abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Jaderné noviny 187

    21. 10. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3343×

    Nativní POSIX Thread knihovna podporuje 100 000 souběžných vláken. AccessFS 0.5 portován do LSM. Konečně nová verze procps. RivaTV 0.8.1. EVMS 1.2.0 uvolněn.

    Do konference přišlo celkem 2924 emailů, nejvíce psali David S. Miller Greg KH a Andrew Morton.

    Nativní POSIX Thread knihovna podporuje 100 000 souběžných vláken, 127 emailů

    Ulrich Drepper oznámil:

    Je mi ctí oznámit první veřejnou verzi nové knihovny pro POSIX vláken pod Linuxem. Jakou součást pokračující snahy o zlepšení schopností Linuxu na poli klienta, sevreru a výpočetní platformy Red Hat sponzoroval vývoj této zcela nové implementace knihovny POSIXových vláken, zvané Native POSIX Thread Library, NPTL. Pokud nebudou nalezeny nějaké závažné chyby v designu, tento kód se stane standardní knihovnou pro POSIXová vlákna na systémech s Linuxem a bude začleněna do distribuce GNU C knihovny [glibc].

    Tato práce je výsledkem úzké spolupráce vývojářů jádra a knihovny. Kdykoliv nebylo možné napsat něco optimálně, bylo změněno rozhraní, aby se odstranil problém. Výsledkem je knihovna vláken, která funguje jako velice úzká vrstva nad jádrem. Toto umožňuje dosáhnout maximálního výkonu při minimální ceně. Popis designu najdete na adrese http://people.redhat.com/drepper/nptl-design.pdf.

    Dále bych chtěl vyzdvihnout několik důležitých faktů:

    Nová knihovna je postavena na modelu 1:1. Předchozí studie očekávaly, že škálovatelná implementace vyžaduje model M:N, zvláště u platforem IA-32 a x86-64, kde ABI nutí používat segmentové registry a jediný způsob, jak používat tyto registry, byl skrze Local Descriptor Table (LDT) na procesoru. Jako součást projektu byly odstraněny omezení v kernelu založených na těchto starších designech, což otevřelo cestu k modelu 1:1, který má tyto výhody.

    • méně složitá implementace
    • vyhnutí se dvou úrovňového schedullingu, což umožňuje kernelu dělat veškerá schedulling rozhodnutí
    • přímá interakce mezi jádrem a programy (například doručování signalů)
    • a další a další

    Odborná veřejnost nevěří, že 1:1 model je lepší, ale naše testy ukázaly živatoschopnost tohoto přístupu a po porovnání režie existujících M:N implementací jsme se přesvědčili, že 1.1 je ten správný přístup. Pro potvrzení jsme spouštěli testy s velkými počty vláken. Dokonce i na platformě IA-32 s jeho omezeným adresovacím prostorem a řízením paměti nebyl žádný problém spustit 100 000 současně běžících vláken a jejich vytvoření a zničení netrvalo ani dvě sekundy.

    Knihovna je navržena tak, aby byla zpětně kompatibilní s implementací LinuxThreads. Nicméně tato kompatibilita není úplná, zvláště na místech, kde se LinuxThreads rozcházely s POSIX normou. Zdrojové kódy najdete na adrese ftp://people.redhat.com/drepper/nptl/. Lidé, kteří chtějí přispět netriviální změnou, by měli očekávat, že musí kód věnovat Free Software Foundation. Lidé, kteří se ušpinili prací na proprietrání implementaci knihovny vláken, by se neměli účastnit diskusí v konferenci, pokud nebudou souhlasit se zveřejněním informací. Každý jednotlivý bit informací je totiž veřejně přístupný skrze archiv.

    Nastal menší zmatek ohledně toho, zda knihovna opravdu dokázala řídit 100 tisíc souběžných vláken, lidé prostě nemohli věřit svým očím. I Linus o tom pochyboval, když v reakci tvrdil, že nastartovali a čekali na 100 tisíc vláken, ale současných vláken běželo až 50. Takže se podle něj jednalo jen o benchmark, jak rychlé je vytváření vláken.

