abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 48
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (66%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 172 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Dva měsíce na GNOME

    6.6.2010 18:09 | Přečteno: 2152× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 6.6.2010 21:29

    Už je to tak, GNOME se hřeje u mě na disku už celé dva měsíce a tak přináším pár postřehů kdysi zarytého KDE-čkaře o GNOME 2.30 a aplikacích, které nahradily KDE aplikace.

    Rychlost prostředí

    Nehodlám rozpoutávat žabo-myší války, proto jen konstatuji, že start GNOME je rychlejší a poté je odezva stejná.

    Vytížení CPU

    Tady rozhodně vede GNOME, i se zapnutým trackerem a Compizem vytěžuje procesor méně, než KDE se zapnutým nepomukem (kterého se rozumě nedá zbavit, pokud chcete Kontact) a kompozitními efekty v KWin.

    Paměťová náročnost

    Hodně záleží na co počítač využíváte a jak. Ovšem pro mě platí, že GNOME je úspornější, většinou mám spuštěno jen pár aplikací - web-browser, e-mailový klient, přehrávač hudby, IM kecálek. Ovšem na KDE zkrátka nepomuk saje. GNOME takhle vystačí s 1 GB obzazené paměti. KDE mělo problém se vejít do 2 GB (víc v noťasu nemám) a neustále plnilo swap.

    Stabilita

    Hodnotím verzi KDE 4.4.3 a GNOME 2.30, které byly dostupné přibližně v době kdy, jsem od KDE utekl.

    Není co skrývat, GNOME vede na plné čáře. S KDE se mi v posledních měsících jeho používání nepodařilo se dostat s up-time dál než na 2-3 dny. Povětšinou za to mohl nepomuk, který začal žrát paměť a CPU, a ani nepočítám náhodné pády X serveru po probuzení z hibernace/suspendu.

    Po nasazení GNOME jako když utne, spokojeně si hibernuji od jedné verze jádra ke druhé.

    Uživatelská přívětivost

    Nejprve to vezmu porovnáním základních součástí prostředí - plocha, panel, správce oken, výchozí správce souborů, správce napájení, správce síťových připojení - zkrátka si představte asi tolik co je základ bez aplikací "s vyšší užitnou hodnotou".

    KDE pro plochu a panel nabízí spoustu hejblátek a klikátek, ale dá se upravit i do příjemně střídmé podoby, kdy to nevypadá jako lunapark a dá se to jednoduše používat. Plazma je hezká rychlost je dobrá, stabilita je ucházející (starší verze byly hrozné, ale to už je zapomenuto). Správce oken KWin je podle toho co si pamatuji celkem vychytaný, umí náhledy oken a byl celkem stabilní - ale ne zcela, rychlost solidní.

    GNOME je co se týče panelu, plochy a správce oken na úrovni KDE 3. Aplety na panel, možnost zapnout/vypnout ikony na ploše a tím to hasne. Výchozí GNOME menu je hrozné, proto ho také nahradilo MintMenu. Koncept plochy je známý a plně funkční - bez ikon :). Metacity sice umí zapnout kompozitní režim, ale už neumí nastavit průhlednost oken, umí sice náhledy oken v přepínači přes Alt+Tab, ale už nezobrazuje náhledy při najení nad pruh úloh. Proto Metacity nahradil compiz, s rozumným nastavením, bez zbytečných blbinek je stejně dobrý jako KWin.

    Dolphin vs. Nautilus. Z mého hlediska obojí stejně použitelné, oba umí zobrazit dva svislé panely, pracovat s ftp, smb, fish... protokoly. Co Naoutilus neumí je zobrazovat náhledy v tooltipu.

    Management hardware - správa napájení, sítě, bluetooth se u GNOME nese ve znamení jednoduchosti a stability. Network manager applet je funkční, na rozdíl od toho který je v plazmě KDE (jak ho pamatuji), správce bluetooth je naprosto dostačující a nepadá. Správa napájení je na stejno jako u KDE - nikdy jsem nic víc nepotřeboval, než při odpojení adapréru stáhnout jas, ostatní si řeším sám.

