abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1058 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem

    21. 9. 2012 | David Ježek | Hardware | 3492×

    Zajímavé období na nový hardware se nám sešlo s Photokinou 2012. Mnohé z vás tedy jistě potěší, že i přes tuto monstr-fotovýstavu to dnes bude zcela bez foťáků a o to více o běžném železe. Hardisková divize Westernů zvaná nyní HGST totiž atraktivností své nové tiskovky soupeří s iPhonem 5…

    Obsah

    Hitachi GigaStorage (nyní HGST) přejde na helium

    link

    Malá revoluce (nikoli na úrovni VŘSR, ale zase přeci jen o dost větší než ta naše „sametová rádoby revoluce“) v hardiskovém světě se chystá nyní již pod křídly Western Digital. Nově definitivně zakoupená divize od Hitachi (tedy původní HDD divize IBM) představila výsledek šest let trvajícího výzkumu a vývoje nové technologie: firma bude plnit vnitřek svých pevných disků heliem, což jí umožní k sobě přiblížit diskové plotny a „našťouchat“ jich tak do standardního 3,5palcového tělíčka sedm. Při stávajících 1TB plotnách to tak HGST dává potenciál na uvedení 7TB pevných disků, s výhledovými 1,5TB plotnami pak i 10TB+.

    Firma dle svých slov úspěšně vyřešila všechny problémy plynoucí z nasazení heliem plněných technologií do sériové výroby pevných disků a první takové modely tak přijdou na trh již příští rok. V přepočtu na poměry kapacity a spotřeby tak můžeme čekat 45% zlepšení co do provozních nákladů jednoduše plynoucí z faktu, že stávající pohonný agregát bude táhnout nikoli čtyři nebo pět ploten, ale rovnou 7 (a k nim pochopitelně 14 hlaviček).

    Helium má tu výhodu, že jeho hustota ve srovnání s konvenčním vzduchem, kterým jsou pevné disky plněny dnes, je zhruba sedminová a tak vnitřek heliového disku získává značnou výhodu v podobě menších sil působících na plotny a hlavičkové mechanismy – ty tak mohou být tenčí/menší. Přeložme si to ale i do trochu pesimistického přívlastku: mechanicky choulostivější.

    Každopádně díky heliu můžeme i u 7plotnových disků počítat s provozními teplotami o zhruba 4 °C nižšími oproti stávající vzduchové konstrukci, navíc také s tišším chodem. Ozývají se ale zlé jazyky, které se ptají jak to bude s dlouhodobým udržením helia uvnitř diskové konstrukce a s vyvažováním tlaku, které HDD potřebují. Jinými slovy, jestli tato technologie není v podstatě z dlouhodobého hlediska spíše dalším „kurvítkem“ než inovací. To ukáže asi až čas, tedy přibližně období za zhruba 5 let (které já osobně považuji za přibližně mezní bezpečnou délku životnosti HDD v běžném desktopu).

    Ostatně pokud bychom se optimisticky drželi předpokladu 10TB sedmiplotnových disků, pak přijít za třeba tři roky ode dneška o 10TB archív (ať již půjde o rodinné fotografie, obrovskou hromadu porna, nebo třeba kýble seriálů, které tou dobou již na uloz.to nebudou) bude podstatně méně příjemné, než přijít dnes o 2TB archív. Asi tak 5× :-).

    Prozatím nejsou dostupné informace o tom, že by i druhý člen duopolu (firma Seagate) něco podobného plánovala. S ohledem na původ v divizi HGST předpokládejme, že by se heliová konstrukce měla objevit u pevných disků pod značkou Hitachi, případně Toshiba.

    iPhone 5 je tu, dostal širokoúhlejší displej

    link

    Apple ukončil dlouhé čekání nejen na nový iPhone, ale i další generaci svého SoC, čip A6. iPhone 5 je zde, nabízí nový lepší displej, výkonnější procesor při více než zachované výdrži a další vylepšení.

    Předně to hlavní: displej se nám prodloužil z 640×960 na 640×1136, na standardním vzhledu GUI tedy přibyla jedna řada ikon navíc a displej není 3,5, nýbrž 4,0palcový. Jeho ppi i technologie jsou ale zachovány včetně hodnot maximálního jasu (500 svíček na metr čtvereční) a kontrastu (800:1).

    Nový SoC Apple A6 slibuje 2× vyšší výkon CPU i GPU části, přičemž podle neoficiálních zvěstí nejde ani o generickou ARM Cortex-A9, ani -A15 architekturu, nýbrž o vlastní návrh Apple někde mezi těmito dvěma, který je optimalizován na co nejlepší poměr výkon/spotřeba, který prý byl u A15 poněkud horší, než by Apple potřeboval. Telefon každopádně vydrží 9,4 dne na příjmu a 8 hodin hovoru. Je také o něco lehčí a o něco tenčí než iPhone 4S.

