abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel

    12. 2. 2016 | David Ježek | Hardware | 3221×

    Dnešní díl bude tak trochu smutné povídání, neboť zabrousíme do kalných vod marketingových strategií a firemních tlaků, abychom to vzali přes mizérii zvanou 15nm TLC flash. Snad jen ta AMD a její chystaný Zen nám zvedne náladu, tedy pokud nemáte rádi Matrox, který vlastně vyrábí jen upravené Radeony.

    Jak Intel znovu uzamkl přetaktování zamčených procesorů Skylake

    Těch klacků už Intel naházel svým procesorům pod nohy víc. Dávno ty tam jsou doby, kdy šlo u CPU Intel měnit většinu provozních parametrů, díky kterým jsme dosahovali OC na úrovni +50 % celkem běžně. Když si vezmeme dnešní OC-friendly modely, například Core i7 řady K, pak se běžně dosahovaný OC (tj. bez složitého ladění napětí za bezpečnou hranici a použití nestandardních metod chlazení) pohybuje tak do zhruba +33 % u těch lepších kusů CPU. Ale to se bavíme o procesorech, které jsou často s cenou kolem 10 tisíc Kč, nebo minimálně kolem 7 tisíc Kč. Jedinou výjimkou je snad to výroční Pentium G3258, ale i to je vlastně „fosilní“ záležitost, řada Haswell Refresh, přičemž mezitím Intel vydal Broadwell a Skylake.

    Solidním polenem do soukolí overclockingu i K-čkových procesorů Skylake je ztenčení podložky, která nese celé CPU, tedy známá kauza kolem ohýbání CPU. To spolu s obligátním méně kvalitním materiálem pro přenos tepla z pouzdra čipu na heatspreader CPU tvoří už celé seskupení polen. Ale když odbočíme k dnešnímu tématu, tak i přesto všechno se výrobcům základních desek doteď dařilo nabídnout zákazníkům možnost přetaktovávat procesory Skylake navzdory Intelu.

    Modelový je v tomto ASRock, který u svých desek pro Skylake nabídl tzv. SkyOC, možnost přetaktovávat zamčené procesory změnou taktu sběrnice (BCLK). Tedy všech těch ještě relativně levných Core i3 či i5. Nedlouho poté, co tuto věc inzeroval, ale začalo najednou být ticho po pěšině a s nejnovějšími BIOSy najednou SkyOC mizí pryč. Zlí jazykové tvrdí, že za to může velký tlak Intelu na výrobce desek. Intel sám ale vše sichruje ještě dalším polenem do soukolí, které představují aktualizace mikrokódu CPU, které dokáží taktování změnou frekvence sběrnice znemožnit. Takže ve výsledku jsou Skylake procesory hned několika způsoby uměle zaříznuty v možnosti vymáčknout z nich více, nemluvě o té chatrné mechanické konstrukci podkladového materiálu CPU.

    A mezitím AMD na to nadále kašle a prostě své ve srovnání s Intelem levné procesory umožňuje taktovat. Doufejme, že to zachová i pro 14nm Zen, to by mohli Intelu trochu zavařit, neboť…

    AMD Zen nabídne až 32jádrové procesory a výrazně vyšší výkon než stávající firemní CPU

    De facto potvrzenou je nově informace, že architektura Zen od AMD nabídne až 32jádrové procesory pro servery, dále 16jádrové a v běžných desktopech minimálně 8jdárové procesory. Těch 32 jader bude možná obligátní slepenec dvou 16jádrových čipů, to prozatím nepředjímejme, ale povězme si o daleko podstatnější informaci, která vzešla z materiálů prezentovaných v CERNu [video](nutná registrace).

