abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 166 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Moje skúsenosti s Lenartware

    16.9.2014 16:30 | Přečteno: 5995× | Linux | poslední úprava: 16.9.2014 16:25

    V poslednej dobe je tu každú chvíľu nejaký flame na účet systemd. Nezvyknem sa nejak do takýchto diskusií zapájať, ale dnes výnimočne napíšem aké mám skúsenosti s pár kusmi softvéru od Lenarta. Dopredu upozorňujem, že v tomto som lama, nemám chuť sa hrabať v systéme (dosť divné na používateľa Gentoo), takže väčšina problémov sa dá asi pomerne jednoducho vyriešiť.

    Consolekit / devicekit ...

    Asi prvý kontakt s Lenartovym softvérom je consolekit. Zatiaľ som nenašiel vystvetlenie na čo to slúži ale zrejme je to dôvod prečo mi tak v 60% prípadov nechce pripojiť USB kľúč (vraj som neaktívny používateľ či čo). Po reštarte systému to nabehne ale po nejakom čase sa to vždy rozbije do stavu nefunguje to a môžem robiť čo chcem (vypínať / zapínať X-ka, odhlasovať sa na konzole ...). Našťastie starý dobrý mount ešte funguje, takže to až tak kritické nie je.

    Systemd

    Donedávna som v práci ako hlavný systém používal arch linux. Pamätám si, že pri migrácii som sa asi 2x dostal do úplne nebootovateľného stavu. Potom som to aj s pomocou live cd dostal do stavu keď v 50% prípadov nabootuje a v druhých 50% zostane čakať na rootovske heslo.

    Po niekoľkých aktualizáciách sa to dostalo do stavu keď to bootovalo. Teda nemôžem povedať, že nejako stabilne, ale väčšinou to s nejakými chybami vypísanými hneď po začiatku bootovania červenou farbou nabehlo. Nikdy sa mi to nepodarilo prečítať, takže netuším čo to bolo.

    Čo sa týka rýchlosti tak s klasickým init systémom som mal boot okolo minúty (pomalý disk). So systemd sa predĺžil na asi 2 minúty. V podstate je mi to jedno. Po upgrade na väčšiu RAM mi bolo vlastne v podstate jedno aj to koľko to žerie.

    Aby som nebol negatívny v niektorých prípadoch sa unity písali dobre. Niekedy som vedel napísať aj parametre (či ako sa volá tá vec s tým zavináčom). Inokedy nefungovali / neboli zdokumentované / nedali sa vygoogliť (pri timeroch som mal zopár obskurných problémov).

    Pulseaudio

    Toto je daemon ktorému som sa vyhýbal až doteraz. Na archu som to pri prvom spustení hneď zabil a chmod -x lebo to žralo celý CPU (vtedy som bol ešte na jednojadrovom stroji, ale aj tak). Pred pár týždňami zo skype odstránili podporu pre alsa a tak som si musel nainštalovať aj doma pulseaudio.

    Na moje prekvapenie správalo sa to celkom dobre. Teda žralo to veľa CPU na to že to nerobí takmer nič ale ok, je to akceptovateľné. Po ukončení sa to nejak samo zabije alebo čo, nebeží to stále, je to ok. Teda bolo by to ok keby to fungovalo.

    Momentálne mám s tým tento problém (~/.config/pulse):

    drwx------ 2 root  root    53 sep 16 05:24 pulse

    Nie, nie som prihlásený ako root. Nejaký proces mi to tu vždy vytvorí (asi som nejakú grafickú aplikáciu spustil ako root a potom to niečo spúšťa pulse a ten nejako usúdil, že si má niečo zapísať do môjho adresára, fakt neviem). V každom prípade väčšinou keď spustím skype nefunguje mi zvuk a vyzerám ako magor, musím vypnúť skype, vymazať ~/.config/pulse, zapnúť skype a potom to ide.

    Záver

    Ako obyčajný užívateľ nezvyknem na tieto veci nadávať. Že mi nefunguje automount? Aj kedysi sa mountovalo ručne, prežili sme to, kým sa to dá prežijeme aj naďalej. Že je tu nejaký nový init systém? Prečo nie, písanie skriptov na služby sa mi nikdy nepáčilo. Ak si môžem vybrať ako-tak stabilný init systém / supervizor nemám nejaký dôvod nadávať.

           

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pavlix avatar 16.9.2014 16:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Zatiaľ som nenašiel vystvetlenie na čo to slúži
    To je u software, u kterého chci posuzovat chyby docela zásadní. Přinejmenším je dobré mít představu k čemu to údajně sloužit má a vědět, jak bych to udělal bez toho. Pokud jde o consolekit či systemd-logind.

    Našel jsem k tomu nějakou manuálovou stránku.
    Čo sa týka rýchlosti tak s klasickým init systémom som mal boot okolo minúty (pomalý disk). So systemd sa predĺžil na asi 2 minúty. V podstate je mi to jedno.
    To se nedivím, ale bylo by zajímavé vědět, na čem konkrétně to visí, ačkoliv jestli to dobře chápu, nemáš motivaci to zjišťovat.
    Inokedy nefungovali / neboli zdokumentované / nedali sa vygoogliť (pri timeroch som mal zopár obskurných problémov).
    To by mě zajímalo, už jsem si zkusil nějaký timer napsat, ale moc to nepoužívám.
    Toto je daemon ktorému som sa vyhýbal až doteraz.
    Taky ho momentálně nemám a ani nevím, o co přesně přicházím. Na Fedoře jsem ho měl.
    Pred pár týždňami zo skype odstránili podporu pre alsa a tak som si musel nainštalovať aj doma pulseaudio.
    Skajpu se vyhýbám pro změnu já.
    Aj kedysi sa mountovalo ručne, prežili sme to, kým sa to dá prežijeme aj naďalej.
    Mountuju ručně, protože jsem ještě neměl motivaci to ve svém minimalistickém systému pořešit, ale když výjimečně potřebuju něco z flashky, otravuje mě to a stejně tak mě otravuje i řešit u toho přístupová práva.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 16.9.2014 16:59 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    K tej manuálovej stránke systemd-logind ... nepáči sa mi čo to robí, principiálne tieto veci mi riešia na desktope blbosti ako inittab, acpid ... tamto mi pripadá neunixové, ale je to len osobný názor ...

    To se nedivím, ale bylo by zajímavé vědět, na čem konkrétně to visí

    To bolo v predchádzajúcej práci, mal som tam stále veľmi veľa roboty a zisťovať prečo to bootuje pomaly keď naštartujem raz za týždeň fakt nemalo zmysel.

    To by mě zajímalo, už jsem si zkusil nějaký timer napsat, ale moc to nepoužívám.

    Ja som sa snažil napísať timer pre offlineimap ktorý by som mohol spúšťať pod rôznymi užívateľmi cez link napr offlineimap@mirec.timer a nejako mi v timeri nechcelo akceptovať parameter užívateľa. Ale bolo to dávno a už si to moc nepamätám, nakoniec som to poriešil niekoľkými samostatnými timermi (cp + zmeniť na jednom riadku meno užívateľa). Nebolo to elegantné ale v časovej tiesni ma nič iné nenapadlo ;-)

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    pavlix avatar 16.9.2014 17:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    K tej manuálovej stránke systemd-logind... nepáči sa mi čo to robí
    Mně docela ano, a pokud chce linux používat nějaký normální člověk nebo nedej bože více lidí, tak mi přijdou služby poskytované consolekit/systemd-logind docela užitečné.
    principiálne tieto veci mi riešia na desktope blbosti ako inittab
    Ten nic takového neřeší, snad kromě spuštění těch virtuálních terminálů, ale to je trivialita.
    acpid
    acpid je sice holka pro všechno, ale se systemd-logind se překrývá jen částečně. Mám pocit, že pokud vynecháš přijímání událostí od systémových tlačítek, tak už nezbyde nic.
    tamto mi pripadá neunixové, ale je to len osobný názor ...
    Pokud neunixové znamená, že to (společně s jinými nástroji) umožňuje normálně fungující desktop, pak ano. Pokud se ti nelíbí návrhově, fajn. Ale jinak bych rád věděl, jakou sadou dle tebe krásných programů lze pokrýt tu stejnou funcionalitu, ale ani kdybys to teď hned všechno nakódil, tak to nebude podporováno aplikacemi, i tak by tam musela být nějaká mezivrstva.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 16.9.2014 17:57 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Neunixové == robí všetko možné, ale je to vecou názoru, neodsudzujem to. Len by som privítal možnosť automatického mountovania bez celého toho. Viem, že to rieši viacero prihlásených užívateľov lenže problém je v tom, že prihlásený som u seba vždy len ja, takže nič z toho mi netreba. Naopak mi to prekáža ak si zmyslí, že hoc za tým počítačom fyzicky sedím, mám zapnuté X-ka tak mi to nedovolí pripojiť flashku lebo tvrdí, že nie som prihlásený (zrejme preto lebo som zhodil x-ka keď som niečo zacyklil a zožralo mi to RAM a po naštarotvaní X už nebežali v nejakej consolekit sessione). Jednoducho pre mňa komplikácia naviac, chcel by som od mountovátka nejakú voľby typu kašli na policykit, kašli na všetko možné a ktorýkoľvek užívateľ ktorý je na mojom stroji nech si mountuje čo chce ak je v skupine plugdev (to som vlastne len ja).

