abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 165 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Chakra Linux: stále nic moc

    30. 8. 2011 | Jan Šmíd | Recenze | 6282×

    Je tomu již více než rok, co jsem se dozvěděl o Chakra Linuxu a následně se rozhodl si ho otestovat. KDEmod pro Arch Linux se tehdy pomalu blížil ku svému konci a jeho vývojáři se začali zaměřovat na vlastní distribuci. Už v té době bylo jasné, co by jednou měla Chakra svým uživatelům nabídnout. Na pohled efektní uživatelsky přívětivý systém založený výhradně na technologiích KDE a s Arch Linuxem pod kapotou.

    Obsah

    Instalace

    link

    Ze SourceForge, kde je Chakra Project hostován, lze stáhnout vydání stabilní, vývojové a několik starších (Legacy). Vždy se však jedná o LiveCD. Já pro začátek zvolil to stabilní, které nese označení 2011.04 a pojmenování Aida. To obsahuje jádro 2.6.39, Xorg 7.6 a KDE SC 4.6.5. Ze stabilního Debianu Squeeze to dělá skoro důchodce.

    první obrazovka Boot Live CD Live CD Instalátor Tribe

    Nabídka lokalizací není zrovna široká, ale čeština již obsažena je. Co naopak potěšující není, je výběr ovladačů. Když jsem totiž zvolil „Start včetně nesvobodných ovladačů“, snažil se systém zavést ovladače Nouveau, které:

    1. nejsou nesvobodné
    2. nejsou ani moc funkční

    Na pracovní plochu jsem se, jak už jsem u Nouveau zvyklý, nedostal a nezbylo než resetovat počítač a zvolit klasický start.

    Tribe

    link

    Instalátor Tribe byl jedním z želízek v ohni, které mě kdysi k Chakra Linuxu přivedly (tím druhým byla samozřejmě chtíč získat Arch Linux snadno a rychle). Kdyby instalátor Windows aspoň vzdáleně připomínal Tribe, měl bych pochopení pro všechny ty Wid ... uživatele Windows, kteří považují reinstalaci za doslova úžasné řešení. Svým rozvržením Tribe připomíná instalátory Mandriva Linuxu, OpenSUSE a možná i dalších. Je z nich však určitě nejsympatičtější. Navíc, možná je to ale jen můj subjektivní dojem, neobsahuje zbytečné množství voleb a položek jako např. zmíněná Mandriva.

    Marble – výběr časové zóny Nastavení uživatelů nastaveni disku kopírování souborů na disk

    Jedním z nejorientálnějších prvků instalátoru je rozhodně Marble jako nástroj pro výběr časové zóny. Ta se neseká ani na muzejní grafické kartě, jako je má Nvidia Geforce 7050. Velmi jednoduše je řešeno i nastavení uživatelů. Tribe navíc uživatele nepeskuje za slabé heslo. To sice může být na škodu, ale pokud uživatel o silné heslo nestojí, tak o něj prostě nestojí. Odlehčené je i nastavení disků. Standardně lze zvolit pouze přípojný bod. Výběr souborového systému se objeví až po potvrzení formátu oddílu. Pro editaci diskových oddílů se musíte přepnout do editoru pomocí volby „Pokročilé“.

    nastavení zavaděče initial ramdisk populární balíčky konec instalace

    Po nakopírování systému na disk zbývá už jen závěrečná konfigurace, lze-li vůbec tento výraz s čistým svědomím použít. V nastavení zavaděče můžete zvolit pouze to, zda ho instalovat nebo ne (i když, kolik uživatelů opravdu potřebuje více voleb). Zklamáním pro mě byl výběr populárních balíčků (Popular Bundles). Za prvé je to rasistický nástroj a za druhé také nefunguje jak by měl. Z mého výběru Firefox a GIMP stáhnul pouze GIMP, a navíc ho opravdu jenom stáhnul. Balíček jsem našel na ploše. Zbytek je zřejmě princip „udělej si sám“.

