abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 567 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Přehrávání DVD pod Linuxem

    28. 11. 2002 | Robert Krátký | Multimédia | 29474×

    Vše o přehrávání DVD. Teorie i praxe. Recenze přehrávačů.

    Teorie

    Logo_DVD

    Přehrávání DVD na počítači má spoustu výhod. V tomto článku se podíváme na možnosti Linuxu v této oblasti.

    Obecně lze řící, že mezi hlavní přednosti sledování DVD na počítači patří zejména nízká cena nutného vybavení a kvalita obrazu. Širokoúhlý formát monitorů se však standardem v dohledné době asi nestane. To nás v případě širokúhlých prezentací (naprostá většina filmových disků) odsuzuje k černým pruhům na vrchním a spodním okraji obrazovky. Nicméně vzhledem k vyššímu rozlišení monitoru oproti TV máme záruku, že nezůstaneme ochuzeni ani o poslední kousek digitální informace, který se autorům podařilo na DVD nacpat.

    Anamorfní formát

    Jedním z největších přínosů DVD je možnost sledovat filmy v takzvaném anamorfním formátu. Velice stručně řečeno je to takový zápis obrazu, který využívá pro ukládání video-dat 33% plochy z oněch černých pruhů, které známe ze širokoúhlých filmů. Televize s poměrem stran 16:9 (širokoúhlá) pak tato data využije k zaplnění celé obrazovky, místo aby pouze zvětšila obraz zaznamenaný mezi černými pruhy. Docílí se tím větší ostrosti (a tedy kvality) obrazu. Počítačový monitor se vzdor svém nevyhovujícímu poměru stran ( 4:3 ) zachová podobně, protože jeho vysoké rozlišení umožňuje využití plného rozlišení videa. Černé pruhy už jsou pak jen "vata" doplněná softwarovým přehrávačem. Podrobné a názorné vysvětlení anamorfního přepisu lze nalézt na stránce: What's an anamorphic DVD?

    Podpora multimédií pod Linuxem má své mezery hlavně díky tomu, že (stále ještě) většina výrobců hardware (a souvisejícího software) považuje Windows za svůj primární trh. V případě přehrávání DVD si však skoro není nač stěžovat. Dokonce si troufám tvrdit, že na konci z toho linuxový uživatel vyjde lépe. Hlavním důvodem je (překvapivě) cena, kterou je třeba zaplatit za programové vybavení. V Linuxu se dostupnost free software bere jako samozřejmost, nicméně uživatelé Windows by to s hledáním (rozumně funkčních) nekomerčních alternativ k programům přehrávajícím DVD měli dost nesnadné.

    Ochrana DVD

    Závažným problémem je ochrana proti kopírování. Ta se vás však týká i tehdy, jsou-li vaše úmysly počestné a kopírovat se nic nechystáte. Takové ochrany jsou na DVD většinou hned dva druhy: digitální a analogová. Analogová slouží k zabránění nahrávání obsahu DVD na analogový přístroj, nejčastěji VHS a známá je pod názvem MacroVision - narazit na problém můžete v podstatě pouze, pokusíte-li se přehrávat DVD z počítače na externím TV.

    S digitální ochranou je to horší. Jmenuje se CSS (Content Scramble System) a je to systém, který je použit pro "zašifrování" informací na DVD za použití speciálních klíčů tak, aby je mohl číst pouze schválený hardware/software (čili takový, jehož výrobce/autor za použití algoritmu zaplatí). V případě přehrávání na počítači provádí rozkódování buď MPEG-2 dekodér v podobě přídavné karty nebo (častější případ) přímo program použitý k přehrávání DVD, neboli softwarový dekodér. Ačkoliv dešifrování CSS nepředstavuje velký problém a zdrojový kód prográmku, který dokáže CSS klíče rozluštit, má pouhých pár řádků, právní strana otázky zdaleka tak prostá není (viz zajímavá přednáška dotýkající se jak právních, tak technických aspektů CSS). Někteří autoři open-source software umožňujícího přehrávání DVD proto nezačleňují podporu CSS dekódování přímo do programu a ponechávají na uživateli rozhodnutí, zda si tuto podporu (např. ve formě "cizího" pluginu, viz Xine) nainstaluje dodatečně.

