abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Jaderné noviny 251 - II

    1. 3. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4263×

    Aktualizace SiSFB. udev 014. Podpora chipsetu VT6410 IDE/RAID. Stav ATARAID ve 2.6. memblks opouští 2.6 strom. Forcedeth pro 2.4. Cooperative Linux: spuštění Linuxu pod Windows a dalšími systémy.

    Pozn.: Vzhledem k nadstandardnímu rozsahu Kernel Traffic 251 jsem Jaderné noviny 251 rozdělil na dvě části. První.

    Do konference přišlo celkem 2581 emailů, nejvíce jich poslali Andrew Morton, Rusty Russell a Pavel Machek.

    Aktualizace SiSFB, 6 e-mailů

    21. led - 22. led

    Thomas Winischhofer napsal:

    Aktualizace ovladače SiS framebufferu pro vanilla 2.6.1.

    Protože to nevypadá, že by měly být fbdev věci někdy v dohledné době začleněny, udělal jsem tento patch pro vanilla 2.6.1.

    Trochu jsem ztratil pojem o aktuálních pravidlech ohledně velikosti patchů, takže mě omluvte, pokud je to přes limit.

    SiSFB je v současných jádrech 2.6.x prostě nefunkční. Tento patch aktualizuje sisfb na úroveň stávající vývojové verze, která je před kernelem napřed o nějakých 11 měsíců.

    Aktualizace obsahuje

    • hodně oprav :-)
    • podporu nových chipsetů (661, 741, 760)
    • podporu nových video můstků (301C, 302ELV)
    • odstraněn všechen chybný fp kód
    • množství pročišťujících úprav (což je hlavní příčinou velikosti patche)

    Patch je zde: sisfb_patch_2.6.1.diff.gz

    Andrew Morton odpověděl: Musíme to koordinovat s Jamesem a Benem, kteří rovněž pracují na věcech z této oblasti. Na druhou strany ten SiS patch nenecháme ležet, dokud nebude všechno kolem fbdev vyřešeno - život je příliš krátký ;). Thomas reagoval:

    Přesně. Konference fbdevel je už nějakou dobu tichá. Ani nevím, jaký je současný stav.

    Každopádně pro vyřazení úprav, které potřebují současné Jamesovy věci, byly nutné jen dvě direktivy překladače. Nemělo by to být moc těžké.

    udev 014, 1 e-mail

    22. led

    Greg KH oznámil:

    Vydal jsem udev verze 014. Novou verzi najdete v: udev-014.tar.gz

    RPM balíčky pro Red Hat FC1 jsou zde: udev-014-1.i386.rpm
    a zdrojové RPM zde: udev-014-1.src.rpm

    udev uživatelům umožňuje využívat dynamický /dev a poskytuje možnost mít stálé názvy zařízení. Používá sysfs a /sbin/hotplug a běží výhradně v uživatelském prostoru. K provozu je nutný kernel 2.6 s povolenou volbou CONFIG_HOTPLUG. Další informace v udev FAQ: udev-FAQ

    Máte-li otázky ohledně udev vs. devfs, podívejte se sem: udev_vs_devfs

    Hlavní změny od verze 013:

    • Rychlost! Tato verze je o hodně rychlejší než 013. Díky Ananthu Narayanovi za úpravy libsysfs (a patch pro udev), které to umožnily.
    • Nový program nazvaný udevinfo v adresáři extras/ pomáhá zjišťovat sysfs informace o konkrétním zařízení. Hodí se při psaní nových udev pravidel.
    • Modifikátor %D je pryč. Pokud jste jej používali pro získávání názvů ála DevFS, budete muset přepsat svá pravidla (podrobnosti v příkladech v konferenci linux-hotplug-devel).
    • Spousta malých oprav a změn.

    Ještě jednou děkuji všem, kdo mi do tohoto vydání poslali patche.

    Podpora chipsetu VT6410 IDE/RAID, 6 e-mailů

    22. led - 24. led

    Mike Gabriel se zeptal, jestli někdo pracuje na podpoře pro chipset vt6410 IDE/RAID v Linuxu 2.6. Pak dodal: Pokoušeli se dokonce ve VIA, ale hodí se to pouze pro systémy Red Hat 7.2, a proto je to vysoce specifické.

    Jeff Garzik řekl, že ve 2.6 by už podpora měla být. Mike se tedy zeptal na jména konfiguračních voleb, protože se mu nedařilo je najít. A Jeff odpověděl: CONFIG_BLK_DEV_GENERIC nebo CONFIG_SCSI_SATA_VIA by to měly spravit.

    Mike pokračoval: Myslel jsem, že tyhle volby jsou pouze pro SATA. Já potřebuji tu IDE část řadiče. Nebo je podpora v těchto volbách? A Jeff řekl: PATA část je spravována přes CONFIG_IDE, ale drivers/ide/pci/via82cxxx.c možná bude potřebovat jedno nebo více jiných PCI id. Získáš je pomocí 'lspci -n'.

