abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.4. 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (50%)
     (0%)
     (50%)
     (0%)
    Celkem 2 hlasů
     Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jak na UPS

    8. 5. 2002 | Jiří Bajer | Hardware | 18015×

    Zlepšete odolnost svých uložených dat proti výpadkům proudu.
    Úvodem

    Jelikož Linux používá část RAM jako diskovou cache, může při výpadku napájení nastat nekonzistence dat na disku. Pokud se jedná o pracovní stanici doma, není to tak tragické, ale když stavíte firemní fileserver, jde o vážný problém (mimochodem, tento problém se netýká jen Linuxu). Řešením je záložní zdroj napájení neboli UPS (Uninterruptible Power Supply). Jedná se vlastně o průběžně dobíjený akumulátor (obvykle průmyslový Pb 12V), ochranu proti napájecím špičkám a hlavně komunikační část, která dokáže říci PC: "Došlo k výpadku - máš X minut na korektní vypnutí".

    Rozdělení

    UPS se vyrábí buď ve standalone provedení (bedna, která se postaví vedle case počítače) nebo pro montáž do 19" racku (výška obvykle 2U,3U,5U). Výdrž akumulátoru běžné (kancelářské) UPS je zhruba 5-10 minut a výrazně závisí na tom, jestli je k UPS připojen monitor (uvažovaný odběr do 200W, typ UPS 350-500VA). Komunikace s PC probíhá pomocí sériového kabelu (speciální zapojení - obvykle alespoň RxD, TxD, GND + ev. pár pasivních součástek kvůli open-collector výstupu, CANNON 9pin) nebo u nejnovějších modelů pomocí USB. Kabel lze vyrobit svépomocí, schémata jsou k dispozici na internetu.

    Existují dvě kategorie UPS - dumb a smart, které se liší v míře konfigurovatelnosti přes komunikační kabel. Základní funkčnost, tj. indikaci výpadku napájení, ztráty komunikace nebo vybití akumulátoru, zvládají obě kategorie. Smart UPS jsou zpětně kompabilní a je možné s nimi komunikovat v dumb režimu, což využívají GPL ovladače (ne všichni výrobci jsou ochotni zveřejňovat detaily smart komunikace).

    Ovladače

    Ovladače k UPS lze buď získat od výrobce (nejznámější jsou firmy APC, BEST a TrippLite) ve formě předkompilovaných rpm nebo lze použít GPL ovladače (tarball/rpm). Nejznámější komunikační balíky jsou PowerChute (APC), powerd (GPL) a apcupsd (GPL). K jedné UPS lze připojit více počítačů, kde jeden počítač komunikuje s UPS a při výpadku přepošle upozornění ostatním. Je také možné sledovat stav napájení pomocí webového rozhraní (cgi scripty).

    Osobně bych doporučil spíše GPL ovladače, protože se nemusíte vázat na konkrétní distribuce či verze jiných programů. Pokud zvolíte rpm balíček, je instalace pod Linuxem jednoduchá, před kompilací tarballu doporučuji pročíst alespoň INSTALL_HOWTO. Pokud hodláte komunikovat pomocí USB, bude to pro vás znamenat stejnou funkčnost za cenu trochu složitější konfigurace a zřejmě budete muset použít tarball.

    Instalace a konfigurace

    Moje volba padla na apcupsd ve formě rpm balíčku. Po nainstalování balíčku je nutné ručně upravit soubor /etc/apcupsd/apcupsd.conf. Vyberte druh kabelu: standardní APC kabel je ve verzi pro Linux označován jako 940-0023A, pro NT jako 940-0020B, (použitelné by měly být oba, vyzkoušel jsem jen Linux verzi, kterou prodejce označoval jako AP9823) typ UPS: backups, smartups apod. a sériový port: zřejmě /dev/ttyS1.

    Chování UPS při výpadku lze ovlivnit pomocí voleb BATTERYLEVEL (min. % zbývající kapacity akumulátoru), MINUTES (min. odhadované výdrže akumulátoru), TIMEOUT (max. doba běhu na akumulátor). Výdrž akumulátoru si odhaduje sama UPS z napětí na akumulátoru a odebíraného proudu a je jen orientační! Pokud hodláte UPS sdílet mezi více počítači, použijete ještě volby UPSCLASS, UPSMODE a NETACCESS. Jako lahůdku si můžete nastavit BATTDATE - expiraci akumulátoru. Po jejím uplynutí vám přijde upozornění mailem, abyste akumulátor vyměnili. Konfigurační soubor je hojně komentován včetně příkladů nastavení, takže konfigurace by měla být snadná.

