abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 971 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Tak jsem ten Debian přemohl silou

    18.11.2005 23:56 | Přečteno: 1853× | Linux | poslední úprava: 18.11.2005 23:59

    Minule jsem psal, že přecházím na debian. Myslel jsem si dosud, že jsem taky napsal, jak se mnou deb vyběhl, ale asi se mi to zdálo, protože zápis nevidím.

    A věcí se mezitím stalo tolik, že jsem si to asi spletl. Jednoduše: nepodařilo se mi rozjet z USB instalační program, resp. ten se odmítal spojit s ftp. To už jsem předtím rezignoval na instalaci z DVD, který jsem měl připravený na notebooku. Prostě odpoledne v háji, drhlo to.

    Dal jsem si týden oraz a použil mozek (apt-get install mozek ;)). USB disk byl připravený už poprvé správně, jenom chtělo domyslet, jak mu vecpat instalaci z noteboku. NFS mi nějak nejelo, tak jsem tam rozjel FTP server. V Mandraku 10.1 to šlo snadno (musel jsem vytvořit uživatzele anonymous, což mi přišlo trochu divné), takže jsem to za chvíli měl. Ještě ve slacku, který jsem rušil, jsem vyzkoušel, že 11metrový síťový kabel, u kterého mi Lukáš zlomil konektor, funguje.

    Popingal jsem si, poznačil ověřené nastavení a opustil slacka. To jsem fakt nevěřil, že je to naposled. Instalace se rozběhla, zadal jsem posléze ("Ruční nastavení") adresu ftp a strom (/mnt/cdrom/, protože uživatel anonymous nebyl nastaven tak, aby se připojil jenom do chroot prostředí).

    To všechno jsem spustil v 23:20, jenom ze srandy. Asi 23:50 už byl systém nainstalován a 00:15 i nakonfigurován. Sice jsem si hrál až do 01:30 - ale to jen proto, aby se ráno přítelkyně mohla aspoň přihlásit, když budu vstávat až "k obědu". Sice to neudělala, přihlašoval jsem to sám, ale kupodivu se mi to celé nezdálo - systém jel a všechno šlapalo.

    Celou noc se mi ale zdálo o tom, jak převedu poštu z Thunderbirdu 1.0 do verze, která je v Debianu. Už v noci, a to se mi nezdálo, jsem TB spustil a nestačil zírat. Nejenže tam není import nastavení ze starší verze (doufal jsem, že už to konečně dopsali), ale dokonce ani "podsunutí" starého adresáře s poštou nepomohlo. Já jsem to sice nečekal, ale aby se po spuštění zobrazil shluk písmen aTB zůstal viset, to už je docela moc.

    Takže dopoledne jsem se vydal do pneuservisu, abych nechal přezout auto, a celé ty tři hodiny jsem přemýšlel, jak na to. Závěr: zkusit přejmenovat zdroj na .netscape a importovat (právem jsem nedoufal), nebo nakopírovat jednotlivé adresáře metodou pokus omyl.

    To mi trvalo asi tři hodiny. Střídavě jsem kopíroval části svých osmi účtů plus jednotlivé soubory nastavení. Zjistil jsem tak, že to celé ma asi 1,2 GB a že TB je docela rychlý. Nakonec jsem se touto primitivní metodou dopracoval ke konečnému stavu, kdy mám účty tak, jak byly původně. Ovšem oříšek byl jednak soubor s popisem všech účtů - TB je sice zobrazil, ale nebyl ochoten pro ně stahnout poštu. Druhý problém byla hesla - už jsem některá zapomněl, hledat se mi je po papírech nechtělo, tak jsem radši hledal soubor, ve kterém jsou uložena. Povedlo se, všechno funguje.

    Názvy těch souborů sem nemá cenu psát, protože - jak je dobrým zvykem v této rodině - mají náhodně generované jméno. Aby nešly identifikovat?

    Takže mám debian a jsem potěšen, jak to všechno funguje. Například vůbec nevím, kdy instalák nastavil Xorg. Další fáze mě čeká. Ale už se není čeho bát. Data mám zvlášť na oddílu a nic se jim nestalo (+ samozřejmě záloha). Takže to proběhlo rychle, přítelkyně ani nestihla pronést svou obvyklou řeč, že se to ze dvou hodin protáhne na celý víkend.

    Co se říká místo "Keep slackin'"?

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.11.2005 02:27 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem ten Debian přemohl silou
    jo jo. Ač totální dementní uživatel jsem s debianem spokojenej....
    19.11.2005 13:50 pol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem ten Debian přemohl silou
    Já starý Thunderbird nepoužívat ale nebýt to taky mbox?? Pak stačit převést/překopírovat ten mbox soubor only. Být to ten bez koncovky msf, vlastne bez koncovky vubec. To zabrat tak 10 minut, mne, no ne..?
    19.11.2005 14:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem ten Debian přemohl silou
    Místo Keep Slackin' můžeš používat Debian rulezzz, což je mimo jiné taky příkaz pro překlad modulů, které nejsou v distribučním jádře, pokud nepoužiješ asistenta (přesně je to debian/rules s nějakými dalšími parametry)

    Co se přenášení pošty odněkud někam týče, docela mě včera překvapila Mozilla - suite. Poté, co mi před týdnem zhavaroval disk (a poté, co se po několikadenní práci s dd_rescue zase rozběhl), jsem přenášel systém na jiný disk a prosté okopírování ~/.mozilla stačilo na to, aby se přenesly všechny nastavení, pošta i adresy v historii.
    Quando omni flunkus moritati
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.