    Praxe

    Po nezbytném úvodu se můžeme konečně vrhnout na to nejdůležitější. Na internetu je již dlouhou dobu v oběhu Linux-DVD-Howto, ale vzhledem k datu zpracování již není příliš aktuální. Každopádně však stojí za přečtení, pokud stále používáte kernel řady 2.2.x.

    Základním předpokladem je samozřejmě fungující DVD-ROM mechanika. Většina programů ji bude hledat pod /dev/dvd, a proto je třeba, pokud ještě neexistuje, takový symlink vytvořit. Důležité je mít i zapisovací(!) práva k tomuto zařízení, aby fungovalo dešifrování CSS. Dále se ujistěte, že DMA je zapnuto, protože výrazně ovlivňuje výkon. Současné nastavení se dozvíte třeba pomocí hdparm -v /dev/dvd. Doporučuji také Xfree 4 (a to hlavně kvůli podpoře Xv + stručný popis v manuálu ke Xine), i když ani to není nutné (viz článek o framebufferu právě zde na abclinuxu.cz).

    Zbývá zvolit program, kterému svěříme ostatní starosti. Máme docela slušný výběr, což je jen dobře, protože na různých strojích a instalacích se jednotlivé programy zhusta chovají dost odlišně a výsledek tomu odpovídá. Nejznámější programy, ze kterých můžeme vybírat (řazeno náhodně):

    • Xine
    • MPlayer
    • Ogle
    • VideoLAN Client

    přičemž pouze Ogle je výhradně DVD přehrávač. Ostatní programy můžeme používat i k přehrávání jiných (video) formátů. Ať už se po přečtení mého hodnocení rozhodnete vyzkoušet kterýkoliv přehrávač, doporučuji používat pro výstup videa Xv a pro audio OSS emulaci ALSA - ušetříte si tím zklamání z nekvalitní reprodukce obojího.

    Vzhledem k tomu, že používám Debian, který má mezi svými balíčky Xine a Ogle (MPlayer a VLC jsou také dostupné ve zkompilované podobě), mám situaci ulehčenou, nicméně v zájmu větší objektivnosti jsem si stáhl zdrojáky všech zmiňovaných programů a zkompiloval je sám. To vyžaduje trošku manévrování, protože například MPlayer doporučuje použití vlastních opatchovaných verzí knihoven "libdvdcss" a "libdvdread" (první DVD dešifruje, druhá čte obsah).

    Xine

    Kompilace a instalace Xine není nijak neobvyklá (nehledě na to, že většina distribucí poskytuje binární balíčky) a máte-li správně nastavené locales, bude na vás Xine mluvit rovnou česky. Pouze je nutno doinstalovat plugin, který dokáže rozlousknout CSS.

    Těch je více, ale nejprověřenější jsou pravděpodobně captain_css (je k dispozici ve dvou variantách, z nichž pouze jedna dokáže načíst DVD menu) a dvdnav, který menu podporuje také. Pro jejich zdárné fungování (a instalaci) je třeba mít nainstalovány již zmiňované knihovny libdvdread a libdvdcss (opět součástí většiny distribucí). Oba pluginy jsou založeny na kódu programu Ogle, který vůbec první přišel s podporou menu pod Linuxem.

    xine v akci

    Přestože jsem captain_css, respektive jeho d5d odnož (s podporou menu) dříve používal, tentokrát se mi rozchodit nepodařil. Dvdnav naopak fungoval dobře, ale nedokázal jsem jej přinutit zobrazovat správný poměr stran, pokud nebylo okno videa maximalizováno. Nepovažuji to za moc velkou vadu na kráse, horší už je to, že zvolit titulky a jazyk lze pouze prostřednictvím menu DVD, nikoliv během přehrávání pomocí nějakého menu programu. Naopak velkou výhodou u Xine je jeho schopnost ukládat "snapshoty", a to i z DVD. Co se kvality obrazu a synchronizace se zvukem týče, není Xine co vytknout.

