abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 148 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Přesouváme NT zavaděč

    15.12.2008 20:43 | Přečteno: 2031× | poslední úprava: 25.5.2009 16:27

    Připojíme nový disk, vytvoříme tabulku rozdělení disku, překopírujeme oddíl s Linuxem, oddíl s Windows, nainstalujeme LILO, odpojíme starý disk, nabootuje Linux, rebootujeme, vyzkoušíme Windows, černá obrazovka.

    Upozornění

    Tento článek plije na Windows, s Linuxem nemá nic společného, až na řešení, které používá čistě Linux ;)

    Předmět zkoumání

    Pro úplnost dodám, že se jedná o Windows XP CZ Professional SP 3 na NTFS. Původně seděly v dualbootu s Gentoo Linuxem na 40GB disku, nyní se oba systémy spolu s bootovacím správcem LILO měly přesunout na disk větší, novější a rychlejší.

    Hledání cesty

    Pátrání mě zavedlo na ubunťácké fórum, kde v článku HOWTO: Move/Copy Windows XP to another Partition doporučují odstranit přiřazení písmenek jednotlivým blokovým zařízením v registrech a po přesunu opravit číslo sektoru, kde začíná NT zavaděč, v boot sektoru oddílu s NTFS.

    Tu jsem si vybavil staré (vůbec ne dobré) časy s MS-DOSem, který si na začátek oddílu ukládal geometrii disku (třebaže už jednou byla uvedena v tabulce rozdělení disku a zrovna tak ji bylo možné vytáhnout z BIOSu) a pokud jste předem nevynulovali několik prvních sektorů, tak microsoftí nástroje začali vyvádět podivné věci (např. format c: počítal 99 %, 100 %, 101 % a nikdy neskončil).

    Posilněn jistotou, že tudy už někdo šel, jsem se držel návodu a nic. Prostě opět černá obrazovka, Windows nebootují a konec. Ani žádná chybová hláška NT zavaděče.

    Na instalační CD nespoléhat

    Chyba bude v boot sektoru, řekl jsem si, za těch několik let jistě udělali v Microsoftu pokrok, vyzkoušíme Recovery konzoli z instalačního kompaktu Windows – nástroje jako fixboot, fixmbr jistě svoji práci dělají výborně.

    To jsem bohužel nemohl vyzkoušet, protože po bootu z CD po hlášce „prohledávám hardware“ (nebo tak nějak) se celý systém odmlčel. Prostě instalační CD nebootovalo.

    Čert aby to vzal! Že by se pokazilo CD? Připojím starý disk, reset a voilà, po hlášce zachrastí disketová mechanika a po chvíli se objevuje modrá obrazovka – chvilka napětí – instalačního programu. Volím konzoli pro zotavení®, vyberu systém na druhém disku, zadejte heslo Administrátora, chybné heslo.

    Sakra. Účet Administrátora jsem kdysi zakázal a místo něho vytvořil účet root se stejnými právy, abych se při runas /U neupsal k smrti. Bootuji starý systém, povoluji přihlášení Administrátorovi, kopíruji 20 GB na nový disk, reboot z instalačního cédé a přihlášení, vyzkouším jak fixmbr, tak i fixboot, reboot a…

    Opět nic. Stejná chyba, nástroje fixmbr a fixboot zas až tak fix nejsou.

    Hledání cesty po druhé

    Opět trápím Google, na webu Microsoftu nic, co by se týkalo mého problému, nedej bože nebootování instalačního CD, nenacházím, procházím různá diskuzní fóra. Hnůj, humus, reklamy, placený přístup, zkuste zmáčknout RESET. Problém musí být někde v první fázi NT zavaděče, jinak by přeci vypsal nějakou chybovou hlášku. Formuluji nové dotazy ohledně kódu zavaděče.

    A tady to vypadá slibně NTFS Partition Boot Sector, tabulka offsetů, hexadecimální čísla, assembler. Když už ne jinde, tak tady to musí být.

