abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    11.2.2005 10:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše capellan
    rastos v té diskuzi pěkně rozebral, o jaké problémy ve skutečnosti šlo.
    11.2.2005 11:49 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    Začal jsem patrat v diskuzích na Ábíčku, ale rastos mě předběhl. :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    11.2.2005 17:23 pyrous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    Tak prvne, ja patrim mezi ty zasvecenejsi co delaj s winama...:-D jako at si budete prskat, rikat jakej jsem.. kde co... a omezenej.. dalsi mate na to pravo... ale linuxy fakt nejsou v tuto chvili jeste pro normalni lidi co potrebujou zacit pracovat na pocitaci a ne stravit hodiny ladenim.. nebot: na to treba proste nemaj... cas, bunky, nervy a taky maj treba obtize jen zvladnout vice user-friendly winy... Beru to ze strany stryce, kterymu je 55 let a zvlada jakz takz winy a ja nemam cas mu tam vysedavat hodiny abych mu neco stale ladil, a on penize aby mu to delal profik na linuxy (ted nevim kolik je zde placenych odborniku na linuxy, ale delal by to nekdo cizymu zadaco?), dale pak ruzne pani ucetni, pani ucitele, docenti, profesori( jako ten muj , ktery je zbehly ve win az nevidane k veku, ale nechtejte po nem, aby si konfiguroval v 62 letech linux.. ma spousty jinych starosti... a pozaduje bezproblemovy nastroj (nesmejte se, ale malokdy se stane, ze mu na tom neco opravuju - tak 1-2x mensi zalezitosti do roka a to jde) jako panove berte to i z te jine strany... ne kazdy ma hodne casu si hrat linuxem jako vy na kolejich. Vim o cem mluvim... jsem take student - doktorand a vidim jak kamos na pokoji neustale konfiguruje a konfiguruje... toho casu... aby to clovek mel ve stavu, aby chodilo jak by melo tamto a ono... abych to mel vychytany... Ja jsem nyni taky zkusil nainstalovat, neco se mi libi, neco ne... aby ne jsem trochu rozmazlen z win, ale zkusim se tim prokousavat... :), ale co si budem rikat, linux je trochu zrout casu, nervu a jinych veci... nerikam, ze win ne! ale z hlediska "pluk and plej" je proste jinde... Ja osobne treba s winy problem nemam, pouzivam spousty ruznych aplikaci, mezi nimi velmi specificke softy, jako statisticke programy (zakoupene!!!) , oborove a takove programy takovych kvalit me bohuzel linux nema v soucasne dobe sanci nabidnout... takze bohuzel ja nemuzu na linuxy prejit ani kdybych chtel... a myslim, ze takovych lidi je ve spouste oboru mnoho, proste nejsou v danem smeru aplikace, ktere by byly tak vykone, !kvalitni" ve smyslu nabizenych moznosti funkci. Vemte si jen maly decka, hrace... rekni pubescentoj, kterej si chce zastrilet v MOH at se na to vyprdne a radsi si maluje, ci si povida s kamaradem na netu... Vas vysle :-D Nesmime videt pouze veci vyhrocene... jako MS je dabel uz nikdy aplikaci s nim spojenou jedine vse na UNIXU... to nikam nevede.. myslim si, ze ja ktery to vidi z oci trochu linuxoveho neznalka me prijde, ze linux se vyviji bliz normalnimu uzivateli a urazil jiz velkou cestu k nemu a dle me to je spravne, nebot ukrajuje stale vic z kolace Vasemu teroristovi billovi a dela mu konkurenci... a konkurence je spravna a zdrava :) Ahoj a nezlobte se na me :)
    11.2.2005 17:48 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    Dam ti dobrou radu, clovece. Nauc se psat. Jsou vety. Zacinaji velkym pismenem, konci obvykle teckou. Jsou odstavce. V HTML zavrene do paru tagu <p>odstavec</p>.

    Nejsi ani Joyce, ani Hrabal. Nikdo to po tobe lustit nebude ;-)
    12.2.2005 01:22 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    Od Hrabala jsem přečel úplně vše (ano, i "Litopadový uragán") a mohu s klidným svědomím potvrdit, že pisatel vskutku není Hrabal! :-D
    11.2.2005 18:19 Lucka | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    Ahoj

    Co to znamená "Zasvěcenější" ? Já kupříkladu umím velmi dobře ovládat od 95 - 2003 registr a nebo ti to ručně odviruji (jen trojany a červíky) ale za zasvěcenější ... no nevim

    Jsem holka (alespon tak vypadam :)) a žádné problémy mě linux nedělá (přešla jsem na něj skrze slack a prozatim zastavila u MDK asi před 5měs - a znova opakuji stal se mi nejen plnohodnotnou "náhradou" všech okenních produktů ale také velmi cenným zdrojem nových informací ...