    MPlayer

    Kromě toho, že zvládá DVD, přehrává MPlayer snad úplně všechno, nač si vzpomenete. Poslední buildy z CVS by si měly poradit i s SVQ3 + QDM2 MOV (Quicktime 5 a výše).

    Instalace MPlayeru je výjimečná pouze tím, že chcete-li používat GUI (narozdíl od Xine má MPlayer standardně pouze CL rozhraní), musíte to říct ./configure skriptu: --enable-gui. Pak je ještě třeba v konfiguračním souboru (/etc/mplayer.conf) nastavit gui=yes a v neposlední řadě si nějaký ten skin opatřit, jelikož součástí MPlayeru není ani jeden. Elegantnějším řešením výběru GUI nebo CL rozhraní je používání automaticky nainstalovaného symlinku gmplayer pro práci s GUI.

    MPlayer sice přehrává i šifrované disky "out-of-the-box", ale podpora DVD menu mu (prozatím) chybí. Existuje sice možnost spustit program s experimentálním přepínačem -dvdnav, který má umožnit využití knihovny "libdvdnav", ale moje zkušenost je taková, že MPlayer spadne asi v 70% případů, což není zrovna použitelné. Tento nedostatek je však kompenzován pohodlným menu, ve kterém lze zvolit jednotlivé tituly nebo kapitoly na disku a měnit titulky i audio (bohužel však ne za pochodu - stačí změnit jazyk titulků a přehrávání začne znovu na počátku daného titulu).

    MPlayer v akci

    Menu MPlayeru také zpřístupňuje bohaté konfigurační možnosti (na příkazové řádce lze u tohoto programu určit, i kdy vám zazvoní u postele budík :-) ). Pokud budete chtít experimentovat s různými výstupními ovladači videa a audia, zkuste použít postupně mplayer -vo help nebo mplayer -ao help - to vypíše ty, které je MPlayer schopen na vašem systému využít. Běžné použití bez grafického prostředí může vypadat třeba takto (viz mplayer --help nebo podrobné man mplayer) :

    mplayer -ao oss -vo xv -dvd 2 -fs -framedrop

    MPlayer má jeden nepříjemný zlozvyk a to je dožadování se přijatelnější konfigurace systému. Může se vám proto stát, že se budete chvilku bez problému koukat na film a najednou vyskočí uprostřed video-okna dialogový box, který vám oznámí, že váš počítač je příliš pomalý, než aby soubor (DVD) mohl přehrát. Naštěstí hned také nabídne několik možných řešení, kterými by se dala tato nepříjemnost napravit, přičemž nejčastěji postačí - jak již jsem upozorňoval - buď přepnout výstup na Xv nebo nainstalovat místo původního OSS ovladače ALSA (a použít OSS emulaci).

    Pravděpodobně posledním problémem, který by vám mohl znepříjemňovat život, je neschopnost (občasná - zatím netuším, proč tomu tak je pouze u některých disků) MPlayeru navazovat bez přerušení tituly na disku. Stane se tedy, že zvolíte "Přehrát DVD" a jediné co proběhne je bliknutí černého okna a MPlayer se tváří, že už je hotovo. V takovém případě musíte v menu zvolit titul na disku, který obsahuje samotný film, což nemusí být někdy snadné, zvláště je-li disk rozvržen do nějakých 30 titulů a pouze jediný skrývá film - ostatní mohou být různé části menu, copyrightová upozornění, znělky studií apod.

