abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se

    31. 1. 2012 | David Ježek | Hardware | 3020×

    Dnes to bude několik novinek týkajících se grafických výrobců. Podíváme se na to, jak se Intelu podařilo získat OpenGL certifikaci pro své IGP, kterak Lucid ukončila marnou snahu za prosazení technologie/čipů Hydra a co je nového mezi grafikami od VIA. Chybět nebude ani část týkající se dopadu záplav u výrobců HDD na výrobce GPU.

    Obsah

    Lucid Logix Hydra končí

    link

    Společnosti Lucid Logix, tedy dnes již jen Lucid, oznámila to, s čím se dalo již hodně dlouhou dobu počítat: technologie Hydra končí. Neuspěla, smetlo ji několik faktorů, předběhla svoji dobu – vykládejte si to jak chcete, ale vše jsou jen víceméně eufemismy pro jednoduché rčení: „stála za prd“.

    Protože asi mnoho z vás právě vůbec netuší, o čem píši, připomenu v krátkosti, co byla Hydra zač: byla dcerou stohlavého obra Týfóna a Echidny, napůl ženy, napůl hada, sama s hadím tělem a devíti dračími hlavami. Pardon, ne, ve skutečnosti šlo o univerzální multi-GPU technologii.

    Hydra byl koncept, který ve svých počátcích sliboval vynikající flexibilitu multi-GPU řešení bez ohledu na výkon, výrobce, architekturu GPU či cokoli dalšího. Jeho tvůrci slibovali, že budeme moci zapomenout na všechna ta SLI či CrossFire, nebudeme muset řešit nějaké herní profily v ovladačích, vše obstará univerzální, všeobecně použitelná a vysoce flexibilní Hydra, kterou půjde použít na všech platformách (myšleno AMD i Intel), navíc s GPU různých výrobců současně (tj. multi-GPU chod například Radeonu s GeForce dohromady).

    Ale jak léta plynula, začalo být o Hydře slyšet čím dál méně, případně se objevila jakási osekaná, polo(ne)funkční verze této technologie na nějakém produktu (připomenu např. základní desky MSI si speciální Radeon HD 6970 od HISu, asi poslední zoufalý výkřik devítihlavé Hydry). Nakonec tedy Hydra chcípla sama o sobě, pan Darwin ji vyřadil z evolučního procesu.

    Ukázalo se totiž, že něco takového jako univerzální multi-GPU věc neexistuje. Nakonec i Hydra potřebovala aplikační/herní profily v ovladačích, z principu jejího fungování navíc byla jejich příprava značně komplikovaná a ve srovnání s velkými týmy v AMD a Nvidii s letitými zkušenostmi a vazbami na herní průmysl prostě neměla šanci dohnat obrovský skluz, natož oba výrobce, kteří již touto dobou nabízeli SLI i CF bez jakýchkoli omezení.

    V prvopočátcích, kdy se o Hydře začalo mluvit, nebylo těžké „sežrat jim to i s navijákem“. Poslední rok a půl by ale věřil jen nenapravitelný optimista. Na mě to dělá po letech spíše dojem, jaký jsem měl v pozdějších fází z firmy Ageia a její fyzikální technologie PhysX. Krásně to tehdy okomentoval John Carmack: Udělali [Ageia] startup s úmyslem, že je někdo koupí. Firmě Ageia to vyšlo, Nvidia ji koupila a od té doby podle mě spíše pláče, protože PhysX je spíše minoritní záležitost než něco, bez čeho se hry neobjedou a na základě čeho se hráči rozhodují při nákupu grafické karty. Lucid takové štěstí na „hlupáčka s velkou peněženkou“ (za tohle označení se Nvidii omlouvám) neměla, nekoupil je ani Intel a tak jim nezbylo nic jiného, než si sundat růžové brýle, které už měli nasazeny prakticky jen oni a Hydru strčit do šuplíku.

