abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    HW novinky: AMD předsavila APU Carrizo

    2. 3. 2015 | David Ježek | Hardware | 4380×

    Dnes se podíváme na to, co dalšího vymáčkne AMD z 28nm výrobní technologie s chystanými x86 APU řady „Carrizo“. Není toho málo, tyhle čipy budou skutečně velmi zajímavé ve svých segmentech spotřeby a Intelu zachraňuje reputaci jedině vlastní, technologicky značně nadřazená 14nm výrobní proces. Ale to jednoho dne srovná AMD použití 14nm FinFET od GlobalFoundries/Samsungu, tkaže se rovnou podíváme, co Samsung kutí z 10nm hlediska. Jo a taky co chystá Intel na období 2017 až 2020.

    Obsah

    Jaké bude x86 APU „Carrizo“ od AMD

    link

    Nedávno jsem psal o papírových dracích, což je termín, který byl zaveden v souvislosti s uvedením-neuvedením GeForce GTX 480 / architektury Fermi, kdy Jen-Hsun Huang mával na pódiu GPU Technology Conference neuměle splácanou maketou karty. Papíroví draci, resp. „paprelaunche“ / papírová představení budoucích produktů jsou zhruba od té doby oblíbenou taktikou firem. Nesouvisí to s Fermi, ale tou dobou obecně firmy začaly přecházet zvývoje pod pokličkou a v maximálním utajení k vývoji, který je sdílen s veřejností. A nejde jen o hardware, tímto způsobem jsou nyní vyvíjeny i operační systémy jako Windows či iOS/„Masox“. Anebo x86 APU, konkrétně AMD „Carrizo“.

    Tohle tedy není představení mobilního nástupce architektury Kaveri, nýbrž odhalení architektury, kterou ponesou v budoucnu uvedené čipy. Jejich parametry tedy dnes neznáme, ale víme, jak je architektura vylepšena.

    Ve stručnost: CPU část bude lepší/efektivnější, GPU část bude lepší/efektivnější akcelereace videa bude včetně 4k rozlišení a formátu H.265 a ve 3D dojde na delta kompresi či DirectX 12 novinky. Hlavně se ale AMD podařilo opět vylepšit návrh čipu z toho hlediska, aby zabralo co nejméně místa na waferu. Procesorová jádra architektury „SteamRoller“ tak zabírají jen zlomek celého čipu, za použití nových návrhových knihoven (a použití technik pro návrh GPU i na CPU část a naopak) se oproti předchozí generaci podařilo značně zmenšit celkovou plochu čipu. Výroba ale stále bude 28nanometrová, na 14nm FinFET u GlobalFoundries/Samsungu, či 16nm FinFET u TSMC ještě doba neuzrála.

    Celkově se tak modelový čip zmenšil o 23 % při stejném výrobním procesu! I díky tomu nabídne (ultra)mobilní Carrizo plně aktivní variantu GPU s 512 stream processory.

    Carrizo je silně optimalizované na nízkou spotřebu, resp. co nejvyšší poměr výkon/spotřeba. Jeho doménou tak asi nikdy pořádně nebude desktop, v jehož parametrech již čipy budou silně za optimální mezí pro co nejvyšší energetickou efektivitu. I proto se nyní o Carrizo dozvídáme výhradně jako o mobilním produktu, byť podobně jako u Kaveri nevylučuje nikdo, že i na desktopy dojde.

    Novinkou architektury, která dává šanci lépe kompenzovat kolísání napětí v souvislosti s neustálou změnou provozních parametrů čipů, která je dnes obvyklá, je nová technologie Adaptive Clocking. Ta v sub-nanosekundových cyklech měří napájecí napětí a pokud je zjištěn pokles přesahující nastavenou mez, dočasně (opět v nanosekundových řádech) sníží takt. Techniky může být využito buď ke zvýšení výkonu při stejném TDP, nebo ke snížení spotřeby o desetinu (GPU) až pětinu (CPU), v porovnání s předchozí generací. Dalším prvkem, který vylepšuje celkovou bilanci čipu, je „adaptive voltage and frequency scaling“. CPU jádra integrují každé po 10 AVFS prvcích, které měří jeho vlastní takt a napětí. Toho je využíváno k optimálnímu řízení provozních parametrů na úrovni jednotlivých CPU jader, v čemž hraje roli i teplota. Oproti Steamrolleru v Kaveri přináší takto vybavený Excavator v Carrizo až 40% pokles spotřeby. A nakonec jsou zde další low-power techniky, které snižují spotřebu čipu v klidu.