    MPlayer je při načítání disku o dost svižnější než Xine, kterému dekódování CSS chvilku trvá; přehrávání je plynulé, i když naopak oproti Xine si všimnete trhnutí obrazu při přechodu do/z celoobrazovkového režimu.

    Ogle

    Ogle opět nepředstavuje žádný tvrdý instalační oříšek. Předkompilovaný balíček bych však být vámi v tomto případě preferoval, protože ke kompilaci GUI je třeba splnit hromadu ne úplně běžných závislostí. Každopádně však instalaci GUI doporučuji. Ze všech popisovaných přehrávačů je řešené nejrozumněji - střízlivě a s ohledem na funkčnost. GUI s vámi sice nebude mluvit česky, ale je tak prosté a bez možnosti jakéhokoliv nastavení, takže na něm téměř není co překládat. Pro uživatele KDE se nabízí i možnost využít Okle, což je sympatický frontend.

    Ogle v akci

    Ogle kombinuje dobré vlastnosti jak Xine, tak MPlayeru a přitom jej netrápí žádná z jejich chybiček, o kterých jsem psal. Ogle sice nelze použít k přehrávání ničeho jiného než DVD, ale zato splňuje vše, co byste mohli očekávat. Přepínání zvuku i titulků je možné za běhu filmu, máme k dispozici pohodlná tlačítka pro zrychlené i zpomalené přehrávání a také nabídku s výběrem dostupných DVD menu (root, výběr kapitol, nastavení zvuku atd.). Načtení disku je stejně rychlé jako u MPlayeru. Jedinou vadou na kráse je snad nedostupnost ovládacích prvků ve fullscreen režimu (samozřejmě lze však ovládat klávesovými zkratkami, viz man oglerc).

    VideoLAN Client

    VLC je součástí většího balíku aplikací VideoLAN, který představuje ambiciózní řešení streaming videa po LAN (nyní již i WAN). Nás zajímá pouze Client, který může fungovat jako samostatná aplikace pro přehrávání videa. Při instalaci máme možnost zvolit si GUI dle svého vkusu a potřeb (Gnome, Qt2, gtk) - balíčky pro hlavní distribuce jsou opět k mání. Češtiny se znovu nedočkáme, což je trochu škoda, protože možnosti konfigurace pomocí GUI jsou skutečně bohaté. VLC se vyrovná Ogle ve všem kromě podpory DVD menu.

    VLC v akci

    Závěr

    Pokud bych bral v potaz čistě přehrávání DVD, pak je u mne Ogle mírným favoritem před VLC. MPlayer sice nezatracuji, ale používám ho na všechno ostatní kromě DVD. Xine se mi zdá trošku moc nestabilní a neovládá se také zrovna pohodlně, i když to je určitě individuální.

    Příště se můžeme pustit třeba do návodu, kterak vychutnat prostorový zvuk (máme-li na to hardware) a nebo rovnou do vypalování DVD videa pod Linuxem.

    Zdroje/odkazy:

           

