abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.6. 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    10.6. 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    10.6. 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.6. 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    10.6. 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu

    23. 7. 2012 | Luboš Doležel | Jaderné noviny | 3380×

    Aktuální verze jádra: 3.5-rc5. Citáty týdne: Andrew Morton, Dave Chinner. Kernel Patchwork se vrací. UEFI secure boot a TianoCore. Chybějící AF_BUS.

    Obsah

    Aktuální verze jádra: 3.5-rc5

    link

    Aktuální vývojová verze jádra je 3.5-rc5 vydaná 30. června. Linus k ní řekl: Nic, z čeho bych měl obavy, tam není. Navzdory slučování v síťování (které bylo docela velké) je -rc5 menší než -rc4, i když je tam o trochu více commitů. Takže to jde zdá se správným směrem.

    Stabilní aktualizace: za poslední týden žádné nevyšly. Verze 3.2.22 se aktuálně reviduje.

    Citáty týdne: Andrew Morton, Dave Chinner

    link

    Najděte si prosím velkou pastelku a na čelo si napište „když opravuji chybu, tak vždy musím popsat dopad této chyby na uživatele“.

    -- Andrew Morton

    8k stacky jsou na x86-64 příliš malé při stále složitějších úložných vrstvách a hloubkách volání o více než 100 funkcích.

    -- Dave Chinner

    Kernel Patchwork se vrací

    link

    Administrátor Kernel.org John Hawley oznamuje, že systém patchwork konečně zase funguje. Všechny původní účty byly zachovány, ale je *DŮRAZNĚ* doporučováno si po přihlášení změnit heslo.

    UEFI secure boot a TianoCore

    link

    James Bottomley sepsal své těžce nabyté znalosti, jak zprovoznit UEFI secure boot pod QEMU a o TianoCore, a dal je na webovou stránku. Pro ty, co s tímto potřebují pracovat, obsahuje spoustu informací. Intel vytvořil projekt nazvaný TianoCore, které je otevřenou implementací firmwaru UEFI. Jedním z podprojektů uvnitř TianoCore je OVMF, cože je Open Virtual Machine Firmware. A je to právě OVMF, které používáme pro vytvoření obrazu virtuálního stroje pro QEMU, který bude fungovat v prostředí UEFI secure boot. TianoCore secure boot funguje jen od verze r13466 v SVN. Tato verze ještě nebyla vydána v podobě .zipu.

    Chybějící AF_BUS

    link

    D-Bus se za léta stal standardní součástí linuxového desktopu pro komunikaci mezi procesy. A stejně dlouho se už snaží vývojáři najít způsob, jak D-Bus urychlit. Posledním pokusem je patch do jádra, který přidává novou „rodinu“ soketových adres (nazvanou AF_BUS) do síťovací vrstvy. Mluví se o výrazném navýšení výkonu, ale stejně jako u předchozích pokusů bude problém to dostat do jádra.

    D-Bus implementuje mechanismus, pomocí kterého si mohou procesy mezi sebou zasílat zprávy. Multicast je přirozenou vlastností protokolu; jedna zpráva může jít více adresátům. D-Bus zaručuje spolehlivé doručování, což znamená, že zprávy dorazí v pořadí, v jakém byly odeslány, a multicastové zprávy budou doručeny buď všem adresátům, nebo žádnému, pokud doručení není možné. Součástí protokolu je bezpečnostní mechanismus, pomocí kterého může být doručení omezeno na určité příjemce. Všechny tyto funkce jsou využívány současnými systémy, které očekávají robustnost, bezpečnost a pokud možno co nejnižší latenci.

    Současná implementace D-Busu používá unixové sokety a centrální routovací démon. Funguje to, ale routovací démon znamená extra přepínání kontextů, režii a latenci u každé zprávy. Jádro nemůže pomoci s prioritním doručováním, takže všechny zprávy způsobují probouzení, která zpomalují zpracování důležitějších zpráv; zde najdete popis toho, jak tyto potíže mohou dolehnout na běžící systém. Už nějakou dobu bylo vývojářům jasné, že je třeba najít lepší řešení.

