abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Papírová Bitcoinová peněženka

    11.8.2015 13:08 | Přečteno: 5067× | Expresivní zabručení | Výběrový blog | poslední úprava: 11.8.2015 13:35

    Předpokládám, že krypto-měny a Bitcoin tady na Ábíčku nemusím nějak zvlášť představovat. A pokud ano, stačí se začíst do čehokoliv od Lišky a přitom nemusíte ani opustit portál. Ovšem jak jsou virtuální peníze dokonalé nějakou tu mušku stále mají.

    Bitcoin Paper Wallet

    Jednou z nevýhod je, že i v případě, že provozujete naprosto svobodný operační systém a znáte naprosto každý krok vašeho systému, naprosto každou instrukci, která proteče Vaším procesorem, nikdy si nemůžete být na 100% jisti, že kdekoliv neběží nějaký zákeřný kus kódu který se nesnaží Vaši peněženku ukrást a poslat ji někomu cizímu. Ostatně není to vůbec složité, protože přístup k Vašemu kontu zajišťuje 256-bitů dlouhý privátní klíč (délka klíče se může lišit u jiných krypto-měn). Stačí se dostat k tomu, propašovat ho a veškeré Vaše úspory už nemusí být Vaše. A s narůstající komplexností systému také roste složitost obrany proti odcizení klíče. Přitom řešení je naprosto geniální: Papírová peněženka.

    Pokud si vygenerujete nějakou adresu, stačí přesunout privátní klíč na papír v podobě QR kódu, smazat ho z čehokoliv elektronického a máte jistotu, že pokud Vám někdo fyzicky neukradne kousek papíru na kterém privátní klíč je, k obsahu vaší schránky se těžko dostane. V podstatě tak přesouváte problematiku obrany ze světa elektronického do světa fyzického. To stejné se týká i manipulace. Z nějakého mě neznámého důvodu je jednodušší vysvětlovat laikům koncept decentralizované otevřené měny pokud drží v rukách něco pěkného, cenného a fyzického než je zahlcovat virtuálními koncepty a pojmy ze světa kryptografie a krypto-měn.

    Bitcoin Paper Wallet Generator


    Bitcoinpaperwallet.com je jedním z generátorů. V podstatě je to kód, který převzal a vylepšil s pomocí ostatních lidí Canton Becker. Oproti jiným generátorům nabízí generování papírových peněženek i pro jiné krypto-měny než je BitCoin, výběr z několika velmi pěkných designů peněženky a to dokonce v několika jazycích (vč. češtiny), ochranu privátního klíče pomocí BIP-38 (může mít podobu jednoduchého PINu, hesla a věřím že do budoucna půjde rozšířit i do podoby velikosti dalšího separátního QR-kódu – k rozkódování budou potřeba dva separátní objekty, ať už fyzické či elektronické), ochranné prvky a spoustu jiných vychytávek. K podrobnějšímu popisu odkážu na stránky kde je vše popsáno do detailu včetně ukázek no a prostě pokud to ještě někdo nevyzkoušel, tak doporučuju si prostě nějakou papírovou peněženku klidně i ze stránek jen tak nezávazně vygenerovat a třeba vytisknout ať to nemusím do hloubky popisovat.

    Dodám že pro paranoiky je v nabídce za nějaký ten grošák ultimátní verze obsahující LiveCD Ubuntu, holografické nálepky a přesně padnoucí sáčky. Ve výsledku to vypadá tak, že pokud máte obnos který si opravdu ceníte, stačí nabootovat (_bezpečné_) LiveCD, odpojit se od internetu, vygenerovat bezpečný klíč (vyžaduje dostatečné množství entropie), přesunout na adresu obnos, vytisknout klíč na papírovou peněženku, vystřihnout, přeložit dovnitř, zalepit holografickou nálepkou a zazipovat do plastového sáčku. Vypadá to následovně:

    Ukázka zde. Pokud bude s papírem někdo manipulovat (resp. manipulovat s částí obsahující soukromý klíč) jednoduše to půjde vidět a těžko se to maskuje, protože každý holografický štítek má své jedinečné sériové číslo. Přesto však kluci z fóra okamžitě začali podrobovat papírovou peněženku zatěžkávacím zkouškám. Celé vlákno tu.

