abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 48
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak v Linuxu zprovoznit skener

    23.12.2006 22:51 | Přečteno: 6396× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 23.12.2006 22:53

    Mám asi dva roky starý skener, jehož zprovoznění jsem zhruba popsal v sekci Hardware. Člověk zapomíná, mění distribuce, čímž se startovní podmínky stále mění. Takže tedy znovu, pořádně a polopatě. Co dělat se skenerem, když ho připojíte, a ono nic?

    Poznámka: používám Kubuntu.

    Nechtěl jsem nejprve řešit něco v příkazové řádce, protože jsem chtěl zjistit, jak to bude fungovat uživateli, který neví, jak na to. (Přesto se nejprve podívejte na poznámku na konci textu.) Jako první logický krok mi připadlo spuštění aplikace pro skenování, což je v Kubuntu a KDE obecně Kooka. Podle mého názoru se jedná o jednu z nejvyzrálejších aplikací, která má ten klad, že je univerzální - funguje pro všechny skenery. Takže jsem ji tedy spustil.

    Spuštění Kooka

    Zobrazila se plocha okna, zapátral jsem po něčem, co by mě navedlo k tomu, že je skener funkční. Nebyl:

    Kooka: Skener nenalezen

    S tím se dá počítat, protože k zařízením, jako je právě skener, je třeba firmware. Firmware je software, bez nějž zařízení obvykle nefunguje, je to jakýsi šém, bez nějž to nejde. Takže aplikace v Linuxu bez něj obvykle nefungují, protože výrobci hardwaru nedodávají programy přímo pro Linux. Proto se firmware použije z programu pro Windows, nicméně je nutné, aby linuxový program s firmwarem pracoval. Ne vždy je to ideální. Ale vývoj jde kupředu, mnoho dobrovolníků věnuje hodně času "rozkódování" firmwaru.

    Program, který umí použít firmware, je SANE (Scanner access now easy, tedy něco jako "Snadný přístup ke skeneru"). Proto je nutné nainstalovat nejprve ten. Pokud byste chtěli zjistit, zda ho máte v systému a vyzkoušeli to jeho spuštěním, asi nepochodíte.

    Sane nelze spustit

    Jednak ho pravděpodobně nainstalovaný nemáte, jednak to není program, který by měl spouštět uživatel, je to knihovna. Tj. jakýsi soubor (soubory), který je načten do paměti programem, jako je třeba Kooka. Ten pak používá funkce, které jsou v něm uloženy. Nic pro uživatele, to je věc programátorů.

    Takže jak jej nainstalovat? Přece normálně, jako každý jiný program. Přes hlavní nabídku zvolte Přidat/odstranit programy, zadejte heslo a v programu Adept si vyhledejte řetězec "sane" ve všech repozitářích.

    Instalace SANE

    Jak vidíte, nalezeno bylo pouze XSane, žádné sane zde není. To ale neznamená, že jej není možné nainstalovat. Spusťte tedy přes hlavní nabídku Systém/Manage packages (Adept Manager) Adept v jiném režimu. Uvidíte seznam balíčků nainstalovaných i nenainstalovaných. Opět zadejte do vyhledávací řádky "sane". Objeví se seznam, v něm vyberte balíček, v jehož názvu je "sane" a "sane-utils", zaškrtnou se i další nezbytnosti. Pak již jen stačí stisknout ikonu Apply changes, proběhne stažení balíčků a aplikace se nainstaluje.

    Instalace SANE

    Poznámka: na obrázku jsou balíčky SANE už nainstalované.

    Alternativa: v příkazovém řádku zadejte:

    sudo apt-get install sane sane-utils
    

    Po nainstalování spusťte znovu program Kooka. Dočkáte se pravděpodobně stejného stavu a stejné informace jako prve. Asi zkusíte spustit program XSane, který najdete ve stejné nabídce, a budete doufat, že ten vám pomůže.

    Sane nepomůže

    Nepomůže, ohlásí chybu. Čím to? Je to tím, že stále nemáme onen firmware. Proto je čas vydat se na stránky SANE, jak nám Kooka radila.

    Stránky SANE project

    Zde klikněte na odkaz Supported devices, tedy Podporovaná zařízení.

    Vyhledání v podporovaných zařízeních

    První odkaz je Scanner Search Engine, tedy "vyhledání skeneru". Klikněte na něj. Zobrazí se formulář.