    Místo dialogu pro spuštění jsem si navykl používat MintMenu - zvyk z práce z Windows. Dialog který je v GNOME je podobný tomu, který byl v KDE 3.

    Emulátor terminálu

    Bez emulátoru terminálu nelze žít. Subjektivně hodnoceno, gnome-terminal je rychlejší, než Konsole (aspoň pokud byl zapnut pompositing byla Konsole líná)

    PIM - e-mail, kontakty, kalendář

    Kontact se mi vždy líbil integrací všeho co si pod zkratkou PIM představím a potřebuji. Nabízí toho i mnohem víc, než využívám, ovšem na kolena ho srazil Akanodi (nápad dobrý, ale výsledky nejsou dobré) a Nepomuk, na kterém Akonadi visí. Pro mě se stal novou vycházející hvězdou Thunderbird v kombinaci s Lightning a pár dalšími doplňky. Na e-maily mi plně vyhovuje, adresář je srovnatelný s Kontactem, RSS čtečka a kalendář s úkoly, nic víc nepotřebuji. Navíc se dá připojit Google kalendář a tak můžu plánovat a mít svoje data vždycky po ruce.

    Web browser

    Hodně dlouho před tím, než jsem začal používat Konqueror, používal jsem prohlížeč, který se teď jmenuje Firefox, tehdy jsem si také vybral pár rozšíření, bez kterých nelze žít. Porovnání pro mě nebude těžké - oba dva, jak Konqueror, tak Firefox používám s podobným nastavením, takže rozdíl minimální. Rychlost je u Firefoxu lepší, ovšem je potřeba se trochu pohrabat v nastavení.

    IM

    Nic složitého Pidgin, rychlý, stabilní, funkčností dostačuje. Je na stejné úrovni jako kopete.

    Hudba, video

    Přehrávačů hudby jsem vyzkoušel opravdu mnoho, už na KDE 4 mě vystrašil Amarok2, ale pak jsem si na něj zvykl. V GNOME se hledal něco podobného a než jsem se vrátil k prvně používanému Exaile! vyzkoušel jsem snad všechno co je v místní sekci software. Exaile! je stejně dobré jako starý dobrý Amarok 1.x. S videem jsem neměl žádný problém, VLC je VLC.

    Ostatní

    Výše jsem vyjmenoval to, co používám dennodenně, ostatní aplikace vezmu letem světem.

    Ostatní programy používám tak zřídka, nebo automaticky, že si ani nevzpomenu.

    Závěrem

    KDE 4 z mého pohledu deklasuje použití nepomuku v Kontactu, jinak by bylo prostředí svižné a použitelné. Lze jej snadno přeplácat plasmou, ale stejně tak může být čisté a přehledné.

    GNOME je zatím na úrovni KDE 3, to mu ale neubírá na pohodlnosti použití, žádné výstřelky, je jednoduché, přehledné a hlavně stabilní. To jsou pro mě priority, protože nepotřebuji každou chvíli koukat, proč hučí větrák, i když právně nic nedělám, od té doby co mám GNOME, už nemusím mít na panelu přišpendlený monitor zátěže CPU. Zkrátka, je to jednoduché, blbovzdorné a funkční.

    Na závěr současný desktop a doufám, že se v diskuzi zdržíte jakéhokoli flame.

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Dva měsíce na  GNOME, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.6.2010 18:42 dolik.rce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Po dlouhé době první rozumné a nezaujaté srovnání Gnome/KDE, to chválím.
    Flameovat nebudu, já se držím svých XFCE nebo JWM ;)
    6.6.2010 18:45 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Bol som povodne velky nepriatel Gnome, ale bolo velmi lahke si zvyknut a normalne som ho zacal ma rad :D. Na druhom pocitaci mam KDE 3.5.10 ;).
    6.6.2010 19:01 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Já teď používám jakýsi hybrid KDE4 a Gnome. Čili session startuju Gnome, ale mám k tomu krunner a používám dolphin, kwrite a další KDEapps.
    6.6.2010 19:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME

    Prostředí: XFCE4
    Grafický manažer souborů(sic!) a zařízení: Thunar
    Terminál: urxvt
    Browser: midori
    Kecálek: pidgin
    Editor: geany
    Pálení: xfburn
    Grafika: gimp
    Prohlížení grafiky: geeqie
    Kancelář: OpenOffice.org
    Sbírky: GCstar
    Manažer instalačních balíčků: Synaptic
    Editor na titulky: subtitleeditor
    Multimédia: mplayer

    6.6.2010 19:14 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Tak já používám učesanou KDE4 a naštěstí kontact nepoužívám, takže mi tam žádný nepomuk nestraší. A network managarer používám gnomácký ;).
    Baník pyčo!
    6.6.2010 19:15 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Jinak je to celkem stabilní a bezproblémové. Jen touchpad zlobil, musel jsem dát do startupu nějaký commant se synapticem, aby začal klikat.
    Baník pyčo!
    6.6.2010 19:23 Němec Tomáš | skóre: 15 | blog: muj001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Potřeboval bych poradit, jak se jmenuje Gnomácký networkmanager. Taky bych si ho rád do kde umístil, to je jediné co mi kazí spokojenost. Jo a nepomuk je první věc které jde pryč při nastavování.
    6.6.2010 19:42 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Ted nemam pristup k ntb, takze z hlavy, kdyz tak se pozdeji opravim: nm-applet (debian squeeze). Staci pustit a objevi se v trayi ikonka. Dal jsem si to do startup.
    Baník pyčo!
    6.6.2010 19:46 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Potvrzuju nm-applet
    stativ avatar 6.6.2010 19:43 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Pokud jde o KDE tak doporučuji vyzkoušet KNetworkManager. Ačkoli víceméně neexistuje stabilní verze, tak funguje přibližně stejně dobře jako ten gnomácký. Ale na Wicd stejně nemá…
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Fluttershy, yay! avatar 6.6.2010 19:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Na netbooku GNOME, na laptopu KDE. Chystám se přejít na E17, jen tak na zkoušku (případně se zkusím vrátit ke KDE, když to nepůjde, otestuju Xfce/LXDE).

    KDE: Fajn nastavení, na ploše Plasmacon (díky kombinaci s Yakuake Konsoli prakticky nespouštím), plasmoid QuickAcces Browser je také skvělý, KRunner je super, na rychlost si nestěžuju (nepoužívám kompozitní, ani sémantický desktop), akorát dekorace Skulpture se mi v Kubuntu zdá zabugovaná. Aplikace: KJots je dementní, ale náhradu jsem nenašel; třeba Dolphin, Kate a KSnapshot jsou fajn; Amarok 2 mi celkem sedl; Gwenview je výborný; Lokalize a Kaffeine (nový!) snad nejde pořádně nahradit; QStardict funguje. Opera mi víc pasuje do prostředí. Akorát musím (adekvátní náhrady nejsou) používat dost aplikací napsaných pro GTK -- GIMP, FbReader a občas Audacity, Firefox, Synaptic a toho času Xournal.

    GNOME: Naprosto dementní nastavení, nepoužitelná plocha (Plasma je Plasma), idiotská hlavní nabídka, zoufalý souborový dialog atd. Rychlost je v pohodě, paměť taky (ale mám velmi malé požadavky). Výchozí vzhled v Ubuntu 10.04 konečně vypadá k světu (ani jsem nic nemusel měnit). Aplikace: Všude se cpe fucking Mono; Nautilus je děs, ale ten správce souborů z Xfce nebo LXDE jsou rychlostí perfektní (o funkce mi tolik nejde); postrádám Kaffeine a Lokalize; za KJots, Gwenview, Amarok, Yakuake a možná ještě něco jsem dosud nenašel dostatečně dobrou náhradu; FbReader je skvělý; Geany je super; líbí se mi Mirage a Tasks/gTodo; Xournal je IMHO (bohužel) bezkonkurenční; lepšího grafického správce balíčků než Synaptic jsem ještě nepotkal; Stardict je výrazně lepší než QStardict; GIMP a Audacity jsou klasika. Na lehkotonážním systému (na netbooku, tabletu) je pro mě každopádně GTK jistotou.