    Problémy

    Jenže co s tím? Takhle by to teda rozhodně nešlo.

    Řešení

    A zde už se konečně dostává pořádně ke slovu i moje maličkost. Zde se vrátím k prvnímu problém s ochranou papíru proti vodě a vlhkosti. Tento problém se dá vyřešit překvapivě snadno: Zalaminováním do plastové laminovací fólie. Nezáleží na typu tisku, zda-li jde o inkoust či laser, fólie velikosti A4 se dá sehnat kdekoliv za pár korun a jako bonus se dá do fólie zalaminovat více vrstev papíru (či prakticky cokoliv co je dostatečně tenké a přežije průjezd válci). Vytištěný papír stačí vystřihnout, připravit laminovací fólii (je dobré ji vystřihnout či vyřezat do požadovaného tvaru dopředu), v případě inkoustového tisku zalaminovat zatepla, v případě laserového tisku by se mělo laminovat za studena, ale laminuju pouze za tepla a zatím jsem s tím neměl potíže. První problém vyřešen. Papírová peněženka je chráněna proti vlivům prostředí, běžné manipulace a degradace inkoustu.


    A je to.

    A právě této vlastnosti využijeme.


    Je jasné že pokud chceme laminovat, ohýbací rameno musí pryč a v podstatě se tak vracíme zpět k obdélníkovému designu. QR kód jsem z ramena vystřihl, nalepil na prázdnou pravou stranu. Bohužel problém je že takto zůstává privátní klíč vystavený na odiv celému světu. Proto ještě malá úprava: Stačí na QR kód s privátním klíčem nalepit jednu vrstvu papíru (prostřední peněženka na obrázku), nejlépe tu s maskovacím pozadím na protější straně a pak to celé zalaminovat. QR kód nebude tak vystaven na očích, dostat se k němu dá leda vyřezáním z fólie a navíc se tímto způsobem nedá někde na ulici prostě obrátit proti slunci a vyfotit a sejmout:

    Bohužel znovu opakuju, že papír je pouze papír a i když se může zdát řešení jako geniální vždy lze papír prosvítit a je to pouze otázka množství světla. Musel by ho být na sobě malý stoh aby prosvítit nešel. Ještě se k tomuto problému vrátím v další kapitole.

    Rámečky

    I když jsou zalaminované peněženky vcelku vzhledné, furt tomu něco málo k dokonalosti chybí. A zde se konečně začínám dostávat k tomu, kvůli čemu vlastně celý zápisek píšu. Poslední problém jsou hrany. Hrany je potřeba dokonale oříznout a i tak u nich hrozí nebezpečí že se běžným používáním (v oběhu1 :-) ) začnou rozlepovat. Zároveň jsou nejsnazším bodem průniku, protože pokud se podaří od sebe dostat nožem dvě hrany, pak jde rozlepování o poznání lépe a teoreticky se to zas dá zalepit dohromady a tak sejmout soukromý klíč bez vědomí vlastníka. Řešení? Kovový rámeček.


    Rámečky jsou udělaný na laseru, rozměr 170x100mm z tabule tl.2mm, zalaminovaná karta se dá mezi dva takové rámečky a zavaří nerozebiratelným svárem. Celkem tedy tloušťka 2+2mm a samozřejmě tloušťka karty k tomu ještě.

    Samozřejmě jde o prototypy. V obou případech je privátní klíč zalaminovaný z obou stran mezi dva papíry a jediný způsob jak se k němu fyzicky dostat je vyřezat ho z fólie. Hodně štěstí. Rozhodně to nejde bez fyzického poškození. Pokud teda někdo nevezme do ruk flexu a nevypreparuje plastovou kartu z rámečku, papíry z plastové karty a pak to zase nějakým způsobem neposkládá dohromady:-). Zároveň rámeček činní papírové peněženky běžným použitím téměř nezničitelné.

