abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Začínáme s distribucí SuSE 8.1

    17. 12. 2002 | Stanislav Musil | Recenze | 5771×

    Recenze užitečnosti nové verze SuSE pro začátečníky.

    Po rozbalení

    Ve velmi zelené krabici máme po otevření a odsouhlasení licence k dispozici 7CD a 1DVD. A k tomu dvě knížečky "Uživatelská příručka" (170 stran) a "Příručka správce systému" (410 stran), obě v českém jazyce. Tyto dvě knížečky jsou opravdovým mistrovským kouskem, začínajícím uživatelům je můžu jen doporučit.

    Instalace

    Startujeme

    Instalační CD i DVD jsou bootovací. Takže není potřeba vytvářet startovací diskety. Z instalačních médií je možno si nechat otestovat RAM paměť programem MEMTEST, který dokáže najít chyby v paměti typu RAM a podat o tom podrobné informace. To si každý můžete vyzkoušet. Tento test nijak netestuje pevné disky, ani na nich nic neupravuje, takže se nemusíte bát o svá data.

    Instalace probíhá celá v grafickém prostředí. Je zde sice možnost i textové instalace, ale nač se připravit o pěkné obrázky. Distribuce je kompletně počeštěna. U každé obrazovky instalátoru je buď přímo nápověda v levé části, nebo je tam vždy tlačítko s nápovědou. Jako první si instalátor YaST sám zjistí typ myši a rozvrhne rozložení oddílů na pevném disku. Pokud již máte nějaký ten operační systém nainstalovaný a nemáte volné místo pro vytvoření nového oddílu, tak navrhne možná řešení. To spočívá ve zmenšení již existujících oddílů FAT nebo FAT32 bez ztráty dat! A z vyšetřeného místa si vytvoří vlastní oddíly. Ale nemějte obavy. Všechna tato dosavadní nastavení a rozvržení jsou jen dočasná a pokud se vám to nelíbí, stačí dát zpět nebo instalaci přerušit, takže nemusíte mít obavy ze ztráty dat.

    Balíčky

    YaST vám nabídne standardní sadu balíčků, které obsahují grafické prostředí, kancelářské aplikace a dokumentaci. Počítejte tak kolem 1,5 - 2GB, což se mi zdá trochu moc na standardní instalaci. A tak není nic jednoduššího, než nepotřebné balíčky odebrat. Až doposud byla veškerá nastavení nezávazná a dala se ještě změnit, ale po následujícím potvrzení, na což vás YaST upozorní, se již vámi navržené změny promítnou do systému. To znamená, že se vytvoří oddíly pro Linux a začnou se kopírovat zvolené balíčky na disk. Balíčky jsou řazeny přehledně do skupin (hry, kancelář, internet atd.). Pokud vyberete některý balíček a ten potřebuje ke svému běhu další balíček (tomu se říká závislost balíčků), tak vás na to YaST upozorní. Doporučuji nechat potřebné balíčky vždy doinstalovat. Vyhnete se tím spoustě problémů.

    Ještě musíte vymyslet heslo pro superuživatele root. Hlavně si ho zapamatujte! Pak vytvoříte obyčejného uživatele, pod kterým se budete do systému přihlašovat. Nikdy se nepřihlašujte jako uživatel root pro běžnou práci!

    Detekce hardware

    Detekce grafické karty a monitoru proběhla na výbornou. Problém nastane, když chcete zapnout 3D akceleraci. U karet Nvidia a ATI si můžete 3D podporu stáhnout přímo z internetu, mají velikost asi 3 MB (v distribuci tyto ovladače nejsou kvůli licenčním podmínkám). U ostatních karet můžete využít MESA akceleraci.

    Síťová karta byla detekována výborně a nastavena tak, jak jsme zvyklí z Windows. Tedy jako DHCP klient (adresu přidělí server). Externí modem nečinil instalátoru žádné problémy (ovšem nesmíte zapomenout jej připojit k PC a zapnout do elektriky, tak jako ostatní externí zařízení, např. skener, tiskárnu). Zvukovou kartu rozpoznal bez zaváhání a nastavil hlasitost.