    Ta tvrdí, že Zen bude mít o 40 % vyšší IPC než stávající firemní CPU architektury, tedy o 40 % vyšší výkon na takt. Aktuální procesory pro socket AM3+ mají sice též 8 jader, ale jsou vyráběny 32nm procesem, zatímco Zen bude vyráběn 14nm FinFET. Pokud si toto sečteme, lze předpokládat, že pokud má dnes AMD 32nm osmijádra s TDP od řekněme 65/95 W přes nejběžnějších 125W až po 220W monstra, Zen bude v těch nejnižších hladinách TDP a při dané frekvenci nabídne minimálně o 40 %, ale spíše o 50 až 100 % vyšší výkon oproti procesorů FX rodiny Piledriver. Ten přitom dává v multi-thread úlohách srovnatelný výkon s procesory AMD stejné cenové třídy a jeho hlavním neduhem je právě vyšší spotřeba.

    HWN

    Mně to dává zatím papírově následující úvahu: Zen má šanci překonat architektury Haswell Refresh a Haswell-E a vzhledem k tomu, že Skylake není nikterak zásadně lepší než Haswell Refresh, bude muset Intel s Kaby Lake předvést něco hodně moc úžasného. Vím, že jsem hodně optimistický, ale prozatím věřím/doufám, že Zen bude pro AMD něco jako první K7 Athlony. A s ohledem na to jak se Intel poslední roky chová a jak snižuje kvalitu svých produktů (teplovodivá pasta místo pájení u Ivy Bridge, lámající se Skylake), bude jedině dobře, pokud se AMD zase po mnoha letech něco opravdu povede. On 32jádrový Opteron se SMT by mohl nadělat vrásky na čele i Broadwellovým Xeonům s více než dvěma desítkami CPU jader.

    OCZ potvrzuje mizernou životnost 15nm TLC čipů Toshiba

    Když SanDisk vydal řadu SSD Z400s, první s 15nm TLC čipy Toshiba/SanDisk, udával u některých modelů životnost zápisu odpovídající pouze směšným 281 přepisům celého prostoru SSD. OCZ nyní po několika měsících přichází s řadou SSD Trion 150, který nese jak SSD/NAND flash řadič Toshiba, tak 15nm TLC čipy Toshiba. Lze u něj tedy předpokládat maximální know-how samotného japonského výrobce a měsíce ladění, aby životnost byla vyšší.

    HWN HWN

    Jenže je tomu právě naopak, OCZ inzeruje kapacity snížené (tedy ne 128-256-1024GB, ale pouze 120-240-480-960 GB) a k tomu přidává informaci o garantované životnosti 250 přepisů celého povrchu SSD, v datasheetu vtipně přepočítané na denní objem zápisu po dobu tří let, což je shodou okolností délka záruky.

    Ne, že by to bylo nepřekonatelně málo, pro 120GB model to znamená garanci tříleté výdrže při přepisu 27 GB dat denně, pro vyšší modely adekvátně výše. SSD tedy většině lidí v běžném užití vydrží déle než tři roky, nebo ještě jinak řečeno svojí životností překoná většinu současných HDD. Ale i tak jde v případě 15nm TLC čipů o suverénně nejhorší volbu SSD pro vaše PC, kterou však nekompenzuje adekvátně nižší cena. Ta je v podstatě srovnatelná s 15nm/16nm MLC či také 19nm/20nm MLC/TLC a není tak jediný důvod, proč tuhle nešťastnou věc kupovat (můžeme ale dle informací OCZ očekávat, že s rostoucím výskytem řady Trion 150 v eshopech půjde cena dostatečně dolů, také je třeba dodat, že udávaná životnost je shodná s předchozí 19nm řadou Trion 100). Toshiba to už pochopila, pro QLC plánuje výrazně konzervativnější výrobní proces a použití vrstvených čipů, to ale nic nemění na tom, že Trionu 150 bude lepší se vyhnout.