    Add nebím co váš strýc,učitelka,docenti dělají na pc ale hádám že max tak otevřou word a nebo excel a tam si něco vytvoří,pohlédnou na film a nebo si v lepším případě poslechnou muziku) - nechápu tedy co by jim mělo padat ...?

    Linux žrout času ? To samé platí o widlích, kdo je nezná...

    1 - 2 x do roka ? já si to nakonfigurovala jen jednou (a mám pokoj) pochopitelně dílčí problémy nestojí za řeč (uspořádání ikon nebo instalace nové verze amarok :))

    Pořád se tu oháníte že používáte speciální aplikace ale nikdy ne nejmenujete ... Já vlastním kupříkladu Photoshop 7 - origoš a přes emulátor jej úspěšně provozuji pod linuxem se vším co k němu patří ...

    Co se týče HW a detekce (moje flash nikdy korektně nefungovala pod win) zeptala jsem se tedy na foru a naučila se modifikovat fstab a rázem je po problému...

    Malý "děcka" :)) k smíchu já mám také pár svých oblíbených her a nepodařilo se mě spustit jen jedinnou - co naplat je to žrouz času - mám na mysli hry :))

    Nevidím věci vyhroceně ... troufám si říci že znám win téměř dokonale (úspěšně složená zkouška MicrosoftCertifiedSystemAdministrator před rokem) a mohu za sebe říci že tohle by mě žádný produkt od MS nikdy nemohl nabídnout a ani nenabídne... Stagnovala jsem ve vzdělání ... a teprve nyní poslední půlrok začínám konečně věcem přicházet na kloub.

    PS: na české poště jsou stovky uředníků a úřednic a že by měli nějaký problém se linuxem (novell suse) to se říci nedá :))
    12.2.2005 12:55 Michaal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    Docela by mě zajímalo, kočičko, jak ručně odviruješ počítač ve Win, bez nějakého antiviru. :o) Docela rád bych si to od tebe nechal v soukromí předvést :o)
    xpj avatar 12.2.2005 13:12 xpj | skóre: 22 | blog: Malé linuxové radosti... a strasti | Řevnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    PS: na české poště jsou stovky uředníků a úřednic a že by měli nějaký problém se linuxem (novell suse) to se říci nedá :))
    Nemají s tím problém. Protože mají speciální aplikaci, která vypadá stejně jako ta stará - DOSovská :-)
    13.2.2005 22:57 pyrous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    No jsi hold dobra no :), ale zase tolik holek s takovymi znalostmi PC moc neni... jsi spise jedna z mala :)

    docenti-) jenze tyhle lidi jako kolikrat vyuzivaj vic nezli jen fotosop, word, excel..., kdyby slo jen o tyhle softy tak no problema, to mas pravdu... ale... rika ti neco Origin, Scan, S-Plus, statistica, unscrambler, QC-expert, statgraphic... Asi ne... pak jsou ruzny softy pro merici pristroje a v tu chvili jses holcicko v p... nebot ty softy jsou kolikrat odflaknute i pod win prostredi a vyrobci pro ty masinky, ktere kolikrat stoji i par ci vic milionu, neaktualizujou softy, natoz aby delali ovladaci softy pod linux... takze co mi reknes na to? jak makat s masinou treba HPLC-MS pod linuxem... proste tady ti hold zadna emulace nepomuze... Navic si nedelam iluze, ze softwary budou makat na emulaci, tak rychle jak normalne ve winech a ze to bude stabilnejsi. Zatim co jsem videl, tak linuxovske aplikace stejneho zamereni jsou pomalejsi :( Co se tyce mladaku a hrani her... proste nevim, kde zijes, ale spousta mladych kluku od 10-25 let masti hry a treba pro spousty lidi na kolejich tvori hry denni napln, coz ja sice nespatruju jako idealni, ale je to fakt... bohuzel :( Proste linux stale nenahradi windows ve vsem a to proste musite priznat... koukam, ze podobnych komentaru se tady dostava pouze ode mne, takze me setrete jo?:) Jinak jasne moje komentare nejsou stylisticky dobre, ani typograficky, ani pro nekoho mozna obsahove... :))) snazim se jen ve volne chvilce pridat nazor na vec:) a nepotrebuju sem psat "dokonale cteni"
    14.2.2005 15:06 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: capellan
    Chceš setřít? Tak jo. Stěr!
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    11.2.2005 11:07 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše to lehko rekne
    "Všimli jste si, že podobné problémy mají jen uživatelé přeběhlí z Windows?"