    Jediné, co mi automaticky nerozpoznal, byla tiskárna. Pamatuje sice hodně, ale stále funguje (Hewlett Packard Laser Jet 4L). Tu jsem musel přidat ručně. Bylo to úplně jednoduché, stačilo jen vědět, cože to mám za tiskárnu a kdo ji vyrobil a na kterém portu ji mám připojenou. Nabídlo mi to i zkušební tisk testovací stránky. Doporučuji vytisknout, protože hned víte zda to máte dobře. A pokud je to špatně, tak stačí se vrátit a zkusit jiný ovladač.

    Instalátor ještě umí automaticky detekovat ISDN adaptéry a televizní karty. Bohužel žádnou z těchto věcí nevlastním, tak jsem nemohl vyzkoušet, jak dobře mu to půjde. Po instalaci se spustí rovnou grafické prostředí a můžete začít pracovat.

    KDE3
    prostředí KDE 3.0

    A ti druzí

    Na instalačních médiích jsou samozřejmě i ostatní správci plochy (Gnome2, Icewm, Blackbox atd.). Kancelářský balík Star Office nahradil plně lokalizovaný Open Office 1.0.1, který v běžných funkcích úplně nahradí Microsoft Office. Open Office umí otevírat i ukládat data ve formátu *.doc, *.xls napsané v Microsoft Office. Plusem této distribuce je, že obsahuje výborný přehrávač MPlayer. Tento umí po dodání kodeků, které naleznete na domovských stránkách přehrávače, přehrávat snad všechny druhy audio, video formátů včetně DVD a DivX filmů a to i s podporou českých titulků s diakritikou! Celá distribuce obsahuje více než 2300 softwarových balíčků. Takže určitě tam každý najde ty programy, které potřebuje. Například grafický editor Gimp podobný Photoshopu, editory HTML, správce souborů ala Windows Commander, webové prohlížeče, přehrávače audio CD, mp3 přehrávače podobné WinAmpu, programy pro skenování, poštovní programy podobné MS Outlooku atd. Práce s těmito programy je popsána v přiložených knížkách.

    Plusy/mínusy

    Bohužel veškeré balíčky i samotné jádro je zkompilováno pro i586 a vyšší. Což znamená, že uživatelé 486 a horších, si tuto distribuci nenainstalují.

    Osobně jsem vyzkoušel obě možnosti instalace jak z CD tak i z DVD. A nutno říci, že kromě prohazování sedmi instalačních CD v tom žádný rozdíl není. Ale pokud se později rozhodnete, že si něco doinstalujete do již běžícího systému, tak se DVD určitě zavděčí. Odpadá totiž ono prohazování sedmi CD a vše se zjednoduší a urychlí.

    Velkou výhodou je také možnost bezplatné aktualizace nainstalovaných balíčků z distribuce. Tímto ovšem nedisponuje pouze SuSE, ale i ostatní distribuce. K tomu potřebujete pouze internetové připojení. Obsluhu aktualizace zvládne opravdu každý, je totiž součástí "YaST control center" a tudíž klikací. Výhoda je v tom, že vám distribuce "nestárne" a zůstává aktuální.

    Yast2 YaST2 řídící středisko

    Hodnocení

    Celkově bych tuto distribuci označil za velmi hodnotnou. Během instalace se nevyskytly žádné chyby. Standardní instalace by mohla zabírat mnohem méně místa na disku. Uvítal bych i možnost jednodušší volby mezi správci prostředí. Přece jenom po začátečníkovi nemůžeme chtít, aby věděl, které že to balíčky potřebuje třeba pro BlackBox, nebo Gnome2.

    A co za to? Za celou distribuci zaplatíte Kč 2550,-. Může se to jevit jako dost peněz ve světě linuxu, ve kterém platí, že linux je zadarmo. Ano linux je zadarmo, ale nesmíte zapomenout, že platíte za 7 CD, 1 DVD, YaST2 a dvě vynikající knížky, které nikde jinde neseženete. Dále 90 dní instalační podpory a bezplatnou online aktualizaci. Tohle například u nejmenovaného okenního systému nemáte a stojí dvakrát tolik :) Nehledě na to, že jak již máte SuSE 8.1 koupené, tak ho můžete nainstalovat kolika kamarádům chcete.