    V tomto ohledu se už objevilo několik pokusů. Posledně šlo o sadu patchů, které přidávaly podporu multicastu do unixových soketů. Tento nápad byl zavržen s tím, že kód unixových soketů je už tak příliš komplikovaný a další zhoršování současné situace nemá dostatečné opodstatnění. Vývojářům D-Busu bylo řečeno, že mají prostě použít IPv4 sokety, kde už podpora multicastu je.

    Vývojáři namísto toho implementovali AF_BUS, novou „rodinu“ adres navrženou s cílem splnit požadavky D-Busu. Poskytuje spolehlivé doručování, které D-Bus vyžaduje; navíc má schopnost předávat deskriptory souborů a ověřovací údaje [credentials] mezi procesy. Má to vestavěné zabezpečení, kód netfilteru (rozšířený o nový parser zpráv D-Busu) se používá pro rozhodování, které zprávy mají být doručeny kterým procesům. Výsledkem je údajně značné snížení režie D-Busu díky menšímu počtu systémových volání; Vincent Sanders říká, že jde o zdvojnásobení propustnosti a méně než poloviční latenci. Podrobnosti fungování najdete v souvisejícím dokumentu.

    Dvojnásobné zlepšení v komponentě na Linuxu hojně využívané by jistě bylo vítáno. Tento patch ale vítán nebyl; správce síťování David Miller hned dal najevo, že má v plánu patch naprosto ignorovat. Jeho argumentem je to, že IPv4 sokety postačují a že spolehlivého doručování multicastových zpráv nelze dosáhnout, a to ani v omezeném rozsahu, jak to vyžaduje D-Bus. Vyjádřil pochybnosti, že IPv4 vůbec vyzkoušeli, a uzavřel to: Nebudeme v jádře vytvářet další rodinu adres, která bude přítomna pro jednoho jediného náročného uživatele.

    Vincent odpověděl, že už toho zkusili hodně a nic nepostačovalo. IPv4 sokety nemohou poskytovat potřebné záruky doručení a neumožňují předávání deskriptorů souborů a ověřovacích údajů. Důležité je prý i to, že D-Bus musí fungovat ještě před nastavením a spuštěním síťování; nastavování IP rozhraní na současných systémech často vyžaduje komunikaci před D-Bus. Tvrdí, že lepší řešení neexistuje.

    Získal si ale podporu několika jiných vývojářů, včetně Alana Coxe, který poukázal na to, že systémů s požadavky podobnými D-Busu není zrovna málo:

    Pravdou je, že když se porozhlédnete, najdete spoustu multicast messaging systémů, které dělají spolehlivé doručování nad IP. Red Hat dokonce poskytuje vysokoúrovňovou clusterovou službu, která dělá právě to (stejně jako dbus na úrovni desktopu) plus hromada věcí navrch toho (JGroups apod.)

    Na aplikační úrovni se tento typ služeb používá už roky (Websphere MQ, TIBCO, RTPGM, OpenPGM, MS-PGM a tak dále). Pro protokoly na bázi PGM dokonce existují akcelerátory v Cisco routerech a Solarflare toho dokáže zvládnout hodně přímo na své 10Gbit kartě.

    Dodal, že latence je na současných systémech zásadní a že jedním z nejlepších způsobů, jak ji snížit, je snížit počty přepínání kontextů a procesů, kterými musí zpráva projít. Chris Friesen dodal, že jeho firma používá rodinu protokolu na bázi AF_UNIX pro multicast messaging vyvinutou mimo jádro, která by jistě mohla být nahrazena něčím jako AF_BUS, pokud by se toto dostalo do jádra.

