abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: CES #2 letem SSD světem

    12. 1. 2016 | David Ježek | Hardware | 2343×

    Další díl Hardwarových novinek dedikovaný výstavě CES věnujeme novinkám v oblasti SSD. Na trh jich míří celá řada, o mnoha z nich jsme si psali již v minulosti, takže dnes si hlavně doplníme poslední, ale o to podstatnější střípky. Dojde tak zejména na M.2 / PCI Express 3.0 SSD s podporou NVM Express.

    Lite-On představil vlastní U.2 SSD

    O společnosti Lite-On jsme u nás slýchávali zejména tak před 10 až 15 lety v souvislosti s optickými vypalovačkami, firma ale působí dál, zčásti přeorientovaná na jiné segmenty, tedy mimo jiné SSD. Na letošním CESu ukázala hned několik typů, mezi něž patřily i první modely pro rozhraní U.2. Řada U.2 SSD pojmenovaná prostě EP2 podporuje vedle obligátního PCI Express rozhraní a protokolu NVM Express také hot-swap. Tato SSD dávají výkony až 290k IOPS pro čtení náhodných 4k bloků, resp. až 26k pro zápis. Lite-On je uvádí v kapacitách až do 2 TB.

    Vedle U.2 modelů byly logicky k vidění i odpovídající M.2 modely, řada CX2 samozřejmě také podporuje M.2 v provedení s PCI Express a NVM Express. V tomto případě jsou IOPS pro čtení trošku horší (200k), ale zápis s 220k IOPS pro náhodné 4k bloky je vynikající.

    Single-side M.2 SSD SanDisk X400 s kapacitou až 1 TB

    SanDisk (nyní pod křídly Western Digital) pokračuje ve vývoji nových SSD a na CESu zaujal řadou M.2 modelů formátu 2280 v single-side provedení s kapacitou až 1 TB. To znamená, že kapacitu realizuje polovinou NAND flash čipů oproti double-side SSD. A to také v tomto konkrétním případě znamená použití TLC NAND flash čipů. Ač technologie není upřesněna, lze z existence SATA řady Z400s vyvozovat, že jsou použity čipy 15nm ze společné továrny SanDisku-Toshiby. To znamená z hlediska životnosti to nejhorší na trhu (u Z400s to dávalo životnost pod 300 kompletních přepisů SSD, ale mohlo se to od té doby změnit). Tak či onak ale tahle řada je výjimečná právě tímto (a související nízkou spotřebou), ale také použitím unikátní firemní cache technologie nCache, která kombinuje levnou a rozměrově malou technologii TLC s výkonnou malou SLC cache. Na reálná měření si ale samozřejmě ještě počkáme.

    HWN

    Zajímavé v kontextu potvrzeného použití TLC a odhadovaného použití 15nm čipů, je údaj „…a 256GB X400 SSD was rated to operate for more than 5 years with a workload of approximately 40GB/day.“ Jaká bude v reálu životnost každopádně můžeme jen odhadovat, teoretické předpoklady či vágně formulované „garance“ jsou něco jiného než tvrdá praxe. SanDisk X400 SSD je nyní dostupný jak v 2,5" SATA, tak právě M.2 2280 provedení, a to v kapacitách 128, 256, 512 a 1024 GB. Já osobně bych ale v tomto kontextu spíše zvážil počkat si na to, jakou životnost nabídnou připravované QLC čipy Toshiba, vyráběné však na konzervativnějším procesu než 15nm, a to vrstvenou metodou. X400 je řada primárně určená pro OEM partnery. Dosahuje sekvenčních rychlostí až 545 MB/s při čtení, resp. až 520 MB/s při zápisu při IOPS pro náhodné 4k čtení/zápis na hodnotách 95k/75k.

    Plextor s řadou M8Pe vstupuje mezi výrobce M.2/PCI Express NVMe SSD

    Firmu Plextor, dalšího kdysi slavného výrobce skvělých vypalovaček (dokonce mám pocit prvního velkého s „burnproof“ technologií, tehdy od Sanya), už nějakou dobu známe jako výrobce zajímavých SSD. Minimálně od dob řad M6(x) a pozdějších M7(x) se jej vyplatí sledovat, slouží jako jakýsi přehledný výrobce s pevně oddělenými generacemi SSD dle použitých technologií.