    Fotoaparát je podle všeho shodný, tedy 8Mpix s objektivem se světelností f/2.4, polepšila si „xichtová“ kamerka z 0,3 na 1,2 Mpix. Zmizel dosavadní komunikační konektor, který nahrazuje menší nový Lightning, je zde nový typ SIM, konkrétně nanoSIM (máte radost? :-)) a přibyla podpora LTE – jenže taková nemastná-neslaná (nepodporuje evropské frekvence, navíc se už hovoří o tom, že kvůli LTE bude firmu Apple žalovat možná nejen Samsung držící cca 10 % patentů k LTE, ale i HTC, které jich také pár má v kapse – ale uvidíme).

    Můj osobní názor je ten, že inovací v iPhonu 5 je naprosté minimum, které ani nestojí za řeč, na druhou stranu je potřebné si přiznat, že víc se toho v mobilním telefonu asi opravdu inovovat se stávajícími technologiemi dá jen velmi těžko. O vše ostatní se totiž stará nový iOS 6, který je ale dostupný i pro předchozí model(y). Jenže základní kapitalistické pravidlo říká, že inovovat musíš, i kdyby to bylo jen přejmenováním produktu (oblíbené třeba u Nvidie). Takže přivítejme iPhone 5 a připravme si opět nějakých 15 000 Kč+ (já tedy ne, mé mobilní potřeby uspokojuje obyčejný „dumbphone“).

    Hardwarové novinky

    256GB SDXC od Lexaru

    link

    Dobře, jednu částečně fotografickou věc si ale dáme. Lexar totiž představil nejnovější SDXC kartu, která posouvá hranice tohoto formátu opět o něco dále. Kapacita, která jistě překonává většinu SSD v českých počítačích, není jediným kladem modelu řady Lexar Professional 400x SDXC UHS-I – právě poslední písmenka jasně říkají, že je trochu rychlejší, než by logo Class 10 naznačovalo. Nová karta totiž i při své extrémní kapacitě nabídne 60MB/s čtení a „o něco pomalejší“ zápis (což odhaduji někam k 35 MB/s). Za rychlostí stojí zejména in-house navržený UHS-I řadič Lexaru a také vlastní specifický firmware, kdy oboje patří k firemnímu know-how.

    Důvod, proč Lexar může nabídnout tak vysokou kapacitu, je svou vlastní příčinou i následkem: 20nm čipy Micronu jsou jedna ze dvou v současné době dostupných možností, jak do karty rozměrů SD dostat tuto kapacitu a logicky od Lexaru – značky, pod kterou své produkty Micron prodává – nemůžeme očekávat, že sáhne po možnosti druhé: 19nm NAND flash čipech Toshiba. Každopádně pokud máte foťák s podporou SDXC, nebo se chystáte na nějaké nové tělo typu Nikon D600 (se dvěma SDXC sloty), pak by vás mohla karta oslovit. Samozřejmě pokud překousnete její cenu v přepočtu 21 000 Kč :-).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.9.2012 00:28 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem

    Asi nějak takto mi to vyhovuje, díky, Davide! :-)

    Jen drobnost:

    že by i druhý člen duopolu (firma Seagate) něco podobného plánovala
    - buď "druhý člen plánoval", nebo "firma Seagate plánovala".

    21.9.2012 01:06 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Kdo ma nejakou predstavu o fyzice, tak taky vi, ze se nic neda dokonale utesnit => helium uvnitr bude (jak rychle???) degradovat, az tam ve finale bude normalni vzduch => disk nejspis chcipne (narozdil od tech, ve kterych je vzduch normalne). Specielne v pripade helia je to celkem zasadni problem - vzducholode plneny heliem maji radove vyssi ztraty nez ty plnene vodikem (kvuli mensim molekulam, ktere si snadneji hledaji cestu ven).

    Nadto i dnes plati, ze 3TB disky jsou radove poruchovejsi nez 2TB disky (do profi poli je zadnej vyrobce nedoda).
    Michal Fecko avatar 21.9.2012 09:46 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    to helium budes musiet pravidelne doplnovat do diskov na roznych jarmokoch u uja balonara :-)
    21.9.2012 22:40 Blinární Bob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    :D
    21.9.2012 10:02 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    o fyzice moc nevim, :-) ale cekal bych, ze Helium bude mit molekulu vetsi jak vodik...minimalne o ty 2 protony a neutrony...

