abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    29.5. 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.5. 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 43
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1011 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Jaderné noviny 325

    26. 9. 2005 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4849×

    Stav SATA. Ovladače Atheros a RT2x00. Používání ConfigFS ke konfiguraci DLM; správcovství DLM. Diskuze o obchodní známce Linux. SMBFS potřebuje nového správce.

    Stav SATA, 23 e-mailů

    11. srp - 22. srp

    Jeff Garzik napsal:

    V oblasti SATA je poslední dobou živo, takže jsem aktualizoval zápis o stavu softwaru:

    http://linux.yyz.us/sata/software-status.html

    Zápis o stavu hardwaru jsem už pár týdnů neaktualizoval, ale chcete-li ho vidět, najdete jej zde:

    http://linux.yyz.us/sata/sata-status.html

    Děkuji všem, kteří do SATA přispívají!

    Rob van Nieuwkerk vývojářům SATA také poděkoval: SATA na mém systému funguje perfektně už od chvíle, kdy jsem to před 10 měsíci začal používat! A zeptal se: Pokročila někam podpora SMART? "Podpora SMART bude integrována velmi brzy" už čtu hodně dlouho...:-) Jeff odpověděl: Už nějakou dobu jsou všechny funkce hotové, ale zprávy od testerů mě tak znervóznily, že jsem to netlačil do hlavního jádra. Možná bych to měl udělat, ale ponechat podporu ve výchozím nastavení vypnutou. Tak bychom získali více testerů.

    Na jiném místě se Jeffa zeptal Matthew Garrett: Nevšiml jsem si žádné zmínky o celosystémové správě napájení (tj. uspání/probuzení strojů se SATA rozhraními) - pracuje se na tom? A Jeff odpověděl: Jens Axboe ze SuSE poslal patch, který ještě není úplně hotový. Takže o tom víme, jen jsem v poslední době nezaznamenal žádnou aktivitu.

    Mogens Valentin se také Jeffa ptal: A podpora pro čip JMicron JMB360 SATAII? Kdy přibližně? Začínají to používat s čipsetem ULi M1695/M1567. Ale Jeff řekl, že o tom nikdy neslyšel.

    Ovladače Atheros a RT2x00, 7 e-mailů

    17. srp - 19. srp

    Jon Jahren se zeptal: Proč nejsou v jádře ovladače atheros http://madwifi.sourceforge.net, ani rt2x00 http:// rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php/Main_Page? Daniel J. Blueman odpověděl: Je velká šance, že se ovladač rt2x00 do jádra časem dostane, protože nemá žádný firmware, který by bylo nutné nahrávat. Ralink Tech (www.ralink.com.tw) se rozhodl začlenit firmware do EEPROM na desce, takže ovladač může být vydán pod GPL. A rt2x00, který je přepsaný speciálně pro Linux, začíná být stabilní.

    Lee Revell poznamenal: Binární firmware a nahrávání firmwaru je s GPL kompatibilní za předpokladu, že prodejce připojí licenci pro redistribuci. Problém býval v tom, že výrobci distribuovali firmware v kódu ovladače jako jeden velký hex řetězec bez samostatné licence. Tím pádem spadal firmware pod GPL, díky čemuž nebylo možné distribuovat celé jádro, protože k firmwaru nebyly zdrojové kódy. Mateusz Berezecki řekl: Pro karty Atheros existuje projekt http://mateusz.agrest.org/atheros / Ale Jeff Garzik odpověděl: Pořád však zůstává otázka, jestli je to dostatečně legální na to, abychom to mohli zařadit do jádra :(. Dával bych přednost přístupu, který by začal od nuly, jako to udělali autoři forcedeth.

    Používání ConfigFS ke konfiguraci DLM; správcovství DLM, 8 e-mailů

    17. srp - 22. srp

    David Teigland poslal patch pro DLM (Distributed Lock Manager), který umožňuje používat configfs ke konfiguraci členů lockspace a adres nodů. Dříve se to dělalo pomocí sysfs a ioctl. Andrew Morton odpověděl: OK. Tohle ve skutečnosti znamená, že patch configfs by měl být vyčleněn z megapatche ocfs2... A Joel Becker napsal: Fajn, připojil jsem patch k minulému emailu. Čerstvý kód najdete zde: http://oss.oracle.com/git/ configfs.git. Git repozitáře ocfs2 (http://oss.oracle.com/git/ocfs2-dev.git, http://oss.oracle.com/git/ocfs2. git) teď vycházejí z repozitáře configfs. Pokud bych to měl udělat nějak jinak, dejte vědět.