    Jiných patchů pro lokální messaging se za roky objevilo už víc. Takže je jasné, že je tu značný zájem o takovou funkčnost v Linuxu. Ale zájem jako takový není dostatečným opodstatněním pro začlenění velkého patche; musí zde být i shoda mezi vývojáři, kteří mají na starosti to, aby Linux měl dlouhodobě vysoce kvalitní síťovou vrstvu. Shodu ještě nemáme, takže ještě asi bude muset dojít ke značenému mezilidskému multicast messagingu, než budeme mít potřebnou podporu v jádře.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 23.7.2012 00:38 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Řešení přece existuje. Forknout linux!
    Věřím v jednoho Boha.
    23.7.2012 10:09 kei.101
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    To spíš přejít na BSD.
    Salamek avatar 23.7.2012 10:33 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Ono kazda distribuce je vice mene fork vanila linuxu :)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    pavlix avatar 23.7.2012 16:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Řešení čeho?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 23.7.2012 01:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Najděte si prosím velkou pastelku a na čelo si napište „když opravuji chybu, tak vždy musím popsat dopad této chyby na uživatele“.
    Zkoušel sis kreslit pastelkou po kůži?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Crayon
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jardík avatar 23.7.2012 01:55 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    sis?
    Věřím v jednoho Boha.
    23.7.2012 04:54 zxtlpn | skóre: 8 | blog: zxtlpn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Jardík avatar 23.7.2012 13:29 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Hmm... nikdy jsem to neviděl ^^.
    Věřím v jednoho Boha.
    pavlix avatar 23.7.2012 16:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Člověk se pořád učí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.7.2012 14:35 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Stačí trošku nahriať.
    23.7.2012 01:29 aaaaaaaaaaaaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    8k stacky jsou na x86-64 příliš malé při stále složitějších úložných vrstvách a hloubkách volání o více než 100 funkcích.

    To myslia vazne? Ja si nedokazem udrzat "globalny pohlad" uz pri necelych 20 neprazdnych vrstvach v Jave, takze zo mna asi kernel developer nebude :-/.

    stativ avatar 23.7.2012 09:15 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Rekurze?
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    pavlix avatar 23.7.2012 01:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Ten AF_BUS zní docela zajímavě a mohl by z toho být pěkný flame.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.7.2012 05:11 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Mohl ? ...
    23.7.2012 11:11 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Možno by celkom stačilo, aby si aplikácie cez DBUS neposielali obrovské množstvo dát (a ak už musia, tak aby radšej posielali jednu veľkú správu, ako 100 malých).
    Jardík avatar 23.7.2012 13:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Já jsem zatím nenarazil na SW, co by posílal nějaká velká data přes dbus. Zatím tak možná networkmanager, udisks(2), kdysi HAL, ... a ty všichni posílájí pár informací o které si řeknete. Potom ještě GTK aplikace používající G(tk)Application se usídlí na dbusu a ty si většinou posílají akorát argumenty do předchozí instance aplikace, aby běžela jen jednou.
    Věřím v jednoho Boha.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.7.2012 14:36 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    No to je geniální. A jako řešení nedostatečných diskových kapacit prostě nebudeme ukládat data.
    a ak už musia, tak aby radšej posielali jednu veľkú správu, ako 100 malých
    Tak tě odpojíme od Internetu a na konci měsíce nám vždy dáš soupis toho, co chceš za data. Abys to měl jako jeden velký download místo X malých.
    23.7.2012 15:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Až na to, že tohle neřeší žádný z problémů (latence, context switch, inverzní priority), které má AF_BUS řešit.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.7.2012 17:09 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Přes několikeré výzvy v LKML jsem neviděl, že by proponenti AF_BUS ukázali naměřená data, ze kterých by bylo vidět, že tyto problémy doopravdy existují. Zatím jenom máchají rukama a mají plnou tlamu řečí o tom, jak moc je to potřeba, ale to v komunitě okolo jádra vážně nefunguje. Jinými slovy nejprve by měli ukázat, že AF_BUS řeší nějaké reálné problémy, nejen hypotetické.
    pavlix avatar 23.7.2012 17:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    +1