    Ze vzducholodi H/He zdrha, protoze je tam pretlak. Ten mechyr ve vysledku splaskne, ne ze by se tam nacpal vzduch. :) Pokud v disku bude +/- normalni tlak, nebude mit vzduch duvod se tam cpat, takze to zas tak rychle byt nemusi.
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    21.9.2012 10:15 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Jo vážně toho o fyzice moc nevíš :-). Vodík tvoří dvouatomové molekoly H_2 a helium je vzácný plyn, netvoří molekuly. Ve výsledku je helium 2x menší a má jen 2x (ne 4x) vyšší hustotu než vodík.
    21.9.2012 10:33 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    ok, s tim souhlasim, ale s tim zdrhanim se to snad nelisi. Proste se tam vzduch cpat stejne moc nemusi. (pokud pominu zmeny tlaku)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    21.9.2012 11:02 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    no ještě je tu difúze. Musí dojít k vyrovnání chemického potenciálu uvnitř a venku. Je to pomalý proces, bude to trvat roky ale není možné ten disk absolutně dokonale utěsnit.
    21.9.2012 11:09 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Pokud v disku bude +/- normalni tlak, nebude mit vzduch duvod se tam cpat
    On je problém spíš s kolísáním tlaku resp. rozdílu tlaku uvnitř a venku. Viz problémy s kondenzací vlhkosti (= s výměnou vzduchu) ve "vzduchotěsných" pouzdrech různých elektrických zařízení pro outdoorové použití. V téhle oblasti se často tvrdí, že "nejlepší těsnění je díra". Což nám s héliem nepomůže.

    V oblasti "boje s vlhkostí v outdoorových skříňkách" jsem zaznamenal zajímavý nápad: aby změny tlaku nepůsobily "natvrdo proti rádoby vzduchotěsné skříňce", u některých zařízení je sice díra, ale uvnitř za dírou membrána. Která se malým změnám tlaku pružně přizpůsobí - takže výsledný rozdíl tlaku uvnitř a venku je menší než u tuhé skříňky.

    Ovšem v případě hélia by byl problém s difuzí skrz membránu :-)

    -> pokud vývojáři firmy Hitachi dokážou zajistit, aby hélium bylo obklopeno nádobou z 1mm+ hliníku, nebo uzavřené nějakou tlustou+poddajnou membránou, tak věřím, že to nějakou dobu vydrží :-)
    [:wq]
    21.9.2012 13:27 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    V pripade disku se pouziva totez - je to videt v podobe "prelepky" ktera se prizpusobuje zmenam tlaku, a protoze u normalnich disku nejde o vzduchotesnost, ale o prachotesnost, tak je to vpohode.
    kyknos avatar 22.9.2012 18:50 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    tak o ní nemluv :)))

    helium má menší atomy než vodík
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    23.9.2012 10:21 mankind_boost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    *facepalm*
    21.9.2012 10:46 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    vzducholode plneny heliem maji radove vyssi ztraty nez ty plnene vodikem (kvuli mensim molekulam, ktere si snadneji hledaji cestu ven)
    Tohle tvrzení mi přišlo divné. Tohle jsem slýchal spíš o vodíku. Fakt je, že vodík tvoří H2, kdežto hélium je "monoatomické" (je tak inertní, že netvoří molekuly) - přesto má atom hélia asi dvakrát víc nukleonů, než molekula H2.

    Článek na wikipedii tvrdí, že hélium má menší rychlost difuze pevnými látkami než vodík.
    [:wq]
    kyknos avatar 22.9.2012 18:49 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    ach vy fyzici - helium má menší atomy než vodík, helium má vůbec nejmenší atomy
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Jendа avatar 23.9.2012 00:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Wikipedie si myslí něco jiného - u vodíku Van der Waalsův poloměr 120 pm, u hélia 140 pm.

    Ostatně proč by tak tomu mělo být? Elektronových slupek mají stejně, ale hélium má dva elektrony, zatímco vodík jenom jeden.
    23.9.2012 00:18 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    taky se me to nezda. Rekl bych ze zamenujou atomy a molekuly
    kyknos avatar 23.9.2012 22:54 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    nemyslí, viz níže
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 23.9.2012 22:58 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_radius#Calculated_atomic_radii
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    23.9.2012 10:21 mankind_boost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Je rozdil mezi atomem a molekulou...
    kyknos avatar 23.9.2012 22:53 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Velikost atomů v jedné periodě typicky klesá (jsou výjimky). Je to zhruba proto, že čím víc elektronů, tím je slupka více přitahována k jádru. V nové periodě, s novou slupkou, skokově vzroste. velmi zjednodušeně řečeno. Výsledkem je pilovitý graf závislosti velikosti atomu na atomovém čísle.

    " On the periodic table of the elements, atom size tends to increase when moving down columns, but decrease when moving across rows (left to right).[78] Consequently, the smallest atom is helium with a radius of 32 pm, while one of the largest is caesium at 225 pm.[79]"

    http://en.wikipedia.org/wiki/Atom
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Jendа avatar 23.9.2012 01:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    přesto má atom hélia asi dvakrát víc nukleonů, než molekula H2
    Ale velikost atomu není určena velikostí jádra, ale elektronové slupky (jádro je i u těžších atomů tak malé, že nemá v takovéto diskuzi cenu ho uvažovat). A helium má elektronovou slupku obdobně velkou, jako vodík (trošku větší, protože má v orbitalu dva elektrony, ale furt je to jeden orbital, takže je ten rozdíl jenom malý).

