abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | IT novinky

    Společnost Oracle oznámila spolupráci s Google Cloudem, OpenAI a Microsoftem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:44 | Pozvánky

    Zítra začne v Brně na FIT VUT třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2024. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    11.6. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Penny Whistle

    17.11.2009 22:37 | Přečteno: 9763× | poslední úprava: 17.11.2009 22:39

    Rád bych v krátkosti představil jednoduchý hudební nástroj, který u nás není obecně moc známý, v současnosti nemá ani svou českou stránku na Wikipedii a dokonce ani oficiální překlad názvu.

    Pro tento nástroj se používá několik názvů: tin whistle, penny whistle, clarke whistle, irish whistle nebo jen whistle. V češtině se občas používá název irská flétna, ale tento překlad není moc vhodný, protože irská flétna je trochu jiný nástroj. Nejpříhodnější český název asi je irská píšťala.

    Jedná se o jednoduchou malou flétničku s pouhými šesti dírkami, všemi z horní strany. Má specifický zvuk typický pro irskou resp. keltskou hudbu.

    Oproti v Česku pro výuku často používané zobcové flétně se liší v řadě ohledů. Předně používá diatonické ladění, což znamená, že je naladěna na určitou stupnici a hraní půltónů mimo tuto stupnici pro ni není úplně samozřejmé. Hrají se buď částečným zakrytím dírek nebo občas jde použít určitou kombinaci zakrytí otvorů píšťaly.

    Základní rozsah jsou dvě oktávy a má velmi jednoduchý prstoklad, který je navíc v obou oktávách prakticky stejný (http://www.moceltic.org/images/whistle-fingering-chart.gif). Takže se jedná o technicky jeden z nejjednodušších hudebních nástrojů, což značně usnadňuje hraní irských vypalovaček (http://www.youtube.com/watch?v=0JUtg8uL5rY) a různých typů příkras tónů. Whistle zvládá krásná táhlá legáta, čehož se často využívá. Pro seznámení se zvukem a základními triky doporučuji toto video na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=RfWhAyhA8JE.

    Pro fanoušky Star Treku je penny whistle nezbytnost (http://www.youtube.com/watch?v=i5EluFlra2A).

    Whistle se vyrábí z kovu, dřeva, plastu nebo jejich kombinace a patří k nejlevnějším hudebním nástrojům (ne nadarmo se jí říká penny whistle). V Česku se lze setkat především s výrobky firmy Clarke (http://www.clarketinwhistle.com/). Sweetone jsou nejlevnější varianta, kterou lze koupit od 150,- Kč. Mají plastový náustek a kovové tělo. Jejich zvuk občas trochu připomíná píšťalu lokomotivy. Original nebo victorian tinwhislte stojí kolem 250,- Kč a přesto, že vypadají trochu jako děravá plechová formička na trubičky se zaraženým dřívkem na jedné straně, mají velmi hezký trochu dýchavičný zvuk.

    Nejtypičtější ladění penny whistle je D, což souvisí s tím, že se používala v kapelách společně s houslemi, pro které je tato stupnice díky ladění strun nejpřirozenější. Dále se dá snadno koupit céčková a tím výběr pro našince víceméně končí. Pokud potřebujete jinak laděnou flétnu, budete si ji muset asi koupit v zahraničí nebo vyrobit.

    A vyrobit si tento nástroj sám je skutečně jednoduché, takže jsem neodolal a zkusil si jednu také vytvořit. Postačí k tomu jen asi 30cm trubky a kousek dřívka. Podrobné informace naleznete na těchto stránkách: http://guido.gonzato.googlepages.com/whistle.html.