    Jinak Lucid jako taková nekončí, jen prostě přestává vyrábět čipy Hydra, které od ní kdysi odebírala hlavně právě firma MSI. Kromě všeho, co jsem napsal, tak Hydře jistě zlomil vaz i fakt, že výkon GPU za poslední 3 (4) roky roste takovým tempem, že živit multi-GPU v podstatě není pro kvalitní hraní na plné detaily vůbec nutné.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Intel získal OpenGL certifikaci pro své poslední grafiky

    link

    Opravdu zajímavá zpráva přichází od Intelu. Zatímco jsou jeho integrovaná grafická jádra považována spíše za znouzectnost, firma je stále piluje a přiznejme si, s každou další generací jsou přeci jen o něco lepší, byť na konkurenci ani zdaleka nemají a hned tak se to nezmění (v podstatě nikdy).

    Loni uvedené Xeony E3 si však připsaly úspěch v podobě získání certifikace pro provoz OpenGL, takže v profi oblasti se můžeme začít bavit o certifikacích pro různé programy typu Adobe Photoshop CS5 + Premiere Elements, AutoCAD, Inventor, RevIT a vedle toho připravované SolidWorks či 3Ds Max.

    Výkon této nejvyšší integrované grafiky v CPU generace Sandy Bridge přitom dosahuje zhruba hladiny GPU Nvidia G96, které se kdysi dávno používalo na kartách jako GeForce 9500/Quadro FX580. Žádný drtič asfaltu to pochopitelně není, sama certifikace nemůže udělat nic s počtem výpočetních jednotek a architekturou GPU, každopádně pro prostředí uvedených programů je to řešení v základu dostačující a to je to, v co Intel věřil.

    Hardwarové novinky

    Pevné disky zacvičily s příjmy AMD i Nvidie

    link

    Již více firem hlásilo, že na ně měl v posledním kvartálu minulého roku dosti neblahý dopad „problém s vodou“, který měli v Thajsku. Výrobci HDD zkrátka nestíhali a nestíhají dodávat dostatečné množství disků na trh a tak obecně, zejména s ohledem na zvýšené ceny HDD, klesly prodeje počítačů jako takových. To se pochopitelně podepsalo i na výrobcích GPU, firmách AMD a Nvidia.

    Nyní i Nvidia hlásí, že její příjmy jsou oproti očekáváním o něco nižší a z této situace viní právě situaci kolem HDD. Očekávané tržby ve výši 1 066 miliónů dolarů byly jen zbožným přáním, realita bude mít podle nejnovějších propočtů hodnotu 950 miliónů – konkurenční AMD se podařilo udržet na podobných číslech jako loni, což lze pochopitelně vykládat jako „nebyl růst“.

    Otázkou je, jak moc lze věřit Nvidii, že za to opravdu mohou HDD, nebo jen jednou příčinou omlouvá i ty další. Na jednu stranu nevidíme do jejích vyjednávání s velkými partnery, kde opravdu mohly nastat útlumy, na stranu druhou se firmě poslední měsíce nedaří tolik, kolik by se jí i nám líbilo: TSMC se s 28nm procesem zpozdila, pročež Tegra 3 šla na trh jako 40nm a ještě se pořádně ani neprodává. Konkurenční AMD již má na trhu 28nm grafiky (hádejte, co dalšího půjde na trh za pár hodin) a již víme, že na Kepler si nadále počkáme a také se tak nějak tuší, že jeho uvedení nebude tak brutální nájezd na trh, v jaký se doufalo. Já osobně si zkrátka myslím, že Nvidia měla trochu vedle záplav v Thajsku u HDD výrobců také velké oči s 28nm výrobou.

    VIA uvede grafiku s DirectX 11

    link

    Když už jsme hovořili o integrovaných grafikách Intelu, pak musíme doplnit, že ani VIA nespí. Prý ještě na toto čtvrtletí plánuje vydání čipsetu VX11 s grafickým jádrem Chrome 640/645, které se bude honosit podporou DirectX 11 a tedy výhledově i DirectX 11.1 (neboť oba standardy se prakticky nijak významně neliší).

