abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 223 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    Hardware a open source

    16. 5. 2013 | Michal Polák | Hardware | 3862×

    Jako open source je běžně vydáván počítačový software. Někdo vymyslí kus kódu nebo celek a rozhodne se jej vydat k využití všem ostatním – ti musí případně licenci zachovat a nabídnout opět kód všem ostatním (v závislosti na podmínkách licence). Filozofie otevřeného kódu bývá aplikovaná, byť v menší míře, také u počítačového hardwaru. Příkladem budiž řada miniaturních počítačů nebo 3D tiskárny.

    Obsah

    Open source ve světě softwaru

    link

    Open source znamená v překladu i v praxi otevřený kód. Někdo napíše část nebo celek počítačového programu a rozhodne se jej zpřístupnit všem ostatním typicky bezplatně a téměř bez omezení. Kdokoliv si pak může stáhnout otevřený kód, upravit si jej, zkompilovat a vydat. Výsledek své práce pak může dokonce prodávat, jen musí zpřístupnit kód opět ostatním.

    Z obchodního hlediska to může být i nemusí být problém. V některých případech nelze použít a dodržet licenci z bezpečnostních důvodů, jindy zase kvůli konkurenci. Většina běžných uživatelů si ale koupí software v jeho hotové podobě, protože jednoduše nemá potřebné znalosti, čas nebo trpělivost ladit kód a kompilovat jej. Přidanou hodnotou ze strany vývojářů nabízejících hotové aplikace bývá jejich podpora.

    Jednou z výhod otevřeného softwaru je zajištění kompatibility jednotlivých aplikací, formátů apod. Pokud naprogramujete aplikaci, „obfuscujete“ ji, zkompilujete a vydáte pod uzavřenou licencí, nikdo s tím moc nic nezmění. V důsledku toho může snadno docházet k neřešitelným nekompatibilitám, což je přesně to, po čem nikdo netouží a řada firem to zejména z konkurenčních důvodů dělá. Pokud používáte open source, nemusíte se něčeho takového bát jako čert kříže.

    Zřejmě nejznámější svobodnou licencí je GNU General Public License. Právě odtud plyne, že každý může dílo pod ní vydané upravovat, šířit a používat. Jednou podmínkou je zpřístupněný výsledku alespoň v podobě kódu ostatním, což má zajistit jakousi morální spravedlnost a z technického hlediska podklady pro další práci ostatním a v neposledním řadě pak má tato část dopady i na kompatibilitu a podporu dalšího vývoje. Neomezení v prodeji výsledku má zase zajistit, aby byla licence využívaná v širší míře a umožňovala prodávat software, což se nijak nevylučuje s principem svobodného softwaru.

    Příležitost i v oblasti hardwaru

    link

    Open source tedy opravdu neznamená, že musíte produkt dostat zadarmo! Dává vám ale širší možnosti, jak s ním nakládat.

    Většina uživatelů využívá bezplatné aplikace vydávané pod licencí open source, protože je to z principu věci umožněno a jsou hotové. Umístění programu kromě hostingu na serveru nic nestojí a náklady na jeho šíření jsou proto téměř zanedbatelné a díky řadě projektů pro vývojáře i nulové. Jako dalším příkladem můžeme uvést serverové linuxové distribuce, které jsou prodávané jako hotový projekt včetně technické podpory.

    V případě počítačového hardwaru (prostě něčeho hmatatelného) ovšem takový přístup není možný. Výroba například základní desky nebo rozšiřující karty něco stojí, a proto sama o sobě nemůže být zdarma nabízena. K dispozici ale může být volně kompletní technická dokumentace umožňující vlastní výrobu daného zařízení. Každý si ji pak bez placení licenčních poplatků může vyrobit anebo upravit, v případě splnění konkrétních licenčních podmínek zakreslit změny do dokumentace a případně předat je veřejně a bez omezení ostatním.

    Samozřejmě z toho plyne vedle mnoho výhod i jedna nevýhoda. A to nemožnost si plně nárokovat celé řešení. Svůj kód anebo obvody jste upravovali na základě práce někoho jiného, a proto v závislosti na použité licenci může existovat povinnost, abyste stejné možnosti dali i dalším.