    OK. A jakým způsobem se teda vlastně k privátnímu kódu dostat když je pod vrstvama papíru? Teď světlo pro změnu využijeme, protože je to jediný myslitelný způsob jak se privátnímu klíči u zalaminované peněženky dostat. Stačí použít běžnou lampičku kterou mam na čtení a klíč jde v pohodě sejmout:

    Poslední update tedy spočívá v nahrazení papíru. Stačí místo papíru použít běžnou hliníkovou potravinářskou fólii a problém s prosvěcováním je vyřešen.

    Hliníková fólie nejde prosvítit běžným světlem protože je to kov. Bohužel jsem se trošku přepočítal, protože dokonce nejde lehce prosvítit ani nejsilnějším laserem který mám doma dostupný. Proč bohužel? Nevyřešilo to náš problém s prosvěcováním? Ne tak docela. V případě, že by se nám podařilo najít materiál který je těžce prosvítitelný jakýmkoliv běžným světlem ale zároveň se dá prosvítit velmi silným bodovým světlem (asi laser), dal by se vymyslet jednoduchý přístroj/metoda na snímání privátního klíče:
    Naprosto libovolný CCD prvek v temné komoře, nastavený do módu dlouhé expozice (což nemám nejmenší ponětí jak se dělá hardwarově, ale softwarově stačí vzít černé pozadí, sčítat veškeré snímky které přijdou z optického prvku potažmo kamery, normalizovat, odstranit vysokofrekvenční šum a výsledek se dá pak dál předhodit knihovně na čtení QR kódů nech si rozhodne zda-li jí to stačí nebo ne) a pak by stačilo prostě projíždět privátní klíč odshora dolů laserem tak dlouho dokud se celý QR kód nevyexponuje a software pro čtení QR kódů ho nepřečte. To by garantovalo i to, že pro načtení klíče by byl potřebný nějaký čas a nešel by tak jednoduše probliknout třeba řekněme bleskem v zákeřném skimmovacím zařízení při zasouvání. O čem to zas mluvím? Můj názor je že kovový rámeček s jasně danýma rozměrama přímo vybízí k zasunutí do nějakého pěkné vyhlížejícího slotu řekněme třeba svobodného3 bankomatu :-) Veškeré rady na toto téma vřele vítány v komentářích. Ostatně, stejně jako jakékoliv jiné komentáře k věci

    V příštím díle se podíváme na to proč si myslím, že tato metoda nemá budoucnost (i když se s tím tak rýpu) a pokusím se nastínit alespoň nějaká teoretická řešení.


    1. Kéž by
    2. Uplně obyčejný kus hliníku. Prosím nevěřte Applu úplně každou pitchovinu kterou pleskne. A když už jsme u toho, mně taky ne. Děkujeme oba.
    3. Takže nic pro kapitalisty
           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.8.2015 13:17 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Husté, po tomhle zápisku se k tobě budu chovat slušně.
    Grunt avatar 11.8.2015 13:38 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Nic jiného ani nechci. Pac a pusu, kapitalistickým zítřkům zdar, sestro…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.8.2015 13:36 Lubomír
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Ajajaj. Se mi to zdá jako peníze značně neefektivní, ale jako ekvivalent zlatých cihel asi v pohodě. Co pak děláš s těmi rámečky po vyříznutí primárního klíče?