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    16.9.2014 18:11 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    X-ka spustam po starom - startx a v .xinitrc mam
    ck-launch-session startkde
    co mi riesi, ze vzdy mam spustene X-ka v CK sessione.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    pavlix avatar 16.9.2014 18:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    A na vyřešení logind pokud vím stačí pam_systemd.so a není pak už potřeba žádný wrapper.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 16.9.2014 18:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Neunixové == robí všetko možné, ale je to vecou názoru, neodsudzujem to.
    Rozdíl mezi dělá, co má, a dělá všechno možné, je skutečně věcí názoru, pokud správně chápu tu manuálovou stránku, tak se systemd-logind jakožto náhrada a rozšíření consolekitu stará o uživatelské sezení a jeho procesy a dokáže o nich podávat informace. Na to lze skutečně nahlížet jako na práci vhodnou pro jednu samostatnou jednotku, nebo na práci vhodnou pro rozdělení mezi řadu služeb.
    Viem, že to rieši viacero prihlásených užívateľov lenže problém je v tom, že prihlásený som u seba vždy len ja, takže nič z toho mi netreba.
    Na můj stroj se taky nikdo nepřihlašuje, natož současně, ale kdybych dal někomu třeba dočasný přístup na SSH, tak budu za třeba za rozlišení fyzických a vzdálených uživatelů rád.
    Naopak mi to prekáža ak si zmyslí, že hoc za tým počítačom fyzicky sedím, mám zapnuté X-ka tak mi to nedovolí pripojiť flashku lebo tvrdí, že nie som prihlásený
    Pokud vím, tak zrovna Gentoo má skoro u všeho vychytávky, aby sis přidělil práva univerzálně, tedy bez ohledu na polkit/consolekit/logind.
    chcel by som od mountovátka nejakú voľby typu kašli na policykit, kašli na všetko možné a ktorýkoľvek užívateľ ktorý je na mojom stroji nech si mountuje čo chce ak je v skupine plugdev (to som vlastne len ja).
    Pokud to to mountovátko zrovna na Gentoo neumí, tak bych nahlásil bug. Pokud vím, tak Gentooisti rádi upravují polkit rules tak, aby session management nebyl potřeba. Pokud nepoužíváš nic z toho, co logind nabízí, tak by pak teoreticky mělo jít i vypnout, i když mě by se třeba líbily to shutdown inhibitors už kvůli uživatelským síťovým aplikacím.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 22:16 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Rozdíl mezi dělá, co má, a dělá všechno možné, je skutečně věcí názoru, pokud správně chápu tu manuálovou stránku, tak se systemd-logind jakožto náhrada a rozšíření consolekitu stará o uživatelské sezení a jeho procesy a dokáže o nich podávat informace. Na to lze skutečně nahlížet jako na práci vhodnou pro jednu samostatnou jednotku, nebo na práci vhodnou pro rozdělení mezi řadu služeb.
    Asi pred pul rokem do logind prestehovali uspavani z upower (driv na to upower volal pm-utils). Nevim, jak moc to souvisi se spravou sezeni; podle me moc ne. Kazdopadne vic nez unixovost nebo neunixovost tohodle kroku me nasralo, ze mi to rozbilo do te doby bezproblemove uspavani na mem domacim NB s Archem, kde se snazim systemd vyhybat (proste ten kus SW nemam rad a kazdymu muze byt u zadele proc vlastne). Jeste klika, ze existuje systemd-shim a asi tak milion "nosystemd" balicku v AURu. Sice je to trochu oser udrzovat rucne, ale funguje to (dokonce i GNOME zase fungujou), ale muzu si vybrat (v grubu), jestli chci bootovat s puvodnim Archovym initem (ach, /etc/rc.conf!), OpenRC anebo runitem. Hm, sorry za off-topic. :)
    pavlix avatar 16.9.2014 23:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Asi pred pul rokem do logind prestehovali uspavani z upower (driv na to upower volal pm-utils). Nevim, jak moc to souvisi se spravou sezeni; podle me moc ne.
    Souhlasím, že to spolu až tak moc nesouvisí.
    Sice je to trochu oser udrzovat rucne, ale funguje to (dokonce i GNOME zase fungujou), ale muzu si vybrat (v grubu), jestli chci bootovat s puvodnim Archovym initem (ach, /etc/rc.conf!), OpenRC anebo runitem. Hm, sorry za off-topic. :)
    Není trochu škoda zůstat zakopaný u Archu, když člověk dělá takové harakiri jako vyhýbání se systemd?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 23:46 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Asi pred pul rokem do logind prestehovali uspavani z upower (driv na to upower volal pm-utils). Nevim, jak moc to souvisi se spravou sezeni; podle me moc ne.
    Souhlasím, že to spolu až tak moc nesouvisí.
    No prave. Muj dojem z tyhle rosady je, ze to je dalsi kopanec do lidi & dister, co ze systemd radost zrovna nemaji. Nechces systemd? Tak uspavej rucne nebo vubec, more, protoze MY JSME ROZHODLI, ze pohodlny suspend-resume nutne potrebuje systemd jako PID eins. A pak se tady nekdo divi, proc Lennarta a spol. fura lidi nemuze vystat (samozrejme, sudo pm-suspend fungovalo, ale musel jsem skrz to do terminalu).
    Není trochu škoda zůstat zakopaný u Archu, když člověk dělá takové harakiri jako vyhýbání se systemd?
    Hm, harakiri bych tomu nerikal. Trochu oser, to jo, ale harakiri.. Navic jsem se diky tadytomu vyhybani o systemu zase neco dozvedel, co jsem driv moc znat nepotreboval. Takze ve vysledku vlastne dobry. Navic, binarnich rolling-release dister bez systemd zas az tak moc neni. A ta jednoradkova konfigurace demonu v /etc/rc.conf je proste bozi :) Kazdopadne, az mi proijde, ze se s Archem vic peru, nez ho pouzivam, tak dam sanci nejakymu BSD. BSD init je krasa, cista elegance (ted myslim ten moderni, modularni, ne puvodni "vsechno mame v jednom skriptu, hec!") :)
    pavlix avatar 15.10.2014 23:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nechces systemd? Tak uspavej rucne nebo vubec, more, protoze MY JSME ROZHODLI, ze pohodlny suspend-resume nutne potrebuje systemd jako PID eins.
    Chvilku jsem používal OpenRC, acpid a pm-utils a uspávání mi fungovalo dobře. Takže zřejmě mluvíš o integraci s dalšími nástroji jako jsou třeba desktopová prostředí.
    Hm, harakiri bych tomu nerikal.
    Já osobně to vnímám jako docela náročnou akci u distribuce, která k tomu není apriori určená jako třeba Gentoo, u nějž je možnost výběru mantrou.
    Navic, binarnich rolling-release dister bez systemd zas az tak moc neni.
    Otázkou je, zda člověk musí trvat na rolling distru, případně i zda musí při požadavku na absenci systemd nutně trvat na linuxovém jádře.
    Kazdopadne, az mi projde, ze se s Archem vic peru, nez ho pouzivam, tak dam sanci nejakymu BSD.
    Teď jsem se nechal poučit, že se FreeBSD za poslední dobu hodně zlepšilo v přívětivosti a taky že lze základ používat jako binární distro. Docela uvažuju o tom, že si udělám aspoň virtuálku.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.9.2014 16:27 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Na můj stroj se taky nikdo nepřihlašuje, natož současně, ale kdybych dal někomu třeba dočasný přístup na SSH, tak budu za třeba za rozlišení fyzických a vzdálených uživatelů rád.
    V čom to rozlíšenie spočíva?
    pavlix avatar 18.9.2014 16:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Fyzický uživatel dostává některá specifická práva potřebná pro práci s externími medii, zvukem a ovládáním počítače.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.9.2014 16:52 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    To znamená, že ak mám v mechanike DVD, tak lokálny užívateľ ho vidí, ale remote užívateľ ho nevidí? Znamená to, že prístup na /dev/dvd mu povie "no medium" alebo to, že /dev/dvd bolo primountované do /mnt/dvd remote užívateľ nevidí vo výstupe "mount"? Alebo jeho pokus o "ls /mnt/dvd" mu vylistuje prázdny adresár? Alebo sa menia prístupové práva inodu podľa toho, ktorý proces k nim pristupuje (to by bolo dobré zverstvo). Aké nástroje môžem použiť na to, aby som východzí stav mohol zmeniť? Čo ak chcem aby užívateľ A teraz prístup k audio mal a teraz nie? Čo ak chcem aby užívateľ B mal prístup bez ohľadu na to či sa prihlásil lokálne alebo nie?

    Ako starému unix-ákovi mi pripadá prirodzenejšie zabiť užívateľove procesy, a zmeniť mu členstvo v grupách. Keď už teda chcem meniť práva niekomu, komu som ich už kedysi nejako nastavil.
    pavlix avatar 18.9.2014 18:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Obávám se, že nechápavost předstíráš a jen trolluješ.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.9.2014 21:04 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nepredstieram. Pozri si moju históriu, dátum vytvorenia konta, skóre. Prvý Unix, ktorý som stretol bol SCO, potom Ultrix, BSD, OSF a podobne. Používam distro, ktoré snáď najviac pripomína tradičné unixy: Slackware. Používam ho preto, že mi vyhovuje taká filozofia a "lenartware" (výstižný terminus technicus) mi nabúrava predstavu o tom, ako by sa mal OS chovať.

    Preto sa seriózne pýtam, čo vlastne *Kit prináša. Slackware dostal PolKit a ConsoleKit pár rokov dozadu a nejak som to vtedy neriešil. Dospel som k tomu, že ak chcem KDM, tak to musím nainštalovať a basta. Ale je to jeden z mála komponentov, ktoré v systéme mám a neviem prečo. Neviem načo mi je, neviem ako ho použiť. Len tam je. A irituje ma to. Bežné googlenie mi prinieslo len všeobecné žvásty, z ktorých som nebol múdrejší. Po čítaní diskusií o systemd už som schopný uveriť aj krkolomným konštrukciám, ktoré som popísal vyššie. Ale tajne dúfam, že to celé funguje nejak rozumnejšie.

    Ty si mladší, sebavedomý (často oprávnene, občas prehnane ;-) ), máš znalosti, vieš ich podať ďalej. Tak a podeľ. O tom tento site je.
    pavlix avatar 18.9.2014 22:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Fair enough. Pokud vím, tak hlavní účel consolekit/logind je v tom, že umožňuje nastavit dynamická přístupová práva na základě toho, jestli je uživatel fyzicky přihlášený a jestli je ta session aktivní (u desktopu s možností přepínání uživatelů). Užitečnost toho a různé problémy jako co se stane, když jeden uživatel připojí medium, zamkne sezení a nechá přihlásít jiného uživatele, je na samostatnou debatu.
    Ty si mladší, sebavedomý (často oprávnene, občas prehnane ;-) )
    Někdy se zadaří, někdy ne ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.9.2014 23:26 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pokud vím, tak hlavní účel consolekit/logind je v tom, že umožňuje nastavit dynamická přístupová práva na základě toho, jestli je uživatel fyzicky přihlášený a jestli je ta session aktivní (u desktopu s možností přepínání uživatelů).

    Prístupové práva k čomu konkrétne? Ku /dev/dvd? Alebo k súborom pod /mnt/dvd? Nič také som si doteraz nevšimol. Tak k niečomu inému? Jediné čo vlastním pod /dev je /dev/pts/0. A to asi *Kit nezariadil. Je pravda, že nemávam viacerých užívateľov prihlásených naraz a každého do svojej X session. Ale som ochotný to vyskúšať. Čo by som mal urobiť, a čo by som mal uvidieť?
    pavlix avatar 18.9.2014 23:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Především je to obecný mechanismus. Ale pokud se ptášna práva k souborům, tam jsem často na školeních ukazoval prvně ACL na /dev/sdn/*, které byly právě nastavené na základě user session. Pokud jde o mountování, tak tam tuším vždy běžel nějaký další helper a ten se měl možnost doptat consolekitu. NetworkManager zase prostřednictvím polkitu zpřístupňuje některá D-Bus rozhraní.
    Je pravda, že nemávam viacerých užívateľov prihlásených naraz a každého do svojej X session
    Tak já osobně jsem to přepínání uživatelů vyzkoušel jen proto, že mě to zajímalo a reálně jsem to nikdy nepoužil. A v některém prostředí mi přijde naopak linux/xorg takový tupý, někde jsem viděl nasazení řešení, kde člověk mohl v jedné části budovy zamknout session na tenkém klientovi a v jiné části budovy ji odemknout na jiném stroji.
    Čo by som mal urobiť, a čo by som mal uvidieť?

    Popravdě teď používám Gentoo s minimem těchto vychytávek, a když mi něco nejde, tak prostě spustím ovládací aplikaci (třeba nm-applet) jako root a ono se to podvolí. Ale jak jsem psal, na CentOS 6.x jsem viděl měnící se práva, což byl nejspíš consolekit v kombinaci ještě s jinou službou (udev?).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 19.9.2014 17:27 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    někde jsem viděl nasazení řešení, kde člověk mohl v jedné části budovy zamknout session na tenkém klientovi a v jiné části budovy ji odemknout na jiném stroji.
    Tohle máme v pár učebnách na FELu na strojích se Solarisem (ještě od Sunu). Student si na svém počítači připraví co potřebuje, přijde k tabuli, na učitelském počítači se přihlásí a jeho session skočí na projektor. Docela pěkná vlastnost.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    19.9.2014 22:54 Ondřej Kubečka | skóre: 29 | blog: datlovo | Ulm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    SunRay, po tom se mi docela stýská. Vytáhnete kartu, odletíte za Louži, odejdete telefonovat do samostatné místnosti, čekáte v kuchyňce na horkou vodu..., vrazíte kartu a jede se dál. Jo to byla věc.
    19.9.2014 23:13 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    pokud se ptášna práva k souborům,
    Pýtam sa kde a ako uvidím, že to k niečomu je.
    tam jsem často na školeních ukazoval prvně ACL na /dev/sdn/*
    Predpokladám, že si mal na mysli /dev/snd/*

    Všetko v tom adresári má u mňa owner=root, grupa=audio, žiaden zo súborov nemá ACL. ACL na tom filesystéme funguje. Zvuk mi funguje, pretože som v skupine audio. Démony console-kit-daemon a polkitd bežia.

