abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Hardwarové novinky - 9/2009 - nejen o CeBITu

    11. 3. 2009 | David Ježek | Hardware | 3811×

    USB 3.0 v akci: téměř 200 MB/s. NVIDIA představila GeForce GTS 250. 1TB PCIe x8 SSD od OCZ. 512GB SSD A-Data. Prazvláštní, avšak impozantní case Thermaltake. Pretec s novinkami mezi CompactFlash a SDXC.

    Obsah

    Dnešní díl se měl původně nést v duchu speciálu pojednávajícího o největší evropské IT akci - výstavě CeBIT. Avšak CeBITu jakoby pomalu docházel dech nebo na něj možná dopadla krize, vystavovatelů bylo výrazně méně, zajímavých, před CeBITem či na lednové akci CES v Las Vegas nepředstavených novinek ještě méně a vše nemohli zachránit ani Arnold Schwarzenegger s Angelou Merkelovou na jednom pódiu (možná kdyby si střihli O Soave Fanciulla, ale to bychom jistě již na Youtube zahlédli a navíc by se nám do počtu nehodil Craig Barrett z Intelu :-).

    2009 09 merkel barrett arnie1

    2009 09 merkel barrett arnie2

    USB 3.0 v akci: téměř 200 MB/s

    link

    Na koláči se specifikacemi USB 3.0 rozhraní teprve poleva zasychá, takže není divu, že na CeBITu byla k vidění „pouze“ ukázková demonstrace postavená na programovatelném obvodu od Xilinx. Příslib je ale veliký, tyto ranné prototypy již dosahují rychlostí kolem 200 MB/s, přičemž rekord činí více než 300MB/s. Propustnost USB 2.0 je novou verzí překonávána již 8kB náhodnými bloky. Je zcela jasné, že USB 2.0 došel dech už dávno, a jak externí pevné disky, tak paměťové karty a USB flashky jsou jím škrceny za zoufalých ~35 MB/s. Inovaci je třeba zasadit co nejdříve do čipsetů základních desek. Čím dříve, tím lépe.

    2009 09 usb3 1 2009 09 usb3 2

    NVIDIA představila GeForce GTS 250

    link

    V době CeBITu jsme se dočkali dalšího přeznačení staré grafiky do nové řady v podání kalifornského výrobce. Společnost NVIDIA vzala GeForce 9800 GTX+ a na žádosti svých obchodních partnerů z ní udělala „obratem ruky“ GeForce GTS 250. Nový model ale přeci jen něco přináší, a sice omezení požadavku na napájení o jeden PCIe konektor, byť s tím nekoresponduje údaj o maximální teoretické spotřebě. Současně již přímo NVIDIA počítá s 1GB kartami, ale jako v případě její starší genetické sestry jsou již na světě i 2GB modely, takže tento argument ztrácí váhu. Zkrátka a dobře, podívejte se do tabulky, NVIDII lze přičíst k dobru, že se tentokrát s informací o prostém přeznačení nijak netají a jasně říká, jak se věci mají. Ostatně, poslední 55nm reinkarnaci GPU G92b zatím dech stále nedochází, staronový model se s vizáží vrací do dob relativně malé GeForce 8800 GTS-512 a uvidíme, co přinesou měsíce budoucí.

    2009 09 srovnani geforce

    1TB PCIe x8 SSD od OCZ

    link

    Společnost OCZ vedle hromady již dříve představených produktů prezentovala i superrychlý 1TB SSD dodávající svá data systému rovnou přes x8 PCI Express slot. Technologicky pracuje s MLC čipy navěšenými na RAID řadiči s 256MB lokální cache, jako celek tak poskytuje rychlost 600 MB/s při čtení a 500 MB/s při zápisu. Jen škoda, že OCZ neuvádí počet IOPs, což je údaj řekl bych výrazně důležitější. Celé se to jmenuje Z Drive, hned tak si to nekoupíme, ale Micron má na krku zdatnou konkurenci.

    2009 09 ocz1

    2009 09 ocz2

    512GB SSD A-Data

    link

    Možná jako zmínku za všechny ty vystavovatele a výrobce klasických SATA SSD s kapacitami v řádu stovek GB zmiňme alespoň firmu A-Data. Ta představila vlastní 512GB model, u kterého slibuje čtení 230MB/s a zápis 160MB/s rychlostí, byť IOPs opět nikde. I ona využívá MLC (multi level cell) flashové čipy, takže z hlediska rychlosti práce s malými bloky bude záležet na konkrétní architektuře a implementaci řadiče.