    Vyhledání modelu

    Zadejte do políček název výrobce a model svého skeneru. Poté stiskněte Search. Zobrazí se rozsáhlá tabulka, ve které najděte svůj model. Dá to možná chvilku práce.

    Výsledky vyhledávání

    Tabulka je členěna tak, že více modelů (v pravé částí) je zastřešováno jedním typem firmwaru, který je zobrazen vlevo (modrý rámeček). Až najdete svůj model, klikněte na odkaz vedoucí k firmwaru, v mém případě gt68xx. Tam je opět tabulka s podporovanými modely. Je to tím, že se jedná o samostatný projekt, který není součástí SANE, ačkoliv pomocí něj pracuje a bez něj asi nemá smysl. SANE totiž pochopitelně používá i jiné takové externí moduly. Zde tedy opět hledejte svůj model; až jej naleznete, v pravé části výpisu je soubor s firmwarem pro skener.

    Výsledek hledání modelu

    Poznámka nám také leccos napoví, zde stojí, že "Pracuje, ale pomalu". Je to sice pravda, nicméně na funkčnosti to programu nijak neubírá. Stáhněte tedy soubor s firmwarem, v mém případě to byl A2Nfw.usb. Co s ním dál? Instrukce se skrývají pod tabulkou v sekci Getting the firmware. Ve zkratce řečeno: získaný soubor se musí nakopírovat do adresáře na vašem systému, kde jej najde knihovna SANE. Ten adresář je /usr/share/sane/gt68xx/. Abyste jej tam mohli nakopírovat, musíte mít superuživatelská práva, tedy chvíli pracovat jako uživatel root.

    To lze udělat více způsoby, například následovně. Spusťte si Konsoli a zadejte sudo mc. Po zadání hesla se spustí Midnight Commander. Pokud jej v systému nemáte a dočkáte se hlášky command not found, hledejte v hlavní nabídce položku, která vám umožní pracovat jako root v (nějakém) správci souborů např. Krusaderu. Nebo si nainstalujte Midnight Commander podle návodu výše. Pak už zbývá soubor nakopírovat do výše zmíněného adresáře.

    Kopírování souboru do adresáře

    Už se blížíme ke konci. :-) Poslední může být test přítomnosti skeneru - není nutný, ale je praktický. Ukončete v terminálu MC, nebo si jej spusťte, pokud jste jej dosud nepoužili. V Konsoli zadejte příkaz scanimage -L, výsledek by měl být podobný tomuto:

    device `gt68xx:libusb:001:008' is a Mustek BearPaw 2448 TA Plus flatbed scanner

    Teoreticky nic už nebrání použití skeneru. Samozřejmě se ujistěte, že je v zásuvce a že je připojen k USB portu. Skener sám se aktivuje v okamžiku, kdy spustíme ovládací program (ano, je to činnost firmwaru). Takže spusťte opět Kooka, měli byste vidět něco podobného:

    Kooka: skener nalezen

    A můžeme skenovat. :-)

    Kooka: skenování

    Připomínám ještě alternativní program, na který jsme už narazili: XSane. Je propracovanější a nabízí více možností než Kooka. Na druhou stranu je potřeba při práci s ním více přemýšlet, nastavit kontrast, jas, gama a další věci. Například se mi moc nedařilo naskenovat smysluplně negativ snímku.

    XSane


    Poznámka. Pro zjištění, zda systém skener vůbec vidí, lze použít program lsusb. Výstup z něj vypadá nějak takto:

    Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
    Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
    Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
    Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
    Bus 001 Device 008: ID 055f:021a Mustek Systems, Inc. BearPaw 2448 TA Plus
    Bus 001 Device 007: ID 046d:c016 Logitech, Inc. M-UV69a Optical Wheel Mouse
    Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
    

    Pokud by tam skener nebyl, je zrada někde jinde a celý zde popsaný postup asi nebude fungovat. Je nejprve nutné skener "zviditelnit" knihovně libusb, která obhospodařuje USB zařízení v systému. Není to zas tak triviální, pro normálního člověka neřešitelné, protože to prostě musí fungovat samo a hned. Například DVB-T "karta", kterou jsem si koupil, zatím podporu v systému nemá, a proto ji ve výpisu lsusb ani neuvidíme. Takže v Linuxu (zatím) nefunguje.