    Znamená to, že *Kit u mňa nič nerobí? Čo treba na to, aby robil?
    pavlix avatar 20.9.2014 10:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pýtam sa kde a ako uvidím, že to k niečomu je.
    Už jsem na to odpověděl a je to popsané i v dokumentaci.
    Znamená to, že *Kit u mňa nič nerobí? Čo treba na to, aby robil?
    Jo takhle. Ty se celou dobu ptáš, k čemu to je a přitom ve skutečnosti máš namysli k čemu to je tobě. Vzhledem k tvým znalostem a zkušenostem a informacím v diskuzi a v dokumentaci je tohle otázka, na kterou máš nejlepší potenciál odpovědět sám.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.9.2014 20:32 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Keď sa ma niekto opýta načo je napríklad DHCP server, tak mu viem ukázať, že je to proces, ktorý počúva na sieti a reaguje na DHCP requesty a odpovedá ponukou IP adresy, zaloguje to a povie DNS serveru nech si vyrobí nový záznam. A presvečiť sa o tom môžem vo WireShark-u a pomocou programov 'netstat', 'host' či 'dig' a na stroji, ktorý požiadavku poslal uvidím, že sa nastaví DNS server a routovanie a zrazu sa ten stroj "dostane na internet". Viem ukázať konfigurák, viem ukázať kam si to DHCP server odpamätal, viem ako pustiť host/dig a kde v ich výstupe vidieť to čo DHCP server zariadil. To sú samé konkrétne veci.

    O ConsoleKit som sa dozvedel, že by mal (alebo aspoň mohol napr.) meniť prístupové práva pre /dev/snd/* (a tým pádom by mi to mohli ukázať veci ako 'ls -l' a 'getfacl') ale nič také nevidím. Vidím bežiaci proces. V package managemente vidím, že to má nejaký jediný konfigurák" /etc/ConsoleKit/seats.d/00-primary.seat, v ktorom nie je prakticky nič. Má to logfile /var/log/ConsoleKit/history, ale prihlásenie sa do konzoly (teda nie do X) to nezaloguje. Pokiaľ dobre vidím, tak dokumentácia popisuje nejakú abstraktnú filozofiu a API. Nepopisuje konfigurák. Neobsahuje žiadne príklady. Žiadne konkrétne ukážky ako ConsoleKit niečo spravil.

    Takže suma summarum: neviem sa presvedčiť, že ten bežiaci proces niečo užitočné robí (okrem generovania logu) a preto mi je ťažko uznať, že je ConsoleKit k niečomu dobrý.
    pavlix avatar 20.9.2014 21:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Whatever. Už jsem k tomu napsal dost.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.9.2014 02:38 tacoberu | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nezlob se na mě, ale já jsem z tvého příspěvku taky nepochopil vůbec nic. A přitom jsi to u toho příkladu s /dev/snd/* tak krásně načnul.
    pavlix avatar 25.9.2014 10:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nezlob se na mě, ale pokud nebyl dostatečným prostředníkem mezi vámi a dokumentací, asi bude nejlepší, když se obrátíte na dokumentací přímo, potažmo na další zdroje.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.9.2014 15:48 tacoberu | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jsi se urazil, či čo?

    Chápu, jsou tu různí lidé, ale zrovna rastos mi přijde, že se ptal rozumě a věcně. A to, že tvé vysvětlení nepochopil přeci není hřích, natož projev zlé vůle...
    pavlix avatar 25.9.2014 20:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nevidím nic špatného na tom, že jsem jedné větvi diskuze ochotný věnovat jen určité množství času a energie.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.9.2014 20:34 tacoberu | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    OK, tohle beru.
    Jendа avatar 20.9.2014 22:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    18.9.2014 23:50 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    +1, taky jsem nikdy nepochopil k čemu KONKRÉTNĚ ta věc je, a mám takový pocit, že to ví fakt málokdo :-D (možna i včetně pavlixe? :-D).
    Baník pyčo!
    pavlix avatar 19.9.2014 08:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Přitom už jsem základní účel v tomto vlákně napsal.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 16.9.2014 19:16 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pokud neunixové znamená, že to (společně s jinými nástroji) umožňuje normálně fungující desktop, pak ano.
    Normálne je iný výraz pre priemerne, s tým sa ale hocikto neuspokojí. Ak by si si chcel prečítať súpisku vlastností ktoré používam ja, tak napíš :) A zrovínka systemd robí všetko pre to aby sa to nedalo.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    16.9.2014 19:30 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Slovo normálne má základ v koreni norma, a nie priemer.
    Bedňa avatar 16.9.2014 19:39 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Norma je iný výraz pre odchýlku od priemeru.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    16.9.2014 20:12 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Podľa Tvojich slov má skratka STN význam: slovenská technická odchýľka od priemeru. Asi by si mal ten materiál riediť, v takto koncentrovanej forme Ti neprospieva.
    Bedňa avatar 16.9.2014 21:10 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Presne tak, každá norma špecifikuje plusovú a mínusovú odchýlku a tipni si od čoho. Samozrejme v doslovnom ponímaní noriem priemer znamená "normálny" rozmer.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    16.9.2014 21:36 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Fajn. Námatkovo STN 75 7111 určuje povolený rozsah chlóru v pitnej vode v rozmedzí 0,05 mg/l a 0,3 mg/l. Ak teda chceme podľa Tvojho tvrdenia považovať vzorky s nameraným priemerným obsahom chlóru 0,4 mg/l za pitnú vodu, tak zmeníme hodnotu v STN. Obávam sa, že máš bordel v definíciách. Norma určuje akceptovateľné hodnoty meraných veličín. A ak nejaký priemer do toho nespadá, tak nespĺňa normu. A v tomto prípade tú prechlórovanú vodu nemôžeme považovať za pitnú.
    PS: Likérka drak používala chlór na odstránenie smradu z poľských metanolových chladiacich zmesí, a pomocou spomínaného chlóru sa dosiahlo priemerného alkoholového zápachu bez prímesí markerov. Podľa Tvojej definície sa tým dosiahlo normovanej vlastnosti danej lahôdky. Nie, priemer a norma niesú synonymá.
    pavlix avatar 16.9.2014 19:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    A v tomto konkrétním případě za normu považuju to, jak lidi dnes běžně používají své systémy, pokud nepočítám obcházení zjevných chyb a nesmyslů. V tomto ohledu se nedá vyhnout schopnostem nenáviděných systémů jako jsou Windows nebo Mac OS X, kde je vůbec není problém prohlédnout si PDF uložené na flashce apod.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 20:30 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    To je pravda. Pred pár rokmi mi Linux nechcel načítať tabuľku rozdelenia disku pokiaľ som nebol prihlásený do xwindows. Po prechode na SystemD som už uvedený problém nezaznamenal.
    A čo sa týka Mircovho povzdychu, tak je to kvalitný pokus o flame. Niečo m nefunguje, neviem ako som sa dostal do takejto situácie, nezaujíma mato, ale chyba je mimo mňa. Typnem si že keby povyhadzoval nezmyselne priškrtené USE flagy a keby spustil emerge s parametrami newuse, deep a update na set world, tak by mu to zrazu začalo zázračne fungovať. Ale o to tu predsa nejde.
    pavlix avatar 16.9.2014 20:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ale tak což o to, on touží potom mít všechno navázané na plugdev. Ty oprávnění jsou tak jako tak řešení pomocí polkitu, takže je to trivialita, navíc to tak mají očividně Gentooisti rádi, když mají takto přizpůsobených několik balíčků. Stačí napsat bug reporty na ty věci, kde mu to nefunguje, případně přiložit polkit konfiguráky, a má hotovo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 20:58 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Používam gentoo, a nič také som nepotreboval. To bude asi pravdepodobný dôvod prečo si spokojne fungujem už rok s SystemD bez najmenšieho problému.
    Ale uznávam. Medzi užívateľmi čo majú potrebu si rozvŕtať systém je vysoké percento osôb ktoré zo svojich chybných krokov vinia niekoho iného. Keby sa náhodou uvedomili, tak by ich šľak trafil.
    pavlix avatar 16.9.2014 21:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Používam gentoo, a nič také som nepotreboval. To bude asi pravdepodobný dôvod prečo si spokojne fungujem už rok s SystemD bez najmenšieho problému.
    Tož se systemd ano, zajímavější je to bez systemd, některých jeho částí, kitů apod.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 16.9.2014 21:48 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    USE flagy mám nastavené. Kedysi som to riešil ešte keď som mal udisks1, zopár userov malo rovnaký problém ako ja, ale riešenie som nenašiel. Ako som povedal kým mi ide obyčajný mount nejako extra ma to netrápi. Mimochodom užívateľom gentoo som od roku 2004 (december), bez reinštalácie, poslednú väčšiu zmenu som robil pri prechode na paludis (vtedy ešte novinka). Som totálne lenivý používateľ, nebudem si rozvŕtavať systém zmenou init systému, jednoducho sa mi to nechce. Do diskusií o systemd sa nezapájam, lebo sa ma to zatiaľ ktovie ako nedotýka. Blogom som jednoducho vyjadril svoje stanovisko namiesto kričania pod každé stotinové vydanie systemd.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    16.9.2014 21:56 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pokiaľ sa nezapájaš do diskusií o SystemD, tak prečo diskutuješ v diskusii o SystemD ktorú si sám vyvolal ako blogový zápisok na tému: "nechce sa mi, neviem a tak to hodím na niekoho moderného"?
    pavlix avatar 16.9.2014 19:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Doraž na pivo. Podle času mě najdeš v Praze, Brně, Dusseldorfu nebo Bruselu, žádné jiné význačné destinace v nejbližší době nechystám.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 16.9.2014 19:58 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Veľmi rád. Nám pocit že už sa naďalej nebudem v tomto ďalej angažovať. Hoci zas vďaka tomu som získal spolupracovníka, tak to neberiem za úplne bezúčelné.