    Co se týče licencí, je to v případě svobodného hardware různé a každý preferuje něco trochu jiného. Za zmínku stojí zejména (L)GPL, BSD nebo Open Hardware License. Nejtypičtějším příkladem svobodného hardware jsou pak miniaturní počítače, moduly s různým účelem a tiskárny.

    Příklady svobodného hardwaru

    link

    Jedním z asi nejznámějších příkladů „open source“ hardware je „základní“ deska Arduino. Jedná se o jednoduchou desku založenou na 8-bitovém mikrokontroleru Atmel AVR. K programování je využívána taktéž open source vývojová platforma Wiring podobná k C/C++. Fungovat může buď připojená k počítači anebo zcela samostatně. Jako aplikace lze uvést osciloskop, MIDI řadič, diagnostické zařízení do automobilů nebo třeba UAV (Unmanned Aerial Vehicle) platformu ovládaného dronu.

    Franky47

    Hodně projektů jako počítačových systémů využívá procesory ARM, zejména pak rozšířené a cenově dostupné modely Cortex-A8 v kombinaci s grafickým jádrem Mali-400. Na výsledných zařízeních jako přenosných tabletech a jim podobných zařízení nebo samostatných základních desek pak běhá buď Android, nebo nějaká méně náročná linuxová distribuce. Zmínit můžeme například Beagle Board s distribucí Angstrom Linux nebo známé Raspberry Pi, ačkoliv zmiňované procesory ARM jako komponenta open source nejsou.

    jadonk

    I tak ale pod svobodnou licencí vznikají i hardwarové komponenty jako takové. V případě procesorů se jedná zejména o jednodušší 32-bitové typy založené na omezené instrukční sadě RISC. Existuje i snaha o vytvoření standardu pro svobodnou grafickou kartu, kterou by mohla využívat celá řada navazujících projektů. Zcela unikátní je v tomto ohledu česká RONJA (Reasonable Optical Near Joint Access) využívající optického záření k bezdrátovému počítačovému propojení počítačových síti na vzdálenost až 1 300 m při rychlosti 10 Mb/s.

    Original Cipis, postprocessing by Clock

    Mnoho projektů se zaměřuje na vytvoření komplexního zařízení a nemusí se přitom jednat pouze o základní desky s Androidem nebo Linuxem. Příkladem budiž kapesní počítač Ben NanoNote s malým displejem a klávesnicí nebo řada telefonů, z nichž asi nejznámější je Neo FreeRunner s podporou datových sítí, WiFi, GPS atd. Nevýhodou podobných zařízení je ale prostě ten fakt, že si je vzhledem k nutnosti nějakého šasi a dalších součástí vyrobíte bez cizí pomoci podstatně hůře, než třeba tu základní desku.

    FreeRunner

    Mezi asi vůbec nejpopulárnější využití open source hardwaru v poslední době patří 3D tiskárny. Jejich stavba a používání je velmi zajímavé, praktické a perspektivní. Navíc je to přesně ten kus hardware, který si tak nebo tak musíte postavit, pokud se nechcete omezovat jinak nedostupnými komerčními produkty. Zřejmě nejznámější je RepRap Project. Tuto 3D tiskárnu si je možné postavit údajně už za méně než 15 tisíc korun českých a tisknout na ní mnoho součástí z různých materiálů.

    CharlesP

    Hodně zajímavé jsou také projekty robotů využívajících různých způsobů pohonů a majících celou řadu rozličných funkcí. Vybrané z nich si představíme v samostatném článku.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Petr Tomášek avatar 16.5.2013 06:59 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Neúspěchy Open-Hardware
    Škoda, že autor nezmínil např. GTAv04, které je sice úžasný projekt, ale tak drahý, že si tuto hračku za tu cenu jen málokdo koupí... :-(
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    16.5.2013 07:56 vaše jméno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neúspěchy Open-Hardware
    Co to je, to GTAv04? Grand Theft Auto version 4?
    16.5.2013 10:46 jama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neúspěchy Open-Hardware
    Nastupce Neo Freerunnera alias OpenPhoenux