    Nemívám to ve zvyku, nicméně tento text jsem vydal i na svých osobních stránkách.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.12.2006 23:36 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    uff ... já jen nechápu, že někomu stojí zato psát kvůli zprovoznění jednoho specifického kusu hardware na jedné distribuci takový elaborát

    ale pokud to pomůže alespoň jednomu člověku, tak dík :-)

    btw, na stránky SANE je vhodné koukat se před koupí scanneru, nikoliv až po neúspěšném pokusu o zprovoznění ;-)
    24.12.2006 01:09 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Neni to obycejny scanner, je to kouzelny scanner, ktery funguje lip v linuxu, nez ve widlich ;-)
    24.12.2006 09:19 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Jám mám doma dva scannery a všechny fungují v Linuxu líp než na Windows ;-) Ale narozdíl od tohoto jen připojím a skenuju (Ubuntu).
    12.3.2007 15:32 Humusák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Ó vy šťastní, co můžete skenovat! Já mám už druhý a ne- a ne- a nejede! Jedná se mi právě o Mustek Medvědí Pracku, jedu pod Mandrake 10.0 a to nemá sane-backends 1.18, jak je potřeba. Proto jsem odinstaloval nativní verzi - vezme s sebou kvůli závislostem mimochodem i harddrake + drakconfig, to druhé se mi podařilo vrátit zpět (urpmi --allow-force). Sice instalace libusb a sane-backends proběhla relativně bez problémů, sane-find-scanner i scanimage -L fungují jak mají, ale XSane odmítá respektovat Sane, protože není z RPM balíčku a Kooka se mi vůbec ze zdrojáků nechce naistalovat, aniž by mi sdělila, co jí schází... Jinak scannerdrake také nechce pracovat s novou databází ovladačů a pořád opakuje svoji žádost o dodání původní verze Sane --- a tak vážně nevím, jestli to půjde řešit jinak, nežli upgradem DISTRA (a tím pádem celého železa), ale to bych dělal čistě jen kvůli skeneru! Např. tiskárny jsem měl už dvě, jely obě jako expres, ta jedna dokonce i na jiný ovladač...což se ale u skenerů nedá zkoušet, jak mi radí zkušenější. TAK CO MÁM PROSÍM S TÍMTO DĚLAT???
    12.3.2007 15:51 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    a tak vážně nevím, jestli to půjde řešit jinak, nežli upgradem DISTRA (a tím pádem celého železa), ale to bych dělal čistě jen kvůli skeneru!

    Upgradem se to podle mě vyřeší. Proč bys měl upgradovat hardware?

    Upgrade distribuce nepředstavuje nic hrozného, to špatné sis už prožil tou obskurní kompilací. Lepší je prostě upgradnout systém. Nevím sice nic o hardwaru, ale pokud ti tam jede Mandrake, jsem přesvědčen, že pojede i Mandriva.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.3.2007 11:13 Humusák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Zdravím a dík, že někoho můj problém zajímá...ono je to složitější, mám samozřejmě koupenou Mandrivu 2006 a podle manuálu nemá OVLADAČ k mojí stávající grafické kartě (Matrox MGA Mystique), nové DISTRO (2007) je podle Abíčka podstatně náročnější na HW, takže s P2 se asi provozovat nedá. Jo, jasně, asi tak za rok si už to železo upgradovat budu, ale co zatím? Napadá mě ještě, naistalovat ze zdrojáků alespoň XSane, kdesi jsem to našel. Ono se mi vůbec zdá, že Mandriva 2006 je CHUDŠÍ na vývojové nástroje, takže si nejsem jist, zdali by mi šlo naistalovat třeba Tellico (chce C++) a podobně. Ozvu se, jak mi to dopadlo.
    16.3.2007 14:55 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    nemá OVLADAČ k mojí stávající grafické kartě (Matrox MGA Mystique)

    To je možné. Upgraduj.

    nové DISTRO (2007) je podle Abíčka podstatně náročnější na HW, takže s P2 se asi provozovat nedá.

    Hoď mi sem link, nechce se mi tomu věřit.

    Napadá mě ještě, naistalovat ze zdrojáků alespoň XSane, kdesi jsem to našel.

    Podle mě zbytečné.

    Ono se mi vůbec zdá, že Mandriva 2006 je CHUDŠÍ na vývojové nástroje, takže si nejsem jist, zdali by mi šlo naistalovat třeba Tellico (chce C++) a podobně.