    HW novinky HW novinky HW novinky
    HW novinky HW novinky HW novinky
    HW novinky HW novinky HW novinky
    HW novinky HW novinky HW novinky
    HW novinky HW novinky HW novinky

    AMD Carrizo je jasný útok na konkurenci všude tam, kde obyčejný základní ARM výkonově nestačí, nebo je prostě architektonicky nepoužitelný. Nejde o tablety a smartphony, pro ně je TDP připravovaných variant Carrizo příliš velké, ale cokoli vyššího bude zajímavé. Přeci jen 512 stream procesorů poslední verze architektury GCNje dostatečně výkonná grafika i při nižších taktech, takže se zde skrývá potenciál pro slušné hraní her i na velmi úsporných noteboocích. Na druhou stranu ani přímá konkurence nespí, čím mám na mysli hlavně 14nm Intel „Broadwell“. Ač jeho GPU nebude lepší, jeho CPU bude zcela dostatečné a konkurenceschopné a valná většina zákazníků si nekupuje mobilní stroj s APU o TDP pod 20 W na hraní her, nýbrž na multimédia a web. A podstatné je to, že zatímco AMD ladí jak o život 28nm výrobu, Intel má 14nm FinFET. Kdyby mělo Carrizo k dispozici nejnovější továrny Intelu, měl by Intel hodně velký problém, ale pro něj hovoří právě onen náskok ve výrobních technologiích.

    Samsung nabídne 10nm proces příští rok

    link

    Na konferenci ISSCC toho bylo k vidění více včetně ohlášení od jihokorejského Samsungu. Ten již od konce loňského roku vyrábí 14nm FinFET technologií a další krok, 10nm FinFET proces, hodlá představit ještě před koncem příštího roku. Začátkem roku 2017 bychom se tak mohli dočkat prvních produktů osazením 10nm FinFET čipy vyrobenými u Samsungu a kdybych si měl tajně tipnout, tak půjde v první vlně jistě o iPhony či něco podobného. A samozřejmě také čipy Samsung Exynos, pro smartphony Galaxy

    10nm výroba u Samsungu bude pochopitelně startovat na tomtéž co 14nm, tedy na malých ARMech, případně na čipech typu DRAM a NAND flash. Velké procesory zatím Samsung nedělá, ale je otázkou, kam se to vyvine se 14nm FinFET výrobou, kterou sdílí i GlobalFoundries. Ta totiž vyrábí pro AMD některé jeho čipy a pokud bude spolupráce obou firem i nadále pokračovat, mohli bychom se jednoho dne dočkat i maličkých 10nm FinFET APU na bázi Samsungova procesu.

    Intel o 10nm technologii, následná 7nm již prý bez křemíku

    link

    O den dříve ohlásil svoje detaily k výrobním technologiím Intel. Největší procesorový gigant je stále tahounem vývoje, vždyť na 14nm FinFET technologii již nějakou dobu vyrábí i velké x86 procesory. S 10 nanometry čekáme něco podobného, Intel hodlá procesory uvést na trh začátkem roku 2017 a v jeho případě samozřejmě nečekejme ARM, ale x86.

    HW novinky HW novinky

    Zajímavější věci se ale budou dít o stupínek dále. 7nm výrobní proces, který by měl přijít někdy kolem roku 2020 (ve druhé polovině 2019, pokud budeme optimističtí), totiž už nebude stavět na křemíku. Tomuto materiálu definitivně dochází dech, 10 nanometrů bude poslední meta a momentálně se v Intelu (sluší se dodat, že už pár let) hledají a zkoušejí nástupnické materiály. Když ale budeme slovíčkařit, tak 7nm křemíkové čipy od jiných výrobců mohou přijít, ono to s tím počítáním nanometrů není tak jednoznačné, vždyť třeba 20nm planar a 16nm FinFET u TSMC se liší z drtivé většiny jen tím, že ten menší má „na výšku“ postavenou konstrukci řídící elektrody (gate), od níž TSMC odvíjí přepočet velikosti tranzistorů.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.3.2015 08:51 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předsavila APU Carrizo
    Těch překlepů...
    http://bandzone.cz/_90972
    Bystroushaak avatar 3.3.2015 10:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předsavila APU Carrizo
    Pošli patch. To mi přijde konstruktivnější, než si stěžovat v diskuzi.
    3.3.2015 12:44 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předsavila APU Carrizo
    diff --git a/#1 b/#1
    index 9858bfe..0f8b217 100644
    --- a/#1
    +++ b/#1
    @@ -1,3 +1,3 @@
    -HonzaRez
    -Těch překlepů...
    -http://bandzone.cz/yago
    +HodneReci
    +Teda jen prudím...
    +http://bandzone.cz/yengogo
    5.3.2015 21:18 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD předsavila APU Carrizo
    Velké vydrží více.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.