abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Jaderné noviny 240

    8. 12. 2003 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 3419×

    Kernel debugger kgdb v 2.6. Rychle se blíží 2.6.0 a předání Andrewovi. Joe Pranevich aktualizoval seznam vlastností Linuxu 2.6. Ipchains v 2.6. Vydán JFS 1.1.4. Pokus o vložení root exploitu do zdrojových kódů kernelu.

    Do konference přišlo celkem 1500 emailů, nejvíce jich poslali Linus Torvalds, Andrew Morton a David S. Miller.

    Kernel debugger kgdb v 2.6, 7 e-mailů

    20. říj - 29. říj

    Jim Houston chtěl vědět, jestli bude kernel debugger kgdb k dispozici i pro 2.6-test kernely a Andi Kleen odpověděl:

    V současné době verze kgdb pro 2.6 neexistuje. Verze pro 2.4 má také nějaké problémy, takže je lepší ji vůbec nepoužívat.

    Mám v plánu vytvořit nový port z kódu v -mm* a zbavit se spousty těch ošklivých hacků v 2.4. Aby se to dalo udělat správně, je potřeba přidat dwarf2 anotaci do entry.S a dalších sestavovacích souborů. To by umožnilo zbavit se toho hacku "vláken přerušení" v 2.4, protože gdb by mohl přímo backtracovat přes výjimky/přerušení.

    George Anzinger poznamenal:

    Všiml jsem si, že Andrew nepřevzal můj poslední kgdb. V nejnovější verzi už dwarf2 v entry.S funguje.

    Společně s Andim pak probírali technické podrobnosti až vlákno zaniklo.

    Rychle se blíží 2.6.0 a předání Andrewovi, 53 e-mailů

    25. říj - 30. říj

    Linus Torvalds oznámil:

    Ok, 2.6.0-test9 je venku a najdete ho na běžných místech...

    Nejdříve musím říct, že tento týden byl o moc lepší než ten předchozí. Některým vývojářům jsem nadával daleko méně: zatímco po -test7 a "zmrazení pro stabilitu" chtěla spousta lidí, abych se zabýval věcmi, které se stability netýkaly, teď to opadlo a ani jsem nemusel být moc nepříjemný.

    Je tu pár XFS a cifs aktualizací, ale byly celkem jednoduché a povětšinou opravy. A také byl zařazen ovladač SATA, který můžete buď zakázat a nebo zkusit a využívat moderní hardware.

    Každopádně, ačkoliv jsem spokojen s postupem od -test7, chtěl bych, aby toto naprosté zmrazení pro stabilitu fungovalo ještě lépe. Test9 patch má přibližně 120kb - což je poměrně málo na týden práce, ale je to pořád více než bych chtěl vidět před vydáním stabilní verze.

    Takže pánové, snažme se o to před -test10 ještě víc. Budu zcela ignorovat patche, které neřeší zásadní chyby. Neposílejte mi nic, co by ostatní nepovažovali za příšerně důležité.

    Jinými slovy, i kdybyste si mysleli, že je to ten nejdůležitější kousek kódu na celém světě, nemusíte se obtěžovat mi ho posílat, pokud i teta Bětka z vedlejšího domu neřekne "a jéje, na tom to všechno závisí".

    Pokud to poškozuje data, je to bezpečnostní záležitost nebo to způsobuje zamrzání nebo prostě obyčejné nefungování a stává se to na hardwaru, který používají běžní uživatelé, pak je to zásadní. Ostatní je šum a mělo by to počkat.

    Pokud to vyjde, předám -test10 Andrew Mortonovi a jestli to převezme, budeme mít pravděpodobně 2.6.0 po finální kontrole. Takže prosím zkuste pomoci. Všichni na tom vyděláme.

    Marcelo Tosatti se zeptal:

    Chceš říct, že Andrew se začne o strom starat jakmile vyjde -test10? Kdy plánuješ začít další vývojovou verzi?

    Ale nepřišla žádná odpověď.

    Joe Pranevich aktualizoval seznam vlastností Linuxu 2.6, 5 e-mailů

    26. říj - 30. říj

    Joe Pranevich oznámil:

    Právě jsem dokončil druhou revizi svého dokumentu "Báječný svět Linuxu 2.6", který jsem do této konference posílal někdy v červenci. Tento dokument je rozumně kompletním seznamem nových vlastností Linuxu 2.6 spolu s vysvětlivkami. Toto vydání zahrnuje informace až k jádru -test9 a odráží mnoho připomínek, které jsem dostal od členů konference i odjinud. Velké části jsou také přepsány kvůli lepší čitelnosti.

    Pokud jste četli předchozí verzi, tak zase tolik velkých změn od -test1 nebylo. Chcete-li vidět pouze změny, dal jsem přibližný seznam na http://kniggit.net/wwol26-changes.html.

    Jestli jste předchozí nečetli (ale pokud ano, tak také), vystavil jsem aktualizovanou veri na http://kniggit.net/wwol26.html (textová verze: http://kniggit.net/wwol26.txt).

    Dejte mi, prosím, vědět váš názor. Doufám, že to bude dobrý zdroj, který budou lidé mocí využít při poznávání Linuxu 2.6. Nevyskytnou-li se nějaké velké nepřesnosti, nebudu již pravděpodobně provádět žádné aktualizace až do vydání oficiálního 2.6.

