abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Tak ti GTS pěkně děkujem

    28.7.2006 03:13 | Přečteno: 1977× | poslední úprava: 28.7.2006 03:26

    Tohle je zápis spíše pro pamětníky. Hlavně pro ty, kteří vědí, že odnepaměti existuje Neviditelný pes a pamatují si s jakým nadšenectvím byl založen.

    V těch dřevních dobách byl Pes umístěn do domény pes.eunet.cz aka pes.internet.cz. A že to byly slavné domény. Existují dodnes, po strastiplném putování, prodávání a slučování skončily ve vlastnictví impéria GTS/Novera.

    Jenže dnešní manageři nejsou včerejší manageři. A tak co se nestalo, šetřit se musí, GTS bez upozornění či varování ukončilo život serveru pes.internet.cz. Považte, vždyť z toho neměli ani jeden haléř cashflow. Takže nyní se už na Neviditelného psa přes klasické URL nedostanete. Kdyby v roce 1996 spadl server, na kterém bežel Pes, jeho admin by závadu odstranil do hodiny a styděl by se ještě měsíc. Nikoliv tak dnešní admini. Na hlášení poruchy na údajně 24/7 provozovanou podporu mi během 24 hodin nikdo z GTS neodpověděl. Nicméně protože lidí se ozývalo více, věc se začala řešit. Jeden by čekal, že někdo v GTS obratem ruky server oživí. Jenže to by se jeden nedočkal. Dožili jsme se pouze toho, že byly v DNS nastaveny CNAME tak, aby ukazovaly na nový server, kde běží Pes od sloučení s Lidovými novinami. Jenže to je další problém, admini tohoto serveru to nečekali a tak na něm nezaložili potřebný virtuální server a tak dochází k úžasnému efektu, kdo jde na pes.eunet.cz, skončí na titulní straně Idnes. ANO Mafráckého IDNES, nikoliv na Lidových novinách, pod které patří. Efekt outsourcingu a globalizace. Jeden by zase čekal, že takovou prkotinu někdo odstraní během několika minut, ale to by se jeden zklamal, nyní po 18 hodinách byl stav výrazně vylepšen a vypadá takto:

    Samozřejmě neříkám, že GTS má nějakou povinnost, nebo dokonce právní závazek, takový server provozovat. Ale mnozí jiní by byli hrdí, že mají u sebe doménu, která se tak výrazně zapsala do historie. Navíc tam nebylo potřeba vůbec nic jiného, než apache generující hlavičku 503 - Moved na novou adresu. Její zřízení na jiném serveru trvalo sotva jednu minutu, jenže málo platné, impérium potřebuje ke změně DNS žádost osmkrát podepsanou, ztracenou, nalezenou, schválenou sedmi managery, projednanou na závodní radě a schválenou odbory.

    Řekl bych, že jsme svědky konce jedné epochy Internetu. Konce epochy, kdy bylo možné dělat věci snadno a rychle. Z malých firem se staly velké a jak je vidět, velká firma je asi tak akční jako Vogoni.

    A jaké z toho plyne poučení? Nikdy nezakládejte svůj projekt v cizí doméně, nikdy nevíte, jestli náhodou nebude úspěšný a jestli se nestanete zrnkem máku mezi mlýnskými kameny, bez možnosti ovlivnit svůj osud.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Vadí Vám nedostupnost Neviditelného psa přes http://pes.eunet.cz/
     (19 %)
     (4 %)
     (61 %)
     (16 %)
    Celkem 126 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.7.2006 08:14 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Zapomel jsi jeste napsat, ze musi byt kompostovana, ztracena a znovunalezena ..... pak to ma ten spravny Vogonsky styl.
    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    vogo avatar 28.7.2006 10:51 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    mluvil tu někdo o mě? ;)
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    28.7.2006 09:11 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    ten uz dokazal klesnou tak nizko, ze po nem brzy nestekne ani viditelny pes
    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    28.7.2006 09:36 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    :'-( Mne dalo docela hodne premysleni, nez jsem objevila novou URL. Tuhle jsem tukala do prohlizece snad skoro deset let...
    ^D
    28.7.2006 10:25 frodo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Jo jo, od roku 1996. Teda já zvednout telefon a ohlásit se Aston, že má problém, tak se přethnu vejpůl, abych mu pomohl. Tohle je fakt hrůza, neběží to ani teď.
    28.7.2006 09:53 Neci | skóre: 24 | blog: den_linuxaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    tak nam co nepoznaju toho psa napis co to vlastne je lebo ja to neviem...
    28.7.2006 10:05 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    28.7.2006 12:18 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Tak co je a soucasne uz tak uplne neni. Je to denik, ktery vychazi na internetu od roku 1996 a dlouha leta ho psal scifi spisovatel Ondrej Neff uplne sam. Dneska bysme rekli, ze to byl blog, ale na zatracene dobre urovni. Neco takoveho bylo v Ceske republice zcela unikatni a tezko bysme to hledali i po svete. Bylo jen par stranek, ktere sledovali lide tak peclive. Chodilo se na Psa, na Cimrmanovy stranky na cs.felk.cvut.cz, do trafiky pro zpravy a samozrejme i na seznam, ktery byl v te dobe delany rucne na kolene. Teprve po psovi prisel mobil server a dalsi popularni sluzby.

