abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Odpočívej v pokoji magie záhrobní

    21.4.2006 16:26 | Přečteno: 2144× | sw

    Sbohem černé magii. S létem se slunce vrací, ženy obaly ztrácí. Hovadní skutkové lidské spodiny. Další příběhy nebohého databázisty. Čili moudří už vědí, že po bolestně dlouhé odmlce se na vaše obrazovky vrací to nejlepší z České muziky, anžto Eva a Vašek a skupina Senzus opět zasahuje.

    Na veřejnost pomalu unikají tajemné informace o tom, že KDE mění systém řízení konfigurace a překladu zdrojových kódů z autotools na cmake. Tudíž i my, báječní muži na opensourcových strojích, využijeme libých vlastností nově zvoleného systému. Jsem nadšen, jsem dojat. Pryč s černou magií automagic a autohell, konec s hodinovým čekáním na doběh make -f Makefile.cvs; ./configure, při kterém utrápený kodér ohryže sobě ruce až k loktům. Navíc je konfigurace cmake čitelná i pro mne, prostého chlapce z předměstí. A to se vyplatí. Doporučují 4 z 5 majitelů obstarožních hardwarových šunek. Čertovo dílo vyhodíme, až se do distribucí dostane nová verze cmake. Tedy normálně asi tak za dva týdny od vydání, pro Debian za sedm let.

    Pozn. aut.: Od té doby co jsou na světě *buntu repositáře, mne už vtipy na účet D. příliš nebaví.

    Nejen studiem konfiguračních voleb cmake a debugováním Qt někde v nejtemnějších střevech QObject a QPtrList, protože to "holt někdy někde spadne, tak to voprav, cyve, ne", živ je člověk. Slunko již začalo svítit, horko je znamenité a kraje Posázaví již neznají hrůzu rozvodněného Labe. Proto je nejvyšší čas vytáhnout svého oře z kosmických materiálů, vyleštit všechny stříbrné součástky, nacpat se do směšně utažených oblečků a vyrazit za poznáním krás okolí.

    Řečnické otázka: "chcete rychle ztratit fyzičku?" Nechte si rozříznout břich a ožeňte se. Ne, že by tyto dvě události nějakým způsobem souvisely, ale u mne zafungovaly spolehlivě. Takové odpolední kolečko (Prágl, V. Popovice, Říčany, Prágl po okreskách 18. třídy), cca 60km, kteréžto se v dobách výkonnostních dalo projet za dvě hodiny (včetně 1ks piva na závěr), jsem včera projížděl hodiny tři. A to tam nejsou žádné kopce. A bez piva. Žertovné je zejména to, že kdykoli se chytím řídítek dole v obloucích, kopu si koleny do teřichu. Na druhou stranu se dá teřich v elastickém oděvu různě tvarovat, takže může nabývat bizarních obrysů – třeba mazanec…

    Pozor, pozor, oslí můstek! Jízdmo okolím Prahy jsem objevil mnoho novinek. Malebné silničky nyní končí ve skladištních halách, kde na ještěrce jezdící product manageři na nebohého cyklistu pořvávají humorná slova. Díry na vozovkách jsou mnohem hlubší a větší, a ve spojení s velmi tvrdě nahuštěným pláštěm a tím nejzávodnějším sedlem dráždí mou nevinnou zadní bránu. Místa, kde se rozpínaly širé lány jsou nyní obsazena roztomilými zástavbami řadových domků pestrých barev, velkých psů a odbarvených blondýn. Právě tyto rozkošné domečky znovu rozpumpovaly mou touhu po vlastním bydlení… Eh, co to hovořím, touhu rozpumpovala žena. Konec oslího můstku.

    Kolik si, vážený čtenáři, myslíš, že existuje obyčejných bytů? Ani jeden. V nabídce neexistuje jediný, který by nebyl slunný, velký, pěkně situovaný, v perfektním stavu, v tiché lokalitě atd. Proč se například byt v tiché lokalitě nachází v ulici "U trati"? Bystrý čtenář si analogicky odvodí vysvětlení ostatních superlativů. I což, jsme slušná rodina, takže jsme nakonec slušný byt našli. Škoda jen, že jej budu splácet asi do 97 let, pokud mi jej pan Jiří "Mastná Huba" Paroubek nevyvlastní ve veřejném zájmu stavby dalšího největšího megazupamarketu Prahy 10. Jeď Jirko, věřím ti!

