abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (67%)
     (7%)
     (12%)
     (14%)
    Celkem 182 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Rukověť baliče RPM - VIII (Závislosti)

    7. 7. 2005 | David Nečas | Návody | 6966×

    Zkrocení zlé závislosti: jak závislosti vytvořit, zrušit a ošidit - prostě ovládnout.

    Závislosti

    Závislosti v RPM nemají nic společného se skutečným světem. Čímž chci říci, že rpm nezáleží na tom, jaké máme a nemáme na disku soubory, ale jen co má v databázi zapsáno, že nějaký balíček poskytuje či potřebuje. Závisí-li lobster na sed, /bin/shlibfoo.so.6, musíme k jeho instalaci mít balíčky, které tvrdí, že tyto věci obsahují. Binárka sedu v /usr/local/bin ani knihovna libfoo.so.6/home/pepa/tmp/lib se nepočítá. Na druhé straně můžeme téměř neomezeně šidit a předstírat, že máme věci, které vůbec nainstalovány nejsou.

    Vzájemných vazeb mezi balíčky je několik druhů a ještě více je položek hlavičky, které se závislostí týkají.

    Requires a PreReq – závislosti

    Položka Requires deklaruje závislost na jiných balíčcích, přesněji na věcech, které jiné balíčky postykují. Závislost na perlu zapíšeme:

    Requires: perl
    

    Záviset lze i na konkrétní verzi, případně verzích novějších či starších než daná verze; pro porovnávání máme k disposici operátory = (resp. ==), <= (resp. =<), <, >= (resp. =>) a >, kolem nichž jsou povinné mezery. Položku Requires můžeme uvést v hlavičce několikrát, ale můžeme i na jeden řádek zapsat více závislostí oddělených mezerami a (nepovinnými) čárkami:

    Requires: perl(Tie::Scalar) >= 5.8, lobster-data = %{version}
    

    Závislost PreReq se od Requires liší jen tím, že jmenovaný balík musí být nainstalován před závislým balíkem, určuje tedy striktní pořadí instalací. Spouští-li například instalační skriptík lobsteru /sbin/chkconfig, potřebuje, aby se při současné instalaci lobsterchkconfig nainstaloval chkconfig první. Příklad:

    PreReq: /sbin/chkconfig /sbin/service
    

    Můžeme ovšem i přesně určit, co v balíčku potřebuje danou závislost, uvedením v argumentech Requires. Možné argumenty jsou jména skriptíků: pre, post, preun, postun, verify; dále prereq – jako PreReq, interp – interpret skriptíku, rpmlib – závislost na vlastnosti rpmlib (viz níže). Poslední dva nejspíš nikdy ručně psát nebudeme.

    Requires(post,preun): %{_sbindir}/alternatives
    

    Několik verzí rpm však vícenásobné argumenty Requires zpracovává chybně, tudíž je bezpečnější rozepsat je na několik jednoargumentových Requires.

    Provides – poskytnutí

    Položka Provides je opak Requires: deklaruje, co balíček poskytuje. V syntaxi se nijak neliší, můžeme použít i všechny relační operátory, jakkoli je to praštěné:

    Provides: lobster-data < 1.8
    

    Conflicts – neslučitelnost

    Neslučitelnost balíčku s jinými deklaruje Conflicts. Používá se především pro vyloučení starých verzí balíčků:

    Conflicts: shadow-utils < 2:4.0.3-20
    

    Obsoletes – nahrazení

    Deklaruje-li balík nějaký jiný jako Obsoletes, říká tím jednak, že jím lze ten jiný aktualizovat, i když se každý jmenují jinak, a druhak, že naopak to nejde. Často se používá po reorganizaci, sloučení, rozdělení a/nebo přejmenování, aby si uživatelé nemuseli těch vlasů při aktualizaci vyrvat tolik. Například po spolknutí několika dříve samostatných balíčků perlem se v perl.spec objevilo

    Obsoletes: perl-Digest-MD5
    Obsoletes: perl-MIME-Base64
    Obsoletes: perl-libnet
    Obsoletes: perl-Storable
    Obsoletes: perl-CGI
    Obsoletes: perl-CPAN
    Obsoletes: perl-DB_File
    

    Kompilační závislosti

    Kompilační závislosti se od instalačních liší tím, že se vztahují ke kompilaci balíčku:

    BuildRequires
    Odpovídá Requires a je nejspíš jediná, kterou někdy použijeme.
    BuildPreReq
    Odpovídá PreReq.
    BuildConflicts
    Odpovídá Conflicts, tj. balíčkům, jejichž přítomnost znemožňuje kompilaci.

    Do kompilačních závislostí nejčastěji píšeme různé *-devel balíčky, nástroje jako flex a bison či verzi kompilátoru

    BuildRequires: pkgconfig >= 0.8
    BuildRequires: gettext
    

    Podobně jako Requires umožňuje i BuildRequires upřesnit závislosti konkrétních částí kompilačního procesu argumenty prep, build, install, clean. V praxi je to víceméně k ničemu.

