abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Svůj hlavní blog provozuji na adrese http://www.korecky.org

    Jsem Linuxový začátečník, mé "návody" jsou jen sled informací, které vedly k úspěšnému zprovoznění té či oné věci na mém počítači s mojí distribucí.

    Distribuce: SuSE Linux 10 x86_64
    Počítač: AMD64 3000+, SATA 80GB, nVidia 6100, SB Live! ...
    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Jak jsem si vybral distribuci

    10.6.2005 21:02 | Přečteno: 1679× | Linux

    V předchozím zápisu mého blogu, jsem se pokoušel rozhodnout pro správnou distribuci, nakonci mi zůstali Ubuntu 5.04 a SuSE 9.2.

    Pro testovací účely jsem rozdělil svůj disk takto:

    1. hda1 – FAT16 – FreeDos
    2. hda2 – Ext3 – SuSE 9.2
    3. hda3 – Ext3 – Ubuntu 5.04
    4. hda4 – SWAP
      1. Srovnání instalace SuSE 9.2 a Ubuntu 5.04

        Nebudu zde popisovat jednotlivé kroky instalace, jen stručně popíši jaký na mě instalace zanechaly dojem a s jakými problémy jsem se na svém notebooku Acer 1522LMi setkal. Obě distribuce jsem instaloval z bootovatelného CD - Ubuntu/ DVD – SuSE. Po odklepnutí klávesy Enter, na bootovací obrazovce, začala nabíhat instalace. Zde nastal u obou distribucí první problém, ani jedna nedetekovala mojí síťovou kartu, to jsem vyřešil restartem a znovu spuštěním instalace s parametrem „pci=noacpi“, parametr musím používat i při spouštění nainstalovaných distribucí.

        Instalace SuSE je v grafickém prostředí a v češtině, Ubuntu se instaluje v textovém režimu (s průvodcem), instalace obou je srozumitelná a intuitivní (stačilo by jen klikat tlačítko další). Ovšem v Ubutnu jsem našel závažnou chybu, která se projevila až po dokončení instalace. Při výběru českého jazyka se instalace neukončí korektně, až již se mi nepodařilo systém rozchodit. Musel jsem instalaci spustit znovu a vybrat angličtinu (na konci článku popíši jak jsem doinstaloval češtinu).

        Dále mě Ubuntu překvapilo tím, že po mně nechtělo heslo pro účet root. Ovšem to byla pouze má neznalost, na konci článku je popis jak vytvořit heslo pro uživatele root.

        Po-instalační problémy

        Po nainstalování češtiny do Ubuntu byly oba systémy připraveny k okamžitému použití. Ovšem první problém se vyskytl hned po nainstalování nVidia ovladačů. Opět mělo problémy Ubuntu, to bylo způsobeno (jak ikázal čas) tím, že v SuSE byl kernel 2.6.8 a ovladače 6111, Ubuntu mělo novější kernel i ovladače. Problém jsem již „filtroval“ v diskuzi, ale popíši ho zde ještě jednou. Po nainstalování ovladačů se mi místo textové konzole (F1-F6) zobrazovala jen bílá obrazovka a nepomohlo ani vyřazení framebuffer. Abych zde nehanil jen Ubuntu, SuSE 9.3 má stejný problém.

        Další drobností byla nefunkční čtečka karet 4in1 na PCMCIA, ale to mi vůbec nevadilo (nepoužívám ji).

        Závěr

        Vzhledem k tomu, že mi v SuSE 9.2 fungovalo vše a přeci jenom používám aplikace s KDE padla má volba na SuSE 9.2, ovšem to se u mne ohřálo jen dva dny. Než se mi dostalo do ruky SuSE 9.3 a zlákalo mě KDE 3.4 a OpenOffice2 . To jsem netušil ze se instalací SuSE 9.3 dostanu do stejných problémů jako s Ubuntu :-( Ty jsem naštěstí vyřešil a tak mě při startu mého notebooku vítá chameleon s číslem 9.3.

        Další díly mého blogu bych chtěl směřovat do řešení začátečnických problémů se SuSE 9.3. Jako první si vezmu na mušku nVidia ovladače a řešení mého problému, instalaci MP3, DivX a DVD přehrávání, přidání nových zdrojů do YAST a autopmatickou aktualizaci programů na nejnovější verze.

