abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi

    11. 1. 2015 | Martin Stančík | Různé | 3461×

    3D tiskárna Mezinárodní vesmírné stanice dokončila první testovací fázi, v rámci které vytiskla objekt s pomocí designového souboru, jenž byl přenesen do tiskárny ze Země.

    „V poslední fázi testování chtěl NASA ověřit proces 3D tisku, který bude hrát velkou roli při delších cestách na Mars,“ uvedla manažerka programu 3D tisku v Marshallově centru vesmírných letů Niki Werkheiserová. „Ráčna byla navržena za necelý týden a když byla potvrzena její bezpečnost a soubor byl odeslán do vesmíru, byl předmět vytištěn během čtyř hodin.“

    Zmíněný objekt – ráčna – bude v budoucnu vrácena na Zem k další analýze a testování spolu s jinými součástmi, které byly vytisknuté ve vesmíru. Nástroj navrhl Noah Paul-Gin, specialista společnosti Made In Space, kterou NASA zkontaktoval k navržení a postavení tiskárny. Ráčna byla vyrobena ze 104 vrstev plastu. NASA v tomto případě musel schválit něco, co se bude nacházet na stanici, avšak nepochází to ze Země. Doposud bylo na stanici provedeno přes 1600 experimentů, takže posílání dat tam a zpět je poměrně rutinní záležitostí. Nyní je to však poprvé, co byl k vytvoření nějakého objektu odeslán designový soubor přímo ze Země.

    „Chtěli jsme, aby to fungovalo stejně jako ostatní nástroje, které astronauti používají na stanici,“ řekla Werkheiserová. „Tato konkrétní ráčna se ve vesmíru používat nebude, ale co kdyby to byl nástroj, který by posádka potřebovala? Pouštíme se do zcela nové oblasti, když vytváříme podmínky pro schvalování nástrojů, které vznikly přímo ve vesmíru.“ Dostat do vesmíru vybavení může trvat měsíce či roky a u průzkumných misí může být doplnění potřebných nástrojů ze Země zcela nemožné. Technologie 3D tisku tak může zcela změnit fungování NASA ve vesmíru.

    „Pokud můžete přenést na stanici soubor tak rychle, jako byste posílali e-mail, otevřou se vám neomezené možnosti. Z komponent CubeSat lze totiž vyrobit celou řadu nástrojů,“ dodala Wekheriserová. „Budeme možná schopni vytvářet i objekty, které dříve do vesmíru nebylo možné dopravit.“

    NASA zkoumá to, jaký vliv může mít stav beztíže na tvorbu nástrojů přímo ve vesmíru. Tiskárna například vyrobila jeden objekt, který je velmi těžké vyrobit na Zemi kvůli tomu, jak jej gravitace prohýbá. Kromě již zmíněné ráčny vyrobila tiskárna předměty s třinácti různými designy a celkem vytvořila dvacet objektů (některé i několikrát). Kromě ráčny bylo zbylých devatenáct objektů v tiskárně předprogramováno před tím, než tiskárna opustila Zemi.

    Na té samé tiskárně jako ve vesmíru byly již vytvořeny různé objekty na Zemi před tím, než byla v září dopravena na vesmírnou stanici. Objekty vytvořené ve vesmíru budou navráceny do NASA pro testování a porovnání již na počátku tohoto roku. „Nemůžeme se dočkat, až tyto objekty přineseme domů a podrobíme je strukturálnímu a mechanickému testování,“ řekl Quincy Bean z Marshallova centra vesmírných letů. „Nebudeme vědět, jak dobře celý proces fungoval ve vesmíru, dokud nepodrobíme jednotlivé části vytvořených objektů těmto testům.“ Tato data pomohou NASA a Made In Space k přípravě na druhou fázi tisknutí ve vesmíru, jež se odehraje na počátku tohoto roku.

    „V rámci další fáze našich operací budeme spolupracovat s astronauty při určování stávajících nástrojů, které by bylo možné s touto tiskárnou vytvářet,“ uvedla Werkheiserová.

    Ráčnu si může vytisknout každý majitel 3D tiskárny, protože její návrh je k dispozici jako open source.

           

    Hodnocení: 57 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.1.2015 15:43 fanos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Délka článku krátká jako u zprávičky, o Linuxu nic...

    Milé abclinuxu si na tom opravdu tak špatně ? Takhle daleko to opravdu muselo dojít ?

    Opravdu je na těch zvěstech o blížícím se konci něco pravdy ?
    Prcek avatar 11.1.2015 16:15 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Alespoň někdo ten článek napsal a jen tak neseděl na zadku a blbě nekafral. Lepší krátký článek než žádný. Pokud má ábíčko problémy, tak se hecni a pošli jim svůj článek odpovídající kvality a rozsahu. Každý to jistě ocení.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    11.1.2015 17:53 mankind_boost | skóre: 7 | Hliněná chýše, 5482/3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    +1
    Jen skutečný mankind_boost je zárukou kvality.
    12.1.2015 06:39 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi

    Mně tento článek spíš přijde jako cvičení z „copywritingu“.