    Kazdy den se na psovi objevila nejaka prihoda se psem Bartem, ktery prisel k Neffum jako stene soucasne s zahajenim vydavani psa internetoveho. Pes se jmenuje po jeho predchudci Gordonovi, ktery byl onim neviditelnym psem, protoze kdyz neco provedl, tak se schoval pod deku. Objevil se nejaky politicky komentar, obvykle velmi trefny. Nekdy se tam objevovaly i cizi texty, casto od emigrantu. Krome www podoby se pes siril emailem, protoze ne kazdy mel v roce 1996 online pripojeni, pripadne vubec nejake pripojeni k inetu.

    Sebrane prihody vychazely jednou za rok knizne a byly obvykle hned vyprodany.

    Jenze nikdo nemladne a tak Neff zacal mit pred rokem, nebo tak nejak, problem stihat celou vec jako one man show a navic zanikajici Internet.cz (tedy zakoupeny GTS) jiz nechtel delat charitu a provozovat redakcni system pro psa. Takze Pes hledal novy domov a dohodl se s lidovymi novinami, ze do toho pujdou spolecne. Pes presel z linuxu na windows 2003 server, do profesionalni spravy. Na starem stroji bezela jen jednoducha html stranka s refreshem na novou adresu, buh vi proc se hned nenastavil na lidovych novinach virtual, ale kdyz vidim jaky je to problem, tak asi to bude ten duvod.

    Od te doby je Pes uplne jiny. Je tam mnohem vice clanku, ale uz to zase neni ten komunitni server, ktery to byval. Z hlediska ceskeho internetu je to ale proste "kus historie".
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    29.7.2006 00:41 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Tak nam uplynul dalsi pracovni den a co myslite? Samozrejme vogoni vogonizuji, ale pes.eunet.cz nebezi.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    29.7.2006 17:01 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Zkuste si zjistit lepsi informace. Myslim, ze budete prekvapen.
    29.7.2006 17:42 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Já tedy nevím, ale
    host pes.eunet.cz
    pes.eunet.cz is an alias for neviditelnypes.zpravy.cz.
    neviditelnypes.zpravy.cz is an alias for c3.idnes.cz.
    c3.idnes.cz has address 194.79.52.194
    
    a 194.79.52.194 na
    GET / HTTP/1.0
    Host: pes.eunet.cz
    
    odpovídá přesměrováním kódem 302 na titulní stránku www.idnes.cz. Jinými slovy to zobrazuje úplně něco jiného, než člověk očekává, a tudíž to nejede.
    29.7.2006 19:25 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Tak se s nami podelte. Ja vim z prvni ruky, ze fura lidi chce, aby to bezelo a ono to nebezi. Samozrejme navrcholu te fury je Aston a Jiri Wagner.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    31.7.2006 18:42 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Protoze ja to mam zprostredkovane a nerad bych mystifikoval, natoz nekoho poskodil.

    Asi bych se zkusil poptat lidi z byvalyho KQ/Eunetu co se stalo ci kde je problem.
    31.7.2006 18:54 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    V druhé fázi byl problém na straně MAFRA, na jejichž serverech Neviditelný pes běží. Neměli nastavený server tak, aby odpovídal stránkami Neviditelného psa i na adresu pes.eunet.cz. Už to nastavili a funguje tedy i pes.eunet.cz (asi když webmaster dostal osmi stý padesátý šestý e-mail, tak ten virtual host nastavil :-)
    29.7.2006 21:53 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak ti GTS pěkně děkujem
    Chybí volba "neviditelného psa znám, ale už dávno nečtu".

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.