    Matrox C900, jednoslotová karta pro 9 monitorů

    Matroxu se celkem daří využívat flexibility GCN architektur AMD tak, jak sama AMD nečiní. Nejnovější grafika C900 tak sází na zjevně nižší typ GPU, ze kterého ale díky osázení karty rozbočovači výstupů (vzpomeňme, že jde o dědictví externích krabiček DualHead2Go a TrippleHead2Go) vyvedla celkem devět microHDMI výstupů. Ty jsou omezeny na rozlišení 1920×1200, ale i tak jde o unikátní produkt pro speciální použití, s nímž jsou dodávány i ovladače pro Linux a software Matrox PowerDesk.

    HWN HWN

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.2.2016 23:20 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    No hezký, nejdřív zařízne u P2 změnu násobiče a teďka udělá i nějakej detektor správné(TM) frekvence :-(.
    Intel sám ale vše sichruje ještě dalším polenem do soukolí, které představují aktualizace mikrokódu CPU, které dokáží taktování změnou frekvence sběrnice znemožnit.
    A teď když si člověk uvědomí to, že když může mikrokódem intel ovládat takovéhle blbosti (ten mikrokód musí mít interface k ovládání režimů vnitřní PLL násobičky), tak co všechno dalšího by se mohlo mikrokódem prakticky neviditelně "upravit".

    Je ta změna z firmware permanentní (=odpálení nějakého můstku v čipu) nebo stačí vrátit starej mikrokód/BIOS? BTW udělal by někdo, kdo je tímto postižen, binární porovnání těch mikrokódů, aby šlo zjistit, kterej bit to ovládá? :-D Ale nový firmwary asi budou šifrovaný, že?
    13.2.2016 11:00 Hobul
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Mikrokód se nahrává při každém bootu, aktualizace je teda úplně volatilní.