    Nechci míchat aplikace z obou prostředí, načítání knihoven chvíli trvá a většinou ten jiný toolkit vypadá v tom mém prostředí hnusně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.6.2010 19:25 Němec Tomáš | skóre: 15 | blog: muj001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Míchat aplikace se celkem dá, ale člověk je pak omezen ve výběru témat aby to vypadalo trochu konzistentně.
    Fluttershy, yay! avatar 6.6.2010 19:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Nedá. Nebo dá, ale leda v případě maximální nutnosti. Furt je tam jiný dialog pro výběr souborů (prý to jde při kompilaci ovlivnit, hmmm) a vzhled má desktop mít takový, jaký chci já, ne jaký chcou aplikace.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.6.2010 06:44 Němec Tomáš | skóre: 15 | blog: muj001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Pokud to bereš takhle důsledně, tak asi ne, ale možná jsem někde vyděl návod jak ovlivnit typ dialogu otvírání souboru. Zkusím pohledat, zajímavý nápad.
    Vojtěch Trefný avatar 7.6.2010 09:14 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    ...možná jsem někde vyděl návod...
    Normálně pravopis neopravuji, ale tohle je prostě je děs...
    vain avatar 7.6.2010 09:52 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Stane se někdy všem =) Já jednou napsal "spět", když jsem to viděl, měl jsem chuť si useknou obě ruce =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Fluttershy, yay! avatar 7.6.2010 11:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    ...ale tohle je prostě je děs...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Vojtěch Trefný avatar 7.6.2010 13:03 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    To je tak velký děs, že je to třeba zdůraznit pořádně :-D

    (Prostě klasika - vždy, když někdo opravuje pravopis, tak se sám sekne.)
    7.6.2010 14:29 Němec Tomáš | skóre: 15 | blog: muj001
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Omlouvám se, psal jsem rychle a sekl jsem se
    gtz avatar 7.6.2010 20:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    :) LOL
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Michal Fecko avatar 6.6.2010 19:30 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Prostředí: fluxbox
    Grafický manažer souborů a zařízení: xfe
    Terminál: xfce4-terminal
    Browser: iceweasel
    Kecálek: irssi
    Editor: nano,mcedit,mousepad
    Pálení: cdrecord,mkisofs
    Grafika: gimp,inkscape
    Prohlížení grafiky: imagemagick,gqview
    Kancelář: OpenOffice, mutt
    Sbírky: -
    Manažer instalačních balíčků: aptitude
    Editor na titulky: -
    Multimédia: mplayer
    
    6.6.2010 19:51 fraxinus | skóre: 20 | blog: fraxinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Prostředí: gnome
    Grafický manažer souborů a zařízení: mc
    Terminál: urxvt
    Browser: chrome
    Kecálek: gajim, skype
    Editor: mcedit
    Pálení: "Tvorca CD/DVD", cdrecord
    Grafika: gimp,inkscape
    Prohlížení grafiky: eog .
    Kancelář: Google doc, OpenOffice
    Sbírky: -
    Manažer instalačních balíčků: apt-get, apt-cache
    Editor na titulky: subtitleeditor
    Multimédia: mplayer
    Vyvoj: rapidsvn
    
    6.6.2010 19:52 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Nic složitého Pidgin, rychlý, stabilní, funkčností dostačuje. Je na stejné úrovni jako kopete.
    Toto mě zaujalo. Takže ono se Kopete v posledních pěti letech zase nějak víc vyvíjí? Naposledy jsem jej zkoušel tedy tak před rokem (verzi pro KDE 4) a bylo to docela utrpení, stejně jako kdykoli předtím. Podpora XMPP (spíš Jabberu) jak z roku 2000, humpolácký vzhled… Přišlo mi, že nejvíc se vždycky vzmůžou na nějakou opravu kompatibility s některou z proprietárních sítí.
    gtz avatar 6.6.2010 21:00 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Prostředí: LXDE
    Grafický manažer : PCMAN file manager
    Terminál: lxterm
    Browser: chrome - arora
    IM: pidgin
    Editor: gedit
    Pálení: brasero
    Grafika: gimp
    Prohlížení grafiky: xnviewMP
    Kancelář: Abiword,Gnumeric
    VIDEO: mplayer, xbmc 
    Toolbar : AVN 
    