    Automatické závislosti

    Instalační závislosti (kompilační bohužel ne) umí rpmbuild do značné míry určit sám. Proto jsme se také doposud závislostmi netrápili. Konkrétně umí do Requires vyplnit

    • sdílené knihovny, na kterých závisí binárky,
    • interprety skriptů ze shbang řádků (#! /usr/bin/lobster),
    • moduly Perlu,
    • moduly Pythonu a dalších jazyků – možná,
    • závislosti na vlastnostech rpm samého,
    • případně další věci

    a do Provides

    • soubory,
    • sdílené knihovny,
    • moduly Perlu,
    • moduly Pythonu a dalších jazyků – možná,
    • případně další věci.

    Nejistoty souvisejí s tím, že se automatické závislosti jednak stále vyvíjejí a jednak si je mohou upravovat jednotlivé distribuce. V adresáři /usr/lib/rpm například najdete řadu skriptů s názvy jako find-prov.pl (což je mimochodem skript v shellu), které slouží hlavně k důkladnému zmatení nepřítele. Nové verze RPM totiž většinu z nich vůbec nepoužívají a jejich funkce byly – nebo také nebyly – zabudovány do rpmbuildu. Následující popis proto berte s reservou.

    Je-li makro %_use_internal_dependency_generator definováno na nenulovou hodnotu, hledá závislosti rpmbuild sám. Pro perlí a pythoní závislosti přitom používá pomocné skripty definované makry %__perl_provides%__perl_requires (analogicky pro Python), jsou-li tedy definována.

    V opačném případě, tj. při nulovém či nedefinovaném %_use_internal_dependency_generator, spouští postaru na celé vyhledání závislostí skripty určené makry %__find_typ_závislosti, kde typ závislosti může být requires, provides, obsoletes či conflicts. To obvykle znamená spuštění skriptů /usr/lib/rpm/find-provides a spol.

    Jeden z trochu matoucích vedlejších efektů automatických závislostí je závislost balíčku sama na sobě. Vzniká typicky tím, že obsahuje jak knihovnu (modul), tak program, který ji využívá. Taková knihovna je pak balíčkem poskytována i vyžadována – je to sice matoucí, ale jinak neškodné.

    Vypnutí a filtrování automatických závislostí

    Automatické závislosti nám občas nevyhovují. Nejjednodušší, co s nimi můžeme udělat, je vypnout je úplně následujícími položkami hlavičky, které mohou nabývat hodnot truefalse (nebo 10, případně yesno):

    AutoProv
    Řídí automatické generování Provides.
    AutoReq
    Řídí automatické generování Requires.
    AutoReqProv
    Nastavuje AutoReqAutoProv současně.

    Úplné vypnutí automatických závislostí je ovšem docela brutální, častěji se chceme jen zbavit jedné či dvou nelogických závislostí, které automatický hledač někde vyčmuchal. To lze – a jak jinak než brutálně: předefinujeme makra hledající závislosti.

    Chceme např. odfiltrovat závislost na perl(Fun::Lobster), který je balíčkem využíván jen jako volitelné rozšíření, což rpmbuild netuší. Změníme proto definici %__perl_requires na náš skript zoidberg-filter-requires.sh, jenž musí udělat dvě věci: nalézt závislosti jako původní skript a odfiltrovat tu, již nechceme. Do spec souboru dopíšeme:

    Source999: zoidberg-filter-requires.sh
    %define __perl_requires %{SOURCE999}
    

    Závislosti nalezneme tak, že spustíme původní skript, a grepem se pak v jeho výstupu zbavíme toho, co se nám nehodí do krámu; zoidberg-filter-requires.sh může vypadat:

    #!/bin/sh
    /usr/lib/rpm/perl.req $* | grep -v 'perl(Fun::Lobster)'
    

    Zvláštní závislosti

    Ve výpisu rpm -q --requires (případně --provides, …) občas vidíme prapodivné věci, jako např. rpmlib(PayloadFilesHavePrefix) <= 4.0-1. Nebudeme je sice potřebovat sami nikam psát, a při příznivé konstelaci planet se jimi nebudeme muset vůbec zabývat, ale poznat svého nepřítele není nikdy od věci. Shrnu pro pořádek i normální závislosti.

