abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 534 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: Co chystá (či nechystá) Nvidia za grafiky

    9. 12. 2015 | David Ježek | Hardware | 2247×

    Dnes si sice povíme o jednom novém pěkném radeonu, ale v souvislosti s ním stejně zase skončíme u Nvidie a jejích plánů před příchodem 16nm FinFET GPU. Vše pak doplníme novým typem fotografického snímače od Samsungu, abychom přihodili ještě další dvě stěžejní novinky tohoto jihokorejského gigantu.

    Radeon R9 380X je tu, Nvidia odkládá konkurující GeForce GTX 960 Ti

    Grafická karta s plně aktivním GPU „Antigua“ je konečně v prodeji. Takt je 970 MHz či vyšší, stream procesorů je 2048, TMU jednotek 128, ROP jednotek 32 a vše doplňují 4 GB 256bit GDDR5 pamětí na efektivním taktu 5,7 GHz. Karta má přitom spotřebu příjemných maximálně 190 W, takže si vystačí s 6+6pin PCI Express napájením. Na trh rovnou míří nereferenční verze od všech výrobců. Cena v Česku začíná někde od 7 000 Kč.

    HWN HWN HWN

    Výkon a cena jsou adekvátně vyváženy, takže se objevily zvěsti, že Nvidia se rozhodla raději odložit chystanou konkurenci v podobě GeForce GTX 960 Ti. Nicméně jak toto zrušení, tak příprava nějaké ekvivalentní karty jsou aktuálně jen spekulace. Navíc se vše velice špatně odhaduje, protože variant toho, co a na jakém/jak osekaném GPU by Nvidia mohla postavit, je mnoho. Pro tuto chvíli tedy ponechme celou věc stranou s prostým konstatováním, že mezi GeForce GTX 960 (od ~5 300 Kč) a GeForce GTX 970 (od ~9 300 Kč) je stále solidní cenová díra, kde Nvidia z aktuální generace nic nemá a kam AMD posadila svůj Radeon R9 380X.

    Zastarávající GeForce GTX 750 Ti dostane nové GPU

    Když už jsme u toho vaření nových variant grafik na existujících GPU s osekanými parametry, pak se sluší doplnit informaci o nové variantě GeForce GTX 750 Ti. Tato karta, na kterou osobně nedám dopustit, dostane prý stejně pojmenovaného nástupce, který ale ponese modernější GPU GM206. Díky němu získá nová verze podporu hardwarové akcelerace 4k/H.265 videa, podporu HDMI 2.0 a nějaké další méně podstatné věci (s ohledem na nižší výpočetní/3D výkon). Použité GPU známe právě z GeForce GTX 960, GM206 s velikostí 227 mm² je samozřejmě o hodně větší než původní GM107 s rozměrem 148 mm², ale v tomto případě budou použity dosud neužitečné čipy s více vadnými bloky. Pokud se informace potvrdí, bude mít nová karta (oproti původní GM107 variantě s 640 CUDA jádry) z celkových 1024 CUDA jader v GPU aktivních jen 10 bloků z 16 (tedy 640 CUDA jader). GPU se liší i dalšími věcmi jako L2 cache, kterou má GM206 poloviční, ale zase podporuje lepší kompresní techniky. Hlavně ale jde o GPU připravené pro současnou 4k / H.265 éru, což původní GM107 opravdu není. Uvidíme ale, jestli a v jaké podobě tato varianta přijde a komu bude určena, za jaké ceny a nakonec i pod jakým názvem.

    Samsung BRITECELL nahrazuje zelený subpixel jasovým

    Prakticky od chvíle, kdy Bryce Bayer vymyslel masku, s níž lze za pomoci klasických snímačů fotit barevně, vymýšlejí vědci a výrobci snímačů jak tento koncept vylepšit. Samsung v nejnovější inkarnaci svých snah přichází se snímačem nazvaným BRITECELL, který nahrazuje zelený subpixel (to je ten, který je v masce 2×2 pixelů obsažen 2×, neboť zelená složka nejlépe odpovídá celkovému jasovému podání) právě subpixelem jasovým.