    Člověče, máš tam přidané zdroje softwaru? Mandrivalinux.cz, levý sloupec. Z něho vede odkaz mmj. na http://easyurpmi.zarb.org, kde si snadno přidáš zdroje.

    Nechce se mi věřit, že by byla MDV takto nevybavená (=nevěřím). Spíš bych to odhadl, že jsi ještě neodhalil její možnosti... :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    19.3.2007 16:10 Humusák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Linuxem (Mandrake) se zabývám přes 2 roky a prohlédl jsem je shora-zdola-zleva-zprava. Zdroje softwaru: přidány (ale jakou by to mělo souvislost s vývojovými nástroji?). HW náročnost Mandrivy 2007: link zpaměti nevím, v Abíčku se zdlouhavě hledá, je to v PDF. Ale možná to bylo i v Linux Expresu, abych nekecal. Jinak samotné DISTRO (2006) je na pouhých 4 CD, zatímco Mandrake 10.0 na 5 CD - takže něco chybí, a dle manuálu jsou právě ošizeny vývojářské nástroje. Ale jednu výhodu 2007 jsem přece jen našel - verze Sane konečně odpovídá - 1.18! Ovšem HW náročnost je patrná už z toho, že je zde nově 3D desktop. Přes víkend jsem kompiloval Xsane, ale zase mi tu něco chybí...a sice -devel balíček ke gtk+, to bude muset být jedna určitá verze, tak to zas bude zdlouhavé hledání na internetu. Stejně nevím, jestli to pak půjde a nevyskytne se další problém. Jinak Sane samotné je nejen naistalované, ale i nakonfigurované, a zkusil jsem i zaklínadlo:

    scanimage > nazev_obrazku.pnm,

    což vykouzlí sken o komprimované velikosti 8 MB a sejme tímto celou plochu v 16,7 mil. rozlišení, ovšem ČB. Ale fungují i přepínače, změna rozlišení (100 dpi místo 300) a místo ČB i barva...ovšemže takto skenovat se dá jen v nouzi a poměrně kostrbatě, jádro pudla je u mně v nemožnosti naistalování GRAFICKÉ nadstavby, a je mi už jedno či to bude Kooka, XSane, beru i plugin do Gimpu, třebaže nejsem zvyklý s ním dělat. Navštívil jsem tu v Brně specializovanou prodejnu Linuxu, ani tam mi neporadili jinak než upgade na Mandriva 2007 (a tím pádem CELÉHO železa!), paradoxem je ale, že jen malý krůček chybí k tomu, abych to dělat nemusel, na závěr bych jen podotkl že na TOM STEJNÉM pécéčku mám i Widle 98 a v nich funguje tenhle skenner BEZPROBLÉMOVĚ a vydává přitom dokonce i libé zvuky, třebaže kvůli nim jsem jej nekupoval... Takže co dál?
    19.3.2007 16:21 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Jen krátce. Děláš to velmi složitě a asi se ti to nepovede. Proč spojuješ 3D desktop s nutným upgradem hardwaru? 3D přece vůbec používat nemusíš, když nechceš nebo na to nemáš železo. Není to Vista.

    Souvislost repozitářů a vývojových nástrojů - nemám přehled o rozdělení softu, ale když nebudeš mít repozitáře, kde jsou např. vývojářské nástroje, tak si je pochopitelně nenainstaluješ.

    To s tou kompilací... :-/

    sice -devel balíček ke gtk+, to bude muset být jedna určitá verze, tak to zas bude zdlouhavé hledání na internetu.

    Co na to říct. Úspěšně pokračuješ přesně na druhou stranu, než radí všechny manuály.