    Nakonec jsem přešel na LXDE, GNOME i KDE4 v Suse mi nevyhovoval kvůli rychlosti.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    6.6.2010 21:01 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    dodám své: -v KDE(3) jsem hodně používal Kate, v Gnome je jeho náhradou Geany -neexistuje náhrada za KCacheGrind -okular umí XPS, v Gnome Evince ne
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    6.6.2010 21:11 Joskaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Díky za zkušenosti. Moc mi to pomohlo při rozhodování.
    dit avatar 6.6.2010 21:17 dit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    nepomuka by som nevydrzal ani len hodinu mat zapnuteho. treba na nom este hodne vedla vylepsovat
    Marián Kyral avatar 6.6.2010 23:26 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Gnome není nic pro mně ;-)
    Prostředí: KDE 4.4.4
    Grafický manažer : krusader
    Terminál: konsole
    Browser: firefox
    Pošta: thunderbird
    IM: psi
    Editor: kate
    Pálení: k3b
    Grafika: gimp
    Prohlížení grafiky: gwenview
    Kancelář: OpenOffice.org
    Média: amarok, smplayer 
    Vývoj: kate, tora, sqlplus ;-) 
    
    Kmail jsem nikdy nezkoušel (TB mi vyhovuje). Teď jsem byl nucen trochu používat Konqueror a celkem horor: news.google.cz se zobrazují zvláštně, semtam je kus stránky skrytý, email.cz se občas pro jistotu nezobrazí vůbec - pomůže reload, java applety mi nějak nechtěly fungovat.
    7.6.2010 04:41 jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Take pouzivam KDE 4.4.4. Delphin mi vyhovuje ze vsech souborovych spravcu nejvice. Take mam nainstalovane dalsi WM jako XFCE-4, GNOME, tritium, ale zda se mi, ze KDE je z nich nejrychlejsi nebo stejne rychle.

    Co mi v KDE vadi, ze porad neco meni a vzdy neco rozbijou. Take se neumi zamerit na hlavnou soucasti system a vysperkovat je a pak jen pridavat funkce, ktere jsou dobre odzkousene. GNOME toto zvlada, tak nevim, proc KDE nemuze jit touto cestou take.

    Take mi v posledni dobe zacina vadit system tray. Zacina se tam cpat vsecko. Takze system tray mam stejne velky jako task bar.

    Plasma nebo jak vypada desktop me vubec nezajima. Na desktopu nepracuji, pracuji s applikacema. Naopak, nastaveni vzhledu je v KDE bida. Neni tam jeden poradny styl. Doufal, bych ze styly budou kategorizovany podle zatizeni systemu. Volil bych neco jednoduchecho.
    Marián Kyral avatar 7.6.2010 07:38 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Ještě jedna věc. Dá se Konqueror nějak přinutit, aby obnovoval sezení z minula? Je na to nutný nějaký plugin? V nastavení jsem nic takového nenašel :-(
    Rezza avatar 7.6.2010 10:17 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Osobne volim spis kvalitnejsi reseni, nez fanaticky se drzet jedne knihovny. Samozrejme vedou KDE, ale Gtk/Gnome aplikace, pokud jsou lepsi, me nevadi. Bohuzel ten boj ve Fedore, kdyz z ni nekteri chteji mit Gnome ci KDE demoverzi... I v KDE SIG se snazim byt na miste pouzit funkcni reseni, ale zatim prohravam.
    7.6.2010 10:39 Čtenář
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    nevíte proč neumí apllet počasí zobrazovat počasí na několik dní dopředu ??, a záložka radar mapa je nefunkční již několik let (to fakt nechápu)
    7.6.2010 12:42 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME

    To není o schopnostech apletu, ale o datech. Data se přebírají z amerického www.weather.com, kde údaje pro ČR prostě nejsou. Stejně tak radarová mapa. Kdyby ses obtěžoval přečíst nápovědu, která je i počeštěná, tak je to tam jasně uvedeno.