    So long.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    16.9.2014 20:03 Já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    blbosti ako

    Hele, posledně co jsem se koukal, tak to byl zrovna Lennart, do koho všichni kopali, že případy co neumí moc dobře řešit odepisuje jako "blbosti". Manažování user sessions pro spoustu případů není blbost, ani se nedá úplně vyřešit nějakými jednoduchými izolovanými démony. Určitě jsou problémy, které nemá cenu řešit, ale ty na které je systemd-logind to fakt nejsou.
    18.9.2014 16:33 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Manažování user sessions pro spoustu případů není blbost
    Mohol by si mi prosím objasniť, čo to konkrétne je to "manažování user sessions" ?
    20.9.2014 15:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    V podstatě to poskytuje D-Bus API pro:
    • Info o login sessions, seatech, status (aktivní, zamčený, etc.)
    • Vypínání/restartování/uspávání systému vč. řížení práv k těmhle funkcím, což umožňuje takový ty tlačítka v menu DE a taky to umožňuje aplikacím jako balíčkovací programy, různé downloadery apod. restartovat nebo vypínat počítač podle potřeby/konfigurace
    • Aplikace mohou být notifikovány o vypínání/restartu/uspání a mohou na to nějak reagovat nebo tomu zabránit, pokud na to maj právo
    • Umožňuje/usnadňuje to multiseat (přidělování různých devices různým seatům, ale detaily nevím)
    Všechny body výše jsou AFAIK/IMHO/IIRC.
    Jendа avatar 20.9.2014 23:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    OK, nic z toho nepoužívám. Jak to vypnu?
    Jendа avatar 20.9.2014 23:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pozn. neber si to jako rýpání do sebe, vím, že ty jsi jenom odpovídal na otázku, co to dělá. Spíš by mě zajímala odpověď od systemd evangelistů. Se systemd už mi běží několik služeb, které vůbec nic nedělají, ale když se vypnou, tak se něco zkurví - journald, logind, systemd-ask-tty-password-agent.
    21.9.2014 13:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    V pohodě, já to sice využiju, ale celkem souhlasim, že toho ten démon buhvíkolik nedělá. Na freedesktop.org se dušujou, že to je "tiny daemon", ale neověřoval jsem, jak moc tiny opravdu je...

    Jak se toho zbavit, netušim, ale dříve se úplně klidně dalo existovat bez consolekit, takže by to snad jít mělo.

    Teď jsem si ještě vzpomněl, že na tom asi (IIRC) závisí udisks2 (a možná i udisks).
    Jendа avatar 21.9.2014 19:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    V pohodě, já to sice využiju, ale celkem souhlasim, že toho ten démon buhvíkolik nedělá.
    Já z toho používám jenom odpojení Jabber klienta při uspávání. A to jsem měl předtím jako skript pro acpid. A nepotřeboval bych to, kdyby se uměl XEP-0198.
    Teď jsem si ještě vzpomněl, že na tom asi (IIRC) závisí udisks2 (a možná i udisks).
    udisks2 jsem zrovna včera odinstaloval, taky nějak nemám tu potřebu…
    pavlix avatar 21.9.2014 20:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    A nepotřeboval bych to, kdyby se uměl XEP-0198.
    Stejně je lepší se v 90% případů odpojit slušně a jenom při výpadku spoléhat na ACKy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Hans1024 avatar 16.9.2014 21:04 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nejlepsi je oficialni dokumentace ConsoleKitu, kde vlastne jeste ani nedefinovali problem, ktery to ma resit :-D
    Veni, vidi, copi
    pavlix avatar 16.9.2014 21:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jo, to je dobrý joke.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 16.9.2014 21:35 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Na každé riešenie existuje problém.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    coder avatar 16.9.2014 17:41 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Se systemd jsem spokojen. Co jsem potřeboval jsem vygooglil či našel v manpagi. Na Archu, který používám 2 roky (přešel jsem z Ubuntu v době, když Arch zrovna přecházel na systemd) jsem s systemd neměl nikdy problém. Start do grafiky za 2 vteřiny je už jen taková třešnička na dortu :-)

    Pulseaudio je ale jiný případ. Když jsem to zkoušel, nebyl problém to nainstalovat a nakonfigurovat. Fungovalo to jak má, bez problému. Ale proč do prdele musím mít spuštěný nějaký extra proces pro přehrávání audia, který žere víc CPU než samotný video player?!
    (mplayer ~ 4% CPU vs. pulseaudio 7-10% CPU!!!)
    To je pro mě neakceptovatelné.

    Co se týče samotného Lennarta, rád se začtu do jeho blogu a obdivuji jeho myšlení. Např. jeho poslední iniciativa, která řeší problémy plynoucí ze stovek různě různých distribucí a je postavená nad btrfs, je úžasná. Doufám, že to dotáhne do funkčního konce a ujme se to. Takových nápadů najdete v diskuzích hodně, ale Poettering vypadá, že to může dotáhnout do konce (pokud jej Red Hat podrží).

    pavlix avatar 16.9.2014 17:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Doufám, že to někdo dotáhne do funkčního konce a ujme se to.
    Nechybělo ti tam něco? Lennart není žádný dotahovač, tu čest přenechává jiným.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 17:59 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Řekl bych spíše, že Lennart je pouze zástupná osoba pro jistou firmu, která říká "Bude to takto a šmytec". :-)
    pavlix avatar 16.9.2014 18:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Konspirační teorie jsou super.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    17.9.2014 15:12 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    a pritom by casto bylo snadnejsi si o vecech neco nastudovat, nez vymyslet "zarucenou pravdu" a tu pak obhajovat po diskuzich. ale kazdemu co jeho jest...
    pavlix avatar 17.9.2014 15:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    +1
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.9.2014 09:33 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    no to by mě zajímalo, kde se konkrétně o tomto dá něco nastudovat? - též mi vrtá hlavou, co za tím je, ani mé veškeré insider info nestačí k tomu, abych pochopil, za (na) co ho vlastně RH platí ...?

    jaké mám možnosti něco zjistit, krom toho přímo se zeptat někoho jako Denise?
    18.9.2014 16:21 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Chceš tím snad říct, že systemd kompletně vytvořil a napsal Lennart a všechny hlavní distribuce jej s nadšením přijali? :-)

    Pokud ano, smekám. Pokud ne, kdo konkrétně (osoba, firma) jej prosazuje? Nebo je to tajné?
    pavlix avatar 18.9.2014 16:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    To asi nemělo patřit pod můj komentář.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 18:31 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Fakt uzasny napad vnutit vsetkym btrfs.
    16.9.2014 19:31 pta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Fakt uzasny napad vnutit vsetkym btrfs
    To je solidni uchylarna a doufam ze to bude duvod aby nektera z velkych distribuci konecne zacala ty jeho napady ignorovat.
    16.9.2014 19:30 mankind_boost | skóre: 7 | Hliněná chýše, 5482/3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    "Např. jeho poslední iniciativa, která řeší problémy plynoucí ze stovek různě různých distribucí a je postavená nad btrfs, je úžasná."

    To je trolling? Nebo to myslíš opravdu vážně?
    Jen skutečný mankind_boost je zárukou kvality.
    16.9.2014 19:33 pta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Co se ti nelibi. Konecne budeme vsichni sjednoceni, vsechno bude zalite ruzovouckym slunickem a zavladne svetovy mir ;-)

    17.9.2014 12:49 Seti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nechtěl bych být zalitý září z růžového sluníčka :-D
    vlastikroot avatar 16.9.2014 19:51 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Ten jeho posledni napad je nejvetsi rana unixu za posledni dobu. Nesmi se zapominat, co vlastne ten unix je. Je to jadro + libc + shell + par zakladnich aplikaci definovanych standardem. Vzdyt i ten init system je tam vlastne navic - tenhle zaklad funguje i bez neho.

    Lidi si chteji ulehcit praci - napr. nechteji pri kazdem startu nahazovat demony, takze logicky jak to co nejjednodusejc zajistit? Shell scriptem. Kdyz se pak ten script zacne rozrustat, tak se rozdeli na podscripty. A tak to pokracuje az je z toho init system. To je legitimni vyuziti unixu.

    To same je s distribucema. Je potreba instalovat programy tak, aby sly odebrat. Takze je dam do balicku, ktery bude nest informaci o souborech a v pripade potreby je odebere. Kdyz uz je umim pridavat a odebirat, tak umim i aktualizovat. Pridam script po instalaci, odebrani a aktualizaci. A uz je jen krucek k pridani seznamu zavislosti. A mame distribuci.

    Tohle vsechno jde udelat bez napsani jedine radky C kodu, pomoci unixu a vseho co poskytuje. Naprosto nezavisle na HW, souborovem systemu atd. Casem zjistim, ze nektere veci je potreba mit rychlejsi, nebo jim zajistit lepsi funkcionalitu. Tak je prepisu do C. Ale vlastne jsem na nic nesahl - chova se to stejne, jen je to v jinem, ucinejsim jazyce.

    Neni jediny duvod tento prirozeny vyvoj unixoveho systemu nejak narusovat.

    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    coder avatar 16.9.2014 21:22 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    No ale třeba já nutně nevyžaduji unix. Já potřebuji bezpečný systém, který je možno rozumně upravit/nastavit pro můj use-case a pro který existují programy, které uspokojí moje potřeby. Linux je koneckonců vlastně jenom jádro, kolem kterého můžeš mít unix nebo něco úplně jiného.

    Linux budoucnosti podle Poetteringa mi všechno to (asi) poskytne, protože návrh z mého pohledu neohrožuje bezpečnost/nastavitelnost a programy existovat budou, protože Lenartware se šíří komunitou jako rakovina a zatím to nevypadá, že tu bude jiná, šíře přijímaná alternativa založená na čistém unixovém přístupu.

    Prostě já s tím problém nemám, nějaký unix je mi vyloženě ukradený. Argumenty co obvykle uvádí progresivní strana mi připadají rozumné a mám pro ně pochopení ale argumenty konzervativců jsou většinou založeny na tom, že to porušuje nějaké pravidla a principy, kazí to multi-distribuční (i multi systémovou) kompatibilitu a a kdesi cosi, což je mi úplně šlouf.

    vlastikroot avatar 16.9.2014 21:53 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Nejde o to, aby to byl cisty unix, ale aby tam neco z toho unixu vubec zbylo. Unix je dobra vec a ma smysl se tim ridit. Me nevadi mirny odklon od unixu smerem k lepsimu (napr. D-Bus nebo FUSE). Vadi mi ale, kdyz se unix bere na lehkou vahu a uplne se zahazuje vsechno, co je na nem dobre.

    Na jednu stranu se vyvojari jadra snazi vsechno co nejvice usnadnit a zjednodusit (viz treba devtmpfs, evdev, KMS) a na druhou stranu se vyvojari zakladniho userspace snazi vsechno co nejvice zeslozitit a prekombinovat. Kazda cast ma svuj vlastni skoro programovaci XML jazyk (udev je ale taky docela mrcha, co se tyce konfigurace). Klasicke konfiguraky mizi, delaji se adresarove stromy plne ruzneho bordelu. Prijde mi to skoro, jak kdybych hodil diamant (Linux) do kyble hoven (userspace).

    Chybi tomu jednotny navrh, nejaky smer. Kazdy si to prasi po svem. A ten jednotny navrh je prave unix a ten vsechno sjednocuje. Jakmile se tahle jednota uplne rozpadne, je konec.

    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    17.9.2014 10:32 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Me nevadi mirny odklon od unixu smerem k lepsimu (napr. D-Bus nebo FUSE).
    No, D-Bus možná (i když podle stejné logiky je "neunixová" většina IPC metod, včetně BSD socketů), ale na FUSE mi nic neunixového nepřijde - právě naopak, tím, že je možné pripojit jako souborový systém všechno možné, je naopak unixové filosofie posílená.