    http://projects.goldelico.com/p/gta04-main/
    16.5.2013 09:11 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neúspěchy Open-Hardware
    No a ted uz si ji asi nekoupi nikdo - kvuli skoro nulovemu zajmu se nebude rozjizdet vyroba A5 revize. Pritom zrovna na ni jsem se tesil :(
    16.5.2013 12:04 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neúspěchy Open-Hardware
    Mňa by skôr zaujímal stav otvorenosti Openmoko. On už niekto urobil použiteľný ovládač pre grafickú časť v tom telefóne? Čo si pamätám, tak ovládač glamo toho veľa nevedel a odkaz na ovládač (git commit) z Wiki openmoko končí 404. Bol to pekný projekt, a to železo mám doma. Ale, nejako som ho aj kôli tomu dlhšiu dobu nezapol. Dotiahlo sa to do rozumnej fázy aj s akceleráciou (mimo pretaktovania zbernice)? Lebo používať fbdev sa mi nezdá moc rozumné.
    16.5.2013 16:26 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neúspěchy Open-Hardware
    Za temer 700Ecek ... ??? To se ani nedivim.
    16.5.2013 09:10 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    V uvodu se trosku michaji dva pojmy - open source a svobodny. Open source znamena, ze se muzu podivat do zdrojaku a nic vic. To, ze ho muzu modifikovat, znovu prekompilovat a sirit neni automaticke. Viz nektere obskurni licence Microsoftu. Svobodny (anglicky free software) je nad open source a dava nam prave moznost modifikovat/prekompilovat a sirit.
    16.5.2013 12:41 //R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    V uvodu se trosku michaji dva pojmy - open source a svobodny. Open source znamena, ze se muzu podivat do zdrojaku a nic vic. To, ze ho muzu modifikovat, znovu prekompilovat a sirit neni automaticke. Viz nektere obskurni licence Microsoftu. Svobodny (anglicky free software) je nad open source a dava nam prave moznost modifikovat/prekompilovat a sirit.
    Rozdíl mezi svobodným sw a open source sw existuje, je však menší, než popisuješ. Open source totiž, jak je běžně chápán podle definice Open source iniciativy, modifikace výslovně povoluje.
    16.5.2013 09:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Vzpomínám si, jak jsem se o Ronja dočetl někdy v době 32kbps internetu, kdy 100Mbps ethernet switch na doma stál několik tisíc. Udělej si sám pojítko na kilometr, rychlost stejná jako LAN, prostě super.

    A pak jsem si na ten projekt vzpomněl o pár let pozdějc a najednou jsem si uvědomil, "ty jo, kdyť přes to jen tak tak proleze ADSL."
    Quando omni flunkus moritati
    16.5.2013 10:20 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Rozjetí opensource hardwareu brání neexistene potřebných opensource CAD nástrojů na dostatečně úrovni...
    16.5.2013 16:26 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    No, já bych spíš řekl ekonomická realita. Jestli jsou venku zástupy lidí, které by rády navrhly (a pak protlačily do výroby) třeba tu slavnou otevřenou grafickou kartu, tak by jistojistě aspoň část z nich klidně pracovala i s komerčními návrhářskými věcmi.

    Ale kde je dnes OGD1? No samozřejmě že nikde.
    16.5.2013 18:18 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    ad OGD1: No, použití FPGA v té době bylo dost drahý, dneska za zlomek ceny (OGD1 podle wiki za $700) lze koupit mnohem výkonější FPGA, jako je třeba ten Zynq v Parallela kitu. Použití PCI-X v roce 2006 (vlastně kdykoliv po 2000 :-D) je dost šílený samo o sobě :-D. Nehledě na to, že moderní FPGA maj už v sobě integrovanej PCIe řadič (virtex-5 deska ve formátu PC-kompatibilní PCIe karty má akademickou cenu $750 a to má na sobě kýbl dalších zbytečných periferií ... a řekl bych, že i tak je stejně předražená).