    Pointa je opravdu ve velikosti molekul - „molekula“ helia je prostě jenom jeden atom, zatímco H2 je rugbyoid.
    21.9.2012 16:42 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Nadto i dnes plati, ze 3TB disky jsou radove poruchovejsi nez 2TB disky (do profi poli je zadnej vyrobce nedoda).
    Hmm?

    DS4486-144TB-QS-R5 - DSK SHLF,48x3TB,QS a DS4243 se s 3TB diskama dělají taky.
    21.9.2012 01:11 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Takze zaplneni pri +- max rychlosti bude trvat +- 3 hodiny (to jeste problem asi nebude), ale precteni zhruba pulku a to uz vnimam jako celkem zasadni problem. Pri predstave, ze sosam z neceho fotky hodinu a pul ...
    21.9.2012 08:28 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    Takový disk bude nejspíš třeba něčím zatížit, aby neodletěl :-)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    21.9.2012 09:25 cynan | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    :-)
    nejlepsi je Ferda
    21.9.2012 08:57 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    "500 svíček na metr čtvereční"
    :D
    21.9.2012 09:06 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    To se mi taky moc líbilo :-)
    21.9.2012 09:28 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disky plněné Héliem
    Mě by zajímalo, jaký random seek bude mít 14 hlav na společném vychylovacím elektromagnetu. A jestli by ta řidká atmosféra nešla použít třeba pro rychlejší rotaci ploten (30k RPM?). S malým počtem ploten by to mohlo dávat lepší seek.
    [:wq]
    21.9.2012 13:35 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: disky plněné Héliem
    Rychlejsi plotny jsou nanic, stejne ani zdaleka nedosahnes na SSD/RAM/... Navic vetsi rychlost rotace = razantni narust treni => i ztratovyho tepla. Pamatuju disky od IBM, jejichz bezna provozni teplota byla 80 stupnu ...

    => vyvoj neceho takovyho by byl naprosto neefektivni.

    Dokonce uz i do profi poli(emc napr) se zacina upoustet od 15k disku - jednoduse jsou poruchovejsi(a taky kapacitne mensi samo) nez 10k/7k5 disky, a s pomoci SSD se da dostat na radove vetsi IOps.

    Vem si, ze nejrychlejsi HDD se blizej rekneme 10ms, kdybys zdvojnasobil otacky, tak to nijak zvlast nezlepsis, protoze pohyb hlavicek to neurychli, ale rekneme, ze by ses dostal pod 10 ... trebas na 8ms. SSD ma "seek" 100x mensi.
    21.9.2012 13:39 www
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    „sametová rádoby revoluce“ - proč má někdo potřebu otírat se o převrat v roce 89? O čem by asi autor dneska psal, kdybychom tu pořád měli vládu jedné strany a přátelili se se Sovětským svazem na věčné časy? O tom, jaké inovace na poli elektrotechniky probíhají ve spřátelené Severní Korei? Nebo to snad má být informace o tom, jaký výklad pojmu "revoluce" autor článku preferuje?
    21.9.2012 14:11 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    myslim ze tim spojenim "radoby revoluce" se nesnazi rict ze bylo spatny revoluci delat, ale ze mela byt jeste "revolucnejsi"

    A s tim se da souhlasit
    21.9.2012 16:50 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    ale ze mela byt jeste "revolucnejsi"

    Hodne mrtvych by to chtelo ... to prece k poradne revoluci patri, ne?
    21.9.2012 18:19 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    ja jsem obecne proti zabijeni takze takovy veci me nepodsouvej

    Ale hodne lidi melo skoncit v kriminale (soudci, politici) a ne ze se jenom prevlecou kabaty a jede se dal...
    21.9.2012 22:48 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    proč má někdo potřebu otírat se o převrat v roce 89?
    Nezralý lidi, holt. Člověk se potřebuje nad něco vyvyšovat, aby se cítil dobře. A čím slovutnější ten objekt je, tím líp se cítím, žejo.
    22.9.2012 21:22 Jose_D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    +1
    25.9.2012 06:41 JP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    -1
    Bedňa avatar 21.9.2012 13:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    SoC Apple A6 to je pre socky?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    23.9.2012 11:49 100% Lenin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: HGST (Hitachi) bude plnit pevné disky heliem
    už vyraž do fronty. Na Karláku to tlačej podobnejm místo chleba k polívce.

    Hele, to byla ironie. Ale trochu úcty a pokory by Tebe + jiné "egem zasrané" ajťáky nezabila,

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.