    Ohledně zjednodušování jádra a zesložiťování userspace ale naprosto souhlasím.

    pavlix avatar 17.9.2014 11:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ten D-Bus je spíš nešikovně navržený než neunixový.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 17.9.2014 11:40 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Čo je zlé na dbuse? Teda je pravda, že už pár krát som si skoro zlomil prsty pri písaní org.freedesktop..., ale na druhej starane je to 100% účinné riešenie konfliktov.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    pavlix avatar 17.9.2014 11:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Je to primitivní IPC formát prezentovaný jako super nástroj, jak z objektových jazyků ovládat jiné tooly. Jenže to fungovalo tak u XML-RPC, kde člověk opravdu mohl importovat objekt a volat na něm metody jako by to byla lokální věc, D-Bus je z nějakého hloupého důvodu postavený tak, aby toto nebylo možné a v podstatě v jakémkoli jazyce je k tomu potřeba přistupovat jako v céčku.

    Tudíž je pro pohodlné používání API vždy potřeba vyrobit nad D-Busem ještě jednu vrstvu specifickou pro danou aplikaci, která tenhle problém odstraňuje, což je ale práce navíc pro každý jednotlivý projekt.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 17.9.2014 11:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Epic fail, chce se mi říci.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 17.9.2014 11:53 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Ja D-Bus poznám z Qt a pythonu. V Qt mi to pripadá vcelku pohodlné. Nehovorím, že by nemohlo byť lepšie, ale dá sa. V pythone ... no tam to je také všeliaké keďže dbus vyžaduje určite typy takže treba to obaľovať. Mne skôr vadí neexistencia nástrojov na jednoduchšie prezeranie dbus služieb v konzole. Prezerať služby cez dbus-send je ako .. no ťažko opísateľný zážitok ;-)

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    pavlix avatar 17.9.2014 12:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    No já jsem si napsal v pythonu základ wrapperu, který by to řešil rozumně a zjistil jsem, že to dost dobře nejde, člověk musí dělat kompromisy. Především neexistuje slušný způsob jak se vypořádat s rozšiřujícím se API, které použije duplicitní názvy metod. Podle mě je celý ten nápad s přiřazováním inteface každé třídě na straně poskytovatele úplně idiotský, a pro běžné použití by měl existovat nějaký default interface.

    Aneb v Pythonu prostě očekávám, že udělám:
    bus = dbus.dbus()
    service = bus.get_service(MY_FULLY_QUALIFIED_SERVICE_NAME)
    list = service.get_object(MY_FULLY_QUALIFIED_LIST_OBJECT_NAME)
    
    for item in list:
        print(item.my_simple_method())
    
    (Kde seznam umožňuje iteraci přes vzdálené objekty, třeba tím, že interně pošle seznam jejich id, to je mi jedno.)

    Cokoli, co neumožňuje takto jednoduše přistupovat k datům, považuju za špatně, zastarale a C-centricky navržené. A to jsem nadšený céčkař, ale pokud má být něco použitelné univerzálně, mělo by to být podle toho navržené.
    Mne skôr vadí neexistencia nástrojov na jednoduchšie prezeranie dbus služieb v konzole.
    Doporučuju zkusit gdbus.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    mirec avatar 17.9.2014 12:21 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Dik za typ, možno niekedy keď sa budem hrať s časťami gnome využijem. Momentálne riešim malý systém s Qt (60MB systémová partícia s kernelom, ovládačmi, bootloaderom, Qt5, QML, tam by sa to moc nezmestilo).

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    xkucf03 avatar 17.9.2014 12:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše JMX
    Příloha:

    Pro inspiraci koukni, jak vypadá JMX v Javě. Dá se to přirovnat k SNMP, ale pro správu javovských aplikací (BTW: existují i adaptéry JMX-SNMP).

    Máš stromovou strukturu, v ní objekty a v nich jednak atributy (pro čtení nebo i zápis) a jednak metody, které můžeš volat. Přímo v OpenJDK je k tomu GUI nástroj jConsole. Existuje i CLI klient a samozřejmě to můžeš volat z jiné javovské aplikace – takže máš třeba server a pak nějakou aplikaci, přes kterou ho za běhu konfiguruješ, a spojené je to přes JMX.

    Je to obecné, objekty v tom stromě jsou dané tvým programem, stejně tak ty atributy a metody. Na tom obrázku je vidět, jak se dá za chodu překonfigurovat logování, což je u všech aplikací stejné, ale pak tam samozřejmě budeš mít specifické objekty/atributy/metody pro konkrétní aplikaci.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 17.9.2014 12:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX
    Zrovna SNMP mi vždycky přišlo děsivé.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 17.9.2014 12:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX
    Proč?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 17.9.2014 13:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX
    Právě proto, že jsem se s ním nedostal ani tak daleko, abych mohl specifikovat proč. Přišlo mi komplikované s tím vůbec nějak začít, a viděl jsem, že s tím nechce mít nikdo nic společného.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 17.9.2014 13:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX
    No, čekal bych, že se takovou technologií dokážeš prokousat snáz, než nějaký javista :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 17.9.2014 13:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX
    Možná až bude motivace, kdyby mi za to dal někdo aspoň čokoládu :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 17.9.2014 13:36 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX
    Jo, také mi přišlo děsivé. Je to také takové přeinženýrované monstrum.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xkucf03 avatar 17.9.2014 16:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX

    Možná jsem do diskuse to SNMP neměl zatahovat, svádí to zbytečně řeč jinam. Ale JMX dobré, ne?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 17.9.2014 12:57 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: JMX

    BTW: nemusí to být jen Java – dá se to zadaptovat a přistupovat k JMX třeba z Perlu: Jmx4Perl (je tam i příklad kódu, který by se ti – až na ten jazyk – mohl líbit).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    vlastikroot avatar 17.9.2014 18:26 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    To FUSE jsem myslel tak, ze je to "Filesystem in userspace". V cistem unixu je filesystem v jadru. Ale neni moc padnych duvodu, proc se toho pravidla drzet, pokud to prinese tolik vyhod, jak uz zminujes.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Josef Kufner avatar 17.9.2014 19:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Filesystem je v jádru jen proto, že ho tam někdo dal. Není v tom nějaká klíčová myšlenka. Prostě to tak vyrostlo. Klíčové je jen to, že soubory mají jednotné API a že vše je soubor. To pak je porušováno síťovými sockety a většinou IPC, ale i tak to je celkem podstatný prvek.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.9.2014 21:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Filesystem je v jádru jen proto, že ho tam někdo dal. Není v tom nějaká klíčová myšlenka.
    A co výkon?
    Josef Kufner avatar 18.9.2014 00:56 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    To asi bude jeden z důvodů, proč to tam tehdy dal. Ale kdyby se povedlo odstranit nadbytečnou režii Fuse, tak by tam být nemusel.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    18.9.2014 11:34 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jadro linuxu konkretne neznam, ale neni ta nadbytecna rezie dana nutnosti resit bezpecnost?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    pavlix avatar 18.9.2014 11:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Komunikace s userspace démonem taky není zadarmo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.9.2014 07:59 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Spis tim ze je tam 3x vic context switchu na kazdy call.
    19.9.2014 11:22 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ale ty tam jsou primarne kvuli bezpecnosti, ne? Nevidim jinak duvod, proc by "userspace" nemohl primo volat kod "jadra".. (v uvozovkach protoze pak uz to vlastne je neco jineho, jako v dobach DOSu)

    Pokud ale chces mit bezpecnost, nemuzes jen tak dat uzivatelum pointer a "na tuhle adresu si skocte, az budete potrebovat neco vyridit".

    Coz je IMHO to, na co dojela vsechna ta mikrojadra - myslenka hezka, ale ve finale to proste bylo prilis pomale.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    pavlix avatar 19.9.2014 11:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nevidim jinak duvod, proc by "userspace" nemohl primo volat kod "jadra"
    Pokud user space uvidí přímo do jádra, tak to bude kernel space a tudíž se zkratka FUSE už nebude tak hezky vyjímat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 17.9.2014 22:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Síťové sockety jsou taky file descriptory.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 18.9.2014 00:54 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ale jsou mimo filesystém.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 18.9.2014 10:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Tak umí být i ve virtuálním filesystému, ale používat je jako file descriptory je o něco praktičtější.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 18.9.2014 13:26 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ono nejde o file descriptor, ale o to, kde ho seženeš. A síťové sockety jsou prostě v jiném jmenném prostoru než VFS.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 18.9.2014 14:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ono nejde o file descriptor
    To bych si netroufal tvrdit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Heron avatar 17.9.2014 13:15 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Podepisuju.
    16.9.2014 20:05 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mas zjavne silne CPU. Na eeepc zralo pulseaudio 40 %...
    Václav 16.9.2014 22:58 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jak to děláte? Zrovna jsem se koukl a na starém C2D to žere tak málo, že je to mimo rozlišovací schopnosti správce procesů.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    17.9.2014 15:15 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    driv se rikalo, ze komu neni shury dano v apatice nekoupi. dnes uz to lze resit rychlejsim CPU :)
    Václav 17.9.2014 16:18 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Core2 T5500 je řešení rychlejším CPU? O.o 
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Jendа avatar 17.9.2014 16:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Atom N270 @ 800 MHz je rychlejší CPU? O_o
    16.9.2014 18:08 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    consolekit bola prvy z *kit veci, ktore mi zacali bezat na PC a pride mi to ako spolahliva, nenarocna vec, ktora mala byt v unixovom svete uz pred 20 rokmi.

    Na PC je prihlasenych niekolko uzivatelov, ale je logicke, ze pravo vypnut PC by nemali mat vzdialene prihlaseni useri. Alebo ak chce nejaky demon zistit, na ktory X server ma uzivatelovi nieco zobrazit (napr. upozornenie na rozpoznanu pripojenu flashku). Pred 13 rokmi na skole som pisal talk-like program, ktory umoznoval si aj vzdialene zdielane kreslit. U prijemcu spojenia bezal systemovy demon, ktory prichadzajucim spojeniam potreboval otvorit appku na spravnom X serveri. Neexistovala v tom case systemova moznost ako zistit X server hladaneho usera. Len spinave hacky skumajuce vlastnicto Xsocketov a Xlockov v /tmp

    Takze consolekit vidim ako mrnavu nenarocnu vec, ktora udrzuje info o tom, kto je kam a skade prihlaseny (textovo aj graficky).
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    mirec avatar 16.9.2014 18:21 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Nenáročné to je, spoľahlivé ... no neviem, v kombinácii so slim-om ak zhodím x-ka tak už nič nenamountujem, žiadne notifikácie neuvidím ... U ACPI si ešte riešim tieto veci práve spomenutými hackmi s vlastníctvom a pomerne dlho bežia bez toho aby som sa ich dotkol. Tým nechcem povedať, že consolekit je zlá vec, len nemá náhradu / fallback za niečo sproste a nerozbitné ani mnou.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    pavlix avatar 16.9.2014 18:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    no neviem, v kombinácii so slim-om ak zhodím x-ka tak už nič nenamountujem, žiadne notifikácie neuvidím
    A není pak chyba někde mimo CK?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 16.9.2014 18:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Alebo ak chce nejaky demon zistit, na ktory X server ma uzivatelovi nieco zobrazit
    NetworkManager takhle trefuje dotaz na heslo k síťovému připojení.
    Neexistovala v tom case systemova moznost ako zistit X server hladaneho usera. Len spinave hacky skumajuce vlastnicto Xsocketov a Xlockov v /tmp
    Takže to ale šlo ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 22:57 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Takže to ale šlo

    V tom case sa zacinalo prechadzat od XFree86 na X.org. Tusim sa zmenili nazvy socketov a lockov v /tmp. Proste som sa mohol spoliehal na interne nazvy jednej implementaci X Window System. Doktorand, od ktoreho som za to chcel zapocet mi toto riesenie odmietol a nechal ma to prepracovat tak, ze je zodpovednostou usera si pri spustani X-iek do suboru s dohodnutym nazvom v $HOME zapisat nazov beziaceho X-servera. Takze taky "user-level-consolekit".
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    vlastikroot avatar 16.9.2014 23:04 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nevim jak to funguje, ale nemelo by to byt tak, ze dialog zobrazi bezici applet, ktery dostane pozadavek pres DBus? Ten applet uz pod X bezi, takze neni problem ne? Nechapu, proc by mel systemovy demon zjistovat jaky X server je zrovna pouzivany.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    16.9.2014 23:31 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Co sa tyka mojho davneho zapoctaku, bolo to v dobe, ked o D-Bus nepoculi ani vestecke spicky.