    Mně se na to reagovat nechce, je toho moc, pokud chceš, najdi si můj jabber a napiš mi. Pokusím se poradit.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    21.3.2007 14:40 Humusák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Tak jo. Dík že jsi se tím zabýval, už nemusíš odpovídat. Ale na závěr: Náročnost SW je taková, že již Mandriva 2006 vyžaduje nejméně 128 MB RAM - což nesplňuji, 2007 bude ještě náročnější i bez 3D desktopu. Že pokračuji nesprávným směrem - no on tu totiž jiný ani není, teoreticky by měl jít například naistalovat balíček RPM i bez závislostí (--nodeps), ale v praxi mi to prostě nefunguje, ono víc věcí funguje odlišně od manuálu. Jistě, nejjednodušší je skutečně pořízení zbrusu nového distra, tam už TEORETICKY (!) problémy nebudou, alespoň se SANE. Pak ještě zbývá sehnat si RPM balíčky od aplikací, které jsem už (úspěšně) naistaloval kompilacemi, neboť Mandriva směřuje k omezování vývojových nástrojů. Mně ale kompilace nevadí, pokud se tedy povedou. Ale mám svůj balík SW jako uzavřený systém, kde nemohu postrádat žádnou součást, ať je to Abiword, Gnumeric či Tellico. Nemám podrobnější informace o složení distra Mandriva 2007, ale jen neblahé tušení, že něco z toho na co jsem si zvyknul, tu bude oproti Mandrake 10.0 chybět... Ještě si dovolím poznámku k výběru skeneru: velmi podobný typ jako ten náš je Mustek BearPaw 2448 Pro, s tím rozdílem že ovladač k němu je součástí už několika předcházejících distribucí. Během času (provozem pod Widlemi) ovšem zjišťuji, že naše Medvědí Pracka Plus má pár chybiček, a sice že při skenech diapozitivů se objevuje NĚKDY tenká modrá čára napříč obrázky, je téměř uprostřed takže dobře viditelná a výřez by z důvodu umístění této vady nic neřešil. Nevýhodou číslo 2 pak je, že u tmavších diapozitivů nelze získat jiný sken než tmavý (nebo světlý - záleží na nastavení) flek, na kterém lze sotva něco rozeznat. Pro kontrolu jsem tytéž obrázky promítal klasicky projektorem, dalo se na to běžně dívat, jen byly trošičku tmavší...

    NENÍ VÚBEC NEJLEPŠÍ VYMĚNIT CELÝ SKENER...?
    21.3.2007 19:46 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Netušil jsem, že máš jen 128 MB RAM. To je opravdu nepoužitelné. Za to ale Mandriva nemůže.

    Modrá čára - zažil jsem, ten skener není kdovíco, je to levný skener, co od něho čekat.

    Nemám podrobnější informace o složení distra Mandriva 2007, ale jen neblahé tušení, že něco z toho na co jsem si zvyknul, tu bude oproti Mandrake 10.0 chybět

    Fakt by mě zajímalo, proč tohle tvrdíš. :-D
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    26.3.2007 17:25 Humusák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Ale Vlasto, nečteš moje příspěvky pozorně! Nemám 128 MB RAM, ale jen 64 - což mi na provoz s vybranými aplikacemi v prostředí IceWM docela stačí. I na skenování je to dost, jak jsem již uvedl, V PŘÍKAZOVÉ ŘÁDCE mi to funguje, rád bych jen tu grafickou nadstavbu (Kooka nebo XSane). Jinak těch gtk knihoven se nemohu dopídit, ale napadla mě jiná věc, přece jen zkusím ještě Kooku nainstalovat ze zdrojáků, podrobným pročtením logu vyplynulo že chce precompiler C++, tak to musím zas nainstalovat pár stovek MB vývojářských nástrojů. Kdyby ani to nefungovalo, je možné ještě odinstalovat Sane a pokusit se při kompilaci vnutit příkazem make checkinstall to, aby se nainstaloval jako balík RPM, což se ale ne vždy podaří. Jinak ke tvé poznámce ohledně vývoj.nástrojů Mandrivy 2006 - tvrdí to pan Bíbr v Manuálu, mám to při ruce. A jestli žádná možnost nevyjde, budu skenovat diáky ve W98 a papír v textové konzoli Mandraku, do té doby než uzraje čas na upgrade + namontování nového Distra. Tobě to jede v KUbuntu, tak mi řekni jak jsi s ním spokojen a jestli by se mi vyplatilo na něj přejít?
    26.3.2007 17:36 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    No jo, přehlídl jsem, že 128 MB nesplňuješ. Kdybys napsal rovnou, jaké máš železo, nemusel bych to z tebe tahat a vše bylo jasnější... ;-)

    Mně v Kubuntu to funguje asi úplně stejně, jako by to jelo v Mandrivě. Akorát že mám 512 (desktop), resp. 768 MB RAM (notebook), takže tohle řešit nemusím. Asi bych to ani nedělal, kdybych měl takový stroj jako ty. Koupil bych si aspoň víc paměti, nebo výkonnější počítač... Než se piplat s kompilací takových samozřejmostí...
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    30.3.2007 15:46 Humusák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    H E U R E K A ! Podařilo se a skenuji i v grafickém režimu!