    Systém

    link

    U Tribu jsem s chvalozpěvy nešetřil. U samotného systému už to ale taková sláva nebude. Koho z toho vinit, to bohužel nevím. Vývojáře KDE SC nebo ty z Chakra Project. Co třeba všechny? Dost možná je však na vině samotný stav distribuce. Jak vidno z obrázku výše, sámotný Tribe obsahuje upozornění, že se stále jedná o Alpha software, který mi může sežrat křečka. A i když Aida nese označení „Stable Snapshot“, nechce se mi věřit, že by vývojáři měli takovou starost o naše křečky zbytečně.

    Software

    link

    Přes to všechno jsem byl s novým systémem nespokojený. Nevím jaká kritéria musí aplikace splnit, aby byla do Chakra Linuxu vpuštěna, ale nějaký ten přehrávač videí zahrnout mohli. V menu multimédia je jen jednoduchý graficky zdařilý hudební přehrávač Bangarang a na videa jako by se zapomnělo. A zapomnělo se i na jakýkoli nástroj pro editaci fotek a obrázků. GIMP se na mě smál z plochy a v sekci Grafika se nacházel jen prohlížeč Gwenview a nástroj pro pořizování screenshotů KSnapshot. Aby toho nebylo málo, tak ten ani nešel spustit klávesou PrtScr.

    Nefungoval ani vyhledávací nástroj KFind. To bylo možná způsobeno tím, že jsem nespustil Nepomuk, ale copak už KDE bez sémantického desktopu nedokáže najít ani soubor podle názvu? S hledáním měl ale problémy i webový prohlížeč rekonq. Od našeho posledního setkání sice zvládl načítání náhledů oblíbených stránek čase kratším než nekonečném, o vyhledávání ale asi neslyšel. Vyhledávací pole chybí a adresnímu řádku se taky hledat nechce. Pokud máte aktivní nějaké stahování, má rekonq problémy i s ukončováním. Zdánlivě se sice ukončí bez nehody, přesto při dalším spuštění hlásí opak.

    Chakra Linux Chakra Linux Chakra Linux Chakra Linux

    Správa balíčků

    link

    Po zhodnocení rekonqu jsem se rozhodl nainstalovat konečně nějaký schopný prohlížeč a intuitivně začal hledat grafický frontend pro pacmana Shaman. K mému překvapení nebyl k nalezení. Byl totiž vyměněn za AppSet. Nástroj na první pohled víc efektní než užitečný. Na druhý pohled se s ním přece jen dalo i pracovat.

    V levé spodní části okna aplikace se nacházejí záložky. Záložka Start obsahuje jakousi čtečku novinek na stránkách Chakra Projektu a nad ní výběr sekcí. Jakmile si zvolíte sekci, aplikace vás automaticky přesune na druhou záložku, kde už pracujete s balíčky. V horní části se nachází další filtry, nástroje a nastavení, ve spodní zase webové stránky projektů stojících za jednotlivými balíčky a aplikacemi. Velmi zajímavý pohled se vám naskytne, přepnete-li si v nastavení grafiku na Enhanced. Balíčky se poté zobrazí jako dynamická pole. Jak moc je to užitečné, si už musí každý rozhodnout sám.

    Chakra Linux Chakra Linux AppSet zdroje AppSet nastavení AppSet Enhanced Graphics

    Našel sem tedy správce balíčků, ale bez Firefoxu. Nalezl jsem v něm sice Operu, kterou bych obyčejně nepohrdl, ale chybějící Firefox mě překvapil. Pro jistotu jsem se pokusil ho nainstalovat přímo Pacmanem, avšak s totožným výsledkem. Po nějaké době jsem si konečně otevřel i Bundle Manager. Další rasistická aplikace související se stahovačem „Popular Bundles“. Co myslím tím rasistická aplikace? Chakra je téměr výhradně postavená na technologiích KDE. Je-li tedy nějaká aplikace založená na GTK+, nesmí do standardních repozitářů. Vývojáři naštěstí ve své moudrosti provedli "selekci" a zpřístupnili i řadu oblíbených GTK+ aplikací. Ty se však neinstalují přes standardního správce balíčků, ale právě skrze Bundles Manager neboli Cinstall. Stránky projektu tvrdí, že je to jen dočasné řešení. „Bundles“ prý budou později integrovány do Shamana (takže se vrátí?).