    HWN

    Ta nejnovější se jmenuje M8Pe a je přesně tím, co trh nabídne letos ve velkém. Kombinací použití PCI Express 3.0 a protokolu NVM Express (pro srovnání se dá doplnit, že předchozí generace M7(x) byla již dostupná jak ve formě M.2 modulku, tak ve formě PCI Express karty s tím modulkem na sobě, ale ještě PCI Express 2.0 a bez NVM Express). Tahle „non-SATA SSD roku 2016“ si budou do značné míry podobná. Hlavním pojítkem bude provedení v M.2 modulku (případně osazeném na PCI Express ×4 adaptéru a s chlazením) s podporou NVM Express v řadiči. Všichni tak budou udávat podobná čísla jako Plextor u M8Pe, tedy IOPS pro náhodné čtení/zápis 4k bloků na hodnotě 270k / 150k a sekvenční rychlosti přes 1 GB/s (obvykle kolem 1,5 GB/s). Plextor k tomu přidává svoje cachování PlexTurbo RAM.

    Takováto SSD známe již z konce loňského roku, třeba Samsung 950 Pro. Plextor si nevyvíjí spoustu věcí „in-house“, nakupuje hotová generická řešení, a tak na rozdíl od Samsungu čekal na SSD řadič s podporou PCI Express 3.0 a NVM Express. Jinak vedle M8Pe také ukázal na CESu levnou řadu M7V, která využívá levnější TLC NAND flash čipy.

    M.2 / PCI Express 3.0 ×4 / NVMe SSD nabídne též Patriot

    A Samsungem či Plextorem to pochopitelně nekončí. Je nad slunce jasné, že M.2 / NVMe SSD komunikující skrze PCI Express 3.0 ×4 rozhraní nabídnou snad všichni výrobci SSD a nejinak tomu bude u amerického Patriotu. Opět čekejme jak větší PCI Express karty Hellfire PCIe, tak M.2 moduly Hellfire M.2. V obou případech Patriot hovoří o kapacitách 240, 480 a 960 GB a použití řadiče Phison 5007 v kombinaci s blíže neupřesněnými MLC NAND flash čipy. NVM Express protokol, tentokrát v explicitně zmíněné verzi 1.2, je samozřejmostí.

    Dosahované rychlosti v PCI Express variantě by měly být až 3000 MB/s pro sekvenční čtení, resp. 2200 MB/s pro sekvenční zápis (to je mimochodem o pár set MB/s více, než jaké rychlosti udává výrobce řadiče, takže tady asi trochu kouzlil marketing Patriotu). M.2 varianta bez přídavného chlazení běží pomaleji, udávaná rychlost čtení je stále slušných 2500 MB/s, zápis však „jen“ 600 MB/s (což je stále skvělé, ale naznačuje to tu nelibou věc, kterou známe právě už z nezávislých testů Samsung 950 Pro: M.2 SSD s NVMe mají tendenci provádět „thermal-throttling“, tedy zpomalovat svoji rychlost, aby zabránily poškozování v důsledku vyšších teplot – tento problém se netýká SSD v PCI Express slotech, kde je M.2 modul často dodatečně chlazen).

    Možná je tedy správný moment dát jedno takové obecné nezávazné doporučení: pokud vybíráte M.2 SSD pro notebook či ultrabook, pak samozřejmě možností není příliš (buď 2,5" SATA, což znamená omezení na ±550 MB/s, nebo M.2), ale pokud pokukujete po moderním SSD pro desktop, bude rozumnější jít cestou PCI Express ×4 karty, která dává šanci, že výkon SSD nebude srážen dolů kvůli nutné ochraně jeho životnosti.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.1.2016 08:31 janc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: CES #2 letem SSD světem
    nechceli by ste spravit nejaky web kde by sa dalo najst ake su trendy a aka je aktualna ponuka vo vsetkych oblastia PC hw?

    ked si chce clovek kupit laptop alebo desktop tak musi precitat velke mnozstvo recenzii / webou, zorientovat sa v eshopoch / ponukach.

    takze by stacilo zasurfovat na spominany web a tam by som sa dozvedel ze pamete aktualne DDR3 s danymi ryclostnami, DDR4 nie je na kazdej doske ... alebo v oblasti uloziska data HDD SATA3 SSD ...
    Fluttershy, yay! avatar 13.1.2016 19:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: CES #2 letem SSD světem
    Neřeší tohle PCPartPicker?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.1.2016 09:21 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: CES #2 letem SSD světem
    Jenom jedno U.2 reseni? Kruci, SATA je do poli oproti NVME dost omezena :(
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.