    Radarovou mapu si můžeš nastavit vlastní, ale musí se jednat o URL na obrázek a takový není na www.chmu.cz (mimochodem technicky i designově naprosto zk...j web) k dispozici. A jinou radarovou mapu pro ČR, než od ČHMÚ jsem nenašel. Pokud někdo o nějaké ví, může být té lásky a poradit.

    Marián Kyral avatar 7.6.2010 13:23 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    <reklama>Zlatý YaWP :-)</reklama>

    Tou radarovou mapou myslíte záběr z družice, nebo srážky?
    7.6.2010 13:33 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME

    Jsou myšleny srážky. Ale na druhou stranu je appletu zcela jedno, co je to za obrázek. Takže když se tam hodí URL na nějako pěknou satelitní mapku, tak to ukáže taky.

    24.5.2011 23:26 medved
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME

    Je to sice už staré, ale třeba někdo hledá googlem jako já a zavítá až sem. Pro ty je zde tento odkaz: http://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/data/animace.gif

    rADOn avatar 7.6.2010 14:32 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Neco delas spatne, ja mam taky dve giga a zaplnenou sotva pulku, na swap neni sahnuto. akonadi bezi bez strigi.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    vogo avatar 7.6.2010 18:10 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME

    To bude to akonadi bez strigi.

    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    Jardík avatar 7.6.2010 15:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Správa napájení je na stejno jako u KDE - nikdy jsem nic víc nepotřeboval, než při odpojení adapréru stáhnout jas, ostatní si řeším sám.
    Jó, kvůli takovým, co si koupí notebook, který si to neumí řešit sám, musím v ubuntu neustále měnit jas, protože si ho po zapnutí sám dává na maximu a reguluje si to jak chce a nedokáže to ponechat nastavení jasu, když to změním např. před bootem nebo z windows. Normální notebooky si jas regulují sami, pamatují si zvlášť stavy pro vypojený a zapojený adaptér a tak není třeba těch jejich pakáren, co nejdou vypnout.
    Věřím v jednoho Boha.
    7.6.2010 17:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    Jó, kvůli takovým, co si koupí notebook, který si to neumí řešit sám
    To je pěkně debilní, protože pak si na baterii pustíš film ve VLC, a jak BIOS notebooku pozná, že nemá zhasínat? Nijak. Takže musíš co chvíli mačkat klávesy.
    Navíc se obvykle v BIOSu nedá nastavit interval zhasínání a další detaily.
    Pochopitelně má tohle řešit operační systém. Že to mají v Ubuntu rozbité není problém konceptu.
    vogo avatar 7.6.2010 18:09 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME

    To snad nemá ani cenu komentovat, jen si neodpustím poznámku: To, že něco nefunguje Jardíkovi tak, jak si představuje, ještě neznamená, že je to naprosto špatné. A jen tak stranou mám celkem kvalitní notebook, který si úroveň podsvícení pamatuje.

    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    7.6.2010 20:54 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva měsíce na GNOME
    JJ, KDEPIM je strasna skoda, s Akonadi je prakticky nepouzitelne. Ja ted pouzivam Evolution, nevim proc, ale Thunderbird s kalendarem se mi zdal liny.

    Jinak nejvetsi slabinou Gnome je pro me Metacity. Nemusim mit Compiz, pouzivam XfWM.

    Dost mi to pripomina vlastni pribeh, take jsem byval nadseny KDEckar, vydrzelo mi to do verze 4.1, pak jsem nad tim zlomil hul. Pockejte jeste par let, prejdete z Archu na CentOS, Gentoo x86 nebo Debian stable. Na Archa uz taky nemam nervy ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.