    Bundles manager GTK+ aplikace KDE System Settings

    Co se nastavovacích utilit týče, stránky hovoří o nástroji Arxin, který by měl být integrován do KDE System Settings.

    Chakra Linux 2011.09 milestone 3

    link

    Pro důslednost jsem se rozhodl vyzkoušet i vývojové sestavení 2011.09 milestone 3. Kromě kernelu třetí generace, KDE SC 4.7 se třemi výchozími aktivitami navíc a dalších aktualizací nepřináší žádné zajímavé změny.

    nastavení Desktop icons nastavení New Activity Search and Launch Photos Activity

    Zhodnocení

    link

    Chakra Linux je rozhodně velmi zajímavou distribucí. Pořádný derivát Arch Linuxu tu koneckonců ještě není. Ale na dotažení všeho k dokonalosti budou vývojáři zřejmě ještě nějaký čas potřebovat. Od mého prvního testu Chakry sice došlo k pokroku (tehdy mi systém po instalaci ani nenabootoval), přesto je stále na úrovni technické ukázky. V současnosti je zpočátku stabilní a skvěle vypadá, ale mizerně se používá. A pokud si někdo myslí, že k tomuto závěru nemám dostatek argumentů, budiž mu útěchou toto: Chakra 2011.04 nepřežila první pacman -Syu. Resp. po restartu již nenabootovala.

           

    Hodnocení: 25 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.8.2011 01:12 nodevel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc

    Jen pár poznámek:

    Bangarang je přehrávač audia a videa, autor ho asi nespouštěl, když lamentuje nad absencí video přehrávače.

    V Gwenview jdou jednoduše editovat fotky, což je vše, co občasný uživatel potřebuje.

    Kritika KDE-only repozitářů, či nutnosti mít zapnutý Nepomuk (to ještě štěstí, že autor Bangarang nespouštěl - AFAIK Bangarang Nepomuk silně využívá) je dle mého lichá, protože KDE technologie jsou základem a filozofií Chakra Linuxu. Sám toto distro nepoužívám, ale přijde mi dobré, že tu něco takového existuje. Pokud chce člověk distro bez závislostí na KDE technologiích, má mnoho jiných voleb.


    Jinak co já na Chakra Linuxu osobně nechápu je to, proč není více kompatibilní s Arch Linuxem... Například proč dělat AUR odznova, když CCR je úplně to samé, duplikované jen kvůli odlišným verzím balíčků...?

    deafboy avatar 30.8.2011 09:27 deafboy | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    CCR funguje na inom principe ako standardne repozitare. Jednotlive balicky su podobne ako v Mac OSX mountovatelne images z ktorych sa jednotlive aplikacie spustaju. SW v repozitaroch sa instaluje ako pri vacsine ostatnych distribucii - do standardnych ciest na disk. Na jednu stranu chapem snahu vyclenit gtk based SW ale dokial sa nenajdu qt alternativy, je celkom odveci riesit instalaciu takto... Schvaloval by som to jedine keby sa vsetok SW instaloval tymto sposobom.
    30.8.2011 22:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Předřečník ale mluvil o AUR vs CCR, což je to samé. O jakých mountovatelných images to mluvíš? Vždyť jsou to prosté pkgbuildy.
    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 10:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Bangarang je přehrávač audia a videa, autor ho asi nespouštěl, když lamentuje nad absencí video přehrávače. V Gwenview jdou jednoduše editovat fotky, což je vše, co občasný uživatel potřebuje. Kritika KDE-only repozitářů, či nutnosti mít zapnutý Nepomuk (to ještě štěstí, že autor Bangarang nespouštěl - AFAIK Bangarang Nepomuk silně využívá) je dle mého lichá, protože KDE technologie jsou základem a filozofií Chakra Linuxu.

    Asi tak. Konkrétně: Gwenview umí ořez, rotaci, změnu velikosti a spolupráci s kipi-plugins. Nevím, zda by se Digikam vešel na CD, většina lidí ho stejně asi nepotřebuje.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.8.2011 15:05 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc

    Bangarang je přehrávač audia a videa

    už umí titulky?