    Dnes naposled přispívám do téhle rubriky, neboť kdo hledal a vytrval, našel. Berte to vy ostatní jako návod pro zprovoznění výše zmíněného skeneru v Mandrake 10.0, se kterým konkrétně mi to funguje, ale myslím že se to dá využít i na většinu starších distribucí...Ono co je starší? Verze Sane má datum někdy z července 2006, takže je asi pořád nejnovější, čili většina současných uživatelů ji beztak asi nebude mít. Takže jak na to:

    Nejprve se ujistíme že máme v Ovládacím centru nastaven všechen HW jak má být - protože se nám jej už nemusí podařit znova otevřít. Pak ODINSTALUJEME původní verzi SANE, která s sebou kvůli závislostem vezme i drakconf (Ovl. Centrum!) + harddrake. Zkusíme vrátit oba balíčky jednotlivě příkazem urpmi --allowforce jmeno_baličku, mně se to podařilo jen u toho prvního. Zkontrolujeme, máme-li už v systému tyto:

    gtk+2.0-2.2.4-9, libpng, libtiff, libjpeg, gcc-3.3.2-6,

    a pokud ne, nainstalujeme z originálních CD, všechny tam jsou. Už předem jsme si nachystali rovněž:

    sane-backends-1.0.18.tar.gz (www.sane-project.org), xsane-0.991.tar.gz (www.xsane.org), glib-2.6.4-3tr.i586.rpm (http://rpmfind.net/linux/RPM), libusb-0.1.8-2.1.i386.rpm + libusb-devel-0.1.8-2.1.i386.rpm (http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/2/i386/os/Fedora/RPMS.

    Jakmile máme VŠECHNY RPM balíčky naistalovány, pustíme se do kompilací. Je NUTNÉ začít SANE:

    ./configure, make, make install,

    čili známá "svatá trojice" všech linuxáků. Nevšímáme si případných upozornění že není aktivován SCSI ani PP port, tahle mašinka předává bajty po USB, pochopitelně že ji máme zapojenou, já to udělal jako vůbec první věc. Po kompilaci sane zkopírujeme soubor A2NFw.usb do /usr/share/sane/gt68xx (je kromě internetu přítomen i na originálním instalačním CD od skeneru) a zkusíme:

    sane-find-scanner + scanimage -L (popis příkazů viz výše)

    a ještě s vloženou stránkou k oskenování

    scanimage > image.pnm

    což by mělo udělat sken A4 300 dpi v odstínech šedi a uložit obrázek *.pnm v aktuálním adresáři (8,5 MB). Pokračujeme kompilací XSane (mně se hned nepodařila proto, že mi scházely příslušné knihovny, ale vy byste to měli trefit hned napoprvé). Po ukončení restartujte (já restartoval několikrát mezi tím, ale zřejmě to nebylo nutné) a opět v příkazové řádce:

    xsane

    a mělo by to spustit konfigurační okno. U mně byl skener nalezen + detekován správně a malé chybičky v podobě nedostatečné lokalizace v menu a fakt, že při snímání transparentu nelze nastavit skeny po jednom políčku (sejme jen celý pás kinofilmu najednou), mě již nemohou rozházet... Jsem rád že to tak dopadlo a vidíte - nemusím upgradovat ani SW ani HW, začínám věřit v neomezené možnosti Linuxu, protože tento systém není o tom, provozovat jej na co nejsilnějším stroji, nýbrž provozovat jej ÚČELNĚ + ÚSPORNĚ, s vypnutými službami co nepotřebuji a s co nejpřesnějším vyladěním osobních potřeb a nároků konkrétního uživatele! A pro zajímavost moje konfigurace (aneb to nejlepší na konec):

    CPU: 233 MHz (MMX), 64 MB RAM. 3 GB HDD (z toho 0,8 MB obsazeno wokny - dual boot). A na tom mi to všechno jede, včetně digi foťáku a HP tiskárny.