    Čtu jednou, po druhé, studuji kód. Ne to není pravda. Kdo ten zavaděč vymýšlel? Ono to používá CHS adresování, ale jen pokud je oddíl před osmým gigabajtem. Samozřejmě geometrie disku tu je. Ó, ten chorý mozek, co to vymýšlel – téměř všechny údaje jsou big endian, ale některé little endian.

    Cesta nalezena

    Je to jasné. O mém starém disku si BIOS myslel, že má 255 hlav, ale o novém si myslí, že jich má jen 16. Takže starý údaj na adrese 0x1A způsobí, že první část zavaděče si řekne BIOSu o jiný sektor a jeho kód, kde žádná druhá část NT zavaděče není, naštěstí jen kousne počítač.

    Takže, pokud vám, jako mně, oddíl s Windows začíná před 8 GB, tak je po přesunu dat třeba opravit nejen začátek oddílu vyjádřený v sektorech (adresa 0x1C, 32b big endian hodnota), ale i počet hlav disku (adresa 0x1A, 16 b, big endian) a možná i počet sektorů na stopu (adresa 0x18, 16 b, big endian).

    Údaje lze získat třeba při podrobném výpisu LILA, možná při vytváření nové tabulky rozdělení fdiskem a ve starších počítačích z hlášení BIOSu. při POSTu.

    Převod do hexadecimální soustavy v big endian formátu ponechám na inteligenci čtenáře.

    Závěrem

    Následný reboot již do Windows proběhl naprosto v pořádku, souborový systém jsem pak zvětšil pomocí nástroje ntfsresize z balíku ntfsprogs.

    Co mě na této anabázi skutečně dostalo, je, že taková běžná věc, jako je přesun systému na jiný disk, může představovat neskutečné problémy, které se Microsoft nesnaží ani předvídat (instalační CD se nevyrovná s poškozeným boot sektorem NTFS oddílu a zhavaruje) ani nabídnout uživatelům pomocnou ruku (kde jsou nástroje pro přesun systému, změnu velikosti souborového systému).

    Dodatek

    Plán bitvy původně zahrnovat provoz obou systémů na softwarovém diskovém poli typu 1 (zrcadlení). Po té, co jsem se dozvěděl, že RAID1 systém z Redmontu umí, ale z desktopových verzí byla jeho podpora odebrána z obchodních důvodů, jsem Microsoft hlasitě proklel. Záložní plán použít hardwarově asistovaný RAID (BIOS zařídí emulaci do bootu, pak si řízení převezme ovladač od Intelu) skončil na chybějící podpoře u PATA řadiče inkriminované desky. Takže teď se bude Windows jednou týdně automaticky kopírovat z Linuxu na druhý disk a časem stejně půjde do virtuálního stroje, protože kvůli dvěma aplikacím nehodlám vydržovat další systém.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.12.2008 21:34 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč

    Chyba bude v boot sektoru, řekl jsem si, za těch několik let jistě udělali v Microsoftu pokrok, vyzkoušíme Recovery konzoli z instalačního kompaktu Windows – nástroje jako fixboot, fixmbr jistě svoji práci dělají výborně.

    Nesouhlasím. Nedávno jsem chtěl provést takovou trivialitu jako obnovit zaváděč Visty,  v MBR byl totiž GRUB. Největšími experty na světě opěvovaný jakýsi Mbrfix mi hrdě oznámil, že oprava se povedla, Ale GRUB vesele bootoval dál :-D

    Zkusil jsem tedy instalační DVD Visty s otu jejich slavnou recovery console. Spustil jsem program k opravě MBR určený, jakýsi Bootrec. Ten mi úspěšně našel instalaci Visty, a poté mi oznámil, že oddíl s Vistou není NTFS :-D Podotýkám, že Vista byla funkční a nomrálně bootovala přes GRUB.

    16.12.2008 16:25 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč

     visty maji uplne jiny zavadec jak xp ..... ten z xp pamatuje casy winNT 4.0 ..