    Balíček: sandals-devel = 2:0.3-6.fc3
    Zde snad není co dodat.
    Virtuální balíček: smtpdaemon
    Na první pohled – a ani na druhý pohled – se nijak neliší od balíčku. Neexistuje však žádný balíček tohoto jména, jen o sobě jeden či více tvrdí, že takovou věc poskytují.
    Soubor: /sbin/alternatives
    Každý balíček implicitně poskytuje všechny své soubory (--provides je ovšem nevypisuje). Soubory nelze verzovat a do verze 4.4 rpm se nemohly objevit ani v ObsoletesConflicts. Nic však balíčku nebrání tvrdit, že obsahuje i soubory, jež neobsahuje.
    Sdílená knihovna: libsandals.so.3
    U sdílených knihoven je podstatná i verze rozhraní (interface), je proto součástí závislosti.
    Neverzovaná sdílená knihovna: module.so
    Soukromé, dynamicky otevírané knihovny, resp. moduly různých programů, např. Pythonu, samby, iptables, PAM, Gtk+. Jelikož jsou soukromé, jde víceméně o artefakt automatických závislostí, jejich jména totiž nejsou unikátní a na těchto knihovnách nic nezávisí.
    Sdílená knihovna s verzovanými symboly: libc.so.6(GLIBC_2.3)
    Používá-li knihovna verzování symbolů, jsou jejich verze součástí rozhraní, a tudíž je rpm zakóduje do závislosti.
    Modul Perlu: perl(Fun::Lobster)
    Moduly Perlu se objevují v závislostech ve tvaru perl(jméno_modulu).
    Modul něčeho jiného: python(fun.lobster)
    Uvedený příklad nefunguje, přinejmenším ne zatím a ne na RedHatu. Ale bude-li vaše distribuce podporovat závislosti u modulů jiných jazyků, budou vypadat nějak takhle.
    Vlastnost RPM: rpmlib(CompressedFileNames) <= 3.0.4-1
    Závislosti na vlastnostech RPM si rpmbuild tiše řeší sám. Problémy bychom s nimi mohli mít snad jen tehdy, kdybychom instalovali balíčky vytvořené novějším RPM na starší systém, ale žádná zásadní změna se v RPM už dlouho nekonala. Podporované vlastnosti rpmlib vypíše rpm --showrc (konkrétně ve třetí části).
    Konfigurační soubor: config(lobster)
    Obsahuje-li balíček nějaké konfigurační soubory (označené %config), přidá mu rpmbuild do RequiresProvides takovouto závislost. Kdo ví, proč to vlastně dělá.
    Výstřednosti: rhbuildsys(DiskFree) < 500MB
    Zrovna tento příklad se týká redhatího kompilačního systému Beehive. Obecně se mohou v jednotlivých distribucích vyskytnout další typy závislostí, typicky vyžadující patchovaný RPM. V takovém případě doufejme, že je i někdo zdokumentoval.

    Slabé závislosti

    Z Debianu známe slabé závislosti Suggests a Recommends. RPM od verze 4.4 reservuje v databázi položky pro slabé závislosti SuggestsEnhances. Nevím ale o žádné distribuci/sadě patchů, která by je opravdu implementovala.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!
    Událo se v týdnu 15/2024
    Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál Rukověť baliče RPM (dílů: 15)

    Rukověť baliče RPM - I (Úvod) (první díl)
    <—« Rukověť baliče RPM - VII (Podepisování, verze)
    »—> Rukověť baliče RPM - IX (Sekce %files)
    Rukověť baliče RPM 15 - XV (Závěr) (poslední díl)

    Související články

    Rukověť baliče RPM - I (Úvod)
    Rukověť baliče RPM - II (Prostředí)
    Rukověť baliče RPM - III (Struktura spec souboru)
    Rukověť baliče RPM - IV (Fáze balení)
    Rukověť baliče RPM - V (Zdrojové soubory)
    Rukověť baliče RPM - VI (Makro %setup)
    Rukověť baliče RPM - VII (Podepisování, verze)
    Rukověť baliče RPM - IX (Sekce %files)
    Rukověť baliče RPM - X (Skriptíky)
    Rukověť baliče RPM - XI (Architektury. systémy, platformy)
    Rukověť baliče RPM - XII (Makra, úvod)
    Rukověť baliče RPM - XIII (Makra, dokončení)
    Rukověť baliče RPM - XIV (Přizpůsobení)
    Rukověť baliče RPM 15 - XV (Závěr)
    Na co se často ptáme: Balíčkovací systémy kromě posledního odstavce o checkinstallu.
    Nebojíme se kompilace - I (Teorie)
    Nebojíme se kompilace - II (GCC, configure, make, checkinstall) kompilace a instalace software, opět kromě části o checkinstallu.
    Balíčkovací systém Mandrake Linuxu RPM na uživatelské úrovni (a pro Mandrake).

    Odkazy a zdroje

    Doporučené čtení

    Další články z této rubriky

    VDR a DVB-T2, část 2.
    VDR a DVB-T2, část 1.
    Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
    MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Syncthing
           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.7.2005 09:51 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše oprava
    V adresáři /var/lib/rpm například najdete řadu skriptů
    Ty skripty (a další zajímavé věci) jsou v /usr/lib/rpm, ve /var/lib/rpm je databáze.
    7.7.2005 09:55 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oprava
    Jo, určitě. Prosím opravit...
    10.7.2005 20:20 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oprava
    Opraveno, díky.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.