany na stranu. Tohle je stará skladba udělaná ve Fast Trackeru 2, ale den před Vánoci 1997 jsem ji předělal do legendárního Impulse Trackeru. To už jsem měl kvalitní zvukovou kartu a stereo reproduktory, což je poznat na basovém synthu linoucím se střídavě z pravé a levé strany. Prosinec roku 1997, bylo mi 17 let.

    NEJJIMBL.IT (Nejlíp Jim Bylo) - doba středoškolská, páčo a Mňága a Žďorp. Předělávka hitu s falešnou kytarou a šíleními bicími, to vše doplněno mírně ujetým "ping" synťákem. Jó, to byly časy. Začínal apríl roku 98.

    EXAM.IT (Exam) - trip-hopová deep skladbička se zajímavým beatem. Hluboké basy střídají syntetické zvuky. Informace o skladbě naznačují, že jsem ji složil den před svou maturitní zkouškou. Evidentně jsem tehdy sledoval seriály Akta X a Brutální Nikita, když to v infu zmiňuji. Bylo 27. 7. 1998.

    TTFM.IT (Tribute To Five Musicans) - asi nejpovedenější skladba, ale krátká. Reflektuje můj obdiv ke grupě Five Musicians (v názvu skladby mám překlep). Tito chlapíci předběhli dobu, jejich elektronika má nápad. Tento kousek zřejmě nebyl dokončen. Srpen 1998.

    W8INGIF.IT (W8in` If She Wake Up) - pořádně anglicky jsem rozhodně neuměl, ale liboval jsem si v různých zkratkách (ala i18n, cryin` atd) či sprostých slovech - těch jsem uměl dost :-) Podepsalo se to na názvu téhleté předělávky Jonathana Dunna z platformy Commodore C64 ze hry Platoon (Četa). Skladbu jsem věnoval kamarádce Veronice. Datum u tohodle modulu není (odhaduji to někdy na rok 1997).

    ps - skladby jsou určeny jen pro otrlé posluchače :-)        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.3.2006 11:04 sacov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Schism Tracker a moje tracky
    Jo trackery...to byla doba:-) V soucasnosti je pro linux nejlepsi asi skale , skoda, ze neni linuxovej port renoise, ten je urcite vic dotazeny...
    20.7.2008 22:33 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Schism Tracker a moje tracky
    Port uz je a vypada skvele...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.