    Pro pokročilejší uživatele následuje pár technických dat:

    Linuxové jádro 2.4.19, glibc 2.2.5, gcc 3.2, Apache 1.3.20 a 2.0.40, Samba 2.2.5, XFree86 4.2.0, KDE 3.0.3. Open Office 1.0.1, Mplayer-0.90pre6

    K recenzi zapůjčila společnost SuSE ČR s.r.o.

    Související články

    Odkazy a zdroje

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.12.2002 10:22 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše tv karta
    Mel jsem kartu Pinacle PC-TVpro a pri instalaci ji to naslo a nastavilo uplne bez problemu.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    17.12.2002 11:14 Václav Halík
    Rozbalit Rozbalit vše Kernel-source
    Předem musím říct že jsem šťastným majitelem této distribuce a sem s ní celkem spokojen. Ovšem nedávno sem narazil na nepříjemnost která mně celkem rozladila. A sice: Zdrojáky jádra jsou úplně k ničemu. Testoval sem jak verzi na CD kernel-source-2.4.19-59.SuSE.rpm tak update z ftp SuSE na 2.4.19-115 a ani jeden nejde zkompilovat. Ve zdrojácích je zřejmě chyba. Vyhodí to něco o nedeklarovaných proměnných. Zajímavé je že to nejde zkompilovat ani v default konfiguraci jádra od SuSE. Přisuzoval sem to tomu že nemám správné verze nástrojů pro kompilaci. Ale poté sem zkusil na té samé konfiguraci zkompilovat jádro od Linuse 2.4.20 a šlo to úplně v pohodě. Co na to říct, tohle mluví samo za sebe. Jinak SuSE je velmi uživatelsky příjemný systém.
    17.12.2002 11:21 Dale Cooper
    Rozbalit Rozbalit vše Kernel-source
    Hlasim stejne problemy. Distribuce je vyrobena horkou jehlou (Viz muj prispevek ohledne manualu). Dale
    17.12.2002 11:19 Dale Cooper
    Rozbalit Rozbalit vše Dodane prirucky - tragedie
    Suse 8.1 jsem si koupil a nelituju. Nicmene z dodanych prirucek se mozna neco dozvi naprosty zacatecnik! V priruckach je obsazen vlatsne jen vypis menu jednotlivych programu, maximalne co ktera ikona dela. Jemne naznaky konfigurace Linuxu typu "Televizni kartu nakonfigurujete kliknutim na ikonu TV Card" - to by me bez prirucky asi nenapadlo... Knizky jsou vysazeny systemem LaTeX - super, ale proc jsou plny nevyresenych odkazu (\label \ref)? Proc nejsou odstavce zarovnane do bloku (to je posledni dobou moda)? Jediny duvod proc si distribuci poridit je prilozene DVD. Prirucky dejte rovnou do sberu a kupte si jinou mnohem lepsi knizku o linuxu, na trhu je jich dost! Dale
    17.12.2002 15:37 Stan.
    Rozbalit Rozbalit vše Dodane prirucky - tragedie
    Ano příručky jsou právě pro úplné začátečníky. A začátečník nemá žádnou představu že něco jako ikona TV Card existuje. A to že nejsou zarovnane do bloku snad není důvod je házed do sběru! Hlavní je obsah pro začátečníky.
    17.12.2002 16:57 Josef Moravek
    Rozbalit Rozbalit vše Dodane prirucky - tragedie
    Ano, zarovnavani odstavcu na praporec je jiz nekolik let "moda" - zarovnavani odstavcu do bloku je z grafickeho hlediska na povazenou. Manualy jsou jednoznacne uzitecne tam, kde uzivatel / a muze byt zacatecnikem jen v urcite oblasti / potrebuje zakladni orientaci v problemu. Nejsem zadny guru a prirucky jsem nekolikrat vyuzil. S kompilaci vsak jadra u Suse problemy nemam.
    17.12.2002 13:38 Jiri Hnidek
    Rozbalit Rozbalit vše Lepsi nez instalace z DVD
    Lepsi nez instalace z DVD je instalace z disku. Je to o dost rychlejsi a nemusite strkat nikam vubec nic. Akorat musite mit zbitecnych 7GB na disku ;-).
    17.12.2002 23:14 Martin Reichel
    Rozbalit Rozbalit vše Dobra volba
    Jsem take vlastnikem teto distribuce a musim rict ze me jiz Windowsy vubec nechybi. Podpora funguje vyborne, system YAST2 je opravdu vynikajici a online aktualizace jsou take prijemne. Jak rika jedno zname rceni. Who needs Windows in the world without walls.