    IMHO se OGD prostě nepovedl, špatně odhadli budoucnost. Na druhou stranu to není žádná katastrofa, s dnešními prostředky je navrhnutí opengl hardware karty mnohem dostupnější. Klidně na to stačí studovat VŠ a na některé kartě udělat ten návrh jako třeba diplomovou práci (hehe: klidně můžete přijít studovat na TUL, minimálně jedna taková karta tu je ;-) ). Jedinej problém bych možná viděl v tom, zda dokáže jeden člověk navrhnout vnitřnosti openGL GPU. Jinak taky, když člověk vidí kvůli jakejm šílenostem (lámání bitcoinu) lidi navrhnou dokonce ASICy, tak to vypadá opravdu snadno.
    16.5.2013 21:58 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Ani ne že špatně odhadli budoucnost, ta věc byla naprosto bez perspektivy od začátku. Když to trošku přeženu, tak skoro ani nenabízela víc, než co by člověk dostal z VESA...

    ASIC pro bitcoin je podle mě naopak mnohem lehčí záležitost, je to prostě fixní algoritmus. Už to, že to jde úspěšně a snadno akcelerovat přes OpenCL, něco napovídá, nemluvě o tom, že nebyl takový problém, aby pro to lidi napsali FPGA "kód".
    17.5.2013 14:35 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Podle mě byl špatný nápad v tom, že dělali předražený FPGA prototyp. Buď měli počítat s FPGA i ve finále a nebo rovnou ASIC. FPGA by mělo výhodu, že by si tam mohl člověk dát co by chtěl (= takže by to umělo i víc než VESA, navíc VESA je standard a výrobce by ho měl dodržovat - ne si ho "obohacovat" mimo vymezené meze) a s laděním a novými nápady by pomohla komunita. Jestli se dostali k ASICu to nevím, ale řekl bych, že ne... Otázka je, co všechno by ten GPU v tom starým FPGA zvládl. Model je to myslím jeden z nevyšších z dané řady.

    ad ASIC: No návrhem jo, ale já jsem myslel, že nejvíc tyto opensource projekty prodražuje kusová zakázková výroba křemíku. Jako zapojení standardních ASIC buněk (nebo jak se to dělá) můžeš řešit v nejhorším pomocí tužky a papíru. Křemík si vyrobíš doma jen pokud jsi Jeri Ellsworth.

    18.5.2013 00:58 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Potíž je a bude v tom, že oproti komerčním grafikám/grafickým jádrům budou vždycky stolet za opicema a Xkrát dražší, i kdyby to nakrásně dodělali za pět let a ne za deset, a i kdyby jim nakrásně "pomohla" komunita, hehehehe. (Už vidím, jak někdo s potřebnou kvalifikací tráví večery tvorbou k nezdaru odsouzeného open source GPU, kór když podobné činnosti má plné zuby z +-dobře placeného pracovního poměru.)

    Prostě to nemělo reálnou šanci. To bylo jako kdyby jste chtěl pěšky závodit s autem, kdo první bude po D1 z Prahy v Brně.
    18.5.2013 02:29 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Tak nemusí být nejlepší, stačí když bude použitelná (na FPGA už z principu nemůže mít všechny parametry lepší než AMD/Nvidia - protože konfigurační vrstva).

    Ale jinak asi souhlas, vývoj něčeho, kde se musí upravovat/vyrábět fyzický hw, by byl mnohem komplikovanější než software jako linux (kolikrát za měsíc si gentooisti kompilujou jádro? :-D a kolikrát by chtěli vyrábět novej ASIC :-/ ). Pokud by ale cena výroby hw byla zanedbatelná, tak by ten vývoj imho šel zorganizovat komunitou jako vývoj OSS věcí.