    Hodnocení: 39 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.11.2002 10:10 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Xine + DVD titulky
    Nepovažuji to za moc velkou vadu na kráse, horší už je to, že zvolit titulky a jazyk lze pouze prostřednictvím menu DVD, nikoliv během přehrávání pomocí nějakého menu programu. Ja nevim ,ale muj Xine ma tlacitka na prepinani titulku i audio stop, takze staci kliknou a uz se to zmeni. Mozna to zalezi na skinu...
    28.11.2002 10:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Xine + DVD titulky
    no jo... fakt. diky. vubec me nenapadlo, ze by jiny nez defaultni skin mohl mit nejake ovladaci prvky navic. to me docela potesilo - dost tuhle funkci vyuzivam a jeji (domnela) nepritomnost v xine mi lezla na nervy. stacilo precist si poradne manual...
    29.11.2002 00:14 Pavouk
    Rozbalit Rozbalit vše Xine + DVD titulky
    Xine umoznuje bez problemu prepinat audio i titulky pri prehravani. Take ma u mne nejplynulejsi obraz. Na DVD se mi osvedcil a nemam zadne problemy se stabilitou. Mplayer ma vyborne ovladani a skvele titulky. Pouzivam ho na prehravani MPEG, DIVX apod.
    28.11.2002 11:51 Dan
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    Ahoj. Jsem amater, ale jedno mi neleze do hlavy. Vyrobil jsem si odkaz z @cdrom na @dvd, .. OK Ale pri kontrole hdparm -v /dev/dvd mi DMA nemete = OFF, proc? Taktez hdparm -v /dev/cdrom je DMA =OFF Nemelo by to byt defaultne zapnute? Nastesti muj HDD aspon DMA ma ON :-) Asi jsem mimo, nebo neco, muzete mi nekdo poradit, nebo rici PROC to tak je? Mno nikdy jsem se o to nezajimal. Pardon. S pozdravem Dan. www.starhill.org
    28.11.2002 12:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    no, proc neni DMA zapnuto nevim - nektere distribuce mely driv auto-enable v kernelu vypnuto.., ale hdparm ho umi zapnout. man hdparm pomuze, ale pro zacatek by mohlo stacit tohle: hdparm -d1 /dev/dvd.
    28.11.2002 13:37 Dan
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    Ahoj. Kazdopadne ja mam RH 8.0 s jadrem 2.4.18-14 a nevim proc by nemelo byt defaultne zaply DMA :-( Po zapsani hdparm -d1 /dev/dvd to napsalo toto: /dev/dvd: setting using_dma to 1 (on) HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted using_dma = 0 (off) Stejne je to i u CD ROM. Tak ja nevim,... zkusim se poptat jeste jinde, ale vrta mi to hlavou :-) Dekuji Dan.
    Nikola Ciprich avatar 28.11.2002 19:19 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    problem je v tom ze redhati maji v jadre povoleno dma pouze pro disky. tady rekl bych pomuze jenom rekomilace jadra. alespon ja jsem to zatim takhle vyresil. jestli budu mit chvilku, taxe podivam jestli to nejde povolit pomoci nejakeho parametru pro jadro pri bootu.