    29.12.2002 21:03 jirka | skóre: 21 | blog: pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Pár much v SuSE
    Rád bych zastával váš názor,ale mám tu se SuSE 8.1 menší problémy.Zvukovka SB Live se chová jako běžná vícevstupá zvukovka bez efektů(basy/výšky apod.) Jdou jen dva kanály a nejde SPDIF vstup ani výstup.Není možné to nikde nastavit,Spuštění utilit EMU-DSP z terminálu,ani graficky nelze(hlásí chybu).Pokud se pomocí Yast2 pokusím přidat Soundfont,nedá mi to na výběr,odkud ho chci instalovat,chce to po mě nekompromisně CDčko. Filmy DivX si také nepřehraju,Mplayer padá i po instalaci kodeku staženého z www.divx.com,nainstalovaného přesně podle návodu.Jiné přehrávače film *.avi ve formátu DivX taky nepřehrajou,nebo přinejlepším jen zvuk.Modem mi to nepodporuje,takže pořád ještě před puštěním počítače přemýšlím,co na počítači budu dneska dělat,jestli mám spustit pro mě jako odpůrce Microsoftu:) nevyhovující a nestabilní systém Windows,nebo stabilní,leč v některých ohledech méně dokonalý Linux...Za pomoc s konfigurací zvukovky,popř.DivX videa děkuji. Honím to na Thunderbirdu 800MHz/384MB RAM.Místa na disku dost-RAID0 2X40GB...
    Pavel Dobeš avatar 18.12.2002 00:24 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Tv karta etc.
    Ja v tom jedu taky... Mam kartu 3Demon 951TF, ktera se detekuje jako ProVideo PV951. OK, ale poradte mi, jak mam v yastu2 nastavit korektni zvuk. Dobre pridam radio=1, ale kdyz chci nakonfigurovat dalsi ovladace (se kterymi mi tato karta v SuSE7.2 a 8.0 fungovala tak na 80% - to byl taky jeden z duvou upgrade) tak mi zmizi nastaveni ovaldacu bttv. Takze pres yast2 si radio neposlechnu :( Pokud mi nekdo poradi, jak nakonfigurovat k spokojenosti tuto kartu, tak budu nadsen. Diky konfefrenci linux@linux.cz se mi podarila konfigurace na tech 80%. Dalsi veci, co me nejak neslo bez editace spoustecich scriptu bylo nastaveni gdm misto kdm. Nesla mi v gdm lokalizace a i res spusteni sluzby to hlasilo pri startu chybu. Nasel bych jeste par dalsich veci jako padajici OpenOffice a pod. ale na tech 7 CD ci 7 DVD je tech chyb docela malo... PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?
    Pavel Čejka avatar 18.12.2002 00:40 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše mplayer + zmenšování FAT 32
    SuSE 8.1 mám používám a jsem spokojen, ale ... - Příliš přeháníte o tom, že vše proběhne beze ztráty dat. Ano, proběhne, ale není to zcela bez rizika (vždy může nastat závada, výpadek proudu ...). Osobně jsem ovšem tuto funkci nezvyzkoušel. Nemám partition s FAT 32 (ani cokoliv jiného s Windows :-) ) - mplayer mi po nainstalování nefungoval. Nevím jestli mu chyběl nějaký balíček (pak by byla chyba v definici závislostí mezi balíky), nebo opravdu funkční není. Stáhnul jsem si z ftp.mplayerhq.hu nejnovější verzi, zkompiloval a je po problému.
    18.12.2002 11:20 Jindřich
    Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
    Můj příspěvek se netýká přímo distribuce, ale xmms. Na snímku obrazovky jsem si všiml, že program správně nerozpoznal š v názvu jedné skladby. Moje zkušenosti s xmms jsou následující: Je-li diakritika v názvech mp3 souborů (což bych nedoporučoval), přehrává je OK. Je-li diakritika v tagu, který se objevuje při přehrávání skladby, i při správném nsatavení češtiny na příslušném filesystému (byť by se jednalo o FAT32) a fontů v xmms (-iso8859-2) se nezobrazují správně š, ž apod., tedy písmena, která mají jinou pozici v kódování windows-1250 (cp1250) a iso-8859-2. Co je ale nejhorší, to jsou m3u playlisty. Pokud je v názvu některé skladby v playlistu takové "problematické" písmeno, program ji odmítá přehrát.
