abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    13.5. 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.5. 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 267 hlasů
     Komentářů: 16, poslední včera 11:05
    Rozcestník

    Distribuční novinky 14-16/2022

    29. 4. 2022 | David Kolibáč | Novinky | 2034×

    V souhrnu dubnových vydání distribucí nemůže chybět Ubuntu, ale mimo něj došlo také na Raspberry Pi OS, Q4OS, Tails, SELKS, EndeavourOS, MX Linux a na něm založený AV Linux, Zephix, dále TurnKey Linux a – OpenBSD.

    Raspberry Pi OS 2022-04-04

    Oficiální operační systém pro Raspberry Pi byl opět aktualizován po tentokrát již dvou měsících. Dubnový obraz přináší např. Linux 5.15 (místo dosavadního 5.10.x), Chromium 98, experimentální podporu Waylandu, ale především odstranění výchozího uživatele pi – na nových instalacích si místo toho správce musí vytvořit uživatele s přihlašovacími údaji v průvodci konfigurací systému, resp. jde ho připravit v nástroji Imager pro nastavení vlastních instalačních obrazů. Změna si vyžádala také doplnění automatického párování bezdrátových (Bluetooth) periferií hned na úvod průvodce, pro případ, že uživatel nedisponuje USB periferiemi. Stávající uživatelé mohou samozřejmě prostě aktualizovat systém… a pokud chtějí, k dispozici je i nástroj pro přejmenování uživatelského účtu pi.

    Q4OS 4.8

    Na Debianu „stable“ postavená desktopová distribuce Q4OS s prostředím KDE Plasma či Trinity k vydání 4.8 odpovídá, resp. její instalační média odpovídají Debianu 11.3. Jinak je stěžejní novinkou přepracování vlastních distribučních nástrojů jako průvodce konfigurací.

    Tails 4.29 a 5.0 beta

    „Živá“ distribuce Tails zaměřená se ochranu soukromí uživatele v online prostředí byla vydána ve verzi 4.29, kde povyšuje Tor Browser (11.0.10) a obfs4 (0.0.12), Thunderbird (91.7) či Linux (5.10.103) a opravuje několik chyb. Souběžně byla ovšem také vydána první betaverze Tails 5.0, založená na Debianu 11 „Bullseye“; finální vydání je plánováno již na květen; pokud se neobjeví zásadní komplikace, zbývá především aktualizovat dokumentaci.

    SELKS 7

    SELKS je firmou Stamus Networks dodávaná distribuce především systému pro detekci a prevenci průniků (IDS/IPS) Suricata, tradičně postavená na Debianu. Totiž, název SELKS je zkratkou pro stěžejní aplikace: Suricata, Elasticsearch, Logstash, Kibana a Scirius, které posléze doplnily také EveBox, Arkime a CyberChef. Tedy vlastně balík nástrojů pro účinnější, uživatelsky přívětivější nasazení a použití Suricaty. S vydáním verze 7 jsou k dispozici nejen obrazy médií (s desktopovým prostředím nebo bez), ale i pro Docker.

    EndeavourOS Apollo

    Jedna z nejoblíbenější variací na Arch Linux s instalátorem (Calamares) a desktopovým prostředím, EndeavourOS, opět vydala nové obrazy: s Linuxem 5.17, Mesa 22.0.1 a Firefoxem 99 v prostředí Xfce (jiné je možné zvolit v instalátoru). Ve výchozí konfiguraci a procesu instalace je řada menších oprav a změn, např. komprese souborového systému aplikovaná i na výchozí systémová data nebo povolení služby firewalld.

    MX Linux 21.1 a AV Linux MX-21.1

    MX Linux je zase jednou z modifikací Debianu bez systemd. První várka aktualizovaných obrazů podzimního vydání MX-21 především odpovídá Debianu 11.3 „Bullseye“ a volitelně nabízí jádro Linux 5.16. Na výběr jsou opět desktopová prostředí Xfce, potažmo KDE Plasma nebo správce oken Fluxbox.