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    28.11.2002 20:45 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    mam RH7.3 s orig jadrem a DMA u cdromky nastavim uplne bez problemu pomoci hdparmu.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    28.11.2002 22:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    pri bootu by to melo jit pomoci idex=dma, kde x je 0 - 3. to by melo byt totez, jako CONFIG_IDEDMA_AUTO pri konfiguraci kernelu.
    28.11.2002 20:48 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    me hdparm nebere linky a musim zadava primo zarizeni /dev/hdX
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    29.11.2002 07:17 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše DMA
    U RH 8.0 by mělo stačit nastavit ide-cd na use_dma=1. Stačilo mi přidat to jako option do /etc/modules.conf.
    28.11.2002 12:48 d.f.h
    Rozbalit Rozbalit vše ad regiony
    co se tyce regionu - mplayer, resp. jeho libmpdvdkit2, na regiony z vysoka se*... kasle :-) vyzkouseno, mam NEregionfree mechaniku nec 5800a, pri prehravani r4 disku si xine ani neskrtne (powerdvd pod windows taky ne, jenom nabidne moznost docasneho prepnuti regionu mechaniky, coz je ale samozrejme omezene asi na ctyrikrat, pak uz s tim nehnete), mplayer v pohode prehrava a na nic se nepta. je to asi vec libdvdcss (mplayer ji ma nejak ohackovanou, treba aby kesovala vygenerovane dvd klice na disk a nepocitala je pokazde znovu), protoze ve zdrojaku se pise: unlike most similar projects, libdvdcss doesn't require the region of your drive to be set and will try its best to read from the disc even in the case of a region mismatch. takze: "Z toho vyplývá, že většina z nás si asi na počítači americké DVD nepustí." kdepak, pod linuxem neni nic nemozne! :-)
    28.11.2002 13:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše ad regiony
    Mas kliku (nebo ja smulu), protoze moje NEregionfree mechanika (Pioneer 105S) si neskrtne ani v MPlayeru. Zkousel jsem disky z regionu 1, 3 a 4 a ani v jednom pripade jsem nepochodil.
    28.11.2002 13:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše ad regiony
    tak mi to nedalo a s obedem na stole strkam do pocitace vsechny disky z jinych regionu nez 2. a ejhle. neco funguje, neco ne. zatim jsem stihnul 8... zatim vedou ty funkcni 5-3 ... juchu. jenze ted nevim, jestli to je mechanikou, diskama nebo mplayerem...
    28.11.2002 18:06 d.f.h
    Rozbalit Rozbalit vše ad regiony
    no, ono je to taky mozna tim, ze treba fox nebo columbia vydava v australii (r4) takove disky, ze jdou prehrat i jako r2 (v naproste vetsine pripadu). asi se jim to vyplati, australie ma taky pal normu, takze to nemusi vyrabet zvlast. neco jineho je to v r1 nebo r3, tam je ntsc, zeano...
    28.11.2002 19:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše ad regiony
    jenze to nebyly ty pripady, co jsem zkousel... konkretne jsem v mplayeru zkusil (spravedlive) 2 z reg. 1, 2 z reg. 3, 2 z reg. 4 (na stolnim reg. 2 kodovanem prehravaci nejdou prehrat) a nakonec 2 z reg. 6.