    USE="-gnome -kde";turris
    srigi avatar 15.12.2008 22:40 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    Ja ti neviem, ale uz niekolko krat som vykusal zaruceny postup obnovy zavadzada ntldr. Maly programik MbrFix.exe sa spusti na nejakom funkcnom windowse a nasmeruje sa na ciel pomocou pismenka jednotky. Kratky blik HDD Led potvrdi spravnost operacie.
    Be kind to newbies.
    16.12.2008 14:46 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč

    Jestli myslíte tento MbrFix, tak podle popisu pouze pracuje s MBR. Jenže já jsem měl problém s boot sektorem jednoho jediného oddílu.

    Kratky blik HDD Led potvrdi spravnost operacie.

    Spíš, že se něco někam zapsalo nebo odněkud četlo. Rozhodně ne úspěšnost – fixboot taky blikal, ale jediné, co dělal, bylo, že přepisoval kód zaveděče, nikoliv již geometrii uloženou hned vedle.

    15.12.2008 23:22 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    Nevim, jestli i Visty, ale WinXP a starsi jsou dost citlive na pozkozeni MBR a bootsektoru. Uz nekolikrat jsem zazil, ze disk (nastesti ne muj), ktery Windows povazovaly za chybny (tj. tvrdily, ze je nenaformatovany nebo dokonce zcela bez partition) sel v Linuxu bez problemu nacist. Je mozne, ze v nekterych pripadech to zvladne opravit recovery console a fixmbr plus fixboot, ale ja pokazde musel pouzit nejaky nastroj na editaci rozdeleni disku - vetsinou stacilo otevrit a zas ulozit.

    Horsi je stav, kdy z nejakeho duvodu Windows prepisi zacatek disku - nevim proc to delaji (osobne bych to odhadoval na chybu ovladacu disku), ale uz jsem tahal data z nekolika stroju, jejich disk byl ze zacatku prepsan nesmysly nebo naopak nulami. Sice se uz vetsinou nezachrani prvni oddil, ale z ostatnich jsem vzdy vsechna data vytahal (proto kazdemu s Windows doporucjuju disk rozdelit alespon na dva oddily).

    Urcite existuji komercni nastroje, co tohle umi, ale ja si vystacil s dd (nebo dd_rescue ci pv) na vytvoreni image na mem disku (na povodni disk jsem pak kopiroval zachranene soubory), loopbackem a jednoduchym vlastnim programkem, ktery hledal zacatek NTFS partition pomoci vyskytu retezce "NTFS" (ofset 3-6) a boot signatury 0x55 0xAA (ofset 510-511) sektor po sektoru (tj. po 512 bytech).

    Pokud programek najde neco, co vypada jako zacatek NTFS, vypise jeho ofset. Soubor se pak pripoji loopbackem (pres losetup s prislusnym ofsetem jako parametr) a nasledne se zkusi namountovat. Pokud to nehodi zadne chyby (je dobre sledovat hlaseni jadra), je to ono, jinak se loopback odpoji a postupuje se na dalsi nalezeny offset. Korektni oddily se mohou nechat pripojene, tedy alespon dokud nedojdou vilne loopbacky :-)

    Postupne se tak metodou pokus/omyl najdou vsechny nepozkozene oddily s NTFS (resp. oddily, ktere jsou dost nepozkozene pro primountovani), pokud je tohle nenajde, vetsinou jsou prilis pozkozene na obnovu, i kdyz jednou jsem pomoci ntfsfix vytahl data i z napoprve nenamountiovatelneho oddilu.