    Není lepší elektronická cihla s klávesicí která v sobě chrání ten klíč? Minimálně je znovupoužitelnější :-)
    Grunt avatar 11.8.2015 13:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Se mi to zdá jako peníze značně neefektivní
    Taky je. Kdo vymyslel blbé peníze, musel být génius.
    Co pak děláš s těmi rámečky po vyříznutí primárního klíče?
    Žádný klíč nevyřezávám. To si každý laskavě představí. Ničit je kvůli ukázce rozhodně nebudu.
    Není lepší elektronická cihla s klávesicí která v sobě chrání ten klíč?
    Je, však se tomu taky budu věnovat v příštím díle.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 11.8.2015 14:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Jinak spíš než o obdobu zlatých cihel jde o obdobu šeku nebo magnetického proužku na VISA kartě. Záleží na použití. Proto taky radši nepřipodobňuju. Prostě papírová peněženka.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 11.8.2015 13:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Ježiš to je blbost. Já si prostě vygeneruju wallet v Electrum a těch 12 slov seedu někam načmárám.
    Pokud si vygenerujete nějakou adresu, stačí přesunout privátní klíč na papír v podobě QR kódu, smazat ho z čehokoliv elektronického a máte jistotu, že pokud Vám někdo fyzicky neukradne kousek papíru na kterém privátní klíč je, k obsahu vaší schránky se těžko dostane.
    Pokud vám neukradl klíč už během generování :-).
    Jendа avatar 11.8.2015 13:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    a těch 12 slov seedu někam načmárám
    (když píšeš o té vodě, můžeš je třeba vytesat)
    Grunt avatar 11.8.2015 14:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Příloha:
    když píšeš o té vodě, můžeš je třeba vytesat
    V klidu, už nad tím koumám. Spíš vygravírovat než tesat. Dělá se to za pár kaček. Z těch rámečků si platíš i ty vnitřky, takže mi tu včil leží pár kartiček tl. 2mm jakožto šrot. Hned je využiju. Blbé je že pak se toho dá zbavit leda když vezmeš brusku do ruk a vybrousíš to z toho. Plech je naprd protože nehoří.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.8.2015 16:50 A
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Měl bych tři otázky: 1) Jakže to řeší ten na začátku zmíněný případ, kdy mi někdo zaviruje počítač? 2) Proč bych měl tisknout svůj soukromý klíč přes aplikaci na tisk soukromých klíčů? U takové aplikace se mi může stát akorát to, že se ta aplikace pokusí mi ten klíč ukrást. Když už budete mít tendence to tisknout, doporučuji použít nějaký běžný generátor QR kódů.

    3) K čemu je to vlastně dobré? (Jaký je use case)
    Jendа avatar 11.8.2015 17:02 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    3) K čemu je to vlastně dobré? (Jaký je use case)
    Záloha. Ale přijde mi blbost to dělat takhle, jak už jsem psal, klienti umožňují zapsat si 12 vygenerovaných slov (celkem 128 bitů entropie) která tvoří seed klíčů.
    Grunt avatar 11.8.2015 21:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Nemusí se tam taky ukládat pouze privátní klíč, že? On by dost dobře šel asi vyrobit i QR kód z digitálního podpisu klíče nebo vymyslet nějaký primitvní autorizační mechanismus, že? Ještě nenám protokol BitCoinu uplně do podrobna naštudovaný. Nech mi trochu času do příště, slibuju že se tomu budu věnovat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 11.8.2015 21:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Jakže to řeší ten na začátku zmíněný případ, kdy mi někdo zaviruje počítač?
    Doporučeno je generovat sadu klíčů z živého systému (nejlépe CD protože na to nejde nic zapsat), odpojit od internetu a ihned po vygenerování je doporučeno počítač vypnout. I kdyby bylo infikované něčím CD jednoduše si ten klíč nemá kam uložit (stejný efekt by IMHO měl virtuální systém - hodně to záleží na míře paranoie daného jedince). Privátní klíč je před laminací potřeba vystřihnout tak či tak, takže je šumec v čem se vygeneruje, přidat k němu odpovídající veřejný klíč je minimum. Opravdový harkorář tiskne privátní klíč na bílou lepící folii na lepivou stranu a tu náslrdně lepí na peněženku rubem dolů.
    Proč bych měl tisknout svůj soukromý klíč přes aplikaci na tisk soukromých klíčů? U takové aplikace se mi může stát akorát to, že se ta aplikace pokusí mi ten klíč ukrást. Když už budete mít tendence to tisknout, doporučuji použít nějaký běžný generátor QR kódů.
    Protože nevím o ničem jiném co by generovalo tak pěkné peněženky. Samozřejmě autor si toho je vědom a vyloženě nabádá uživatele ať mu nevěří a zkontrolujou si zdrojový kód sami. Dodávat že je ke všemu zdrojový kód mi přišlo na tomto portále naprosto zbytečné.
    K čemu je to vlastně dobré? (Jaký je use case)
    Já nevím. Tak něco vymyslete. Nemusím všechno vymýšlet sám ne?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.8.2015 23:11 asdasdsadfsdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka

    V dnesnej dobe backdoorovanych CPU a firmwarov sa neda verit nicomu.

    12.8.2015 23:17 Meh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Aha.
    Z čistého OS si to vytisknu.
    A jak to potom používám?
    To mám jako pokaždé rebootovat na čistý OS?
    To už si na placení BTC můžu rovnou vyhradit bootovací USB flash disk, na který si ten klíč prostě uložím místo toho, abych se drbal s tiskem.


    Fajn. :-)

    No.. Popravdě jsem čekal, že něco nastíníš...
    Grunt avatar 13.8.2015 09:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    No.. Popravdě jsem čekal, že něco nastíníš...
    Co s tím furt všichni máte? Čistý OS, hloupá tiskárna a mazání keší, to je varianta pro extra paranoiky. Já si ty klíče generuju normálně (klidně i ve Widlích) na té jejich stránce a nemám s tím problém. Také není problém si klíč vygenerovat v čemkoliv jiném a pak ho prostě předat aplikaci pro generování peněženek. Nebo si ho vygenerovat a vytisknout někde bokem a vystřihnout a nalepit (když se laminuje, stejně se to musí udělat). A nebo si klidně můžeš z hlavy spočítat kombinaci privátního a soukromého klíče, pak si vzít tužku a nakreslit si ho tužkou. Vše záleží na míře opatrnosti/paranoie daného jedince. Nechápu proč s tím furt všichni vyrypujete a co bych měl já nastiňovat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 13.8.2015 09:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    No a když už jsme u toho, nikdo nenutí používat pouze čistý operační systém. Existují i dedikované hardwarové generátory pro tvorbu klíčů. Není to nic složitého. Kdo chce, může použít. Mně přijde jednoduší přebootovat do čistého OS než se pachtit s HW generátorem.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Josef Kufner avatar 11.8.2015 19:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Hm... přijde mi to značně nepraktické. Dobrá myšlenka je v použití alobalu, ale rámeček bych neřešil. Vhodná obálka, pečeť (samolepka?) a alobal mi přijde dostačující na to, aby bylo vidět, že to někdo četl při transportu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.8.2015 19:46 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Alobal bylo první co mě napadlo, ještě než jsem dočetl k tomu přehýbání. Ale rámeček je docela dobrý nápad, tím se z Bitcoinu stane skutečně tvrdá měna :-D
    11.8.2015 21:25 Z.z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Ja teda vôbec nechápem, aký to má zmysel. Teda, okrem toho, že z toho autor môže mať estetický pôžitok (mne by sa páčili pekne namorené, nalakované prípadne aj inkrustované či ručne vyrezávané drevené rámčeky, ale tá fólia by sa k tomu nehodila, skôr by to bolo zaskliť). To, že nerozumiem zmyslu nejakých bitcoinov súvisí s tým, že som doteraz nepochopila ani čachre machre s peniazmi. Už pri mojom prvom pokuse o peňažné operácie (výmena amerických dolárov, získaných legálne od tety z usa) za tuzexové bony ma vexláci pekne ošľahli... naposledy zo mňa mali radosť v zmenárni v Prahe...
    Grunt avatar 11.8.2015 21:35 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    mne by sa páčili pekne namorené, nalakované prípadne aj inkrustované či ručne vyrezávané drevené rámčeky, ale tá fólia by sa k tomu nehodila, skôr by to bolo zaskliť)