    Poblíž se Nish Aravamudan zeptal Davida: Ty jsi teď oficiálním správcem DLM subsystému? Mohl bys poslat patch, který by přidal záznam do souboru MAINTAINERS? Hledal jsem správce, kterému bych mohl poslat DLM část svých oprav schedule_timeout(), ale nebyl tam nikdo uveden. David potvrdil, že je správcem, a poslal patch, kterým soubor MAINTAINERS upravil, aby to bylo zřejmé.

    Diskuze o obchodní známce Linux, 9 e-mailů

    19. srp - 22. srp

    Někdo se zeptal na nedávné zprávy ohledně obchodní známky "Linux" Linuse Torvaldse. Během diskuze řekl Jesper Juhl:

    Že je Linux registrovaná obchodní známka, to není nic nového.

    Linus celou otázku "Linux je registrovanou obchodní známkou Linuse Torvaldse" vysvětlil už v roce 2000 v dlouhé zprávě odeslané do LKML.

    Vysvětlil, proč je Linux registrovaný jako obchodní známka, proč na ni musí dohlížet, aby si ji udržel, a jaká jsou základní pravidla použití (a buďte klidní, je to všechno docela rozumné).

    Ten email najdete zde: http://boudicca.tux.org/hypermail/linux-kernel/2000week04/0654.html

    A Linus odpověděl:

    Ach jo. Většinou si ze Slashdotu nedělám hlavu, protože - na rovinu - hlavní smysl Slashdotu je velká veřejná honitba, při které se sejdou lidi, aby "zasvěceně" komentovali jakékoliv náhodné téma, ať už o něm něco vědí nebo ne.

    (A nevykládejte si to špatně - já taky Slashdot čtu, právě kvůli tomu, že je legrace sledovat, jak se lidi hádají. Nestěžuji si.)

    A nedělám si nic ani z Inquireru a Registeru, protože tam jde zase o to, aby se mluvilo drsně a říkaly se věci způsobem, který by jinde možná neprošel. A díky tomu je zábavné je číst. Takže když napíšou něco nepěkného o Linuxu (nebo o mně), tak co, tak to tam funguje.

    Ale opravdu jsem doufal, že se právě tahle honitba nepřenese až do téhle konference.

    Každopádně, zpráva, na kterou odkazuje Jesper, je dobré vysvětlení. Jednak ukazuje, že ta věc s obchodní známkou vůbec není nová záležitost, a také proto, že pravidla se nijak nezměnila.

    SMBFS potřebuje nového správce, 12 e-mailů

    21. srp - 23. srp

    Adrian Bunk se zeptal: Vzhledem k tomu, že Urban Widmark už nějakou dobu není aktivní, a nepodařilo se mi ho kontaktovat, vypadá to, že potřebujeme nového správce pro souborový systém smb. Je mezi vámi někdo, kdo má pocit, že je kvalifikovaný a zároveň by se chtěl stát správcem? Andrew Morton odpověděl:

    Je to mizerná situace. Ovladač má asi docela dost problémů.

    Doufal jsem, že bychom teď už mohli prostě označit smbfs jako zastaralé a lidem říct, aby používali CIFS. Ale nejsem si jistý, jestli už je na to CIFS připravený.

    Steve, jak to vidíš? Zvládá už CIFS všechno, co dokázal smbfs?

    Dave Jones poznamenal: Před nedávnem jsme smbfs vypnuli v jádrech Fedory a lidem řekli, ať používají CIFS. Našlo se však spousta variant Windows, se kterými si nerozuměl. Možná se situace od té doby zlepšila, ale v tu dobu to bylo natolik špatné, že jsme museli opět povolit smbfs.

    Steve French napsal:

    OK - děláme velké pokroky ve snaze o splnění požadavku podpory Windows ME/9x, což se podle reakcí v této diskuzi zdá jako největší důvod pro ponechání smbfs (pokud se nám podaří tuto práci dokončit rychle, vyhneme se dvojitému spravování).

    CIFS (ve stromě cifs.git) teď zvládá nejen připojení k Windows ME (a pravděpodobně i Windows 9x), ale i readdir a dostatečně lookup. Dokončení zbytku by nemělo dlouho trvat (chybí OpenX místo NTCreateX).

    Nacházení serverů s Windows 95, Windows 98 a OS/2 je přeci jen o trochu těžší než se zdá. I když naskriptování sady funkčních testů by mělo být celkem snadné.

    Během pár dní dám na stránku projektu verzi, kterou půjde zkompilovat se všemi jádry až po 2.6.9.

    Objevilo se několik zájemců, ale správce SMBFS vybrán nebyl.


    V originálu Kernel Traffic 325 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (www.kerneltraffic.org) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.