    A ideální by bylo, kdyby se to opravdu netýkalo jen dbusu ale i dalších obdobných systémů.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.7.2012 10:07 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    A ideální by bylo, kdyby se to opravdu netýkalo jen dbusu ale i dalších obdobných systémů.
    +1
    23.7.2012 20:50 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Tak já o tom víc docela kulové, takže jsem napsal má řešit.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    stativ avatar 23.7.2012 15:30 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Dřív jsem to považoval za zbytečné bobtnání jádra, protože jsem uvažoval d-bus jenom za jakousi ptákovinu, která mi umožňuje volat nějaké funkce různých programů. Když jsem si neuvědomil, že to vlastně není nic jiného než nástroj pro meziprocesovou komunikaci, tak jsem svůj názor rychle změnil.

    Něco takového mělo být v jádře už dávno. Potřeba komunikace mezi procesy je vcelku častá věc. Kvůli tomu tady spousty různých implementací běžící v userspace, a všechny mají problém s řešením latence. A za bloat se to moc považovat nedá, uvažujeme-li, že prostředky pro meziprocesovou komunikaci jsou základním kamenem mikrokernelů.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    pavlix avatar 23.7.2012 16:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Dřív jsem to považoval za zbytečné bobtnání jádra, protože jsem uvažoval d-bus jenom za jakousi ptákovinu, která mi umožňuje volat nějaké funkce různých programů. Když jsem si neuvědomil, že to vlastně není nic jiného než nástroj pro meziprocesovou komunikaci, tak jsem svůj názor rychle změnil.
    +1

    Stejným vývojem bude procházet množství jaderných vývojářů. Ale podle mě je dobře, že AF_BUS nechtějí, protože to vytváří tlak na revizi AF_BUS vzhledem k ostatním IPC službám. A tím, že budou vývojáři potřebovat podporu vývojářů jiných IPC, se zajistí univerzalita a kvalita této implementace.
    A za bloat se to moc považovat nedá, uvažujeme-li, že prostředky pro meziprocesovou komunikaci jsou základním kamenem mikrokernelů.
    D-bus je prostě do určité míry neoblíbený. Má to svoje důvody, i validní, o tom bych se mohl rozpovídat, ale to radši udělám, až budu mít v ruce nějakou možnost nápravy.

    Ale v tuhle chvíli nevím o žádné smysluplné náhradě a spíš mi přijde, že by mělo smysl zapracovat na tom dbusu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    stativ avatar 23.7.2012 17:29 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Stejným vývojem bude procházet množství jaderných vývojářů. Ale podle mě je dobře, že AF_BUS nechtějí, protože to vytváří tlak na revizi AF_BUS vzhledem k ostatním IPC službám. A tím, že budou vývojáři potřebovat podporu vývojářů jiných IPC, se zajistí univerzalita a kvalita této implementace.
    Rozhodně souhlasím. Krom toho, špatně navržené API je skoro horší než žádné, protože takového API se člověk těžko zbaví.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    24.7.2012 10:09 dumblob | skóre: 10 | blog: dumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    +1
    little.owl avatar 23.7.2012 16:43 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    +1
    A former Red Hat freeloader.
    23.7.2012 16:52 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Proto třeba Android má vlastní IPC v jádře (Binder) od samého začátku.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    23.7.2012 17:16 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Jedna vec je ze by se hodila nejaka rozumna lokalni meziprocesorova komunikace, druha vec je, zda ty detaily, ktere ma dany navrh AF_BUS, jsou rozumne. Me napadaji hned dve pripominky:

    1) Je otazka, zda zavadet novou AF, kdyz mame AF_UNIX pro streamove IPC, mozna by plne stacilo ji rozsirit o (unicastovou a multicastovou) datagramovou komunikaci.