    Ukázka logu

    Fri Feb 21 17:21:01 CET 2002 apcupsd 3.8.5 (4 January 2002) redhat startup succeeded
    Fri Feb 21 17:25:01 CET 2002 Power failure.
    Fri Feb 21 17:25:06 CET 2002 Power is back. UPS running on mains.
    Fri Feb 21 17:25:26 CET 2002 Power failure.
    Fri Feb 21 17:25:31 CET 2002 Running on UPS batteries.
    Fri Feb 21 17:25:36 CET 2002 Reached run time limit on batteries.
    Fri Feb 21 17:25:36 CET 2002 Initiating system shutdown!
    Fri Feb 21 17:25:36 CET 2002 User logins prohibited
    Fri Feb 21 17:25:44 CET 2002 apcupsd exiting, signal 15
    Fri Feb 21 17:25:44 CET 2002 apcupsd shutdown succeeded

    Konfigurační soubor

    UPSCABLE 940-0023A
    UPSTYPE backups
    DEVICE /dev/ttyS0
    LOCKFILE /var/lock
    BATTERYLEVEL 10
    MINUTES 3
    TIMEOUT 300
    ANNOY 0
    ANNOYDELAY 15
    NOLOGON disable
    KILLDELAY 0
    NETSERVER on
    NISPORT 7000
    EVENTSFILE /var/log/apcupsd.events
    STATTIME 0
    STATFILE /var/log/apcupsd.status
    LOGSTATS off
    DATATIME 0
    UPSNAME Back400
    UPSCLASS standalone
    UPSMODE disable
    NETACCESS true

    Praktické rady ke zprovozňování

    • Pokud máte k počítači připojený modem, můžete využít ochranu proti blesku (přímý zásah do vedení může způsobit, že nejen modem, ale i celá základní deska odejdou do večných lovišť).
    • Zvažte, jestli je vhodné k UPS připojovat monitor - můžete tím výrazně ovlivnit výdrž akumulátoru.
    • Při konfigurování UPS berte v úvahu to, že neštěstí nechodí nikdy samo a může se stát, že po výpadku napájení nastane další dříve, než se akumulátor dobije. Velká rezerva kapacity akumulátoru a krátký TIMEOUT není plýtvání. Navíc pokud pracovní stanice nedisponují UPS, je jim k ničemu, když server při výpadku poběží o pár minut déle.
    • Adresář /etc/apcupsd obsahuje užitečné scripty commfailure, commok, changeme, mainsback a onbattery, které se spouští vždy, když dojde na UPS k nějaké události. Sem je vhodné doplňovat notifikaci pomocí SMS apod. (pozor, aby se SMS stihla odeslat ještě před shutdownem, jinak vám přijde až společně s hláškou o startupu).
    • Konfiguraci řádně vyzkoušejte pomocí testovacího tlačítka na UPS, simulujícího kratkodobý výpadek, dále pomocí vytažení napájecího kabelu UPS ze zásuvky a pomocí vytažení komunikačního kabelu. Vždy před simulací výpadku napájení zadejte z konzole sync (raději dvakrát za sebou), abyste při eventuelním fsck nepřišli o data v cache.
    • Pokud máte k UPS připojený monitor, ověřte si, že jeho zapínání a vypínání netvoří na UPS kritické špičky - některé starší UPS je nemusí vyfiltrovat. Tento problém se typicky zjistí tehdy, když šetrná uklízečka uvidí zelené světélko a monitor vypne (console blanking & vypnuté APM).
    • Používejte jen nové a kvalitní akumulátory a zvažte, zda vámi vyrobený kabel bude odolný proti ohnutí či vytržení (případné problémy konzultujte se svou uklízečkou).

    Další informace

    Komunikační SW balíky
    Oficiální UPS-HOWTO
    Přehled typů UPS od APC
    Dokumentace k Powerchute (bohužel DOC)
    Zapojení komunikačního kabelu
    Záznamy o UPS na ABC Linuxu

    Hodně štěstí při zprovozňování

    Příspěvky do diskuze, zejména zkušenosti se sdílením UPS a konfigurací, jiných SW balíků jsou vítány!

    Jiří Bajer

           

    Hodnocení: 44 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.5.2002 08:25 Frank
    Rozbalit Rozbalit vše www rozhraní k apcupsd
    Stav apcupsd lze pěkně sledovat přes www rozhraní, pokud na tom serveru běží apache a jsou nastaveny příslušné direktivy na pár cgi skriptů. Maluje to pěkné grafy :-) Používal jsem to původně na Red Hatu 7.1, teď na Mandrake 8.2. V balíčku apcupsd u mdk jsem tyto cgi skripty nenašel, ale fungují i ty, které jsem používal v Red Hatu (stačilo je zkopírovat). Zkoušel jsem i powerchute od APC, textové i grafické rozhraní k programu je totožné jako u Novellu, více se mi ale líbí práce s apcupsd.
    12.12.2021 11:28 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: www rozhraní k apcupsd
    9.5.2002 16:14 Kamil
    Rozbalit Rozbalit vše Kabel
    Dobry den ted jsem koupil UPS APC Smart 700 a k ni je kabel 940-0024C bude to taky fungovat? dekuji Kamil
    9.5.2002 18:55 TomBa
    Rozbalit Rozbalit vše Kabel
    Ano. Tento kabel tiez patri medzi "smart" kable. So spravnym nastavenim apcupsd bude fungovat.