    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 15:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Netuším, titulky nepoužívám.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.8.2011 17:48 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    tak ve vlastnostech videa na výběr jsou, ale nefungujou ...

    ... hezký pepiku :-)
    30.8.2011 18:00 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    tak ještě jinak - některý fungujou, některý ne + mám nějak zmršený kodování názvů - jinde v KDE ok
    30.8.2011 18:26 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc

    protože podporují pouze UTF8, žádost o podporu non-UTF8 je, ale nic se neděje. Druhá věc je vykreslování. Přes phonon-gstreamer v podobě čwrbého obdelníku s tituky ve filmu.Vlc je na om líp, vykresluje je transparentntě.

    Jinak je to asi nejpoužitelnšjší video pžehrávač pro KDE, založený na phonon.

    30.8.2011 18:27 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc

    čwrbého -> černého

    30.8.2011 18:46 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc

    nejpoužitelnšjší video pžehrávač pro KDE, založený na phonon.

    tomu bych i věřil, ale možnosti nastavení se blíží gnome :-) - několikrát jsem se mu snažil přijít na chuť ale třeba zrovna titulky mě vrací k VLC/Smplayer

    31.8.2011 10:59 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    kdyby jen titulky - mrší i kódování názvů filmů :-/

    co se mi líbí je indexace knihovny a podobně
    Václav 31.8.2011 09:17 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Umí to SSA/ASS titulky? Zatím mě tedy nepřesvědčil že by byl lepší než smplayer, ale vyzkouším :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    31.8.2011 09:26 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc

    myslím, že neumí, ikdyž například gstreamer má podporu libass...

    30.8.2011 22:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    No a proč tam nemaj VLC? Vždyť gui má v qt a je to hodně oblíbený přehrávač (i na widlích).
    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 22:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Napadají mě zásadní důvod: Nepomuk (ano, to může být chápáno jako výhoda) a vůbec trošku lepší integrace do prostředí od KDE. Navíc od verze 4.7.0 je VLC výchozí backend pro Phonon.

    Zrovna UI VLC mi nepřijde zrovna intuitivní.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.8.2011 11:08 smplayer by tam pasoval viac,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    lebo vlc ma dost slusnu vymozenost, vdaka ktorej si nerozumie s powerdevilom, takze pri pozerani sa treba pripravit na kratke pohyby mysou, zavisiaceho od nastavenia v KDE control module... je tam toho ako nasrateho...
    31.8.2011 12:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Se snad dá v PowerDevillu nastavit, aby nespouštěl spořič, když běží proces x, ne? Alespoň teda pamatuju se, že ještě tak ve verzi 4.4/4.5 to tam bylo.
    30.8.2011 07:56 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    A používáte někdo nějakou celkem odladěnou distribuci založenou na Arch linuxu a nepoužívající KDE či GNOME jako výchozí prostředí?

    Sám používám přímo Arch, ale faktem je, že některé změny jsou nepříjemné. Třeba v nedávné souvislosti s aktualizací udev byla odstraněna konfigurace vytvářející symlinky /dev/cdrom, /dev/dvd; takže místo pouštění audio CD jsem hledal, co se zase po... O to lepší, že to je feature, ne chyba ;-)

    Fakt je, že to je v souladu s mottem: The Arch Linux system places precedence upon elegance of design as well as clean, correct, simple code, rather than unnecessary patching, automation, eye candy or "newbie-friendliness." Software patches are therefore kept to an absolute minimum; ideally, never. Simple implementation shall always trump simple user interface.

    Jen aby z toho časem nebyl LSF.
    30.8.2011 09:09 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Toto je první článek na abc, kterým jsem opravdu zděšen. Autor je pravděpodobně silně zaměřený proti recenzované distribuci. V takovém případě nevím, proč recenzi vůbec napsal. Navíc je při testování nedůsledný.