    Podle mě je ale za současným stavem hlavně nedostatek motivace. Energie vyložená na reverzní inženýrství ovladačů nebo otravování výrobců o dokumentaci je mnohem nižší než návrh vlastního GPU (nebyla by zde kolize s patenty?).
    To bylo jako kdyby jste chtěl pěšky závodit s autem, kdo první bude po D1 z Prahy v Brně.
    Heh tak zrovna u D1 bych si nebyl jistý :-D.
    19.5.2013 02:37 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Jde o to, že to auto vás předjede i když by to vzalo na Plzeň, Norimberk, Linec a Vídeň. Zkrátka jestli existuje nějaká inverzní průpovídka k tomu "s prstem v zadku", tak tu bych použil jako charakteristiku pro obtížnost úkolu vytvořit úspěšnou open source grafickou kartu :D

    No, nicméně grafiky se stěhují do procesorů (SoCů), takže je to bezpředmětné. Venku zůstanou už jenom hráčské karty, a tam je to vůbec nemožnost.
    16.5.2013 19:34 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Myslenka open komunitniho hardware se mi moc libi, ale nemyslim si, ze by doslo k jeho masivnimu rozvoji. Snad u nejakych hracek pro geeky a modelare, ale ne pro vazne seriozni pouziti. Bohuzel asi neni open hw konkurenceschopny. :-(
    16.5.2013 19:48 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Jakože není dobrý nápad vyrábět průmyslové stroje (třeba jadernou elektrárnu) pomocí komunitní nebo amatérské akce? A sakra :-D.
    16.5.2013 19:50 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    16.5.2013 19:54 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Myslel jsem hlavne na veci denni potreby: notebook, desktop, herni pc, atd. Vim, ze existuji ty vsemozne arm hracky, ale co jsem se dival, tak to vzdy melo vykon horsiho mobilniho telefonu, takze na hrani pro nadsence urcite super vec, ale pro normalni pouziti spise usmevne :-(
    16.5.2013 20:42 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Kto by také OS počítače vyrábal? Predpokladám, že licencie na použité technológie by boli tak drahé, že by sa to nikomu nevyplatilo (a aj bez nich by bola výroba niekoľkých kusov extrémne drahá).

    Normálne používanie tých arm hračiek je úsmevné len vtedy, keď ich používateľ netuší, aký výkon to má... a snaží sa z toho urobiť normálny počítač.
    16.5.2013 20:50 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Minimalne jeden model, tusim ze to byl raspberry, se ze zacatku snazil tvarit jako plnohodnotna pracovni stanice. Vzdyt snad byla i videa, jak na tom maji pusten browser a snad i hraji nejake 3D hry. Celkem mne to zajimalo, ale kdyz jsem zjistil, ze to ma frekvenci procesoru i ramku horsi nez bezny telefon, prislo mi to usmevne. Jak rikam, na hrani to musi byt super, ale pro bezneho uzivatele je to kram k nicemu :-(
    16.5.2013 20:59 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Bežný užívateľ čoho?

    Ak to chce niekto ako náhradu počítača, na ktorom bude používať rovnaké programy, ako na desktope, tak to naozaj nie je pre neho určené.
    16.5.2013 21:05 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Ano, to zjevne neni. Ale nektere modely se tak ze zacatku snazili tvarit.
    16.5.2013 21:05 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    snazily
    16.5.2013 22:04 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    Jojo, hype je svině. A média to dost živila, ať už ze snahy o propagaci, senzaci, nebo z nadšenectví či diletantství.
    17.5.2013 05:20 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    U počítačovýho HW s tebou souhlasím. Nedá se dostat pod náklady komerční výroby. Cesta vede přes tvorbu domácích mašin/domácích CNC kdy by lidi budou mezi sebou sdílet různé konstrukce speciálních zařízení který jsou na míru danému jedinci a použití. Tam bude mít open source HW prostě navrch a to je jeho možná budoucnost.
    17.5.2013 10:23 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware a open source
    "Tuto 3D tiskárnu si je možné postavit údajně už za méně než 15 tisíc korun"

    Proc udajne?

    Kompletni prusa se da poridit uz za 580 USD Ale tam se zbytecne plati i za veci co sezene v zelezarstvi. Kdyz si vsechno sezenu sam v beznych obchodech(motory, loziska, matky, podlozky, zavitove tyce), tak staci pak uz jen nekde schrastit plastove dily. U elektroniky a heatbed by se taky dalo dost improvizovat. Podle me by se to melo dat poridit kolem peti tisic(+prace)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.