    To se vezme, oddělením pro styk s veřejností již sterilizovaná, tisková zpráva, vypustí se z ní reálie nevhodné pro cílové publikum, například uvádění amerických měst pro českého čtenáře, a těch pár informačních vět se nafoukne omáčkou, která nikoho neurazí, ale také nikomu nic nepřinese. Pokud lze použít přímou řeč, tím lépe. Text bude vypadat důvěryhodněji, opakování informace článek nafoukne a hlavně nestojí žádnou práci s vymýšlením. Nejdůležitější je nepřidat žádné vlastní hodnocení – čtenáři by novináře mohli nachytat na hruškách, popisované subjekty by se mohly chtít soudit a hlavně novinář musí být objektivní a nezaujatý. Kromě nutného krácení a zjednodušování kvůli dnešní uspěchané době je ale dobré ponechat pár zbytečně přesných údajů, aby text zanechal dojem užitečnosti. Ve výsledku článek je jen zbytnělá forma perexu a pokud je dobrý titulek, tak s trochou nadsázky lze říci že i titulku.

    Na konec autor měl uvést zdroj, který má aspoň obrázky, na které redakce, což chápu, nemá zbytečné peníze.

    Bystroushaak avatar 12.1.2015 07:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Mně tento článek spíš přijde jako cvičení z „copywritingu“.
    Aniž bych chtěl kritizovat, tak se musím přiznat ke stejnému pocitu.
    Na konec autor měl uvést zdroj, který má aspoň obrázky, na které redakce, což chápu, nemá zbytečné peníze.
    Ty obrázky se platit nemusejí, ne? Zrovna tenhle článek mohly vylepšit docela signifikantně.
    Bystroushaak avatar 12.1.2015 07:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Taky autor mohl přidat víc odkazů. Takhle je to skoro na úrovni článku někde v novinách, abych všechny podrobnosti hledal přes google.
    16.1.2015 10:03 rich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    OT: tady v cesku, misto signifikantně, muzes klidne pouzivat vyrazy jako vyrazne, vyznamne a tak podobne :-D
    Tadeáš Pelech avatar 12.1.2015 09:52 Tadeáš Pelech | skóre: 34 | Malenice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Zdroj je uvedený pod textem v části Odkazy a zdroje.
    rADOn avatar 12.1.2015 14:00 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Stejnej pocit. Nechci hanět abíčko – překlad je ok, gramatika taky (i když je to poprvé co vidím NASA v mužském rodě, ale budiž) ale dát si tolik práce s debilním PR výblitkem je docela škoda.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    vandrovnik avatar 11.1.2015 21:40 vandrovnik | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Tak ten článek nečtěte; já jsem rád, že ho tu zveřejnili.
    12.1.2015 13:02 AlYoSHA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    A co su to za zvesti? Vsimol som si ze v poslednom case je tu menej clankov, ale nepatral som po dovode. Koniec abclinuxu by bola skoda.
    Bystroushaak avatar 12.1.2015 13:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Já sem chodím od 2009 a nepřijde mi, že by toho tady bylo nějak míň, než někdy v minulosti.
    Josef Kufner avatar 12.1.2015 13:58 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Od 2009 ne, ale předtím vycházelo o trochu víc článků. Na druhou strany nebyly blogy a Linux víc nefungoval, takže diskuse byly živější.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Fluttershy, yay! avatar 12.1.2015 14:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Jednu dobu vycházelo tak sedm článků týdně. Teď jsou tu HW novinky, překlad LWN, překlad xkcd a občas tenhle copywriting (autor mi smrdí itbizem, ale nezkoumal jsem to).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    kyknos avatar 17.1.2015 09:23 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    dlouhý je dost, ale nemůžu se zbavit dojmu, jako bych krátkou zprávičku četl desetkrát

    asi se vše důležité a zajímavé dalo říci jednou nebo dvěma větami
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    17.1.2015 13:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Koukám, že doménu dle whois operuje nějaká noční média. IDG strikes back.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Josef Kufner avatar 11.1.2015 17:42 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    To mi tak připomíná… Jaké jsou vhodné nástroje na 3D tisk a návrh věcí k 3D tisku v Linuxu? Od nápadu až po ovládání tiskárny.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.1.2015 21:25 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Je toho pomálu a na urovni tak 95 roku, minulého století...
    Jendа avatar 11.1.2015 22:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Já na kreslení používám OpenSCAD (trochu praštěný programovací jazyk pro generování geometrie), na slicování slic3r a na ovládání tiskárny Pronterface. V brmlabu někteří lidé radši ovládají tiskárnu přes Octoprint, který je ale pomalý, žere 10x víc paměti a chová se divně.
    11.1.2015 22:11 ctenar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    za pozornost myslím stojí Slicer (http://slic3r.org), ReplicatorG (http://replicat.org) a Tantillus (http://www.tantillus.org/Home.html).
    12.1.2015 10:35 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Poslední dobou kreslím hodně ve FreeCADu a nemůžu si ho vynachválit...
    12.1.2015 14:11 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    A v čem děláš výkresy?
    Bedňa avatar 13.1.2015 10:24 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    FreeCad vie aj výkresy.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    15.1.2015 06:28 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    +1

    Jenom je trošku opruz než se v tom člověk naučí pracovat a najde jak udělat funkční template...
    Fluttershy, yay! avatar 12.1.2015 14:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Mrkni na nějakou QA seanci od Miro Hrončoka.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.1.2015 15:36 chatpall
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    ja pouzivam FreeCAD, Salome, slicer, pronterface. Myslim ze na hobby pouzitie je to spicka.
    14.1.2015 18:36 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NASA ve vesmíru testuje 3D tisk navržený na Zemi
    Na návrh obvykle cokoliv co je schopno vygenerovat uzavřené STL (síť trojúhelníků).
    Profesionální stroje firmy Stratasys jsou řízené Fedorou (tedy jedou na Linux-u, komukoliv žel ovládací software ne).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.