    2009 09 adata

    Prazvláštní, avšak impozantní case Thermaltake

    link

    Thermaltake ví, jak potenciální zákazníky zaujmout i nečím naprosto podivným, a tak na CeBITu došlo i na speciální skříň hodnou několika slov. Thermaltake Level 10 neschovává vše do jedné hranaté (kulaté/jakkoli profilované) krabice, místo toho k hlavní nosné konstrukci navěšuje řadu bloků kryjících jednotlivé části typického PC. Své oplechování tak má základní deska s osázenými komponentami, zdroj, mechaniky i disky. Logickou samozřejmostí je použití hliníku jako stavebního materiálu, za návrhem údajně stojí společná práce s lidmi z BMW Designworks. Opět platí, že zatím nejsou žádné informace o případné dostupnosti na pultech obchodů či ceně, ale skříň svoje splnila: všichni se na ni na CeBITu byli podívat a všude se o ní píše (i zde na ábíčku jsme podlehli :-).

    2009 09 tt1 2009 09 tt2 2009 09 tt3

    Pretec s novinkami mezi CompactFlash a SDXC

    link

    Krátká závěrečná odbočka nás odvádí k fotografické akci PMA 2009, kde se blýskla firma Pretec. Prozatím jde sice v obou případech spíše o tzv. „paperlaunch“, ale rozhodně se letos máme na co těšit. Firma se pochlubila nejprve s aktuálně až 32GB SDXC paměťovými kartami, nejnovější generací formátu představenou před několika týdny. SDXC je bezpochyby hudbou blízké budoucnosti a 32GB kapacita bude pouze odrazový můstek, stejně jako 4GB hranice lámala přechod z původních SD na SDHC karty. Nová karta nabídne rychlost až 50 MB/s (předpokládejme, že je tím myšlena rychlost čtení) a ještě do konce tohoto roku jí přibude větší 64GB sestřička.

    Druhou novinkou je oznámení superrychlých 666x karet formátu CompactFlash, které slibují rychlost až 100 MB/s a tedy schopnost zapisovat výrazně (zhruba 2,5×) rychleji než v současné době dostupné karty tohoto typu. Pretec hodlá pokrýt celé spektrum od 4 po 64 GB, na ceny se ale snad raději neptejme, opět beztak platí, že nám je zatím ani nikdo říci nemůže. Karty budou využívat kovové zapouzdření s pogumovaním, které je spolu s maximální kapacitou a rychlostí jasně směřuje k profesionálům.

    2009 09 pretec cf 2009 09 pretec sdxc

    Na závěr, jen tak mezi řečí: pokud vás zajímají „nestydaté slečny“ upnuté do těsných šatečků, pak je CeBIT stále tou správnou akcí :-).

           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 11.3.2009 01:18 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky - 9/2009 - nejen o CeBITu
    Wow, takový PCIe SSD bych tady uživil, když už mám zbytečně SLI desku :-) Tak mě napadá: šlo by to vůbec? V jednom slotu grafika (8600GT) a v druhým tohle? Na obrázku to tak sice mají taky, ale nevím jestli to není něco extra. Jestli tomu správně rozumím, tak by to zpomalilo GPU, která by potom běžela taky jen x8 - je to tak?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Nicky726 avatar 11.3.2009 09:41 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky - 9/2009 - nejen o CeBITu
    Rozdíl mezi grafikou v PCI x8 a x16 je stejně minimální. Zajímavější to může být u GK používajících "Turbo Memory" z RAM.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    11.3.2009 17:18 Derryk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky - 9/2009 - nejen o CeBITu
    Možná je to tak, možná ne. Záleží na desce. Kvalitní desky pro ten nesmysl nabízejí 2 plnohodnotné x16, jiné 2* x8. Jsou i takové které pro druhý "x16" slot využívají pouze 4 linky.
    David Watzke avatar 11.3.2009 17:25 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky - 9/2009 - nejen o CeBITu
    Aha, já myslel že všechny SLI desky to maj tak, že když je zapojený jedno PCIe x16 zařízení, tak běží x16 a když se zapojí další, tak obě jedou na x8.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Ježek avatar 11.3.2009 20:58 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky - 9/2009 - nejen o CeBITu
    to už dávno neplatí. vždyť na 790i se ostatně živěj až čtyři karty.
    12.3.2009 23:57 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Pretec
    No tak tehle karet bych se bal, pretec je znama svoji nekvalitou, ja sam jsem vracel 2GB SD kartu a CF do fotaku uz jsem se ani neodvazil kupovat, prave CF mnoho fotografu pretec moc nemusi, nebot vykazuji velkou poruchovost.

    Jinak rychlosti uz beru s rezervou, nebot zadna karta nedosahuje ani nahodou toho, co hlasa a pritom vzdy kdyz prijde rychlejsi, tak moje ctecka rychleji zapisuje/cte, tedy ve ctecce to nebude ;-)) Ve fotaku mam nastesti RAM cache, kde se vejde 27 rawu, takze mi pomalost karty zase tolik nevadi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.