    Já vzal první plastovou trubku, co mi padla do rukou a neobtěžoval jsem se sháněním nejvhodnější trubky, takže úplně neodpovídala doporučeným rozměrům (měla 15mm vnitřní průměr a 3mm tlustou stěnu). Tloušťka trubky je problematická hlavně kvůli výšce škvíry v náustku, ale to lze snadno vyřešit zbroušením trubky v této oblasti. Kvůli větší šířce trubky je délka flétny o něco kratší, takže se změní i rozložení otvorů. Pomocí stránky Flutomat jsem se nedobral žádných použitelných výsledků, tak jsem otvory vyvrtal víceméně v poměru k délce a snažil se dolaďovat šířkou otvorů. Při vyvrtání poslední dírky (nejvzdálenější od konce) se na flétně přestaly ozývat spodní tóny. To vyřešilo vytvoření důlků pro prsty, které tak nedají možnost otvorům rušit proudy ve flétně. Po konečném dočištění otvorů se zase přestalo ozývat horní cis. To vyřešilo prodloužení okna.

    Výsledná flétna hraje kupodivu poměrně slušně. Co se týče zvuku ani lehkosti hraní na clarka nemá, ale to se může v dalších generacích změnit, trubky mi zbylo ještě dost ;-) Ukázka zvuku hotové whislte je zde: http://www.edisk.cz/stahni/07462/penny.mp3_920.13KB.html.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Penny Whistle, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.11.2009 23:21 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Irskou píšťalku zbožňuju, původně jsem si koupil Sweetonku v D jenom abych se trochu naučil prstoklad, protože jsem chtěl hrát na "opravdovou" irskou flétnu (příčnou), ale nakonec se mi tak zalíbila, že si pořídím ještě jednu v C.

    Mimochodem, netušíš, kde v Česku levně sehnat (nebo si nechat vyrobit, nehledám koncertní nástroj) irskou příčku? Ta mě láká nejvíc a hlavně bych s ní mohl cvičit i na kolejích, hraje o oktávu níž a nemá takovou "průraznost" do okolních pokojů. :-)
    18.11.2009 18:01 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Bohužel nevím, ale určitě nebude těžké si ji vyrobit na koleně, pár informací k tomu na internetu je. Nebo si pro začátek udělat low whistle.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    18.11.2009 18:23 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Už mám postahované plány, vyrobit bych ji určitě zvládl, ale je otázka, za kolik by stála. :-) Při výrobě ji musíš ladit a dolaďovat za pochodu, což se bez alespoň minimálního "nátisku" dělá dost těžko. A já jsem perfekcionista, co se týče muziky. :-) Každopádně je to záložní plán.
    18.11.2009 18:56 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Zeptej se na http://www.histnastroje.gajdy.cz/index.php, jestli a za kolik by ti ji udělali. Mohl bys sem hodit odkazy na ty plány? Vlastní výrobu určitě zkus, je to zajímavá zkušenost.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    18.11.2009 20:11 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Díky za link, zkusím se zeptat.