    18.12.2002 12:00 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
    K zobrazovani tagu se defaultne pouziva font ze skinu a ten cestinu obvykle neumi, staci zaskrtnout "Use X font" a nastavit iso-8859-2 font a melo by se to zobrazovat ok (teda pokud to v tagu neni ve windows-1250 ;-)).
    18.12.2002 12:56 Jindřich
    Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
    No právě...
    18.12.2002 21:24 Mirek Novotný
    Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
    Problem s cestinou v xmms se ve foru jiz resil. Pokud toto tema jeste existuje, je v sekci software - multimedia - atd... Je tam i oprava do xmms ve formě jakehosi zdrojoveho kodu, coz je pro mne jako zacatecnika dost nestravitelne, este tak zkompilovat cely program, ale toto...
    19.12.2002 15:24 Vojtech
    Rozbalit Rozbalit vše volna stahnutelnost suse
    Zkousim se ptat vsude mozne ale zatim jsem nedostal nikde odpoved, tak to zkousim tady: Kdyz je suse opensource jakto ze se neda stahnout? Nebo jsem spatne hledal?
    20.12.2002 16:48 Dale Cooper | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše volna stahnutelnost suse
    Da se stahnout, napriklad z ftp.linux.cz /pub/linux/suse. Je to tzv. ftp verze, ale lze ji nainstalovat po stazeni i z lokalniho disku pri pouziti startovacich disket (jsou obsazeny), ktere si vytvorite. Teto verze nejsou z licencnich duvodu soucasti nektere specialni baliky, ze stejnych duvodu nejsou k dispozici ISO image. Dale Cooper
    Tomáš Bžatek avatar 20.12.2002 18:48 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše LIRC pod SuSE 8.1
    Zdravim, potreboval bych poradit: mate nekdo zkusenosti s kompilaci LIRCu pod SuSE 8.1? Hlasi to toto: tomas@spagetka:/data/temp/lirc-0.6.5> make make all-recursive make[1]: Entering directory `/data/temp/lirc-0.6.5' Making all in drivers make[2]: Entering directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers' Making all in lirc_serial make[3]: Entering directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers/lirc_serial' DIR=`pwd`; (cd /usr/src/linux/; make SUBDIRS=$DIR obj-m=lirc_serial.o modules) /usr/src/linux-2.4.19.SuSE/scripts/pathdown.sh: line 4: TOPDIR: parameter null or not set make[4]: Entering directory `/usr/src/linux-2.4.19.SuSE' make[4]: *** No rule to make target `lirc_serial.o', needed by `modules'. Stop. make[4]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.4.19.SuSE' make[3]: *** [lirc_serial.o] Error 2 make[3]: Leaving directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers/lirc_serial' make[2]: *** [all-recursive] Error 1 make[2]: Leaving directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/data/temp/lirc-0.6.5' make: *** [all-recursive-am] Error 2 tomas@spagetka:/data/temp/lirc-0.6.5> - je to vysledek po spusteni setup.sh a nastaveni home-brew UART receiveru, dale configure (probehl bez problemu) a make. Podotykam ze zdrojaky kernelu jsou nainstalovane vporadku, inkriminovany soubor pathdown.sh je stejny jako v SuSE 7.3 (2.4.16), pod kterym sel LIRC bez problemu zkompilovat.
    Koupim litajiciho tucnaka
    4.5.2003 03:31 Jezevec
    Rozbalit Rozbalit vše Suse 8.1 a nejen scanner Umax 1220 USB
    Ne vše je ideální. Po čtrnácti dnech jsem na mašli. Nejen skener, ale i radiokartu FM2000 a TV na ATI AIW128 se mi nepodařilo nastavit a spustit. Zdá se mi, že tato verze SuSe 8.1 je šitá trochu horkou jehlou. Až na tyhle "drobnosti" jsem spokojenej. jezevec@abahoa.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.