    2) Pristup AF_BUS k reliable multicastum (pokud nejaky prijemce nema misto v prijimacim bufferu, selze send) je IMHO dost podivny. IMHO je daleko rozumnejsi se na reliable multicasty vykaslat, zavest pouze ordered multicasty (se zajistenim usporadani mezi unicasty a multicasty na stejnem socketu) s tim, ze pri 'vypadku' se nahodi flag a receiver se o nem tedy dozvi.
    stativ avatar 23.7.2012 17:27 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    AF_DBUS jsem nestudoval, ale je fakt, že dobré API se musí pořádně upéct. Chtělo by to, aby se do diskuse zapojilo co nejvíce více lidí, včetně vývojářů jiných IPC řešení. Hodně by mohli pomoci lidi stojící za zmiňovaným Binderem v Androidu.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    pavlix avatar 23.7.2012 17:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    AF_BUS
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.7.2012 20:56 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    1) Je otazka, zda zavadet novou AF, kdyz mame AF_UNIX pro streamove IPC, mozna by plne stacilo ji rozsirit o (unicastovou a multicastovou) datagramovou komunikaci.
    Pokud si pamatuji, tak AF_UNIX byl zavržen správci jádra kvůli příliš komplexnímu kódu.
    2) Pristup AF_BUS k reliable multicastum (pokud nejaky prijemce nema misto v prijimacim bufferu, selze send) je IMHO dost podivny. IMHO je daleko rozumnejsi se na reliable multicasty vykaslat, zavest pouze ordered multicasty (se zajistenim usporadani mezi unicasty a multicasty na stejnem socketu) s tim, ze pri 'vypadku' se nahodi flag a receiver se o nem tedy dozvi.
    Souhlasím - kdo by chtěl systém, jehož IPC je možné tak triviálně zablokovat.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.7.2012 20:59 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Pokud si pamatuji, tak AF_UNIX byl zavržen správci jádra kvůli příliš komplexnímu kódu.

    No právě – a teď se ty nejsložitější věci (jako předávání file-descriptorů) kopírují i do AF_BUS :(

    DBUS přeci nepotřebuje tak často předávat FD, aby to nešlo vyřešit pomocným socketem v AF_UNIX.
    23.7.2012 20:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Něco takového mělo být v jádře už dávno. Potřeba komunikace mezi procesy je vcelku častá věc.
    Ano, ale v jádře to dost dobře nemůže být tímhle způsobem...

    Ta nutnost bežícího démona je imho nějvětší nevýhoda D-Busu. Mnohem lepší by bylo, aby jádro poskytovalo dostatek použitelných IPC primitiv a nad nimi se může postavit userspace implmentace, třeba kniovna, pomocí které by aplikace komunikovaly P2P bez nutnosti centrálního bodu (mimo jádro, samozřejmě).

    Je dokonce otázka, jak moc na tohle současná IPC/synchronizační primitiva poskytovaná Linuxovým jádrem stačí / nestačí. Imho by klidně mohla. Viz např. jak to řeší Chromium. Neříkám, že to má řešeno ideálně, jen se mi ta filosofie zamlouvá mnohem víc než D-Bus. Je to taky lepší z hlediska multiplatformnosti - D-Bus zrovna dvakrát přenositelný není.
    24.7.2012 16:08 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Linux má velké množství IPC primitiv. Bohužel žádné nesplňuje všechny požadavky. A cetrální bod je třeba – někdo musí garantovat identitu komunikujících stran a zajistit synchronizaci. Nebo chceš, aby přehrávač hudby hlasoval, jestli upowerd smí zavolat halt(2)?
    24.7.2012 17:16 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    A cetrální bod je třeba – někdo musí garantovat identitu komunikujících stran a zajistit synchronizaci.
    To mi nepřijde dostatečné odůvodnění. Na to, aby mi přehrávač nesmazal systém, taky nepotřebuju démona, kterej to bude hlídat.
    24.7.2012 18:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Vyhoda lokalnich IPC primitiv je ta, ze autentizaci muze zajistit kernel. Treba u unix socketu se proste ridi beznymi pristupovymi pravy onoho socketu.