    Dědek má jak hoblovačku tak stolní frézu a nějaké zbytky mořidla. Už jsem se na to ptal. Napadla mě stejná myšlenka při sledování Jamese Bonda tak před třema dnama. Praktický význam žádný, pouze čistě pro oči jeden prototyp asi udělám. Úplně fest by to byla Bitcoinová peněženka s Lanžhotským žudrem ale jak to neudělá CNC tak na to kašlu. Já se s tím ručně malovat a vyřezávat a mordovat nebudu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 11.8.2015 21:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Pečeť si utočník může snadno vyrobit. Ke všemu je zdrojový kód a podléhá všeobecně známým postupům. Rámeček je pouze na okrasu (ale přece to nebudu do zápisku psat ne? Musím ho nějak zúčelnit :-). Aby měl nějaký význam musel by být komplet kolem celé volné plochy privátního klíče a nad samotným klíčem by muselo být plexisklo. Což není nejmenší problém, chystám se na to. Pouze nevím jak spojím více kovů (chtěl bych broušený či pískovaný rámeček a leštěný vnitřek s gravírovaným logem bitcoinu) a ještě k tomu plexisklo. Navíc bych musel vyhodit ten pěkný předek.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Josef Kufner avatar 12.8.2015 00:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Pečeť si utočník může snadno vyrobit.
    Pointa pečeti je v tom, aby snadno vyrobit nešla ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    vlastikroot avatar 11.8.2015 21:59 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Tak me napada, jestli by neslo vytisknout ten QR kod tak, aby se nedal cist svetlem, ale rentgenem jo. CCD snimace na to reaguji (viz danyk).
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Grunt avatar 11.8.2015 22:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Určiťe šel. Asi ne tisknout (nevím co místo inkoustu) ale vyřezat nějakou tenkou stínící folii na CNC mašině je bez problémů. Akorát já mam docela problémy i s obyčejným světlem natožpak s rentgenem. To přenechám schopnějším a odvážnějším.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 11.8.2015 23:46 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Asi ne tisknout (nevím co místo inkoustu)
    Přidat do něj na prach rozemleté olovo? :) (piezoelektrická hlava by to mohla zvládnout)
    Josef Kufner avatar 12.8.2015 00:26 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Můžeš to vyrobit jako desku plošných spojů. To ani v domácích podmínkách není nijak komplikovaný proces.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 11.8.2015 23:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Kdepak bitcoin, teď je čas si začít hrát s ethereem.
    skunkOS avatar 12.8.2015 07:04 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Wow, ti to teda dotáhli takřka k dokonalosti. Pěkný zápis. :)
    http://martinrotter.github.io
    pavlix avatar 15.8.2015 16:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Pokud si vygenerujete nějakou adresu, stačí přesunout privátní klíč na papír v podobě QR kódu, smazat ho z čehokoliv elektronického a máte jistotu, že pokud Vám někdo fyzicky neukradne kousek papíru na kterém privátní klíč je, k obsahu vaší schránky se těžko dostane.
    Made my day, tenhle článek mě fakt pobavil a tahle věta nejvíc. Opravdu dokonalý myšlenkový postup.

    Problém: Kód je v počítači a může být ukraden pomocí elektronických prostředků.