    A kolik je asi takovych uzivatelu, kteri maji to stesti a jejich prvni OS je Linux? Osobne neznam ani jednoho :( Uz se napsalo hodne o tom, ze ve skolach by mel byt z ruznych duvodu prave Linux jako prvni system, na nemz se lidi zacnou ucit, a ne M$ ... ale co vim, tak dobry zamer casto ztroskota na neschopnem spravci, ktery (sam prave prestoupiv z Okna, TM) neni schopen nastavit distribuci, aby byla uzivatelsky privetiva. Pomale a vecne padajici KDE s hnusne (tj. vubec) nastavenymi fonty ... to je pak vysledek. Omlouvam se cestnym vyjimkam :)
    11.2.2005 11:50 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    A kolik je asi takovych uzivatelu, kteri maji to stesti a jejich prvni OS je Linux? Osobne neznam ani jednoho :(

    tak to bysme měli zajít na pivo abysme se poznali :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    11.2.2005 14:21 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    Muj prvni pocitac (Sinclair ZX Spectrum) nemel OS, ale interpretr BASICu. :-)

    Pak prisla i486 SX s DOSem, posleze Win 95, i586S@100MHz Win 98, i686(AMD)@750MHz s WinXp, Win 2k, a nakonec s Mandrakelinuxem mam dodnes...
    11.2.2005 14:11 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    Jsou snad i jiné možnosti než první OS Linux a první OS MS Windows. Např. já začínal na osmibitech (několika), pokračoval PC s DOSem, a až pak skončil u Linuxu. S MS Windows jsem se minul, nepočítám-li 3.11.
    11.2.2005 14:58 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    Taky jsem začínal na osmibitech, ale bez OS :-) První PC jsem měl s Linuxem.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    11.2.2005 14:59 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    No jo, když má někdo štěstí…
    Copak toho není dost?
    hajma avatar 11.2.2005 14:45 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    jj, linuxová PC místnost, kde je nastavená frekvence monitoru na 60Hz apod ...
    21 promarněných znaků
    Luk avatar 11.2.2005 15:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne

    Skutečně, uživatelů přeběhlých z Windows je naprostá většina. Proto zastávám názor, že distribuce určené pro desktop by měly být připraveny tak, aby byly maximálně přívětivé. Tou přívětivostí myslím to, aby tam především nebyly zjevné nedodělky (pokročilý uživatel to vyřeší, začátečník ne), konfigurační nástroje správně fungovaly, nastavení a přepínání klávesnic bylo připraveno již při instalaci, aby správně fungovala práce s výměnnými médii apod.

    Argumentovat leností není na místě, běžný uživatel nechce nastavovat systém, chce pracovat. A proto volí Windows, i když je Linux lepší - dostane to tam totiž hotové a většinou základní věci fungují. Nechť je to tak i u linuxových distribucí.

    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    11.2.2005 15:24 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    konfigurační nástroje správně fungovaly

    fungují, ale většina začátečníku skončí na tom, že si najde návod jak to nastavit pomocí vimu v konfigurčním souboru. Pak nadávají, že je špatný konfigurační nástroj...

    nastavení a přepínání klávesnic bylo připraveno již při instalaci

    Jak jsem už jednou psal, spolubydlící si nainstaloval SuSE 9.2 a tohle fungovalo bez problémů

    správně fungovala práce s výměnnými médii apod

    Připojení a odpojení je špatné?

    Argumentovat leností není na místě, běžný uživatel nechce nastavovat systém, chce pracovat.