    Ipchains v 2.6, 15 e-mailů

    27. říj - 31. říj

    David Mosberger si všiml, že ipchains nefungují správně na jedné 64-bitové platformě pod 2.6-test a zeptal se, jak to s tím vypadá. Holger Schurig navrhl ipchains úplně vyřadit, ale několik lidí mělo námitky. Především Bill Davidsen řekl, že předchozí verze fungovaly správně, takže mu připadá nejlepší prostě ipchains opravit, aby zase fungovaly. David S. Miller napsal, že správným místem pro tento typ probémů jsou konference netfilter nebo netdev. Řekl:

    Většina síťových vývojářů tuto konferenci nečte. Oni čtou netdev@oss.sgi.com, takže prosím posílejte tyhle věci tam.

    Miquel van Smoorenburg si ale stěžoval:

    netdev@oss.sgi.com nikde nemá oficiální stránku, která by řekla, že to alespoň existuje. Žádné informace o tom, jak se přihlásit nebo jaké jsou pravidla konference.

    Na http://oss.sgi.com/ není netdev konference vůbec zmíněná.

    Nemohu ani najít archiv.

    Rád bych netdev četl, ale nejsem si jistý, jak bych se měl přihlásit, protože informace o ní v podstatě neexistují.

    Třeba by SGI mohlo vytvořit "netdev" stránku někde na oss.sgi.com, dát odkaz do "projects lists" nebo "newsgroups and mailinglists" a vzkřísit archív.

    Wichert Akkerman odpověděl, že google dovede rovnou k archívům netdev.

    Na jiném místě Martin Josefsson poslal patch od několika lidí včetně Rusty Russella a Andy Polyakova, který opravoval ipchains, a který byl přijat do stromu Linuse Torvaldse. Eric Brunet napsal, že to napravilo jeho problémy s ipchains a vlákno skončilo.

    Vydán JFS 1.1.4, 1 e-mail

    30. říj

    Dave Kleikamp oznámil:

    Dnes byla uvolněna verze 1.1.4 JFS.

    Obsahuje opravy souborového systému a utilit.

    Změny utilit

    • Vyřešení gcc 2.95 chyby
    • Vyrovná se s plným logovacím souborem bez pádu
    • Oprava formátu zpráv

    Změny souborového systému

    • Vyrovnávací paměť žurnálu se ukládá na disk
    • Zlepšené zvládání chyb
    • Odstraněno nadbytečné volání block_flushpage
    • Opravena chyba mezi link() a unlink()

    Poznámka: Vývojové kernely 2.4.23 a 2.6 z kernel.org jsou udržovány aktualizované na nejnovější JFS kód. Aktualizace souborového systému udržované na webových stránkách jsou potřeba pouze pro starší 2.4 kernely.

    Více podrobností o JFS na našem webu: http://oss.software.ibm.com/jfs

    Pokus o vložení root exploitu do zdrojových kódů kernelu, 24 e-mailů

    5. lis - 6. lis

    Larry McVoy hlásil:

    Někdo upravil CVS strom přímo na kernel.bkbits.net. Dave se na ten stroj díval a vypadalo to, jako by se do něj někdo snažil nabourat.

    Opravili jsme daný soubor, protože převod se provádí tady v BitMoveru a po přenesení souborů je kontrolujeme, jestli jsou v pořádku - a tento byl označený.

    CVS strom je v pořádku, ale přesto byste možná měli odstranit a aktualizovat exit.c, abyste měli jistotu, že máte aktuální verzi.

    Problémový soubor je kernel/exit.c, který má několik záznamů navíc podobných těmto:

    revision 1.121
    date: 2003/11/04 16:44:19; author: davem; state: Exp; lines: +58 -0
    Oops, I worked on the the wrong file, fixed again.
    ----------------------------
    revision 1.120
    date: 2003/11/04 16:42:00; author: davem; state: Exp; lines: +0 -58
    *** empty log message ***
    ----------------------------
    revision 1.119
    date: 2003/11/04 16:22:47; author: davem; state: Exp; lines: +2 -0
    *** empty log message ***
    ----------------------------
    revision 1.118
    date: 2003/10/27 19:50:03; author: torvalds; state: Exp; lines: +11 -5
    Fix ZOMBIE race with self-reaping threads.

    exit_notify() used to leave a window open when a thread died that made the thread visible as a ZOMBIE even though the thread reaped itself. This closes that window by marking the thread DEAD within the tasklist_lock.

    (Logical change 1.14141)
    ----------------------------

    Všimněte si, že první 3 nemají na konci (Logical change X.YZ). To je ukazatel, který umožňuje zjistit hranice změny, a je přidáván tady během procesu převodu. U nás je soubor v pořádku, takže si myslím, že ten soubor někdo změnil buď na kernel.bkbits.net nebo se mu podařilo dostat dovnitř přes pserver. Dave se dušuje, že to nebyl on, takže pokud by se někdo přihlásil a přiznal, bylo by to fajn.

    Nic moc se nestalo, podobné věci odchytíme, ale je to otrava pro uživatele CVS.

    Matthew Dharm se zeptal, které řádky CVS stromu byly změněny, a Larry poslal krátký patch popisující změny. Vypadalo to, že úprava vytváří root exploit ve zdrojových kódech kernelu. Bert Hubert chtěl vědět, jestli existuje možnost, jak by se takový exploit mohl dostat do oficiálního vydání kernelu a Linus Torvalds odpověděl:

    Ne. Existují dva způsoby, jak něco dostat do vydání kernelu: patche poslané emailem mně (ty jsou, v závislosti na osobě, více či méně kontrolovány, ale hlavní soubory každopádně podléhají kontrole a vyžadují vysvětlení) a přes slučování BK.

    A lidi, kteří slučují pomocí BK, nepotřebují používat CVS strom.

     

    V originálu Kernel Traffic 240 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.