        Nyní mám na disku pouze FreeDos a SuSE 9.3 v tomto rozložení:

        1. hda1 – Fat16 – FreeDos
        2. hda2 - ReiserFS – SuSE 9.3
        3. hda3 – swap

        Ubuntu - zadání hesla pro účet root:

        1. spustíme konzoli
        2. zadáme příkaz sudo passwd root a stiskneme Enter
        3. budeme vyzváni k zadání hesla, zadejte heslo uživatele, kterého jste si založili při instalaci
        4. nyní budete dotázáni na nové heslo roota a jeho potvrzení
        5. to je vše, nyní máte roota se svým heslem

        Ubuntu - instalace češtiny

        1. spustit Synaptic
        2. zvolit položku „Search“ v menu
        3. do vyhledávacího políčka zadat „cs“ (bez uvozovek) a stisknout tlačítko „Search“
        4. Synaptic vrátí několik balíčků, my vybereme tyto (language-pack-cs, language-pack-cs-base, language-support-cs, mozilla-firefox-locale-cs-cz, openoffice.org-l10n-cs
        5. stiskneme tlačítko „Apply“ a ještě jednou „Apply“
        6. vložíme CD s Ubuntu a necháme dokončit instalaci
        7. poté provedeme restart systému (nevím zda je to nutné, ale jistota je jistota :-)
        8. v přihlašovacím okně Ubuntu klikneme na „Language“ a vybereme „Czech“
        9. po zadání loginu a hesla se nás počítač dotáže na to zda chceme hodnoty nastavit jako výchozí, mi stiskneme tlačítko „Make default“
        10. nyní by na nás mělo Ubuntu mluvit česky

               

        Hodnocení: -

        zatím nehodnoceno
                špatnédobré        

        Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

        Komentáře

        Vložit další komentář

        10.6.2005 21:41 jayprakash | skóre: 6 | blog: Schovany_v_kute
        Rozbalit Rozbalit vše Ubuntu :: kubuntu
        Ak ta zlakalo kde tak si mohol vyskusat Kubuntu. Ale uprimne povedane neskusaj cestinu. Sice KDE je prelozene obstojne ale textova konzola je hroza sama o sebe :) (no dobre, trochu prehanam).

        Ale inak nemam s kubuntu ziadne problemy okrem tych krote vychadzaju z mojej neznalosti (ale ucim sa rychle). Mam ho ako hlavny system a som plne spokojny...
        11.6.2005 12:06 Zdenek Sl.
        Rozbalit Rozbalit vše Add. Bila obrazovka
        Ahoj. Mam Acer Aspire 1524WLMI a mam stejny problem s konzoli pokud spustim Xorg s ovladacem "nvida". Napred jsem si myslel,ze za to muze ten ovladac, ale zacinam mit pocit,ze to souvisi spis s Hardware. Jednou za cas mne to popadne a zacnu se stourat v diskuzich a mem Gentoo a vetsinou to spolehlive shodim, ale jednu vec jsem zjistil. Pokud pripojim EXTERNI monitor, tak se mi na monitoru ta konzole ukaze ! a LCD je krasne bile, obcas s velmi jemnym vzorem. Zkousel jsem jeste Fedoru, ale ta se chova stejne. PS rozchodil jsi suspend to ram ??
        11.6.2005 16:35 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
        Rozbalit Rozbalit vše Re: Add. Bila obrazovka
        http://www.abclinuxu.cz/forum/show/89100#4
        11.6.2005 16:56 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
        Rozbalit Rozbalit vše Ooops.
        Oooops, tak teď už chápu, že v té diskusi o problému s bílou obrazovkou jsme našli stejný fix. Já mám nyní nově několik dní Acer Aspire 1524WLMi. Rovněž jsem narazil na nepochopitelný problém, že při instalaci SUSE 9.2 (64 bit) nefungovala síťová karta (normálně instaluji přes sambu) přičemž adekvátní modul v jádře byl a i po instalaci karta funguje na jedničku. Neměl jsem čas to řešit, tak jsem instalační data nahrál na disk. Co se týče čtečky paměťových karet ta mi funguje OK, ale je potřeba v /etc/udev/rules.d/50-udev.rules zakomentovat řádek začínající BUS="IDE" jinak se nepochopitelně celý počítač cuká, protože se snaží zařízení linux sám namountovat, ale nějak mu to nejde... (než jsem našel řešení pro tohle, tak to trvalo...). Já to řeším ručním připojováním.
        Rovněž doporučuji http://www.linux-on-laptops.com/acer.html
        Ještě jsem neměl čas to otestovat, ale Wi-Fi prý funguje jen pokud se použije ndiswrapper (balíček ve suse je) a ovladač pro Windows (někde na netu se válí i 64-bitová verze, když tak pošlu link - mám ho na jiném PC).

        Ještě poznámka pro Windows: S hrůzou jsem zjistil, že nelze nainstalovat nové ovladače nVidia (hlásí to, že v počítači není podporovaný hardware), jenž tam samozřejmě je. Řešením je:
        1) Stáhnout a rozbalit originální nVidia drivery
        2) Stáhnout upravený INF soubor z http://laptopvideo2go.com/ (doporučuji používat WHQL)
        3) Odinstalovat ve správci programů (Přidat či odebrat...) položku NVidia
        4) Restartovat
        5) Do adresáře s drivery nakopírovat a přepsat INF soubor
        6) Ve správci zařízeni vybrat aktualizaci ovladače pro grafickou kartu
        7) Ručně nalistovat adresář s ovladačem.
        8) Vybrat GeForce 5700 Go (bacha v názvu opravdu musí být slovo Go)
        7) Nainstalovat, restartovat.

        Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.