    I NEED wokna NO LONGER !!!
    31.3.2007 15:57 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Blahopřeju. :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    24.12.2006 09:27 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    funguje lip v linuxu, nez ve widlich
    myslímže to platí o drtivé většině hardware, který je v linuxu podporován ;-)
    Rezza avatar 24.12.2006 10:26 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Prijde mi to jako celkem fajn navod pro lidi co nevi a je celkem obecny, jen ukazany na jednom specifickem skeneru... A staci jen na strankach SANE vyhledat jiny a jede se...
    24.12.2006 12:30 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Prijde mi to jako celkem fajn navod pro lidi co nevi
    s tím samozřejmě souhlasím
    a je celkem obecny, jen ukazany na jednom specifickem skeneru...
    ale s tímto nikoliv - má zkušenost se scannerem má s tímto návodem jen několik styčných bodů ...
    3.6.2007 11:10 Pišta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Tak díky tomuto elaborátu jsem skenner dal do chodu, a autorovi patří dííííík za to, že se do toho dal a nenechává si to jen pro sebe. Mimochoem, když jsem tento skenner dostal, tak jsem ani netušil, jednou dám vale Windowsům a přejdu na jiný OS.
    freshmouse avatar 23.12.2006 23:42 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    E-Otte, ty ses tím posledním odstavcem jen chtěl pochlubit novým vzhledem stránek, viď? ;-) Ale jo, je to pěkné. :-)
    Mikos avatar 24.12.2006 16:27 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Tak pro mě bylo zprovoznění scanneru otázkou ani né minuty ;-)
    1. pacman -S hplip
    2. Odkomentovat řádek hpaio v /etc/sane.d/dll.conf
    3. /etc/rc.d/hplip start
    Aneb mám rád hardware od HP ;-)
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Dalibor Smolík avatar 24.12.2006 17:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Hm, nechci kazit náladu, ale většina scannerů pod Linuxem spustit nelze. Scannery jsou právě tím hw, se kterým si Linux špatně rozumí. Problém je v tom, že na seznamu podporovaných zařízení nebývají zrovna ty typy, které jsou právě v prodeji. Já používám Canon Lide 20, mám jej dva roky a byly s ním problémy, přestože je údajně plně podporován. Teprve v poslední době nejnovější xsane je s ním schopen si trochu poradit. Dříve jsem používal též scanner Benq, sane jsem pro něj zkompiloval ze zdrojáků, fungoval dobře, ale jen v příkazové řádce. Pokud někdo napíše, že mu scanner jede a má typ, který je v obchodní síti k dispozici, udělá dobrou věc ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Mikos avatar 24.12.2006 19:13 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Zrovna ta multifunkční tiskárna/scanner od HP je nejnovější model a funguje naprosto bezchybně a bez problémů, snad lépe než ve Win ;-) Jak říkám na hardware od HP nedám dopustit, ten pod Linuxem fungoval vždy výborně (jedinou vyjímkou byl jeden model inkoustové tiskárny, do kterého se musel nahrávat firmware... ale to byla vyjímka potvrzující pravidlo). Canon (ať už tiskárnu, nebo scanner) bych si nikdy nekoupil, s těmi jsou jen problémy...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    24.12.2006 20:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Pokud někdo napíše, že mu scanner jede a má typ, který je v obchodní síti k dispozici, udělá dobrou věc ..
    sorry, už jsem se polepšil (dvakrát :-))
    7.1.2007 12:22 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Já jsem se skenerem taky neměl žádnej problém - koupil - nainstaloval xsane a spustil a šlapal na první tuk :-)

    Záznam lide-25

    Podle mě důležité je si zjistit zda je funkční pod linuxem ze stránek projektu sane.

    PS. I když u mě to bylo nejdříve koupě a pak zjištování :-)
    24.12.2006 17:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Jo, třeba takovej ScanJet 2400 je skvělej... jako podložka pod papíry.
    Quando omni flunkus moritati
    Mikos avatar 24.12.2006 19:13 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    Nevím, já se ještě s nefunkčním scannerem či tiskárnou od HP nesetkal... a to sem měl tu čest s hodně modely...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    24.12.2006 20:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    No vidíš, tenhle je už několik let "unsupported; GL646 based, to be added to genesys backend". Je tu docela šance, že než se někdo rozhodne, že ten ovladač udělá, tak se naučím programovat ovladače a udělám si ho sám ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    David Watzke avatar 24.12.2006 19:57 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    4400C taky...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.2.2007 18:06 Trinom | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak v Linuxu zprovoznit skener
    A naproti tomu 2200c jede relativně v pohodě..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.