    A co sa tyka NM - nebolo by napr. vhodne, aby podobne otazky zobrazoval primarne tomu, kto sedi fyzicky za PC a nie len ma vzdialene pusteny X server s appletom? Co si bez nejakej evidencie, kto je kam a skade pripojeny nezisti.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    pavlix avatar 17.9.2014 00:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nevim jak to funguje, ale nemelo by to byt tak, ze dialog zobrazi bezici applet, ktery dostane pozadavek pres DBus?
    Je to tak, jak píšeš, akorát těch appletů může běžet více, například při fast user switching, pak si z nich NetworkManager vybírá právě podle aktivní session. Mám ale pocit, že snad ani nerozlišuje agenty stejného uživatele, jenom zjišťuje, zda tomu uživateli patří aktivní session.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 17.9.2014 16:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Je to moc hezký, ale ani na jednom stroji, který spravuji, tento use-case prostě není. Blbý je, když to začne mít jako závislost nějaký jiný důležitý program (už nevím, co to mělo, už ho nemám).
    Jendа avatar 17.9.2014 17:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    # apt-get remove consolekit
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree       
    Reading state information... Done
    The following packages will be REMOVED:
      colord consolekit hplip hplip-gui lightdm policykit-1 printer-driver-postscript-hp pulseaudio pulseaudio-module-x11
    0 upgraded, 0 newly installed, 9 to remove and 21 not upgraded.
    After this operation, 9 571 kB disk space will be freed.
    Do you want to continue? [Y/n] 
    
    xkucf03 avatar 17.9.2014 17:51 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    BTW: nevíte někdo, jak nastavit PA tak, aby mi hrála hudba z KDE, i když se přepnu na textový terminál? Chápu, že když ten počítač bude používat víc lidí, tak je správné, aby zvuk hrál tomu, kdo u počítače zrovna sedí a nedělaly mu tam bordel zvuky od jiných uživatelů (upozornění, hudba na pozadí atd.). Ale když to používám sám, tak bych uvítal, aby mi hrála hudba z mého hlavního účtu, i když si v jiných Xkách přihlásím jiného uživatele nebo se přepnu do textové konsole.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 17.9.2014 17:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    worksforme
    xkucf03 avatar 17.9.2014 18:01 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Jaké distro, jaká konfigurace? Mně to právě nefunguje – pustím si hudbu, stisknu Ctrl+Alt+F1 a přestane hrát.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 17.9.2014 18:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Debian Unstable, všechno default. Xfce, Pulse, systemd.
    xkucf03 avatar 17.9.2014 18:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    A kdybys pustil hudbu pod více uživateli, tak se to namixuje od všech?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 17.9.2014 18:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ne, druhému uživateli se přehrávač zasekne.
    vlastikroot avatar 17.9.2014 18:38 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Takoveto kryptofeatury jsou na poveseni za koule do pruvanu. Nechapu, kdo to kdy vymyslel. Pokud to teda neni bug, to bych sice pochopil, ale u tak rozsireneho softwaru se mi tomu nechce verit.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Josef Kufner avatar 17.9.2014 19:33 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Je to kvůli tomu, aby druhý uživatel nemohl nechat běžet nahrávací program na zamčeném desktopu. Na jednouživatelském stroji to opravdu je nežádoucí, ale například v knihovně, kavárně, škole či podobném prostředí to je fajn. Obdobné to pak je s dalšími vstupními zařízeními, kdy dva X servery používají stejnou klávesnici, ale ten neaktivní k ní nemá přístup.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.9.2014 21:37 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mozno by ti mohlo pomoct Pulseaudio for multiple users, without system-mode daemon

    Ja som riesil, ze hudbu pustam cez MPD, ktore si bezi pod vlastnym userom. Zaroven chcem zvuk aj s aplikacii, ktore bezia podo mnou (skype, mplayer, flashplugin, atd). Takze MPD sa smie pripojit k mojmu pulseaudio procesu, ak prichadza z 127.0.0.1.

    Proste ten, kto prvy obsadi zvukovku spustenim pulseaudia bude robit proxy ostatnym.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Josef Kufner avatar 18.9.2014 00:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    A proč nespustíš systémovou instanci Pulseaudia? Nebylo by to jednodušší?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    18.9.2014 10:58 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Odpoved na "proc" si uz nepamatam, ale nejaka bola. Matne si vzpominam, ze to bola 1. moznost, co ma napadla (systemovy MPD je presne v tej logike, klienta si moze spustit ktokolvek), ale z nejakeho dovodu (citaneho alebo zaziteho) som to prenastavil na zdielane uzivatelske procesy.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Josef Kufner avatar 18.9.2014 13:27 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Názor vývojářů pulseaudia a blbá hláška při jeho startu je jediný a nijak vážný důvod.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    vlastikroot avatar 16.9.2014 19:05 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Consolekit mi nikdy nejak moc nevadil, az na to, ze jsem ho nepotreboval. Mel jsem funkcni system i bez toho a bylo mi to vnuceno. Vadi mi, ze se v defaultu nechova jako kdyby tam nebyl (mozna je to otazka distribucniho nastaveni, nevim). Nemam moc rad takovy infekcni veci. Musel jsem kvuli tomu upravit .xinitrc a stejne jsem se puvodni bezproblemove (sic ale nezabezpecene) funkcionality nedosahl.

    Pulseaudio vidim jako celkem dobry napad, i ta funkcionalita kterou to poskytuje prevazi ty nevyhody. Dokad to nefungovalo, tak jsem to likvidoval, ale ted to docela funguje, takze to i pouzivam. Pro me je to neco jako NetworkManager - nepotrebuju to, ale casto se to k necemu hodi.

    Systemd je ale vec, kterou v systemu mit nemuzu. To, ze archlinux presel na systemd me natolik znechutilo (pri pomysleni na to, kam se archlinux vyviji), ze jsem ho kvuli tomu opustil. A opustim jakoukoli dalsi distribuci, ktera ho prijme. Upstart mi nevadi, protoze neni invazivni, neni od zacatku navrzeny na to, aby byl uplne vsude. Rad si system prizpusobuju svym potrebam a systemd jde proti me. Ty jeho konfiguraky mi zpusobuji bolehlav. Nepovedli se mi v tom udelat naprosto zakladni veci (napr. read only filesystem), ktere potrebuji kvuli praci. Snazi se resit veskery kraviny, krome samotneho bootovani. Me nejvice vyhovoval puvodni init system archlinuxu, celou konfiguraci demonu jsem mel na jedne radce. Pridat noveho demona (jako vytvorit init skript) byla otazka par minut. Navic umel i castecne paralelni spousteni, takze to bootovalo dost rychle (35s do X na starem pocitaci, s distribucnim initrd). Pro me to byla killer feature, o kterou me systemd okradl.

    Mam rad veci jednoduche, ktere delaji jednu vec a dobre. K takovym vecem neni casto potreba dokumentace, clovek snadno pochopi, co cim autor myslel. Lennart nechce jit touto cestou - jde mu hlavne o funkcionalitu, klidne za cenu toho, ze se v tom nikdo (ani zkuseny nekolikalety uzivatel) nema sanci vyznat. Nici unixove tradice a kasle na zpetnou kompatibilitu.

    Veci se maji vyvijet evolucne - proste vzit to co je a potrebnou funkcionalitu tam co nejcistejc dostat. Ne rict, ze je vsechno spatne (kvuli funkci kterou potrebuje procento useru) a vsecko dobre znicit.

    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    pavlix avatar 16.9.2014 19:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mel jsem funkcni system i bez toho a bylo mi to vnuceno.
    Jak, čím, kým?
    A opustim jakoukoli dalsi distribuci, ktera ho prijme.
    Co používáš?
    Me nejvice vyhovoval puvodni init system archlinuxu, celou konfiguraci demonu jsem mel na jedne radce.
    A co nějaké BSD? Tam můžeš mít podobně řešený init a navíc na tom systemd ani nefunguje.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vlastikroot avatar 16.9.2014 20:02 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Vnucen mi byl potichu v aktualizacich, vsiml jsem si toho, az kdyz veci prestali fungovat - ale nejak jsem to prijal. Distribuci ted pouzivam xubuntu na desktopu a vlastnorucni derivaty debianu na vsechno ostatni. Nejsem s tim vylozene spokojeny, ale aspon to nejak funguje. BSD pro me neni alternativa, obdivuju Linux jako jadro. Pro me to neni takovy problem si udrzovat svoji nestandardnost, ale prinasi to praci navic.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    16.9.2014 20:05 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    GSoC 2014: Systemd replacement utilities (systembsd) http://undeadly.org/

    typci z OpenBSD chcu vsetky featury linuxu za cenu ze spravia hocico naozaj hocico aby to slo napr aby slo gnome bez systemd
    vlastikroot avatar 16.9.2014 20:11 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    To je hezky :-) Treba to nekdy systemd nahradi i na linuxu a bude klid.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    18.9.2014 09:22 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    To je hezky :-) Treba to nekdy systemd nahradi i na linuxu a bude klid.
    To by som snáď aj otvoril nejaké to šampaňské.
    Polívčička byla..
    pavlix avatar 16.9.2014 20:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Tohle je zrovna suprový projekt, tedy alespoň dle deklarovaných cílů a za současné situace, kdy je systemd jedinou implementací. Docela by mě pobavilo, kdyby se z toho projektu časem vyklubala multiplatformní alternativa ke klíčovým částem systemd, schopná se lépe aklimatizovat ve specifických podmínkách systémů, kde systemd není králem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 21:24 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    ono je to koli jeden jedinej veci ktora vadi openbsd ludom... oni neznasaju binarne bloby teda zapuzdrene binarky do ktorych nie je vidiet :D aspon na nieco je to dobre :D
    pavlix avatar 16.9.2014 21:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Zdroj?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 21:55 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    v openbsd nikdy nebude propiertarny soft, bloby a pod, teda ani adobe flash a pod aj google chrome maju bez flashu :D
    16.9.2014 21:57 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    mozno som trochu fanatik do openbsd mam zaslepene oci :D http://www.openbsd.org/39.html
    coder avatar 16.9.2014 22:17 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    aj google chrome maju bez flashu
    Google vydává chrome pro *BSD?
    16.9.2014 22:29 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    chromium
    Václav 16.9.2014 23:03 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    chromium je snad bez flashe všude, ne?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.9.2014 23:25 luko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    noo vo windowse mam google chrome a ten flash ma po instalacii
    17.9.2014 12:23 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Chromium je nieco ine.
    Hans1024 avatar 17.9.2014 13:28 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Chrome se prece vyrabi takto:

    Vezmeme chromium, pridame flashovou smejdarnu, pridame Googli backdoor, skompilujeme microsoftim kompilatorem, kterym pridame Microsofti backdoor a pak uploadneme na net, pricemz nas MitMne NSA a prihodi jeste svuj backdoor. :-D
    Veni, vidi, copi
    ⧠ A = 0 avatar 19.9.2014 13:20 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Googlí šmírovací nástroje jsou zabudované AFAIK i v Chromiu.
    Nevolte zmrdy.
    Václav 17.9.2014 16:19 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Chromium a Chrome jsou dva rozdílné prohlížeče.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 16.9.2014 20:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mám pocit, že všechny binární distribuce tak nějak postupně konvergujou k systemd. Bez systemd si umím dlouhodobě představit udržovat Gentoo, protože tam jsem pochopil se pár nadšenců angažuje a hodlají své systémy udržet čisté. Možná vznikne nějaká nová specializovaná binární distribuce čistě pro lennartware haters, uvidíme.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Hans1024 avatar 16.9.2014 21:15 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Možná vznikne nějaká nová specializovaná binární distribuce čistě pro lennartware haters, uvidíme.
    VoidLinux vypada jako dobry kandidat.
    Veni, vidi, copi
    17.9.2014 10:55 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mel jsem funkcni system i bez toho a bylo mi to vnuceno.
    Jak, čím, kým?
    No třeba i v Debianu, který ve stable verzi zatím stále používá klasické initskripty (i když paralelizované), se consolekit instaluje, i když si už nejsem jistý, jestli jako součást základního vybavení, nebo jako součást XWindows. Nicméně není problém ho odebrat.
    17.9.2014 23:12 whoever
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Tak mozna by se taky hodilo zminit par veci o ConsoleKitu: 1. ConsoleKit nevyviji Lennart, ani nema nic spolecneho se systemd. ConsoleKit totiz nevyviji nikdo, je to opusteny projekt. 2. Debian a Gentoo jsou posledni z mala distribuci, ktere ho jeste pouzivaji 3. systemd-logind nahrazuje ConsoleKit, jednodussim, cistsim, vice "automagickym" zpusobem (implementatori jeho klientu nemusi resit temer nic). Nemluve o tom, ze zere min zdroju (racte si povsimnout 63 nebo kolika ck-daemon threadu, ktere bezi PORAD)
    19.9.2014 08:19 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Tak ten programek systemd-logind me neskutecne nasr*l, kdyz se to objevilo v debianu (testing). Najednou mi laptop zacal uspavat pri zavreti. Zkousim si hrat s XFCE power manager a nic, vesele to dela dal. Po troche hledani jsem zjistil, ze ten "logind" krome session management evidentne dela i power management (a buchvi co dalsiho). A ti chytraci v debianu to pusti do distro, kdyz je to totalne neintegrovane s desktopem...
    Václav 19.9.2014 15:42 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pustili do testingu věc co nebyla zcela odladěná a otestovaná s desktopem. To je překvapení :-)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Josef Kufner avatar 19.9.2014 17:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Není to tak dlouho, kdy lidé nadávali, že to uspat nejde ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    19.9.2014 23:47 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Uspavanie funguje takmer vsade. Akurat zobudit to uz nejde vzdy :D
    xkucf03 avatar 16.9.2014 21:10 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pred pár týždňami zo skype odstránili podporu pre alsa a tak som si musel nainštalovať aj doma pulseaudio.

    Nechci moc prudit, ale přijde mi úsměvné, že někdo nadává na „Lenartware“ a pak si nainstaluje takovou šmejďárnu, jako je Skype.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 16.9.2014 21:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Je fakt, že nadávat, že Skype závisí na Lennartware je opravdu úsměvné ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    16.9.2014 21:37 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Dnes jsem narazil na rozhovor s Linusem a pak jeste s jinym jadernym vyvojarem, celkem souhlasim s jejich pohledem na systemd (Ctrl+F systemd) a na Lennartuv novy projekt (Ctrl+F btrfs).
    coder avatar 17.9.2014 00:35 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    17.9.2014 15:56 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Diky, jeste jsem to nedocetl, ale vypada to dobre.
    There's still value in understanding the traditional UNIX "do one thing and do it well" model where many workflows can be done as a pipeline of simple tools each adding their own value, but let's face it, it's not how complex systems really work, and it's not how major applications have been working or been designed for a long time. It's a useful simplification, and it's still true at *some* level, but I think it's also clear that it doesn't really describe most of reality.
    S timhle souhlasim. Potrubi neumoznuje definovat veci jako "hej, posilas mi sem chybna data!" nebo "tohle spadlo, mam to restartovat nebo selhat?". Obecne ty nezavisle programy, pokud resi slozitejsi ulohu, budou vyzadovat koordinaci shora; a ten koordinator musi vedet co delaji, takze bude slozity.. Realita nejde dobre naskladat do te Unixove skatulky, protoze princip "delej jednu vec a delej ji dobre" odmita koordinatora jakehokoliv charakteru.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Josef Kufner avatar 17.9.2014 16:13 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    K tomuhle unixovatému přístupu se dnes vracejí multiagentní systémy. Sice tam už není ta roura, ale o to více tam je onoho "dělej jedno, ale pořádně".
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    coder avatar 17.9.2014 18:23 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mě se velmi líbí pasáž o Emacsu.
    ...and then there's obviously the traditional counter-example of GNU emacs, where it really was not about the "simple UNIX model", but a whole new big infrastructure thing. Like systemd.
    vlastikroot avatar 17.9.2014 18:35 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Me se to srovnani vubec nelibi, protoze emacs jsem v zivote nepouzil a nechybi mi to. Stejne jako muzu rict, ze erlang je jako systemd. Neni.

    Zakladni rozdil je v tom, ze systemd je uplne prvni a hlavni proces, ktery na pocitaci bezi. Stavebni kamen. Kdyby chtel nekdo udelat init system na emacsu, tak bych si asi myslel, ze se zblaznil.

    Z unixu si berem minimalne KISS pravidlo, bez toho nejde vlastne vubec nic delat. Nemusime hned doslova vsechno spojovat rourama. A pokud jde o uzivatelske aplikace, je to na programatorovi, jakou architekturu bude uprednostnovat - ja treba uprednostnuji Qt, ale neohrozuju tim ostatni.

    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    xkucf03 avatar 17.9.2014 20:05 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Třeba by šlo pustit Emacs jako PID 1 a všechno ostatní dokonfigurovat pomocí Emacs Lispu :-) Nebo ten Erlang či Perl. Případně jako PID 1 spustit Javu a přes OSGi by se nastartovaly další služby :-) (samozřejmě by se to konfigurovalo v XML, který by sis mohl připravit XSLT transformací)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.9.2014 20:23 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Uplne prvni a hlavni proces (metaforicky, PID 0, protoze programatori pocitaji od 0..) je jadro. A to uz KISS neni.

    Ja mam pocit, ze ten Unix je z velke casti nostalgie.

    Nicmene pointa meho prispevku byla v tom, ze nikdo nevi, jak to udelat lepe, a dost mozna to nejde. To co pise Josef, ze se v distribuovanych systemech zase vraceji kruhem k temuz, to jenom ukazuje. A to, co popisujes ty sam, mi pripada jako svet, kde si kazdy na kolene napise svoji vlastni implementaci funkci systemd, neuplne a mizerne. To ma byt dobry design???
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vlastikroot avatar 17.9.2014 20:41 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jadro je v hierarchii vys nez proces (a ne nutne o jeden lvl).
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    17.9.2014 22:18 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    No me zatim nikdo ze zastancu Unixovych principu neosvetlil, proc je systemd nesplnuje a jadro Linuxu ano. Linus si tohle zjevne uvedomuje, a proto mu to samozrejme pripada jako absurdni argument proti systemd. :-)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    17.9.2014 23:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Moc nevím o tom, že by se o linux kerelu tvrdilo, že je ukázkou unixové filosofie... Ale oproti systemd je alespoň portabilní (velmi).
    18.9.2014 11:37 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pak ale maji ti lide problem uz se samotnym Linuxem, systemd je jenom takova tresnicka.

    Linux puvodne moc portabilni nebyl, to se neda se systemd srovnavat. Mozna za 10 let bude systemd stejne portabilni. :-)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    18.9.2014 00:03 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Unixove principy jsou tak trochu filozofie a nabozenstvi, systemd a linux je pragmatismus :)
    Josef Kufner avatar 18.9.2014 01:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ono není problém se systemd jako PID1. Schopný supervisor je celkem rozumná volba pro takovou úlohu. Problém je, že kolem toho PID1 je ještě kupa bordelu a snaží se to dělat úplně všecko.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    19.9.2014 11:56 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Zakladni rozdil je v tom, ze systemd je uplne prvni a hlavni proces, ktery na pocitaci bezi. Stavebni kamen.
    No, myslím, že se nás tu najde dost, kterým nevadí systemd-PID 1, ale všechen ten feature bloat okolo.
    vlastikroot avatar 19.9.2014 20:23 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Me vadi celkove asi vsechno, cemu jsem driv nejak rozumel a ted uz moc ne :-D A nejhorsi je, kdyz to prestane fungovat. A to se rad ucim nove veci.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Marián Kyral avatar 19.9.2014 22:17 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jojo, člověk si to kdysi nějak nastavil, pak to dlouho šlapalo a nejednou je to rozbité a vůbec netuším co přesně se rozbilo a hlavně jak to opravit.

    Namátkou:
    • Alsa přestala reagovat na zastrčení sluchátek - nějakou dobu trvalo, než mne to dožralo a našel jsem, že musím v mixéru zatrhnout nějakou novou volbu, která je v základu vypnutá :-(
    • Tab v bashi přestal expandovat proměnné v cestě - než člověk zjistil, jak se tahle vlastnost přesně funguje.
    • V Bashi mi přestalo chodit Ctrl+šipka pro skákání po slovech - zatím nevyřešeno - namapování nefunguje - pak to skáče i bez Ctrl :-(
    • A nejnovější - po aktualizaci kde, se nainstaloval nový phonon, který chce nový gstreamer, ale stejně s ním nefunguje - takže amarok je momentálně němý. Už několikrát jsem prohledával bugs.gentoo.org i forums.gentoo.org a tenhle problém jsem tam nenašel. A to mi přijde hodně divné. Že by už všichni přešli na PA, kde ten problém není? No musím si najít trochu času a pořádně to sepsat.
    19.9.2014 22:59 bash
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    V Bashi mi přestalo chodit Ctrl+šipka pro skákání po slovech - zatím nevyřešeno - namapování nefunguje - pak to skáče i bez Ctrl :-(
    Pokud používáte emacs mód (pravděpodobně), tak Mod1-B a Mod1-F.
    Marián Kyral avatar 20.9.2014 07:51 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jenže ono to předtím fungovalo a po nějaké aktualizaci to přestalo chodit. Teď jsem u jiného počítače (kde to ještě funguje), ale problém je dle všeho v tom, že šipka a Ctrl+šipka teď vrací stejný kód - jako kdyby ctrl nebylo stisknuto. Večer hodím přesný výstup.
    Marián Kyral avatar 22.9.2014 07:32 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Tak jsem se k tomu konečně dostal.

