abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět

    3. 3. 2016 | Redakce | Reklama | 3365×

    Víte, že lze na trhu pořídit plnokrevný UNIX (RISC) server za cenu běžných x86 serverů s distrem Debian nebo Red Hat a podporou OpenStack. Nevíte? Připojte se na webinář IBM a zjistěte více. Zn.: musíte mít správnou Javu v prohlížeči

    Registrujte se zdarma na webinář (online seminář) IBM PowerLinux, který se uskuteční dne 22. 3. 2016 od 15:00 h. Registrujte se pomocí emailu na michaela_zajoncova@cz.ibm.com.

    Společnost IBM je díky „ďábelským“ laboratořím a obrovským investicím do vývoje po dlouhá léta právem považována za průkopníka technologií, které akcelerovaly IT průmysl do současné podoby. Poněkud v kontrastu je cena takových řešení a produktů s dnešní orientací trhu na cenově „příznivější“ řešení. Zřejmě toto a další rozšíření unikátních technologií vedlo IBM k založení komunity, která má hlavním krédo v používaní „open-source“ technologií a šíření řešení, která využívají platformu PowerLinux.

    Kam vlastně spěje dnešní svět a jak nahlíží na technologie? Na předních místech zájmu je orientace na Cloud aktivity, analytické zpracování dat, konsolidace datových center a to vše doprovázeno neustálým snižováním nákladů. Mezi trendy se zcela vytrácí důraz na hardware technologie, které jsou však zcela nezbytné pro zajištění kýžených cílů. Bez rychlejších serverů a diskových polí analytické nástroje stěží dodají výsledky v požadované době.

    Může zmíněný PowerLinux server od IBM naplnit takové cíle? Pro určité typy úloh rozhodně ano! V současném serveru bije výkonné procesorové srdce POWER8 s bezkonkurenčními schopnostmi virtualizace, paměťovou a I/O propustností tak něčím naprosto neobvyklým. Procesor je totiž možné rozšířit prostřednictvím CAPI rozhraní o další funkcionalitu přidáním programovatelného FPGA hradlového pole, které může plnit funkce například analytického off-load engine, akcelerace zákaznických výpočetních operací, šifrování dat atd. Očekávají se návrhy možných řešení právě od OpenPOWER partnerů, kteří rozšiřují možnosti použití POWER8/CAPI technologie. Případy užití hledejme tedy všude, kde je očekávána rychlost zpracování, vysoký výkon pro výpočetní operace, analýza velkého objemu dat a všude kde je možné využít schopnosti paralelizace zpracování – multi-threading.

    Díky těmto vlastnostem se servery již úspěšně etablovaly pro SAP HANA in-memory databáze. Open-source komunitu oslovila možnost zkrácení doby zpracování transakcí v oblíbených databázích: EDB Postgres, MariaDB nebo NoSQL databáze jako MongoDB nebo Redis. Právě komerční databázové a middleware platformy jsou trnem v oku mnoha zákazníků, kteří aktivně přistupují ke správě IT infrastruktury. Náklady na provoz jsou často neúměrně vysoké. Celkem logicky se tedy nabízí využití spojení PowerLinuxu, jako výkonné a stabilní platformy v kombinaci s open-source produkty, které nahradí například Oracle produkty všude, kde je to možné.

    Jaká je budoucnost PowerLinux serverů? V současné době jsou servery hlavní nosnou platformou pro OpenPOWER Foundation jejíž partneři rozšiřují možnosti použití. IBM se zavázala podpořit další rozvoj POWER procesoru investicí 3 mld. USD. Očekávat tedy můžeme nové generace procesoru POWER a odvozené servery od řady výrobců. (Dnes POWER Servery vyrábí tři společnosti, kromě IBM také firmy Tyan a Wistron). V neposlední řadě bude možné si servery vybrat jako IaaS službu prostřednictvím IBM SofLayer Cloud.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2016 17:05 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    Tak to je skvělé, budu to prosazovat v informačních systémech, v současnosti trpících vysokými HW i SW náklady.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    16.3.2016 13:31 Comodet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    http://www-03.ibm.com/systems/power/hardware/7r2/ jeste kdyby tak fungoval odkaz na "datasheet"...
    21.3.2016 16:16 Fanfan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    Dobry den, pouzijte prosim odkazy na aktualni modely s POWER8 procesory.

    Zde prikladam link na centralni stranku Linux on IBM Power Systems: http://www-03.ibm.com/systems/power/software/linux/index.html

    Link na "entry" servery najdete zde: http://www-03.ibm.com/systems/power/hardware/linux-lc.html

    IBM Power System S812LC: http://public.dhe.ibm.com/common/ssi/ecm/po/en/pod03109usen/POD03109USEN.PDF?
    16.3.2016 20:13 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    IBM zda se konecne pochopila princip preziti fungujici firmy jakozto nabozenskeho kultu a presla do komunitniho modelu :-D

    Zda se ze si konecne nekdo vsiml, ze jedina dlouhodobe fungujici soukroma firma je cirkev a prodava ideologii nikoliv produkt hodny konkurence. Produkt lze diferencovat podle vlastnika vyrobni technologie. U ideologie je to vyrazne tezsi, protoze se neda vlastnit primo a lze ji oznacit za totoznou a tudiz nalezici do portfolia cirkve a predefinovat vyrobce na kazatele.

    Ostatne i soucasny zpusob vyporadani transakce neobsahuje jeji primarni hodnotu. Sponzorovani technologickeho pokroku za kazdou cenu. No ale pojdme o krucek dal od dabelskych laboratori a pekelneho tempa pokroku za kazdy gigajoul odpadniho tepla.

    Jen jako kazdy skeptik musim polozit otazku, myslite si, ze muzete byt s timto modelem uspesni, kdyz soucasti nakupovane ideologie pokroku za kazdou cenu jsou akciove trhy a majitele, kteri nepodlehaji stejnemu fanatickemu vnimani beznadejnosti trzni situace?

    Docela me zajima zakulisi, protoze kazda firma co si dokazu predstavit by vymekla a zmenila corporate branding strategii a dospela k nazoru, ze je na konci zivotniho cyklu a prisla s projektem zdraveho zleho dvojcete. Coz se sice kvalifikuje za urcitych okolnosti jako trestny cin, ale jeste jsem nevidel, ze by se treba v CR vymahal.
    16.3.2016 20:18 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM PowerLinux - technologické maximum pro „low-cost“ svět
    nutno podotknout: u tech gigojoulu je to mysleno za celou historii oboru a pres vsechny participujici konkurenty.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.