    No, slovo "plány" bylo asi příliš honosné, ale pokusím se to najít. Ukládal jsem si odkazy na Google Bookmarks...
    18.11.2009 20:16 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    18.11.2009 20:19 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Koukám, že na poslední stránku, kterou jsem přihodil jako bonus, jsi už v zápisku odkazoval. :-)
    20.11.2009 23:05 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Nikdy jsem žádnou příčnou flétnu v ruce neměl, tak jsem si zkusil vzít kus trubky o délce něco málo přes 60cm, vyvrtat do ní díru, uzavřít jeden konec a zkoušet na ní vyloudit základní tóny, což se dokonce i dařilo. Protože ta trubka je poměrně silná, zkoušel jsem i různé tloušťky a tvarování tříštící hrany. V podstatě lze říct, že způsob vytváření tónu je prakticky stejný jako u přímé flétny, ale díky tomu, že vzduch není usměrňován štěrbinou náustku, ale přímo rty, má hráč lepší kontrolu nad vlastnostmi "okna" a může je dynamicky měnit. To ale dělá hru na příčnou flétnu náročnější. Což mě ale přivádí na otázku, jaký je důvod preferovat irish flute před low whistle, když u ní se přednosti příčné konstrukce asi nijak zvlášť neprojeví a zvukové vlastnosti budou (při stejném materiálu a obdobných konstrukčních parametrech) srovnatelné. Samozřejmě pomineme-li fakt, že irská flétna narozdíl od low whistle tradiční nástroj.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    20.11.2009 23:31 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Odpověděl sis už víceméně sám. Zatímco u whistle máš jednu jedinou možnost tvorby tónu danou konstrukcí náústku a stylem, jakým do něj jde na jazýček (nebo jak se tomu tam říká) vzduch, u flétny máš v tomto ohledu mnohem větší variabilitu (samozřejmě za cenu toho, že naučení správné "embochure" může trvat trochu déle). Low whistle zní jako obyčejná píšťalka, akorát položená o oktávu níž, tedy stejně jako klasická irish flute, zvukově (co se týče barvy tónu atd.) je ale oproti ní o něco omezenější.
    17.11.2009 23:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Jo jo, céčkovou a déčkovou Sweetonku jsem si kupoval někdy před desíti lety :-) Tin whistle se tuším česky říká irská píšťalka a low whistle irská píšťala. Ale poslední dobou mne naprosto dostává spíš irský buzuki – a takový buzuki s flétnou jsou skvělá kombinace, viz Dónal Lunny a Matt Molloy – The Bucks of Oranmore :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    robotics avatar 17.11.2009 23:42 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Já mám nejraději skotské dudy. WILIAM WALLIS!!!
    17.11.2009 23:52 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Skotský dudy mají skvělý zvuk, ale na irský (uillean pipes) nemají ani náhodou! Stačí si poslechnout něco od Davyho Spillanea :-D
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    18.11.2009 11:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Uillean pipes zněj naprosto luxusně. Takňák jsem měl vždycky sen umět hrát právě na tyhle dudy a na banjo :-D
    Zatím ale zůstávám "jen" u klavíru...
    robotics avatar 18.11.2009 21:34 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Tak přesně tyhle dudy sem myslel! Hrajou totiž v tom filmu Statečné srdce. :-)
    vencour avatar 19.11.2009 22:31 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle

    Že jsem šťoura ... William Wallace a Co byste si počali bez svobody?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    18.11.2009 11:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Onehdá (dávno) jsem někde dostal irskou déčkovou flétnu.
    Je to snad nejjednodušší/nejsnazší hudební nástroj, jakej znám (dobře, kromě hřebenu :-D), naučí se na to fakt každej (neřikám, že koncertně) a zní to pěkně. Pokud člověk již na nějaký nástroj hraje, nemusí se s tim prakticky učit vůbec...
    Amarok avatar 18.11.2009 13:56 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle

    Tyhle pistaly vyrabi taky Erik the Flutemaker v USA. A myslim, ze i nekdo v Polsku (kde budou urcite levnejsi).

    GNUniverse - May the source be with you...
    18.11.2009 14:09 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Nevíš o tom Polsku něco bližšího, prosím? Zvažoval jsem nákup u Erika, ale rozmyslel jsem si to kvůli ceně...
    Amarok avatar 18.11.2009 19:04 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle

    Jestli si to pamatuju spravne, tak v Polsku se vlastne nevyrabi Penny Whistle, ale Irish Whistle nebo Celtic Whistle apod., presne si to uz nepamatuju. Jeste si jen pamatuju, ze je vyrabi otec a syn a stranky maji myslim anglicky.

    GNUniverse - May the source be with you...
    18.11.2009 20:14 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Tin whistle = penny whistle = irish whistle = celtic whistle = feadóg = feadóg stáin. :-)
    Amarok avatar 19.11.2009 10:48 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle

    = pistalka obecna :D

    Tak jestli ty stranky najdes, tak sem hod odkaz. Ja to chvili hledal a nic :(

    GNUniverse - May the source be with you...
    21.5.2011 19:49 Míša S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Penny Whistle
    Polsko: http://goldfinch.eu/eng/index_eng.html

    možná, že ještě někde jinde, ale to jsem nenašla ;)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.