abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 977 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100

    28. 1. 2016 | David Ježek | Hardware | 2947×

    Vedle nových ARMových procesorů od AMD se také podíváme na další témata včetně jednoho 13TB SSD, novinek kolem pamětí pro grafické karty a také jeden hodně moc fajnový fotoaparát.

    AMD Opteron A1100 s 64bit ARM jádry je konečně kompletně vydán

    Před více než dvěma roky (vlastně to za pár měsíců budou roky tři) to bylo poprvé, kdy AMD, tehdy pod vedením „revolucionáře“ Roryho Reada oznámilo, že bude měnit zavedené pořádky, kdy firma po léta dělala prakticky výhradně x86 procesory. A vlastně tak i naváže na svoji původní tradici, kdy kupříkladu RISCové procesory řady AMD 2900 zanechaly významnou stopu v historii IT. Tehdy před dvěma a půl léty AMD oznámila, že vedle x86 přinese i ARM Opterony. Řada Opteronů A1100 se však rodila hodně pomalu, hodně v bolestech a teprve až nyní můžeme říci, že je tady a je možné s ní počítat přímo, ne jen sedět nad prezentacemi s hezkými slajdy.

    Řada CPU Opteron A1100 je primárně určena pro datová centra. Využívá 64bit ARM architekturu a konkrétní procesor nese osm ARM jader typu Cortex-A57 (ty už mimochodem mají nějakou dobu výkonnějšího modernějšího nástupce, Cortex-A72). Nese celkově 8 MB L3 cache, 4×1 MB L2 (vždy sdílenou pro dvojici jader a zejména paměťový řadič pro DDR3 i DDR4 s podporou ECC a dvojici 10Gbit ethernetů. Celkově je podporováno až 128 GB paměti na CPU, k dispozici je dále osm PCI Express linek typu 3.0, čtrnáct 6,0Gbps SATA portů a další prvky dodatečné výbavy včetně koprocesorů.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    Opteron A1100 je nabízen ve třech variantách: dva osmijádrové modely A1170 a A1150 a čtyřjádrový Opteron A1120. Nejvyšší model pracuje na taktu 2,0 GHz s TDP 32 W, střední model na 1,7 GHz se stejným TDP, čtyřjádro se s 1,7GHz taktem vejde do 25W TDP. Z toho se mimo jiné ukazuje, že A1170 představuje ty nejpovedenější kousky křemíku z waferů a dál to jde sestupně. Podpora v Linuxu je zajištěna, minimálně přímo sama AMD uvádí Red Hat a Suse, dále pak hovoří o Enea a Linaro.

    Fixstars představil 13TB SSD

    Japonský specialista na co nejvyšší kapacity SSD představil svůj další milník. Nová řada SSD-13000M nabízí kapacity 10 a 13 TB. Jde o SSD s rozhraním 6,0Gbps SATA, což s ohledem na množství NAND flash čipů uvnitř znamená, že výkonově pojede SSD na velmi malý zlomek svého potenciálu. Jediné ale, co v tuto chvíli víme, je opět použití vlastního firemního NAND flash řadiče bez bližšího upřesnění. Vážně nelze brát ani graf srovnávající výkon této nové řady v čase s jinými produkty, neboť tentýž graf používá marketingové oddělení firmy už několik let. Co se cení, je možnost vedle standardního využití plné kapacity použitých MLC NAND flash čipů používat SSD i v tzv. High Durability Mode (pSLC mode), kdy je kapacita SSD poloviční, ale životnost SSD v zápisu trojnásobná. Použité čipy jsou 15nm MLC, tedy Toshiba-SanDisk. Záruka na tato SSD je tříletá.

    HWN

    Qualcomm SnapDragon 820 vyrobí Samsung 14nm FinFET technologií

    Předchozí výrazně negativní zkušenost Qualcommu s 20nm výrobou ARM SoC SnapDragon 810 u TSMC má očekávanou dohru. Qualcomm tehdy řešil špatné provozní parametry čipů, kdy musel jít s takty dolů a spousta produktů velkých zákazníků trpěla přehříváním a tuto zkušenost nehodlá riskovat znovu. O výrobu nástupnického ARM SoC SnapDragon 820 se postará (a nepochybně v těchto dnech již ve velkém stará) jihokorejský Samsung. Jeho výrobní procesy typu 14nm FinFET jsou momentálně tím nejlepším co je ARMovým výrobcům k dispozici. Není v tuto chvíli jasné, jestli Qualcomm vyjednal výrobu nejnovější variantou 14nm LPP (low-power plus), nebo původní 14nm LPE (low-power early). Do téhle rovnice vstupuje i vytížení výrobních linek, o které se vedle Applu stará i samotný Samsung se svými vlastními ARM SoC, ale pořád by to neměla být ani vzdáleně taková blamáž jako se SnapDragonem 810. A pro Samsung jsou tyhle zakázky důležité i proto, že svoje smartphony nabízí i ve variantách s čipy právě od Qualcommu.

    HWN

    Paměti typu GDDR5X oficiálně, AMD je letos nasadí se 14nm GPU

    Organizace JEDEC vydala novou specifikaci zahrnující typ pamětí GDDR5X do používaných standardů. GDDR5X využívají vedle DDR i QDR režim a díky novým výrobním procesům zachovávají běh jen s 1,35V napájením, což dále prospěje nevalné energetické bilanci dosavadních moderních GDDR5 čipů. Tento standard tak díky malé, byť zpětně nekompatibilní, úpravě přežije i nadále, po boku HBM, resp. HBM2. Aktuálně to tedy vypadá tak, že GDDR5X paměti by letos na grafických kartách mohly přinést o polovinu vyšší propustnost oproti nejrychlejším GDDR5, plus k tomu zde bude HBM2 s dvojnásobnou propustností oproti nejrychlejším GDDR5. AMD podporu GDDR5X přidává k chystaným 14nm GPU, podobný krok lze možná očekávat i u Nvidie.