    Co bylo na řešení bytové otázky nejlepší? Zjištění, že nejhorší lidé na světě nejsou podomní prodejci letenek do pyramidových her nebo činglišsky spýkující offis menažerky neb javisté, kteří do relační databáze ukládají data ve tvaru CREATE TABLE tab (id NUMBER NOT NULL, message CLOB), a kterýžto CLOB jest vyplněn XML textem, ketrýžto se pak musí parsovat zpět na normalizovaná relační data, aby se vůbec dalo joinovat, ale to víte: "XML, JAVA, sakra to kasťjůmři chtějí!" Ale že nejhovadnější ze všech lidůch jsou realitní makléři. Bez diskuse. Namachrovanost si u nich podává ruku s nevkusem a hnusnou užvaněností, a snoubí se s nespolehlivostí a pohrdáním zákazníkem, což by mi nevadilo, až na to, že jsem to byl já.

    Technologie prosperuje, žijeme v jednadvacátém století (nebo v jakém), a webem hýbe RSS. Proto i já, kdož sleduje trendy, jsem jedno připravil. Kromě toho, že je většina webů, potažmo rss análů zcela nahovno, je tento výjimečný tím, že se ani nemaskuje, a za zbytečný se rovnou prohlašuje. Gratuluji vám panstvo k novému záznamu ve vaší čtečce.

    I ty se přidej k "Movement Against Date Display Stupidity" (MADDS)!

    A obligátní hit týdne: "Když se zamiluje kůň" v podání Čabajky, naturalizované Maďarky. Slivovice, pivo a Impaled Nazarene - Pro Patria Finlandia.

    Průser týdne: taková ta pipinka, která do tuctuc prozpěvuje "Hotel California". Dále opět posluchači Velké 7 na R1. Milí posluchači, nemáte vkus.

           

    Hodnocení: 98 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.4.2006 16:59 Martin Baleja | skóre: 13 | blog: Segmentation_Fault
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní

    Díry na vozovkách jsou mnohem hlubší a větší, a ve spojení s velmi tvrdě nahuštěným pláštěm a tím nejzávodnějším sedlem dráždí mou nevinnou zadní bránu.

    Nemáme nic proti tomu označovat citlivá místa lidského těla eufemicky, ale domníváme se, že se termín "zadní brada" ve slovníku naší mládeže asi sotva ujme.

    (Tak to se asi mýlili:-))
    Why are hemorrhoids called "hemorrhoids" instead of "assteroids"?
    21.4.2006 17:47 AloneInTheDark | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    Zdravím Tě a ihned zčerstva tě chci upozornit na možnou chybku která se vloudila snad omylem, či snad je to chyták zvaný udička ? Tož k věci - v jednom odkazu se ti vloudilo i jméno přihlašovací s heslem fungujícím. Pokud to není temný záměr, hleď si heslo změnit, neboť by se různé věci díti mohli ... Zde onen kousek zmiňovaný : http://fotone:mazec666@www.yarpen.cz/foto/teamtimetrial/CIMG0682.html
    Any technology distinguishable from magic is insufficiently advanced.
    21.4.2006 17:55 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    Mistře Yodo?
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    21.4.2006 19:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    Naše mluva překvapuje tě?
    21.4.2006 19:55 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    si signore, znama vec. Je to tam vicemene schvalne, proti guglu a tak.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    21.4.2006 23:16 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní

    Výýýborný zápis :-))

    A víš co, dobře ti tak. Nemáš trajdat po cestách. Do teréénu si vyjeď!
    I am Jack's wasted life.
    22.4.2006 11:51 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    V terénu (byť je to s podivem) by mohl narazit na romantickou krajinu. Zarathustra pravil něco jako "kdo chce zrodit tančící hvězdu musí mít v duši chaos", proto jen ať krouží industriální krajinou a já vyčkám výsledků. :-) P.S. Mám rád Scribus
    xvasek avatar 24.4.2006 10:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    Šak v terénu už jezdí, ne? Jenom na to nemá vybavení. :-)

    Teď jsem se stavoval o víkendu za kámošem Otou z Kvasic, kopil si BMW 1200GS. Já mám taky "GS", ale "rejži" od Suzuki, takže naháče. Přišel jsem to omrknout a moc pěkné. Co mě pobavilo byla odpověď na otázku "Kde u nás v Česku chceš jezdit s velkým endurem?" "U náš? Všude."
    24.4.2006 14:43 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    No pěkné hračky. Ale stejně si radši šlápnu :-)
    I am Jack's wasted life.
    23.4.2006 20:33 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odpočívej v pokoji magie záhrobní
    Jen ten odkaz na cmake je zapsan jako relativni a ne absolutni... ;)
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.