    Este by som podotkol, ze existuje aj verzia apcupsd pod windows a pre ludi pouzivajucich heterogenne siete je jednoduchsie pracovat s jednym softom. Tiez mi v clanku chybala ukazka nastavenia apcupsd pre pracu s viacerymi ups, ci s viacerymi strojmi.

    CIJOML avatar 9.5.2002 20:42 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Kabel
    Ano, chybela prakticka ukazka nakonfigurovanych skriptu.:(

    Mohl byste zverejnit ty vase skripty pro kresleni grafu? :)

    10.5.2002 08:20 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Grafy
    Cgi scripty jsou soucasti baliku apcupsd (najdete je v /etc/apcupsd/cgi). Ja si vystacim s logem a SMS (+ev. commandline), takze je nepouzivam. Ukazka konfigurace je napr. na
    http://www.apcupsd.com/users_manual/config-examples.html
    Svoji konfiguraci dodam behem pondelka.
    Podporovane kabely viz.
    http://www.apcupsd.com/users_manual/configure.html#ConfigGeneral
    10.5.2002 10:55 cenda
    Rozbalit Rozbalit vše NUT - network UPS tool
    PowerChute podporuje pouze produkty APC a jsou nedostupné zdrojové texty. Takže pokud máte např. SLACKWARE musíte se ohlédnout po něčem jiném. Po nějakém tom testování podla moje volba na NUT. Má široký rejstřík UPS s kterými umí komunikovat (já osobně mám starší 1kW VICTRON a ovladače neexistují), také na shutdown více strojů po síti připojených na jednu UPS není žádný problém. Samozřejmě lze nastavit přístupová práva jednotlivým IP adresám, uživatelům... Jediné co neuměl(mí) je monitorování s pomocí SNMP protokolu... více info na inwire@nsys.cz
    21.5.2002 13:34 Daniel Prynych
    Rozbalit Rozbalit vše NUT - network UPS tool
    Zkousel jste genericups -t 10 ? V dokumentaci je uveden Victron Lite (crack cable), jde o ovladani pres stavove signaly. A to by mel byt vas pripad.
    5.12.2003 15:31 Pavel Skoupý
    Rozbalit Rozbalit vše NUT - network UPS tool
    Dobrý den, mám starší UPS Victron Lite 400 a nemohu k ní sehnat dokumentaci - potřeboval bych vědět jakým způsobem UPS komunikuje s okolím (má na sobě port RS232). Nevíte kde informace sehnat? Případně, co je to 'crack kable'?
    21.5.2004 11:46 Stanislav
    Rozbalit Rozbalit vše Crack cable
    http://dan.drydog.com/docs/redhat/nut-1.2.0/docs/cables/ge-imv-victron.txt
    17.5.2002 11:25 Marek
    Rozbalit Rozbalit vše UPC a USB
    Mam APC CyberFort 350, na USB kabelu je 940-0127B. Je tato kombinace na Linuxu (SuSE 7.3, pripadne 8.0) podporovana? Diky
    7.7.2002 22:09 Tomas Sztranyovszky
    Rozbalit Rozbalit vše zapinanie?
    Da sa nejakym sposobom dosiahnut, aby sa mi zapol server po uplnom nabiti akumulatorov v UPS?
    13.9.2006 08:44 Quak
    Rozbalit Rozbalit vše Rekalibrace UPS
    Rád bych tu popsal způsob rekalibrace UPS. Setkal jsem se s tím, že u APC Smart UPS 700 i po výměně akumulátorů byla doba chodu na záložní zdroj velmi krátká (jednotky minut při zatížení 10%). Příčinou byla chybně nastavená kalibrační konstanta.

    UPSka musí být připojena komunikačním kabelem, zátěž by se měla pohybovat nejlépe mezi 20-30%. Nejprve zastavíme démona apcupsd potom spustíme obslužný program apctest.

    Z menu zvolíme TTY komunikaci (Enter TTY mode communicating with UPS), Stiskneme "1" a asi po dvou sekundách zase "1". UPSka přejde do programovacího modu - odpoví "PROG".

    Stisknutím "0" vypíšeme současnou kalibrační konstantu. Opakovaným stiskem "+" a "-" lze hodnotu měnit. Nastavíme novou kalibrační konstantu, dobrá výchozí hodnota je kolem 080. Potom stiskneme "R", UPSka odpoví "BYE", dále stiskneme "Y". Nakonec ověříme zapsanou konstantu opětovným stiskem "0".

    Ukončíme terminálový mód klávesou ESC a spustíme kalibraci baterie z menu (Perform a Battery Runtime Calibration).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.