    HWN

    Druhou generaci HBM pamětí už naplno vyrábí Samsung, čím na trhu přibývá další významný výrobce. Používá přitom 20nm proces (tedy pre-FinFET) a v čipu jsou vždy čtyři vrstvy paměti a jedna řídícího čipu. Současný čip nabízí kapacitu 4 GB, přičemž do budoucna Samsung, specialista na vrstvení křemíkových die, počítá i s 8+1vrstvou variantou s kapacitou 8 GB. Tímto se pomalu otevírají dosud netušené možnosti růstu kapacit grafické paměti na kartách, kde aktuálně stojíme na 8GB či 12GB limitu s GDDR5 čipy, pročež první generace grafik s HBM (AMD Radeon Fury) nabízí pouze 4GB paměť.

    Dálkoměr s výměnnými objektivy Fujifilm X-Pro2 dostal 24Mpix X-Trans CMOS III

    Na aktualizaci vůbec prvního novodobého přístroje s výměnnými objektivy od Fujifilmu jsme si počkali řadu let. X-Pro1 nyní dostává nástupce, dálkoměr/bezzrccadlovka X-Pro2 povyšuje snímač z 16 na 24 megapixelů, samozřejmě opět v uspořádání matice X s bayerovou maskou. O co je tohle řešení méně vhodné pro video (dodnes Fujifilm zápasí zejména s moaré), o to lepší je na fotografie. Snímač si troufá na ISO 200 až 12800, ve spojení s elektronikou jsou k dispozici i ISO 100 a až 51200, nechybí podpora 14bit RAWů, Fujiflm zapracoval na autofocusu (273 bodů, z toho 77 fázových), výborném třípalcovém displeji s 1620k body (1024×768) a závěrka již tradičně umí mechanicky až 1/8000, elektronicky pak 1/32000. Paměťové karty typu SD lze osadit dvě, z toho jedna může využívat vysokorychlostní rozhraní UHS-II. S dodávaným akumulátorem tenhle fotoaparát vydrží na pořízení 350 snímků (dle metodiky CIPA). Ze softwarové výbavy pak přibyl mimo jiné režim simulace filmu Fujifilm Neopan Acros.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pushkin avatar 29.1.2016 07:50 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Tehdy před dvěma a půl léty AMD oznámila, že vedle x86 přinese i AMR Opterony. Řada Opteronů A1100 se však rodila hodně pomalu, hodně v bolestech a teprve až nyní můžeme říci, že je tady a je možné s ní počítat přímo, ne jen sedět nad prezentacemi s hezkými slajdy. Řada CPU Opteron A1100 je primárně určena pro datová centra. Využívá 64bit ARM architekturu a konkrétní procesor nese osm ARM jader typu Corte-A57 (ty už mimochodem mají nějakou dobu výkonnějšího modernějšího nástupce, Crotex-A72).
    29.1.2016 08:08 bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Ono je překlepů za oko tahající v textu mnohem víc.

    Chápu, že my dyslektici to máme těžké, ale stačí si to po sobě alespoň jednou přečíst...

    :-(
    Václav 29.1.2016 12:44 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Velmi často nestačí, protože autorská slepota (pokud není mezi napsáním a čtením dostatečný časový odstup). Člověk má při čtení vět které důvěrně zná tendenci podvědomě přeskakovat. Párkrát jsem dělal proofreading a autor na odhalené chyby zíral jako na zjevení. Takže spíš "stačí si to po sobě nechat alespoň jednou přečíst" :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2016 13:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Ono hodně pomáhá i jako autor používat automatickou kontrolu pravopisu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 29.1.2016 14:00 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    autorská slepota se po 11 letech občas vztahuje i na červené vlnovky pod slovy ;-)...
    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2016 14:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Pak doporučuju (a) změnit barvu vlnovek, (b) používat tu krokovací (neautomatickou) kontrolu pravopisu. Nebo radši pilovat přesnost psaní.

    Ale kvituju, že tam aspoň nebývají hrubky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 29.1.2016 16:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Která buď označí půlku slov, nebo neoznačí AMR (což je validní advanced multi-rate). Tak geniální, aby poznala AMD Opteron jako frázi, asi není.
    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2016 16:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Ale označí dalších asi pět překlepů mimo názvy/zkratky (i Cortex by mohla zvládnout s patřičným slovníkem) a minimálně ta od Microsoftu by označila i dalších pár chyb v interpunkci.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 29.1.2016 19:24 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Jaká je btw pointa toho že si tu furt měníš přezdívku?
    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2016 19:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Podle kontextu. Např. v jedné diskuzi nás na sebe reagovalo asi deset a všichni jsme se jmenovali Miriam.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.1.2016 08:10 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Mozna ty opterony opet maji AMR slot O:-)
    the.max avatar 29.1.2016 09:50 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    A do něj se budou strkat ty 10G síťovky :-D

    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2016 11:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Opraveno, díky za připomenutí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.1.2016 12:44 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Ty jsi oficialni casti nove redakce? Nebo ti jen zustala admin prava jakozto relikt z dob minulych?
    Fluttershy, yay! avatar 29.1.2016 13:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Dělám korektury.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pushkin avatar 31.1.2016 17:35 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Není zač :-)
    29.1.2016 19:00 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Holt autor píše v big endianu, nic strašného se neděje ;-)
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    29.1.2016 09:58 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD konečně vydala ARM Opterony A1100
    Video pry ve Fuji fixli a X-Pro 2 uz ma pry video hodne kvalitni.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.