    Ano, chce pracovat. Tak proč se šťourá v systému a stěžuje si, že mu to pak nefunguje?
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    11.2.2005 15:33 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    Definujte správně fungovala práce s výměnnými médii. Mě v Linuxu funguje práce s vyměnitelnými médii správně, narozdíl od Windows ;-) A tak by šlo pokračovat se vším.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    Pavel Stárek avatar 11.2.2005 17:13 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne
    Položme si otázku: co je to ve windows "základní věci fungují" ? Jestli tím myslíte to, že po instalaci tam musím nacpat mraky ovladačů k desce, grafice, zvukovce a co já vím čeho všeho ještě. To vše nejlépe ještě 100x restartovat. Pak přistoupíme k instalaci sw, nějaká ta (nejlépe kradená Kancelář, Photoshop, VisualStudio, emailový klient (pokud nepoužiju OtloukExpress) ). Teď se to tam všechno pěkně mastí, nastane dll hell, instalátory si vesele zapisují do systémového adresáře kde jsou knihovny, ty staré nejlépe přepíšou ... co je jim po tom, že některá aplikace potřebuje tu starší verzi.

    Jestli jste tím myslel že toto je na windowsech to hotové, tak to tedy smekám. A to jsem ještě nemluvil o nastavení sítě, firewallu (nejlépe tam zase narvat produkt třetí strany, protože ten firewall co je v Widlích je nahow*o) .... No nevím, třeba vám křivdím, třeba si vystačíte s Paintbrushem a WordPadem.

    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    23.3.2006 13:44 BorgAI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to lehko rekne

    Musim na toto zareagovat.

    Co se tyce reakce Pavela Stárka: Ac je divne, ze to budu psat zrovna ja. Ano, to je to v cem je a bude Windows vzdy v krok(ne-li nekolik kroku) napred. Uzivatelska podpora, podpora nejnovejsich novych komponent a her bude to, v cem bude Win vzdy lepsi pro bezneho uzivatele(za to se halt plati i u linuxu). A podstoupeni par restartu kvuli zavedeni noveho HW klidne podstoupim, kdyz nebudu muset procitat fora:)-cas je drahy. Co se tyce licenci programu v tom bude mit linux vzdy navrch,i kdyz ne tak uplne.

    Do firmy, kde delam, jsem chtel nainstalovat OpenOffice, protoze MS Office jsou drahe. Ale setkal jsem se u sefa s odporem. Nekompatibilita MS Off a OpenOff. Proste tam je. Je to prekladatelska firma a nikoho to tam zajimat nebude, ze to je castecne nekompatibilni. Proste to musi fungovat:co vidis ty, musi videt zazaznik(na puntik). A kdyz ne, tak by to mohli hned zabalit, protoze tech stiznosti by firmu odrovnalo. Tecka. A prevrat se nechysta. Microsoft je dominantni firma a smrtelnik s tim nic bohuzel neudela:( Raci zaplatili pres 100k za licence MS Office(za WinXP ani nepluve)a naprosto je chapu.

    Spusta lidi ted bude namitat, ze to tak neni. Ale pohledte realite do oci.


    Jinak jsem hravi clovek a rad zkoumam nove veci. Linux byl, jeste do nedavna cca rok, pro me zahadou. Ted poslednich par mesicu ho testuju a zvelebuju. Ted z meho pohledu je to hodne flexibulni system. Z cca 5 distribuci jsem si zatim vydral Mandriva FREE 2006. Ale z pocatku jsem se setkaval ze spoupoutou problemu. Asi jako kazdy. Ale postupne ubyvaji. Hodne utopeneho casu resenim problemu a nektere jsou doted nevyrene(ale verim v jejich vyreseni). Linux se mi libi cim dal vic ji jeste hodne co vychytavat. Jak na me strane, tak na strane vyvojaru.

    Linux jsem u sebe zavrhl na hlavnim PC, protoze zatim "linux" neni delany zrovna pro nejnovejsi HW(a ruzne vychytacky) a to nikdo nemuze ani pipnout - proste neni. Bezi mi krasne na starsim pocitaci. Celeron 533, kde funguje z HW uplne vsechno a kde vsechny Win selhavaly v prehravani filmu a hbitosti systemu - linux vede na plne care. I kdyz ne vsechny programy se mi uplne zamlouvaji(musim najit lepsi a pry jsou:)-Pro tento PC je to nejlepsi reseni(pochopitelne i pro novejsi:). Taky jsem zacinal na 8bitech-zlata era:) potom sposta PCcek a ted 3PC a Linux i Win. Kazdy pouzivam na neco jineho.

    Nerad bych nekoho urazil svou nevedomosti-proto se predem omlouvam,pokud se nekde az moc pletu-to je muj nazor uzivatele a IT technika.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.