    Je to jen pár měsíců, co vyšel letošní na MX Linuxu založený AV Linux – s ještě odlišným sestavením jádra (Liquorix) a aplikacemi pro hudebníky, apod. I jeho obrazy systému (s Xfce či ze spíše historických důvodů ještě LXDE) jsou k dispozici se zahrnutými několika opravami.

    Zephix 4

    Zephix je poměrně nová „živá“ distribuce rovněž založená na Debianu, a to v podobném duchu jako např. Slax. Takže je zaměřená na běh přímo jako perzistentní „živý“ systém typicky z flešky, který si uživatelé mohou perzistentně doplnit o „moduly“ s dalším softwarem, včetně např. desktopového prostředí LXQt (i to je tedy volitelné). Mezi dalšími aktuálně připravenými moduly jsou namátkou prohlížeče Firefox a Chromium, grafické aplikace Krita či Blender, dále TeamViewer nebo třeba RTS hra OpenRA. První tři vydání distribuce byla zveřejněna loni v létě a nyní je tu čtvrté, které povyšuje na Debian 11.3 „Bullseye“ z dosavadního 10.10 „Buster“. Vedle toho také přechází na hybridní obrazy ISO s větší mírou modularity.

    TurnKey Linux 17.0

    TurnKey Linux je serverová distribuce, která má poskytovat, jak název napovídá, řešení – instalace častých zvláště webových aplikací – na klíč. Výrazně zpožděné vydání 17.0 je nově postavené na Debianu „Bullseye“, převádí většinu kódu z již delší dobu nepodporovaného Pythonu 2 na Python 3, vývojáři se vedle toho věnovali zatím také neúplné podpoře IPv6 nebo experimentálním sestavení pro Raspberry Pi 4. Co se v oblasti podpory hardwaru do vydání nedostalo, to je podpora UEFI (!), a to jde o systém samotný. Zveřejnění sestavení se samotnými aplikacemi či prostředími (např. LAMP) bylo přislíbeno až s odstupem.

    OpenBSD 7.1

    Vydání operačního systému OpenBSD tradičně přichází po půl roce. Ve verzi 7.1 byl prohlášen za použitelný port na počítače Apple s čipy M1, ale změny jsou napříč celým systémem, od jádra po aplikace jako např. tmux, a samozřejmě nechybí LibreSSL (3.5.2) nebo OpenSSH 9.0.

    Součástí vydání tentokrát není písnička.

    Ubuntu 22.04 LTS „Jammy Jellyfish“

    Jako každý duben vychází nové Ubuntu a protože je rok sudý, toto vydání podle očekávání dostane dlouhodobou podporu (v základu pětiletou). Povýšení bude dosavadním uživatelům předchozí LTS verze 20.04 bude nabídnuto až v létě s prvním balíkem aktualizací médií (22.04.1).

    Základní komponenty „Jammy Jellyfish“ jsou Linux 5.15, GCC 11.2, binutils 2.38, glibc 2.35, Python 3.10, Ruby 3.0,… systemd 249.11 nebo OpenSSL 3.0. Serverovou edici Ubuntu provází také např. OpenStack Yoga. Na desktopu pak figurují Mesa 22, PulseAudio 16,… Firefox 99 (nově jako snap! lze však nahradit balíčky z PPA Mozilly) či LibreOffice 7.3. Oficiální desktopové prostředí je podivný mix GNOME verzí 41 a 42 s úpravami z dílny Canonicalu. Tentokrát používá Wayland jako výchozí, nikoliv však na systémech s GPU Nvidia.

    Vydání se týká také oficiálních derivátů s alternativním desktopovým prostředím: Kubuntu (KDE Plasma 5.24), popř. na něm založené Ubuntu Studio s nástroji pro audiovizuální tvorbu, Lubuntu (LXQt 0.17), Ubuntu Budgie (Budgie 10.6), Ubuntu Kylin (UKUI 3.0), Ubuntu MATE (MATE 1.26.1) a Xubuntu (Xfce 4.16).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.