    Takže řešení bude revert BIOSu desky (za předpokladu, že k ní někdy ten BIOS s podporou taktování vyšel), případně přesun CPU do desky s takovým BIOSem. Nicméně nové kusy CPU v prodeji mohou mít ten "sabotážovaněj" mikrokód už z továrny, s těma bude smolík pacholík.
    Jendа avatar 13.2.2016 11:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Některé BIOSy mají ochranu, že nejdou downgradovat. (jestli je to pořád ještě ve flashce na desce, a co se stane, když tu flashku prostě přepíšu vlastním programátorem, nevím)
    13.2.2016 11:03 Hobul
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Mimochodem ten ASRock myslím nevydal BIOS pro všechny desky, jak se píše v článku, ale jenom pro modely s PCH Z170.
    13.2.2016 17:10 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Tak trochu nechapem naco je dneska OC dobre. V dobach nie tak davnych ked CPU na normalnych (tm) taktoch boli dost dychavicne a nestacili drzat krok s coraz vyzratejsim SW to davalo zmysel. Sam som par desiatok PC trochu "nakopol". Dnes by som koli tejto moznosti nepresiel ani na druhy koniec chodnika. O zhuverilostiach typu chladenie tekutym dusikom ani nehovoriac. V dnesnych dobach by som uz takeho "PC tunera" prirovnaval k "autickarovi". Cize posuk.
    Agent avatar 13.2.2016 17:53 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Asi tak. To navýšení výkonu je v řádu jednotek % pokud nejdem do extrému. Dřív to bylo dost znát, každej takt navíc dobrej. Ale dneska je mi jedno, jestli se film vyrenderuje za 2 hodiny nebo za 1:55 h. Navíc u nové technologie výroby roste při přetaktování příkon a spotřeba rychleji než u starší 32 nm technologie, což je zajímavý. Na jmenovité optimální frekvenci jsou nové procesory s 16 či 22 nm technologií úspornější, ale při taktování to začne žrát víc jak starší 32 nm procáky.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    14.2.2016 13:15 Ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Ja by som polozil otazku opacne. Preco to intel blokuje? Preto lebo udrzuje trh umelo segmentovany a ceny vysoko. AK by bolo mozne CPU pretaktovavat, tak viacery ludia by si kupovali lacnejsie modely a tie pretaktovavali na vyssie. Dnes je to smiesne jednoduche. Prenastavit jednu polozku a mate hned CPU, ktory by stal niekolko desiatok eur viacej. Ak by Intel mal konkurenciu, tak to tak urcite neobmedzuje. Intel drzi na uzde len to, ze nove CPU niesu o dost vykonnejsie ako stare a tak nemoze nastavit este vyssie ceny.
    14.2.2016 17:10 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Doba ked sa vyrobcovia CPU navzajom prebijali vysokymi freq uz skoncila. Ani Intel celkom pochopitelne nema zaujem ist tymto smerom pretoze fyziku neostis. Vyssie takty znamenaju hlavne vyssie tepelne straty, vecsie naroky na chladenie a tym padom aj vyssiu spotrebu. Na vykone (vypoctovom) sa to uz tak razne neprejavi - nie za tu cenu. Vyvoj poslednych rokov je viac o nizzsej spotrebe a o viac-jadrach. Tu sa ukazuju lepsie moznosti aj pri buducom vyvoji. Tym som chcel povedat ze Intel nema zaujem nejak intrigovat s OC. Nic im to neda. Ziadnu konkurencnu vyhodu. Ak by OC bol taky trhak ako si myslis tak by neuberali featuru ktora im uberie zakaznikov (obzvlast v prospech konkurencie). Dnesne CPU uz nepotrebuju pretaktovat. Tych par % Mhz navyse nic neznamena. Rozhodne nie tolko aby som ako zakaznik planoval kupit lacnejsie CPU ktore potom za cenu pripadnej nestability a zvysenej spotreby pretaktujem. Radsej kupim CPU o par desiatok E drahsie - primerane potrebam, ako kupovat nieco lacne a potom mrhat cas a energiu na to aby som pumpoval slavu do prasata :-) Navyse ber to tak ze CPU s nizsimi taktmi su po hw. stranke totozne s CPU na vyssich taktoch (v ramci rady) - akurat ze nepresli vystupnou kontrolou na vyssich taktoch. Pretaktovavat ich (hlavne extremnejsie) moze viest k tomu ze sa prejavia ich vady. To je asi jediny a podla mna celkom rozumny dovod preco by vyrobca mohol mat zaujem uzamkynat taktovaciu freq.
    14.2.2016 22:04 source
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Tvůj důvod je dost slabý. Uživatel, co taktuje, si je vědom i případné nestability. Jestli bude tak blbý, aby přetaktované nestabilní CPU reklamoval, stejně mu reklamaci zamítnou. Intel jednoduše jen chce, aby byl prémiový segment včetně desek, kde bude mít největší marže. Osobně mi to přijde od Intel hloupé, ale beru to. O to více fandím AMD.
    Conscript89 avatar 14.2.2016 23:34 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Intel jednoduše jen chce, aby byl prémiový segment včetně desek, kde bude mít největší marže.
    Citation needed, jinak je to jen a jen tva interpretace...
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    15.2.2016 06:55 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Na to citaci samozřejmě nenajde, ale proč by ji potřeboval? Je to přece evidentní empiricky. Proč by jinak byl káčkový model CPU za příplatek, proč by se měl dát taktovat jenom na čipsetu Z170, který je taky za příplatek?