    Stav ATARAID ve 2.6, 2 e-maily

    22. led

    Nicklas Bondesson se zeptal: Zajímalo by mě, jak to vypadá s implementací ATARAID (náhrady) v jádrech 2.6.x. Lze to udělat pomocí mapování zařízení [device mapping], ale myslím, že to není ten nejhezčí způsob. A Mike Fedyk odpověděl: Hodně lidí by nesouhlasilo. Vlastně to vypadá tak, že MD bude sloučeno s DM, takže můžeš klidně začít používat DM i pro tohle.

    memblks opouští 2.6 strom, 4 e-maily

    22. led - 28. led

    Martin J. Bligh napsal:

    Tento patch odstraňuje z jádra memblks... nepoužíváme je a NUMA API, které se je chystalo použít, když byly vyvinuty, už to nemá v plánu. Představují jen zbytečný kód... čas jít.

    Trochu to vypadá, že ia64 používá něco se stejným názvem pro část svého paměťového layoutu, ale Jes Sorensen byl tak hodný a oddělil to od sebe. Jes provedl testy na ia64 a já to zkusil přeložit na každé konfiguraci v mé výbavě.

    Matthew Dobson řekl: Jsem ten nešťastník, který to tenkrát protlačil, a jako takový podporuji rozhodnutí memblks odstranit. Nikdy nedošlo k věcem, které jsem měl s memblks v plánu a Martin má pravdu v tom, že teď už jen zabírají místo. Adios memblks, skoro jsme vás ani nepoznali.

    A Yasunori Goto doplnil: Také mám pocit, že s odstraněním musím souhlasit, protože můj názor je zatím jen koncept a nemám v ruce žádný patch. Kdyby byly memblks opět potřeba až budeme moci podporovat částečná selhání paměti, patch pošlu.

    Forcedeth pro 2.4, 14 e-mailů

    24. led

    Carl-Daniel Hailfinger napsal:

    Připojuji aktuální verzi forcedeth, síťového ovladače pro chipsety nForce{,2,3}, které jsou teď docela běžné běžné. Doposud byla jediná podpora ve formě binárního ovladače od nVidia.

    Ten ovladač byl testován více než 200 lidmi na chipsetech nForce1, nForce2 a nForce3 a už byl začleněn do 2.6. Předtím byl pár týdnů v -mm. V současné době nemáme žádná nevyřešená hlášení o chybách.

    Jeff Garzik se ozval s kritikou, protože patch podle něj nebyl dostatečně připraven pro začlenění, a protože se s ním měli nejprve poradit. Carl-Daniel odpověděl: Sorry. Protože jsem si nevšiml žádných patchů pro síťové ovladače, které by šly do 2.4.25-pre, usoudil jsem, že tvou prioritou je teď 2.6. Když se na to dívám zpětně, vypadá to, že mě zmátl ten skok z 2.4.24-pre na 2.4.25-pre a zapomněl jsem zkontrolovat pre-patche. Slíbil, že se polepší s koordinací.

    Cooperative Linux: spuštění Linuxu pod Windows a dalšími systémy, 21 e-mailů

    25. led - 29. led

    Dan Aloni oznámil:

    Cooperative Linux je portem linuxového jádra, který umožňuje kooperativní běh pod jinými operačními systémy v ring0 bez hardwarové emulace. Je založen na velmi malých změnách v kódu architektury a téměř žádných změnách ve funkčnosti.

    Prostě vám v praxi umožní spustit Linux na neupravených Windows 2000/XP (uživatel pouze spustí aplikaci) a může v důsledku představit Linux většímu počtu desktopových uživatelů, které by ani nenapadlo používat dual-boot systém nebo živou distribuci jako je Knoppix.

    Screenshoty a další podrobnosti zde:

    http://www.colinux.org

    Naše motto je:

    "Běží-li Linux na každé architektuře, proč by mu měl stát v cestě jiný operační systém?"

    V diskuzi, která následovala, lidé přidávali své představy o tom, čeho by měl být podobný projekt schopen a zároveň se objevilo několik odkazů na jiné projekty, které vice či měně podobným způsobem řeší obdobné věci:


    V druhé polovině originálu Kernel Traffic 251 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.3.2004 15:18 peto
    Rozbalit Rozbalit vše Colinux a licencie
    Ako je to potom s poctom potrebnych licencii na windows, ked sa ti uzivatelia budu logovat do colinuxu?
    8.3.2004 17:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Colinux a licencie
    Já bych v tom z tohoto hlediska neviděl nic převratného. Je to aplikace jako každá jiná, takže situace stejná jako například u VMware.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.