    VIA VX11 bude čip, který ponese všechno na jediném kusu křemíku. Vedle DirectX 11 grafiky tak zde najdeme třeba i řadič USB 3.0, kde ostatně VIA hraje prim již docela dlouho. Na letošním Embedded World 2012 na přelomu února/března by měla vystavovat (nejen) základní desku EPIA-M920 osazenou tíémto čipsetem. Nekompletní informace (za které děkuji Tralalákovi, jehož můžete znát jako fandu VIA z řady českých diskusních fór a webů) podporují i výsledky uložené na OpenBenchmarking.org, dle kterých bude vedle DX11 grafiky součástí tohoto SoC i čtyřjádrový procesor. A vzhledem k tomu, že úsporná dvoujádra VIA si v ničem nezadají s AMD Bobcaty (aktuální Fusion), tak se máme na co těšit. Každopádně VIA nadále plní svoji pověst šedé eminence, která se nezúčastní mainstreamového boje, přesto se však dokáže držet na podobné technologické úrovni s konkurencí.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Bedňa avatar 31.1.2012 13:05 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Jako pokiaľ tu nebude ani náznakom spomenuté, či vôbec niečo z toho chodí pod Linuxom seru na to, skúsim ešte jeden diel a inak dávam ban. A DIRECTX tam dajme palcovými titulkami a bez jedinej zmienky, či to má význam pre Wine. Sorry ale ...
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Luboš Doležel (Doli) avatar 31.1.2012 13:47 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    DirectX 11 odpovídá určité úrovni schopností OpenGL, ale pokud výrobce nezveřejní víc, tak je těžké s tím něco dělat. Wine pak pochopitelně závisí na tom, jak se povede projektu openChrome.
    stativ avatar 31.1.2012 15:00 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Tak tak, DX11 odpovídá zhruba OpenGL 4.0.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Bedňa avatar 31.1.2012 16:12 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Tak potom nepropagovať výrobky, u ktorých nieje vôbec isté, či na nich Linux spustím.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    1.2.2012 21:38 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Pokiaĺ chceš spustiť Linux na grafickej karte ktorá zvláda DirectX, tak sa s nami podel o zážitok.
    Bedňa avatar 1.2.2012 22:09 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Majú podporu v Linuxe? Je to lepšie?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    1.2.2012 22:22 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Rozumieš si?
    Bedňa avatar 2.2.2012 07:17 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Paštikár už to neber.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    2.2.2012 22:30 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Ty si chcel spúšťať Linux na grafickej karte, a ani si si to neuvedomil. Ale, prečo by som mal kôli Tebe niečo brať alebo nebrať? Len preto aby si si nepripadal tak sám?

    31.1.2012 20:24 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    Jako by tě to někdo nutil číst...

    PS: já si to vždycky prolétnu rád, stejně jako si prolétnu jaderné novinky. V obojím mě málokdy něco nějak zvlášť zaujme, ale udržuje mě to trochu v obraze...
    Baník pyčo!
    31.1.2012 20:54 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se

    +1

    Sice bych mohl asi sledovat RSS nějakého hardwarově zaměřeného portálu, ale mě ty železné novinky až tak nezajímají, abych jich četl 10 denně. Proto jsem rád za pěkný výcuc na zdějším portále - většinu zmiňovaného hardwaru si stejně nemohu dovolit koupit (resp. nechci), ale minimálně vím, na jakých nanometrech teď frčí výroba, na jaké řady procesorů se těšit, apod. Úryvky o fotografickém vybavení sice přeskakuji, ale to mi nebrání užít si ten zbytek.

    4.2.2012 14:47 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: LucidLogix Hydra končí, neujala se
    +1 Mne se Hardwarove noviknky hodne libi. Krom toho, ze nemam cas ani zajem cist X clanku denne, to ma vyssi uroven nez mnohe clanky ze specializovanych serveru.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.