    vysledek:

    oba reg. 1 bez problemu
    oba reg. 3 taky
    1 reg. 4. ano, 1 ne
    oba reg. 6 ne

    ...zvlastni

    pak jsem pustil xine... vysledky uplne jine...
    ano: reg. 1 a 4
    ne: reg. 3 a 6

    nemam doma zadnou testovaci laborator, takze si nejsem jisty, co vsechno by na to mohlo mit vliv...
    28.11.2002 14:02 joy
    Rozbalit Rozbalit vše ad regiony
    xine samozrejme taky prehrava vsechny mozne regiony i na neregion free mechanice - je to totiz vlastnost toho css pluginu/knihovny.
    28.11.2002 18:03 d.f.h
    Rozbalit Rozbalit vše ad regiony
    no asi treba jo, ale me proste ne. krome toho, mplayer je stejne lepsi :-)
    8.1.2009 13:32 AKA the A
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ad regiony
    má někdo zkušenosti s pokořenim regionů na matshita (panasonic) mechanikách pro NTB? (DVD orig. USA, na desktopu s Win. + DVD43 přehrávat jde, můj NTB zatim odolává)
    28.11.2002 18:27 jr
    Rozbalit Rozbalit vše závěr
    Všechny programy, které autor popisuje, jsem testoval a již nějakou dobu používám - a dospěl jsem přesně ke stejnému závěru, jako on. Jinak, díky za skvělý článek; je vidět, že si s ním autor dal skutečně práci - takto podrobnou recenzi o DVD přehrávačích na Linuxu jsem zatím ještě nečetl. :) PS: Na DVD Ogle, na vše ostatní prakticky jen MPlayer. Škoda jen, že TV-Out se mi daří zatím jen s MPlayerem díky jeho podpoře videovýstupu přes VESA kompatibilní režimy - v XFree mi TV-Out (na mé ATI AIW 128) bohužel nefunguje (ATI nehodlají vydat veřejně specs k TV-Out prý kvůli 'macrovision concerns' - tě buch). Zkoušel jsem i utilitku 'atitvout', ale v kombinaci s XFree prakticky bez úspěchu. Pokud někdo víte o tom, jak zprovoznit TV-Out z XFree při použití nějaké "AIW" karty od ATI (tím teď rozhodně nemám na mysli se současnými half-binary only linuxovými ovladači od ATI pro jejich novější videokarty), které jsou založeny na čipu Rage128, dejte prosím vědět.
    28.11.2002 19:14 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše závěr
    dik za hodnoceni... ad tv-out: zkousel jsi tohle: gatos? sam ATI nemam, ale na nejakym mailing listu jsem cetl, ze to funguje dobre.
    29.11.2002 08:58 Hykel Jaroslav
    Rozbalit Rozbalit vše závěr
    Vlastnim kartu ATI Rage 128 PRO a gatos s uspechem pouzivam pro vystup na TV. Je je traba pouzit CVS verzi - developmental branch.
    29.11.2002 11:42 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše MPlayer + xvidix + B/W
    Mam problem u mplayeru verze 0.9pre10, po prelozeni prehrava pouze cernobile pri pouziti xvidix ovladace. U verze 0.9pre5 na stejne konfiguraci prehrava xvidix barevne. Nevite nekdo co se zmenilo a cim by to mohlo byt? RedHat 7.3, ATI Rage 128. Diky
    29.11.2002 16:05 Dep
    Rozbalit Rozbalit vše super clanek (kompliment:-)))
    dobry clanek ... jen tak dal:)
    30.11.2002 12:31 Ondrej Prokop
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi navody pro prehravani DVD
    Diky za tento pekny clanek, dovolim si jeste upozornit na pekny navod pro prehravani DVD na http://www.trylinuxsd.com/ tyka se to Mandrake, ale jde to pouzit i pro jine. Vyzkousel jsem i grabovani do DivX - funguje perfektne.
    2.12.2002 20:03 Ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše DVD z harddisku, matrox dualhead
    Da se nejakym zpusobem prehravat obsah disku DVD, ktery byl odemcen a zkopirovan na disk programem SmartRipper ? Je to v podstate kompletni obsah DVD disku (soubory VOB,IFO,BUP..) na harddisku. Potreboval bych, aby to slo z toho disku prehravat normalane jako plnohodnotne DVD (menu, ruzne stopy, bonusy ), tak jako to umi treba PowerDVD pod windozema. Dale by me zajimalo, jestli se da nejak pricetne pod linuchem vyuzivat druhy vystup (v mem pripade pripojeny na TV) u Matrox G400 DualHead ? Jde mi jen o prehravani videa ala funkce DVD max v ovladacich teto karty pro vidle.
    3.12.2002 07:26 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše DVD z harddisku, matrox dualhead
    pomoci mplayeru a jeho parametru? mplayer VTS_01_[1-8].VOB -vobsub .... (bez titulku zaruceno, s titulkama jsem nezkousel)
    3.12.2002 21:47 Ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše DVD z harddisku, matrox dualhead
    Prehravat samotne VOBy samozrejme umim, to neni problem. Ja bych ale chtel, aby to fungovalo jako plnohodnotne DVD vcetne menitek a tak.
    6.12.2007 08:35 bilko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DVD z harddisku, matrox dualhead
    nainstaluj VLC a v menu je moznost otvorit priecinok. Mne to funguje ako v power dvd na win.
    3.12.2002 18:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše DVD z harddisku, matrox dualhead
    sice jsem to nezkousel, ale myslim, ze by meli jit proste nasmerovat prehravac misto na /dev/cosi treba na /usr/mojedvd.
    3.12.2002 21:48 Ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše DVD z harddisku, matrox dualhead
    TO se mi prave nepovedlo :(
    4.12.2002 23:27 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše DVD z harddisku
    Ogle to urcite umi: File->Open... a vybrat aresar, kde jsou ty veci z dvd, jak je to s xine nevim...ogle se mi na dvd stejne libi vic, ale to je ciste subjektivni nazor ;-).
    19.2.2003 16:31 Ctibor Ott
    Rozbalit Rozbalit vše Xine
    Vřele můžu doporučit xine v nové verzi 0.9.18
    kde je podpora decss přímo zakomponována,jen přidat
    libdvdcss.

    http://cambuca.ldhs.cetuc.puc-rio.br/xine/

    tady jsou nejčerstvější zdroje

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.