    Křemík je to vždy stejný (to platí jak pro čipsety, tak pro CPU) - rozdíl je jenom v tom, jakou konfiguraci tomu Intel v továrně vypálí. V podstatě nejde o nic jiného, než DRM.
    Jendа avatar 15.2.2016 08:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Křemík je to vždy stejný (to platí jak pro čipsety, tak pro CPU)
    Nemůže se třeba kvůli nepřesnostem při výrobě stát, že některé kusy jedou stabilně do 2.8 GHz, a některé až do 3.5, tak je podle toho prodají?
    15.2.2016 11:28 source
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Ano může a takové kusy pak nepřetaktuješ, smůla no. Ale jak historie ukázala, často se prodávají schválně osekané kusy, protože těch "defektních" je na nasycení trhu málo :P
    15.2.2016 17:52 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    To ano, ale třeba věci jako AES, TSX nebo HT na beton nejsou vypínané z tohoto důvodu, harvesting se bude týkat věcí jako je iGPU, L3 cache, celá jádra. A ty čipsety nemají rozdílné takty nebo výkon (nebo že by třeba ty dražší měly nižší spotřebu), u těch je to určitě čistá obchodní segmentace.
    Conscript89 avatar 15.2.2016 15:52 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Me jen vadilo to "Intel chce". Je snad jeho tiskovy mluvci ze za nej muze mluvit? Kdyby napsal "pro Intel je vyhodne" tak ani neceknu...
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    15.2.2016 18:02 source
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    "pro Intel je vyhodne" - a ty vidíš do financí Intel, do statistik jeho výroby a prodejů s maržemi? Jako kdyby jsi napsal "Myslím, že pro Intel je vyhodne" tak ani neceknu ;)
    Conscript89 avatar 15.2.2016 19:05 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Ja to ale nepsal :-)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    15.2.2016 21:25 source
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Jedno ti vadí a druhé ne, přitom obě podobné. To tím bylo myšleno.
    Conscript89 avatar 16.2.2016 08:34 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Zas tak spatne na tom nejsem, pochopil jsem to. Jen jsem chtel alibisticky napsat ze nic netvrdim, tudiz nemam co obhajovat. Cele je to o tom, ze pokud nekdo neco tvrdi, tak musi byt pripraven odpovidat na dotirave otazky, jinak je to jen prazdny vykrik do tmy (at uz jednotlivce, nebo stada).

    Kdybych si chtel hrat na neciho mluvciho, tak bych mohl rict: "Hitler chtel prohrat valku, vzdyt delal vse pro to aby ji prohral". A ted mi empiricky vyvratte ze to pravda neni...
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    15.2.2016 20:09 merlin111
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    To by mohl citovat svého souseda a už by to bylo legitimní tvrzení, pak je druhá možnost, že tomu opravdu rozumí.
    Conscript89 avatar 16.2.2016 08:29 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Pokud se jeho soused jmenuje Intel, tak jasne.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    16.2.2016 09:51 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Smysl to ma v tom, ze muzes CPU pekne podtaktovat a na to navazat vypnuti vetraku, anzto se to uchladi pasivne. A co se tyce toho, proc to intel blokuje, protoze pak by (napr) vyrobci notesu mohli zacit pouzivat"nemobilni" a levnejsi CPU, protoze podtaktovany by mely stejny parametry jako ty mobilni, ale za polovicni cenu. A navic by v pripade potreby mohly dodat i ten vykon.
    16.2.2016 12:51 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Neplni tuto ulohu frequency scaling? Je mozne ho nastavit tak aby sa drzal na najnizsej freq. OC hratky nie su nutne. A toto sa Intel snad ani nesnazi zrusit. Alebo mi nieco uniklo?
    Václav 16.2.2016 20:17 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Jo, tak to je ptákovina. Škálovat frekvenci dolů umí dnes snad jakýkoliv x86 CPU.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    18.2.2016 14:10 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: další klacek pod nohy (pře)taktování CPU Intel
    Jenze jen v omezenym rozsahu, kdyz zhodis FSB na pulku, je na pulce i ten CPU => jeho vlastni frekvence treba na 1/8. Tezky na chapani ze?
    15.2.2016 12:18 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Zen
    Marketingovym materialum, jeste k tomu uvozenym souslovim "expected to", bych vubec neveril.
    18.2.2016 13:40 Yarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zen
    Ano, toto je marketingový slovník pro investory, zatím nic víc. Mám obavu, aby nezůstalo jen u zbožných přání.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.