    Dle /etc/inputrc bych měl dostat následující kódy.
    # konsole (alt + arrow key)
    "\e[1;3C": forward-word
    "\e[1;3D": backward-word
    
    Problém je, že šipka (první řádek) a Ctrl+šipka (druhý řádek) mi vrací stejný kód. Absolutně netuším co s tím a ani co vlastně hledat.
    ^[[D
    ^[[D
    
    22.9.2014 19:40 bash
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Bohužel Vám nedokáži poradit. Sám používám rxvt, ale zkusil jsem konsole a vrací mi to různé kódy s/bez Ctrl. Zkusil jsem trochu projet DDG, ale našel jsou pouze podobné stížnosti, hlášky, že to rozbila nějaká aktualizace a že je to zřejmě chyba, které by se měla hlásit.

    Já bych stejně doporučil (pro emacs styl) přeučit se na M-b/f. To by fungovat mělo a nebudete se muset vztek ani před exotičtějšími terminály (já jsem zvyklý používat to s Esc).
    Marián Kyral avatar 23.9.2014 05:40 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Já bych stejně doporučil (pro emacs styl) přeučit se na M-b/f. To by fungovat mělo a nebudete se muset vztek ani před exotičtějšími terminály (já jsem zvyklý používat to s Esc).
    To pro mne není řešení. Emacs styl mi zase nebude fungovat v Kate.

    Nicméně problém bude hlubší, nefunguje to ani v normálním terminálu (Ctrl+Alt+F1). Kernel? Nebo glibc? Nevím, jak přesně to funguje.
    Marián Kyral avatar 23.9.2014 12:10 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Tak vyřešeno. Problém byl nakonec v klávesových zkratkách nastavených v Konsoli. Sice netuším co přesně se změnilo, ale alespoň mi to teď funguje.
    17.9.2014 18:51 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Taky. "Do one thing and do it well", je design pattern, ktery je nekdy vhodny a nekdy ne. U programku jako cat, grep, sort atd. to dava smysl, protoze uzivatel (a to je vlastne ten koordinator) je pak muze ruzne skladat.
    vlastikroot avatar 17.9.2014 19:00 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Tohle pravidlo jde aplikovat na ruznych vrstvach, nemusi to byt hned vrstva jednotlivych aplikaci. Jde se toho drzet v jadre, v jazyce, frameworku, nebo treba na urovni objektoveho navrhu aplikace (jedna trida resi jeden problem).
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    17.9.2014 23:55 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pravda... ono taky zalezi na interpretaci, co presne znamena to "one thing". Ale uz to pak neni unixova filozofie, ale jednoduse obecny navrhovy princip. A treba systemd mi neprijde spatne navrzeny :)
    19.9.2014 07:08 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Potrubi neumoznuje definovat veci jako "hej, posilas mi sem chybna data!" nebo "tohle spadlo, mam to restartovat nebo selhat?"
    Závisí na implementaci potrubí, v gstreameru to maj docela propracované (dokonce lze vytvořit větvení oběma směry).

    P.S. Oba dva jsem poradne nestudoval, ale jakej je rozdíl mezi PA a GS?
    Josef Kufner avatar 19.9.2014 17:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Jak tak koukám na dokumentaci, gstreamer si posílá buffery, tedy přesněji jen pointery na ně, kdežto unixová roura má opravdu proud dat. S takovým přístupem se opravdu větvení dělá velmi snadno a dokonce i s celkem malou režií.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.9.2014 00:34 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mě v poslední době drásá, že při spuštění openvpn to vede přes systemd-ask-passwd na wall, takže to rozstřelí obsah na všech terminálech :-/ Co jsem zatim lehce pogooglil, tak to lidi to řešej dost obskurně (nahrazujou wall něčim jinym apod.). Snad se v dohledný době donutim se na to víc podívat. A taky na to, aby mi při startu spolehlivě naběhnul kdm, někdy se stane, že se musím přihlásit v terminálu a Xka spusit ručně, taky zatim nebyl morál to odladit. Holt teď v Debian Jessie řešim typy problémů, který jsem řešil naposledy možná tak u Woodyho...
    Josef Kufner avatar 17.9.2014 00:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Já si se systemd počkám, až probublá do stable. Do té doby to už snad dozraje, možná i bude nahrazen nějakou tou alternativní implementací co dělají u FreeBSD či kde.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Marián Kyral avatar 17.9.2014 14:49 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Momentálne mám s tým tento problém (~/.config/pulse):
    drwx------ 2 root  root    53 sep 16 05:24 pulse
    A nepomůže chmod a chown?

    V každém případě to je prasárna. Pokud spustím aplikaci jako root, tak si má svá nastavení cpát do /root.

    mirec avatar 17.9.2014 14:53 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nepomôže. Teda vlastne na chvíľu pomôže ale za chvíľu mi zase niečo zmení práva na roota. Ale to už medzitým vyzerám ako idiot lebo som sa zase prihlásil do konferenčného hovoru na skype a zase mi nefunguje zvuk lebo som zase zabudol zmeniť práva / vymazať :-D
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Marián Kyral avatar 17.9.2014 16:54 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Nepomôže. Teda vlastne na chvíľu pomôže ale za chvíľu mi zase niečo zmení práva na roota. Ale to už medzitým vyzerám ako idiot lebo som sa zase prihlásil do konferenčného hovoru na skype a zase mi nefunguje zvuk lebo som zase zabudol zmeniť práva / vymazať :-D
    Jako rozumím tomu, že se vytvoří nový soubor, pokud chybí. Ale tahle paranoia, kdy se periodicky kontroluje vlastník a práva a když se nelíbí, tak se to potichu změní mi jasná není. K čemu je to dobré? Tohle není ssh.
    pavlix avatar 17.9.2014 15:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Pokud spustím aplikaci jako root, tak si má svá nastavení cpát do /root.
    A pokud pustím aplikaci s HOME=/home/pavlix, tak si má cpát nastavení tam, už jen proto, aby se to dalo testovat. Jenže tyhle dva požadavky jsou bohužel protichůdné a tak je nejlepší aplikace jako root s HOME=/home/pavlix pokud možno nespouštět a nebo si umět poradit s následky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 17.9.2014 15:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Možná je vůbec nejlepší, když si aplikace nastavení nikam necpe, pokud k tom není vyzvána. Stejně tam cpe buď nějaké defaulty nebo více méně běhová data.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 17.9.2014 15:39 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    +1
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Dreit avatar 17.9.2014 16:11 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Chápu dobře, že nejsem sám, komu už asi dva roky nefunguje automount USB mass storage? :-D Teda teď mi to funguje...mizerně. Většina mass storage zařízení se automaticky přimountuje, ale protože nejsem root, tak je nejde přes žádnou klikací aplikaci (Thunar) odpojit. A pak je tu jsou asi dvě SD karty, co nejsou vidět ani přes fdisk -l, ale na starším Debianu v pohodě jedou.

    Nope
    Jendа avatar 17.9.2014 17:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Chápu dobře, že nejsem sám, komu už asi dva roky nefunguje automount USB mass storage?
    Mně se to povedlo nějak vypnout (úmyslně, není možné, aby mi systém náhodně mountoval, nedej bože read-write, náhodná zařízení) a teď to IIRC mountuje, když běží pcmanfm. Jaká magie se děje vevnitř netuším a ani nevím, jak bych to vypnul, kdybych měl novou konfiguraci.
    17.9.2014 17:11 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Na odzkoušeném Debianu (6.0.10) v odzkoušeném prostředí Gnome 2 vše naprosto normálně, Bubuntu 12.04 s Gnome 3 a Unity také naprosto normálně (in/out). Na distribuci W7 37bit (pozn. něco podobné jako operační systém) pokud jen čtu tak v 95 % to lze i odpojit, pokud zapisuji tak v 75 % to lze odpojit, jen pro některé flash-ky postupně ubyly porty, v kterých fungují v tomto systému a obecně to pracuje jen s omezenou skupinu FS. ;-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    mirec avatar 17.9.2014 17:26 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware

    Mne to po nabootovaní vždy tak mesiac - dva funguje (svoj notebook reštartujem / vypínam tak 3x do roka, áno som lenivý, asi som to pár krát spomínal). Potom to z nejakého dôvodu prestane fungovať do najbližšieho reštartu. V diskusii som strelil, že možno nejakým exotickejším zhodením x-iek, ale to je fakt len výstrel naprázdno, nepodarilo sa mi to replikovať. V každom prípade aby som na to len nekdydal keď mi prestal fungovať udisks tak som musel mountovať ručne. Udisks2 mi ide mountovať vždy, len prvých pár mesiacov ide pekne aj z GUI a potom z nejakého dôvodu začne pýtať rootovske heslo čo dolphin nejako nevie prehrýzť a potom musím spustiť udisksctl mount -b /dev/sdb1. Odpojenie už potom ide pekne aj z GUI.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Max avatar 18.9.2014 07:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Automount jsem kdysi řešil na multimediálním centru, kdy jsem chtěl strčit flashku a vybírat přehrávání. Na desktopu automount nechci, když plugnu flashku, tak mi v KDE vyskočí hláška, že je k dispozici nové zařízení a v krusaderu do něj vlezu a automaticky se připojí. Přes pravé tl. jej poté zase odpojím. Už dokonce funguje i to, že zařízení mohu odpojit, i když jsem v jeho adresářové struktuře. Já jsem plně spokojen.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.9.2014 09:00 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Mně od určité doby přestala fungovat IDE Zipka. Medium se načte, ale není mi přístupné. Když spustím Krusader jako root, tak s ním můžu narábať...
    17.9.2014 16:33 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ty jo když to tak vidím. Tak se začnu asi učit an starý kolena slackware...
    Jendа avatar 17.9.2014 17:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Když už se tu tak rozjela ta diskuze o systemd: jak při zavření víka notebooku spustit nějaký příkaz? V man 5 logind.conf je o tom hovno. Mimochodem taky se mi nepodařilo najít, co přesně dělá parametr "kexec".
    17.9.2014 17:16 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    OT: To je zkratka „kill exec“ hloupými jedinci považovaná za sekvenci zabij proces, který hodláš spustit, chytřejší vědí, že to je pošli signál procesu, který hodláš spustit.
    ehm .. sorry, je to kevivalent exec, ale pro KDE.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    17.9.2014 17:24 Já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Samozřejmě, že to tam je popsané. Celá sekce o inhibitorech řeší víceméně právě tohle.

    (Ano, není to tak jednoduché jako "vystřel tenhle příkaz pod nějakým shellem", ale takový už je 2014.)
    Jendа avatar 17.9.2014 17:32 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Asi mám nějakou jinou manuálovou stránku, ale já tam o inhibitorech mám jenom že se dá udělat on a off.

    Vystřelení příkazu by mi opravdu stačilo pod libovolným shellem, DISPLAY a XAUTHORITY si umím nastavit sám.
    17.9.2014 20:31 Já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Ono je třeba se podívat do manuálu k celému logind. Konfigurační volba v logind.conf s významem udělej system(tohle);, když někdo zaklapne víko, ta holt není, no. Svět je složitý místo.
    Josef Kufner avatar 18.9.2014 01:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Acpid tuhle volbu má ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 18.9.2014 10:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    A neměl by být problém vypnout reakci logind a pořešit si to přes acpid.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.9.2014 20:20 pta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    Slovo tristni tohle myslim dostatecne vyjadruje.

    Ja to rikam furt, Lennartware pridava komplexnost pri soucasnem ubirani flexibility. Aneb poruseni duality v praxi nebo ze dve negativa jsou vlastne pozitivem.

    19.9.2014 10:48 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje skúsenosti s Lenartware
    +1
    Polívčička byla..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.