    Zda je treba centralni dbus daemon - no nevim, bezny a leta overeny pristup je ten, ze kdo poskytuje nejakou sluzbu, ten si proste vytvori vlastni unix socket, a kdo ji chce vyuzit, tak ten socket proste otevre a preda pozadavek.
    24.7.2012 22:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    bezny a leta overeny pristup je ten, ze kdo poskytuje nejakou sluzbu, ten si proste vytvori vlastni unix socket, a kdo ji chce vyuzit, tak ten socket proste otevre a preda pozadavek.
    Jasný, při client-server architektuře to celkem není problém. Horší je, když potřebuješ komunikovat mezi N aplikacemi, z nichž žádná není server a u žádné není známo, jestli bude ukončena dříve nebo později než kterákoli jiná.

    Jako příklad viz Oxygen (Qt Styl). Ve chvíli, kdy v nastavení systému změníš barevné schéma (nebo prostě nějaký nastavení Oxygenu), tak ta aplikace, která to nastavení změnila, pošle po D-Busu zprávu všem ostatním Qt aplikacím, že si mají nastavení aktualizovat a projevit změny navenek.

    Jak by se tohle řešilo bez centrálního bodu? Napadá mě akorát nějaká kombinace signálů a shmem, ale fakt nevim, jestli by to takhle šlo udělat použitelně a efektivně...
    25.7.2012 11:22 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Kdysi jsem na jednom sytemu zalozenem na zpravach delal. Na prvni pohled to bylo hezky a rychle se v tom vyvijelo. Vsechno bylo pekne izolovany. Kdyz ale nastaly nejaky problemy tak se to neskutecne blbe ladilo. I kdyz mate core dump, tak stejne nezjistite kdo komu poslal jakou zpravu a v hlavne v jakym poradi. Taky nebylo uplne jednoduchy dodrzet jednotny format zprav napric celym systemem.

    Suma sumarum mi prijde, ze D-Bus je vylozene desktopova zalozitost. Uz treba jen to spousteni sluzeb podle potreby - kdo to potrebuje? Kdysi se Woknam vycitalo, ze se z desktopovyho systemu dela server. Linux jde dneska stejnou cestou. Veci, ktery puvodne vznikly pro desktop pomalu musi bezet i na serveru.

    Pritom na je na posilani zprav zalozen i kazdy cluterware sw. Podivejte se jak funguje treba Veritas anebo Oracle RAC(evms).

    25.7.2012 13:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    Kdysi jsem na jednom sytemu zalozenem na zpravach delal. Na prvni pohled to bylo hezky a rychle se v tom vyvijelo. Vsechno bylo pekne izolovany. Kdyz ale nastaly nejaky problemy tak se to neskutecne blbe ladilo. I kdyz mate core dump, tak stejne nezjistite kdo komu poslal jakou zpravu a v hlavne v jakym poradi. Taky nebylo uplne jednoduchy dodrzet jednotny format zprav napric celym systemem.
    Souhlasim, taky bych do toho radši nešel, ne tam, kde se dá použít jiný mechanismus. Komplexnost D-Busu se mi vůbec nelíbí. Ale někdy prostě nějaké to IPC potřebuješ.
    Uz treba jen to spousteni sluzeb podle potreby - kdo to potrebuje?
    Třeba já ;-)
    Josef Kufner avatar 24.7.2012 23:14 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    DBus také umí služby spouštět až když jsou potřeba. To jde s unixovými sockety docela těžko a je to jeden z hlavních důvodů, proč je centrální démon potřeba.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.7.2012 15:23 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 5. 7. 2012: Jaderné urychlení D-Busu
    A co je Linux, který řeší přístupová práva k socketům? To není centrální démon? Nezapomeň, že unixové sockety nejsou jen o otevření socketu, ale také o zasílání ověřené totožnosti (SCM_CREDENTIALS), což je věc kterou s jiným socketem nebo mimo jádro neuděláš (zůstaňme na úrovni socketu; samozřejmě že je možné vytvořit autentizační mechanismus na vyšší úrovni).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.