    Používám tuto distribuci už několik let (jako tzv. druhou distribuci v domácnosti) a jsem s ní naprosto spokojen. Mohu říci, že ji dost detailně znám. Distribuce jede svižně i na mém starším HW a nenašel jsem žádný vážnější problém kromě známých bugů KDE. Autoři distribuce se podle mého naopak snažili problémy co možná eliminovat. Jediná věc, kde má autor článku pravdu je defaultně nefunkční klávesa PrntScr.

    Distribuce je založena na vynikajícím principu KISS (myšleno KISS jako zkratka anglického výrazu Keep It Simple, Stupid - tj. „udržuj to jednoduché, hlupáku“, případně Keep it short and simple - tj. „udržuj to krátké a jednoduché“. Tato zkratka shrnuje empirickou zkušenost, že problémy by se měly řešit jednoduchým způsobem, neboť přílišná komplikovanost přináší nežádoucí vedlejší účinky). Toto distribuce téměř do puntíku splňuje. Navíc je distribuce elegantní a obsahuje řadu skvělých věcí, které naprogramovali vývojáři.

    Je mi líto autora distribuce, že se snížil k takto laděnému článku. Doufám a věřím, že příště bude fundovanější a objektivnější.
    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 10:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Tohle IMHO nemělo vyjít. Kdybych o tom věděl předem, ječel bych. Hodně.

    Stačí jeden pohled na web Bangarangu a člověk se dozví, že Bangarang přehrává i video a velmi intenzivně využívá možností Nepomuku.

    Zmínka třeba o obdobě AURu nikde, ovšem musíme se dozvědět, že Migilenik hledal klikacího Shamana, který už se dlouho nevyvíjí a nikdy se nedostal z alfa stádia vývoje.

    Autor článku, když se podíváte na jeho komentáře pod desktopy, jenom při zmínění slova "KDE" vidí rudě, načež jde psát článek o distribuci specializující se na software od KDE a na všechny strany rádobyvtipně prská něco o rasismu, ovšem když mu něco nefunguje, ani se nepokusí analyzovat problém.

    ...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.8.2011 17:33 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    !!!
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    31.8.2011 19:49 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    chudák autor distribuce :-D
    30.8.2011 09:29 maco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Nechapem toto: "Graficky frontend pre pacmana"

    Preco by to niekto mal chciet, a preco by to mal vobec niekto pouzivat. Keby bol pacman naky strasny, zlozity nefunkcy, neintuitivny nastroj, tak to pochopim. No ale proti gustu...
    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 10:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Já to chci, když něco hledám, ale nevím přesně co chci. Ten grafický výstup je prostě přehlednější než mrtě celkem stejných písmenek v terminálu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    deafboy avatar 30.8.2011 10:55 deafboy | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Defaultny vystup z pacmana bol volakedy hroza (neviem ako teraz)... pouzival som pacman-color ktory farebne odlisil nazvy balikov od komentarov. Bolo to tak celkom prehladne.
    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 10:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Jasně, to funguje. Ale obecně mi přijde pohodlnější interaktivní vyhledávání a zobrazování detailních informací o balících v seznamu s výsledky hledání.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    FrostyX avatar 30.8.2011 13:53 FrostyX | skóre: 27 | blog: Frostyho_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Mě to tak nepřijde. Když pacman vyhledá velké množství balíčků, tak si to vygrepuju jak potřebuju a většinou je to pohodlnější než v nějakém klikátku, nebo na http://www.archlinux.org/packages/.
    FrostyX.cz | 1984 was not supposed to be an instruction manual.
    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 14:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Takhle to můžu filtrovat, když vím přesně, co chci, což občas tak nějak nevím. V klikátku můžu porovnat závislosti několika balíčků na pár kliknutí, v konzoli bych se upsal.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    FrostyX avatar 30.8.2011 16:41 FrostyX | skóre: 27 | blog: Frostyho_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Aha, tak to já asi většinou zhruba vím co hledám.
    FrostyX.cz | 1984 was not supposed to be an instruction manual.
    Václav 30.8.2011 15:20 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Ještě bych přidal hromadné mazání balíčků - jednou za čas prostě zjistím že se mi nashromáždilo víc balastu, který jsem jen testoval a už vlastně nepoužívám. Odklikat všechny balíčky v klikátku a klepnout na jedno tlačítko je rychlejší než kopírovat z výpisu. Na něco je prostě GUI lepší.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    luta avatar 30.8.2011 17:20 luta | skóre: 20 | blog: muj_blok | Prostějov/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc

    kopírovat z výpisu? V archu funguje v pacmanovi bash-completion. Sprava balicku v Archu je dost easy.