    Nejspis to jde i pro FAT32, ale protoze vsichni, kterym jsem data z pozkozenych disku tahal, byli jen bezni uzivatele (=lamy) a meli vsude NTFS, tak jsem nikdy data z FAT32 tahat nemusel (jen z FAT16 a jen fotky z pametovych karet pres magicrescue). Obecne by rozpoznat zacatek FAT32 oddilu nemelo byt o moc slozitejsi, napriklad se muze spolu s boot signaturou hledat text "MSWIN" na obdobnem ofsetu jako u NTFS text "NTFS".
    msk avatar 16.12.2008 15:05 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    Gratulujem. Riesil som ten isty pripad. Mal som v kompe 2 disky, na jednom linux, na druhom henta kokotina. Mlada mi kupila novy disk, potreboval som miesto na nastrihanie videa z dovolenky. Jeden povodny disk ( na ktorom bol windows ) sa mal presunut do ineho stroja. A tak zacalo velke presuvanie. Nebudem sa tu dlho rozpisovat, skoncilo to tak, ze som do druheho stroja musel dat ten disk, kde bol linux, pretoze ta SrackaXP si snad zapisuje rozlozenie diskov a particii vsade mozne a neexistuje sposob, ako bez hodin stravenych s hexa-editorom presunut windows z jedneho disku na druhy.
    16.12.2008 16:15 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    Tohle by nefungovalo? Google mi to teď vyhodil jako alternativu Ghosta (který funguje, ale není volně šiřitelný).
    16.12.2008 21:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    Ghosta (který funguje, ale není volně šiřitelný).
    Je volně cracknutelný ;-) Jako jednorázovou domácí záležitost bych z toho nedělal morální problém...
    xxxs avatar 16.12.2008 21:56 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    nepokrades.
    16.12.2008 22:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    Že ne? :-D
    xxxs avatar 16.12.2008 22:46 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    bud pevny vo viere, prekonavaj nastrahy.
    18.12.2008 17:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    nevim, proč bych měl...
    xxxs avatar 18.12.2008 19:01 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    zdalo sa mi, ze rypem do silneho krestana. no nic, nemozem mat vsetko.
    18.12.2008 20:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    aspoň si příště na předsudky dáš pozor...
    xxxs avatar 18.12.2008 21:17 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    preco si potom taky prokrestansky bojovnik?
    19.12.2008 00:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    a prečo ne? Nevidím jedinýho důvodu...
    xxxs avatar 19.12.2008 13:39 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    vsetko ma nejaku pricinu.
    19.12.2008 15:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    nevim, proč mě máš za takovýho ortodoxního křesťana. Většina takovejch těch "správnejch" křesťanů (ti co moc nad věcma nepřemejšlej) co znám na mě koukaj jako na poloodpadlíka. Asi proto, že si nenechávám kazit radosti života (tak to říkal kyknos) hloupou církví...

    To, za co jsem tu "bojoval", jak říkáš, je přání zachovat svobodu v rámci křesťanství... Už od dob římského křesťanství se jedna a (více-méně) tatáž cirkev snaží prosadit jednu svoji denominaci na úkor ostatních (třeba svobodnějších) křesťanských směrů. V tomto směru podnikali proti jiným denominacím stejně radikální kroky jako proti pohanům (!) a nazývali je "heretici". Křesťaství je mnohem širší pojem než si lidi myslí... Naneštěstí a taky díky těm blbcům v církvi, se navenek jeví v mnohem horším světle...
    xxxs avatar 19.12.2008 15:48 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    parada, konecne nieco z teba vypadlo. s tym opisom suhlasim.
    Max avatar 17.12.2008 00:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč
    Trial verze existuje, takže máš 30dní, nebo kolik nato, aby jsi si vše pěkně zazálohoval, nejlépe na samobootovací placku :)
    Ještě lepší, jak Ghost, je Acronis
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.12.2008 12:29 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč

    Nefungovalo, protože:

    Please note that the partition information is taken from your MBR, which is expected to be the same as before image creation - expect surprises if you change something between image creation and deployment.

    g4u reads the disk bit by bit

    A popravdě řečno nevidím jediný důvod, proč stahovat, instalovat a bootovat další systém, když dělá to samé jako dd.

    16.12.2008 17:23 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přesouváme NT zavaděč

    Po bitvě je každý generál, takže jsem ještě hledal a našel GPL program pro Linux, který řeší přesně můj problém.

    Jmenuje se ntfsreloc, starají se o to lidi od ntfsprogs (třebaže zatím není jeho součástí) a dostal jsem se k němu přes manuál ntfsclone(8).

    Umí jak automatickou opravu geometrie disku a umístění oddílu, tak podle ručně zadaných hodnot, funguje i nad obrazem blokového zařízení v souboru.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.