    Ale Ingo Molnar jej vyvedl z omylu, když popsal test na svém dvouprocesorém stroji s P4, kde spuštění a zastavení 100 000 PARALELNÍCH vláken zabralo méně než dvě sekundy. Pravda, vyžadovalo to 1 GB RAM nebo 500 MB RAM s patchem IRQ-stacks. Na 2.5.31 s vypnutým NMI watchdogem by tento test trval zhruba 15 minut. A dále počítač se sto tisíci spuštěnými a tiše čekajícími [idle] vlákny je počítač naprosto použitelný, neboť všechny kritické smyčky v metodě for_each_task byly opraveny.

    AccessFS 0.5 portován do LSM, 9 emailů

    Olaf Dietsche ohlásil další verzi AccessFS, která kromě podpory capabilities přináší portaci pod Linux Security Module (LSM). Tato zpráva velmi potěšila Grega KH. Greg slíbil, že začlení patch do LSM, pokud jej Olaf upraví vůči aktuální verzi LSM, což Olaf nedlouho poté učinil.

    Konečně nová verze procps, 5 emailů

    Rik van Riel ohlásil:

    Procps je balíček obsahující různé monitorovací nástroje jako ps, top, vmstat, free, kill, sysctl, uptime a další. Po delší době neaktivity jej opět začínám spravovat a tak uvítám vaše návrhy, hlášení chyb a opravy. Plán je vypustit procps 2.1.0 ve stejné době jako jádro 2.6.0, nejspíše s jednou extra verzí do té doby. Plánuji přidat různá vylepšení a čištění kódu, stejně jako zahrnout změny v /proc z řady 2.5. Stahovat můžete na adrese http://surriel.com/procps/procps-2.0.8.tar.bz2.

    • Integrovány opravy chyb a vylepšení od distributorů
    • Podpora nového rozložení /proc, až po 2.5.39
    • Scheduler policy se zobrazuje v top a ps
    • Realtime priorita a scheduling policy se zobrazuje v ps
    • Zobrazení statistik aktivní a neaktivní paměti z řad 2.4 a 2.5 ve vmstat a top
    • Libproc podporuje nové procesy migrující beowulf systemy
    RivaTV 0.8.1, 1 email

    Yuri van Oers ohlásil verzi 0.8.1 projektu RivaTV, který se snaží produkovat ovladače karet s čipy nVidia majícími video-in. Projekt najdete na adrese http://rivatv.sourceforge.net/. Nová verze podporuje čip GeForce 4 a spoustu nových karet, dále byl vylepšena podpora tuneru včetně relevantních BTTV modulů, což umožní snadnou konfiguraci tuneru. Nakonec instalační proces se snaží detekovat různé pasti, které zabraňují používat RivaTV na vašem stroji.

    EVMS 1.2.0 uvolněn, 7 emailů

    Kevin Corry ohlásil stabilní verzi 1.2.0 Enterprise Volume Management System (EVMS), jež se jednou stane EVMS 2.0. Balíčky jsou dostupné na stránkách projektu http://www.sf.net/projects/evms. EVMS plně podporuje jádra řady 2.4 a obsahuje patche až po nejnovější jádro 2.4.19. Poskytuje téměř úplnou podporu pro řadu 2.5 (chybí pouze pluginy pro OS/2 a S/390), patch je připraven pro jádra 2.5.38 a 2.5.39.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 47 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.10.2002 01:55 Norbert
    Rozbalit Rozbalit vše verze procps
    http://packages.debian.org/cgi-bin/search_packages.pl?keywords=procps&searchon=names&subword=1&version=all&release=all takze nejnovejsi je: 3.0.3
    22.10.2002 02:04 Norbert
    Rozbalit Rozbalit vše verze procps
    Teda 3.0.4: http://procps.sourceforge.net/changelog.html
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.