    Řešení: Kód je v počítači a může být ukraden pomocí elektronických prostředků, následně je vytištěn a smazán.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 15.8.2015 16:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    A navíc je podle potřeby načítán znovu do počítače, kde může být opět ukraden.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vlastikroot avatar 15.8.2015 16:49 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Jak muze byt ukradnuty z offline kompu s live distrem z read only media?
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    pavlix avatar 15.8.2015 17:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    A není tak trochu jedno, jestli je ukraden z kompu, kde se generoval, nebo z kompu, kde se použil?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vlastikroot avatar 15.8.2015 22:26 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Neni, pri pouziti napr. jako darkovou poukazku si za ukradeni muze prijemce penez, ale darce se nemusi bat, ze je nekdo ukradne driv, nez budou pouzity. Proste to riziko tam je, ale az v ten okamzik, ne porad od zacatku existence toho klice.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Grunt avatar 15.8.2015 19:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Yup. Takhle zní oficiální řešení. Tohle sem si nevymyslel já. Při dodržení jistých protiopatřtení je tato metoda považována za nejbezpečnější uložisťe a transfer bitcoinu. Uznává to 10 z 10 dotázaných nezávislých odborníků. Klidně si to přečti.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Josef Kufner avatar 17.8.2015 22:02 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Alespoň to eliminuje možnost online ukradení po dobu, kdy je klíč offline.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.8.2015 07:50 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    A co to vytisknout nějakou například UV barvou?
    18.8.2015 09:25 alfonz mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    alebo ciernou farbou na ciernom pozadi....
    Grunt avatar 25.10.2015 09:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Já vim proč to sem píšu :-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.10.2015 15:56 Harvie.CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Jak sváříš nerez s hliníkem? Jak svaříš cokoliv aby se ti nezačalo tavit/hořet to lamino? A proč by na to byla potřeba flexa, když stačí skalpelem vyříznout lamino po vnitřnim obvodu rámečku?
    Grunt avatar 25.10.2015 10:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Jak sváříš nerez s hliníkem?
    To vím velice přesně: Blbě. Proto to nedělam. Samozřejmě rámečky nejsou svařená kombinace hliník-nerez, ale nerez-nerez a hliník-hliník. Nemám to pouze moc šikovně napsané v zápisku. Za mistifikaci se omlouvám.
    Jak svaříš cokoliv aby se ti nezačalo tavit/hořet to lamino?
    Taky dost blbě. Původně jsem měl udělaný rámeček s dírama po obvodu že se to přes ně naboduje, ale samozřejmě to nejen propálilo lamino ale papír uvnitř chytnul a změnil se na popel. :-) Je potřeba to dělat na malý výkon, vařit to pouze po obvodu, lamino jsem nastříkal před svařováním z obou stran vodou z rozprašovače (chladící emulze by byla lepší, ale nechtělo se mi ničit rozprašovač) a hned po svaření to musí pod proud studené vody. I tak, i když mi lamino u hliníkového rámečku nenatavilo nebo nechytlo, docela slušně se teplem zkroutilo. Ono obecně hliník je peklo (což mě štve protože výrobky z něj jsou bomba - asi by to chtělo najít někoho kdo s tím umí). Nerez je přitom úplně v pohodě akorát má tu nevýhodu že váží tunu. Dělat to na bodovačce by bylo asi nejrozumnější, ale žel žádnou nemam tak muselo jít takhle.
    A proč by na to byla potřeba flexa, když stačí skalpelem vyříznout lamino po vnitřnim obvodu rámečku?
    Jasně, to je jedna ze lží (proto tam taky píšu nevěřte mi). Ono to jde sice o něco hůř ale kdo si dá dost práce to samozřejmě třeba tím skalpelem úplně v pohodě vypreparuje. Proto taky mám i ty vnitřky. Představa je že bych do toho nechal vypálit pouze okýnko pro kód, nad něj dal plexisklo a zbytek nějak spojil s rámečkem. Ještě jsem si vymyslel že bych chtěl broušenej rámeček (i tak je permanentně ochmatanej) a leštěný vnitřek s vygravírovaným logem BitCoinu. Bohužel nemám nejmenší ponětí jak v domácích podmínkách udělat bimetalické spojení dvou kovů bez toho aniž bych to musel svařit (což díky tomu že už je nad tím ta karta v laminu dost dobře nejde). Musím to ještě nějak vymyslet.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.1.2017 11:03 Hanna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Thanks for the great post. I’m a big fan of your writing style. I will comeback and read all the other articles you posted 192.168.1.1 192.168.1.1 192.168.1.1 192.168.1.1

    5.3.2018 16:22 Pepis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Papírová Bitcoinová peněženka
    Ahoj, přemýšlím, že bych si koupil peněženku Ledger Nano S na www.cryptoshop.cz, jsou i jako oficiální distributoři, ale co když jí ztrátím?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.