    Václav 31.8.2011 09:20 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Mě po těch letech co ho používám opravdu o správě balíků v Archu vyprávět nemusíš :) Ale stále si stojím za tím, že pokud čistím systém od nashromážděného balastu, u kterého si kolikrát ani nepamatuju jména balíčků, je pro mě jednodušší projít seznam s checkboxy.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    30.8.2011 14:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Keby bol pacman naky strasny, zlozity nefunkcy, neintuitivny nastroj, tak to pochopim.
    Ze všech různých instalátorů, které jsem měl tu čest používat (apt(itude), emerge, urpm*, yum a zypper) je pacman ten nejméně inuitivní ze všech. Ani po přečtění manuálové stránky mi v tomto pčípadě nepomohlo - pomohla až Pacman rosetta.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.8.2011 11:42 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Nejsem uživatelem distribuce Chakra (používám už dlouhá léta všude kromě serverů Arch Linux a popravdě v Chakře moc smysl nevidím, přestože jsem KDEčkař - Chakra podle mě měla význam jen v době KDE-Mod, kdy v Archu na rozdíl od ní ještě nebyly dělené KDE balíčky), přesto musím říct, že ta recenze je naprosto příšerná. Horší recenzi jsem snad nikdy na ABCLinuxu neviděl. Kdo tohle schvaloval?
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    30.8.2011 17:05 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Neměl se ten článek jmenovat spíš "Linux: stále nic moc, spíš nic než moc"????
    Fluttershy, yay! avatar 30.8.2011 17:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Not sure if trolling or stupid...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.8.2011 11:00 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    No nevim, kdyz jsem jeste pouzival Arch, znal jsem predchudce Chakry KDE-mod a zastihly me i prvni verze Chakry. Zodpovedne rikam, ze uz tehdy to bylo o mnoho lepsi, nez jaky dojem vyvolava clanek. Takze i podle ostatnich ohlasu recenze bude opravdu odpad. O vikendu Chakru asi vyzkousim, i kdyz sam velkym zastancem KDE nejsem.
    31.8.2011 11:12 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    vzdycky kdyz o tomhle distru slysim si vzpomenu na pana jmenem Ivo Bende :D
    Valerius avatar 1.9.2011 19:23 Valerius | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Tak já třeba Chakru instaloval v době kdy vyšlo Gnome 3 a já tím pádem od Gnome utekl... Není to špatné, ale moc QT / KDE only... Jsem zvyklý na Firefox, Pidgin, Audacious a nechci měnit... takže jsem nakonec skončil na klasickém Archu a KDE, kde si rozumně doinstalovat aplikace na GTK nebyl problém =) Pokud si ale člověk vystačí jen s KDE, tak je Chakra dobrá volba =)
    [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /
    1.9.2011 21:55 2011
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    2.9.2011 10:00 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    Nechápu, proč si autor článku nenastaví pacman na standardní repozitáře Archu, když se cítí být omezen implicitní nabídkou Chakry. Dále jako uživatel Archu nechápu, nakolik má KDE potenciál zrychlit a zefektivnit integrací procesy, zejména aplikace a jejich soužití se systémem a navzájem. Jinak mi přijde jako ideální lehké prostředí Arch s Open či Fluxboxem... Chápu pouze autorovo nadšení z instalátoru, ano, je to pěkné... Funkční již méně...
    Valerius avatar 9.9.2011 01:21 Valerius | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chakra Linux: stále nic moc
    To jsem zkusil (repo), když jsem měl Chakru... ale nedělalo to dobrotu. Aktualizace systému pak byla špatná, už si přesně nepamatuji, co všechno to vyvádělo, ale skončil jsem pak reinstallací Chakry.
    [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.