    HWN HWN HWN

    Jak konkrétně tohle bude fungovat z hlediska extrakce zelené informace z jasového – tedy černobílého – subpixelu, to nechme na hlavách inženýrů Samsungu, kteří jistě vymysleli nějaké vhodné algoritmy. Jihokorejský gigant každopádně tohle dělá proto, že díky tomu, že bylo možné odstranit tuto barevnou filtraci, má snímač typu BRITECELL jednodušší konstrukci a dopadá do jeho fotocitlivých buněk celkově více světla. A tak se i konstrukce snímače mohla zmenšit (dle tvrzení Samsungu) bez negativního dopadu na parametry. Fotocitlivé buňky jsou tak oproti technologicky staršímu řešení o něco menší (1,00 µm namísto původních 1,12 µm), neboť snímač povýšil na 20 megapixelů. Tento první typ je určen pro smartphony a najít bychom jej měli v příštích generacích smartphonů či tabletů.

    Samsung Exynos 8 Octa je prvním firemním FinFET SoC s integrovaným LTE modemem a vlastními CPU jádry

    Evoluci, či možná až revoluci v parametrech vlastních ARM SoC pro své produkty má Samsung již téměř hotovu. Nový čip Exynos 8 Octa, neboli Exynos 8890, je vyráběn 14nm FinFET ve firemních továrnách a nese 8 CPU jader 64bitové architektury ARMv8. Zatímco nižší čtveřice z big.LITTLE uspořádání čipu je generický typ Cortex-A53, vyšší jádra jsou již in-house vývoj u Samsungu (prozatím bez bližšího upřesnění). I GPU je zatím generický typ Mali-T880, celkově tu ale máme velmi výkonný čip, kde část jader si Samsung vyvinul sám. V čipu je navíc přímo LTE modem typu Rel.12 Cat.12/13 (download až 600 Mbit/s, upload až 150 Mbit/s up), no zkrátka nám vyrůstá další výrobce, který se vymanil z prostého používání předpřipravených jader od ARMu. Exynos 8 Octa má být oproti generaci Exynos 7 Octa o 10 % efektivnější z hlediska spotřeby a o více než 30 % výkonnější.

    HWN HWN

    128GB DDR4 Registered DIMM moduly jsou tu

    … a už to bude ohraná písnička: představil je jihokorejský Samsung. Využívá na nich 3D čipy typu TSV (through silicon via) a určeny jsou pochopitelně zejména pro servery. V tuto chvíli již běží sériová výroba těchto modulů. 128GB DDR4 modul nese celkově 144 DRR4 čipů – či přesněji DRAM die – zapouzdřených celkem v 36 čipech o kapacitě 4 GB. Výroba probíhá 20nm procesem, tedy ještě pre-FinFET technologií. Aktuální řada nabízí moduly s rychlostí DDR4-2400 v úsporné variantě, Samsung ale ohlásil, že ve vývoji jsou též moduly s rychlostmi DDR4-2667 a DDR4-3200. Taktéž se počítá s nasazením TSV výroby pro HBM paměti (které nesou grafické karty nejen současné, ale využijí je i mnohé budoucí). Zájem o velkokapacitní DDR4 RDIMM moduly je velký.

    HWN

    Club3D má aktivní adaptér z DisplayPortu 1.2 na HDMI 2.0

    Jedno z hlavních omezení v nemožnosti propojení počítačů se 4k televizory padá. Drtivá většina grafických karet totiž disponuje HDMI rozhraním ve verzi do 1.4, a tak ve 4k umí po HDMI pouze 30Hz zobrazení. Zato DisplayPort 1.2 nabízí většina grafik posledních let a ten 4k/60Hz umí. Club 3D tedy s novým adaptérem přináší možnost propojení i pro systémy, kde HDMI 2.0 není přítomno nativně. Vedle 4k / 60Hz obrazu skrze něj projde i osmikanálové audio a nevyžaduje přídavné napájení. Cena v tuto chvíli není známa.

    HWN

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 9.12.2015 20:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Co chystá (či nechystá) Nvidia za grafiky
    Fotocitlivé buňky jsou tak oproti technologicky staršímu řešení o něco menší (1,00 µm namísto původních 1,12 µm), neboť snímač povýšil na 20 megapixelů.
    Jo, ten obraz se cestou nerozmaže a ten mikrometr se tam určitě vykreslí. Pojďme udělat pixely menší než vlnová délka světla, protože to dává smysl.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.