abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (11%)
     (13%)
    Celkem 192 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Téma: kde hledat software

    27. 8. 2002 | Leoš Literák | Návody | 8242×

    V dnešním tématu se zaměřím na způsoby, jak najít nový software do vašeho počítače.
    Úvod

    Jednoho dne nastane chvíle, kdy nutně potřebujete něco provést, ale nemáte čím. Bezcílně bloudíte diskem a potřebný nástroj nemůžete najít. Co teď? Zkuste si projít následující postup, mohl by vám pomoci.

    Instalační disky

    Asi nejpřirozenější je vzít si CD (či jiný zdroj), ze kterého jste nainstalovali váš Linux. Dnešní distribuce obsahují tisíce balíčků, takže je slušná šance, že najdete hledaný produkt přímo u dodavatele vašeho operačního systému. Výhodou tohoto postupu je, že takto připravené balíčky bývají optimalizované na míru vaší distribuce a tedy by měly bez problému fungovat.

    Pokud je vaše distribuce už trošku starší, vyplatí se podívat na její FTP archiv do adresáře updates nebo do adresáře s novější verzí. V Česku je dobrým zdrojem FTP server CZLUGu, který najdete na adrese ftp.linux.cz.

    Debian

    Uživatelé Debiana mají jednu velkou výhodu: apt-get. Tento mocný nástroj v součinnosti s obrovským archivem obsahuje připravené balíčky pro většinu Open Source softwaru. Takže pokud máte dostatečně silnou linku do intrenetu, tak jediným příkazem stáhnete software i s veškerými jeho závislostmi.

    Určitou nevýhodou je nutnost znát jméno softwaru, který potřebujete. S tím by vám mohly pomoci jak následující odstavce, tak i domovské stránky tohoto projektu, kde najdete webové rozhraní k dostupným balíčkům - http://www.debian.org/distrib/packages.

    Softwarová sklizeň

    Čtenáři Roota už určitě vědí, o čem je řeč. Na tomto serveru vychází s týdenní periodou seriál představující software nejrozličnějšího zaměření. Mohu jen doporučit jeho sledování. Tento seriál hledejte na adrese http://www.root.cz/index.phtml?oblast=2.

    LinuxLinks

    V Česku máme ještě další zajímavý projekt a tím jsou linuxlinks.cz. Jedná se o veřejně spravovanou databázi softwaru, přehledně řazenou do kategorií. Funguje na podobném principu jako AbcLinuxu.cz, tedy obsah vytváříte vy sami.

    FreshMeat

    Čerstvé maso pro vaši CPU najdete na URL http://freshmeat.net/. Podstatná část Open Source projektů zde oznamuje nové verze svých produktů.

    SourceForge

    SourceForge je projekt, který usnadňuje vývoj Open Source projektů. Vývojář zde najde vše potřebné - od CVS, přes konference, FTP archiv až po kompilační farmy. Takže je logické, že na SourceForge hostuje tisíce projektů. Takže je logické porozhlédnout se zde.

    Dvě krávy

    Ve světě Windows je populárním archivem sharewaru server TwoCows.com. V časech internetového boomu se snažili rozšířit záběr i na Linuxu a odkoupili pár linuxových archivů, například Linuxberg. Nyní tedy jejich archiv linuxových programů najdete na adrese http://linux.tucows.com/.

    Google

    Když vše selže, zkuste zadat pár klíčových slov do googlu. Většinou během pár iterací a zpřesnění dotazu najdete, co hledáte. Možná je nejefektivnější začít při hledání právě zde.

    Znáte nějaké jiné zdroje či postupy? Podělte se o ně v diskusním fóru.

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.8.2002 08:44 kolisko | skóre: 21 | blog: prace
    Rozbalit Rozbalit vše Debian
    Nevyhodou je znat nazev balicku? Tomu moc nerozumim. Jestli jsi to myslel tak, ze pro nainstalovani je treba znat nazev, to je snad jasne a asi to plati vsude. Pro vyhledavani podle popisu k balicku ale slouzi apt-cache search, a nazev neni potreba znat. kolisko
    27.8.2002 08:52 Ondrej Poul
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi zdroje
    Sveho casu jsem pouzival http://linuxapps.com/ , snad to jeste funguje.
    27.8.2002 12:52 Solvina
    Rozbalit Rozbalit vše Slackware
    Pro slackware sou balicky na adrese http://www.linuxpackages.net/ - bohuzel je jich malo, a uplatnuje se znama (ne)vyhoda slacku - no dependecies. Ale to nemuze slackwaristu odradit.
    27.8.2002 13:40 Rudolf Ulč
    Rozbalit Rozbalit vše RedHat
    Pro RedHat je také šikovný http://freshrpms.net/
    27.8.2002 14:22 Petr Kos | skóre: 10 | Valašské Meziříčí
    Rozbalit Rozbalit vše rpmfind
    Pro distribuce pouzivajici rpm (Mandrake, RH ...) se hodi rpmfind.net.
    27.8.2002 15:53 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše RE: rpmfind
    O poznani rychlejsi se mi zda mirror http://fr2.rpmfind.net/.
    27.8.2002 20:43 klingger
    Rozbalit Rozbalit vše este existuje aj toto:
    www.tuxfinder.com
    28.8.2002 07:19 Stary paprda
    Rozbalit Rozbalit vše zajimave...
    zajimave..., ale mel jsem (a to cim dal vetsi s postupujicimi roky) presne opacny problem: jak z linuxove distribuce vyhazet vsechen ten trash, ktery se tam defaultne instaluje. Od slackware96 je to uz neresitelne: musel jsem prejit od linuxu jinam. Ale: rad bych se zeptal: jsem nainstalovat (zejmena me zajima debian) nejaka moderni linuxova distribuce tak, aby system mel jen max 100MB, vedel jsem presne co tam mam [a ne ze kvuli filtrum lessu se mi nainstaluje ghostscript :( ] a pak si prihodit co pripadne chci? Jinymi slovy: nainstaluju NECO jen z par disket a dotahnu co chci z dratu?
    Bob Bobovich avatar 28.8.2002 07:56 Bob Bobovich | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše zajimave...
    http://www.root.cz/clanek.phtml?id=1270
    28.8.2002 10:42 Stary paprda
    Rozbalit Rozbalit vše zajimave...
    hm, diky, to jsem cetl. Ale nechci si stavet vlastni distrib, potrebuju to na praci, ne na mesicni ladeni. Stejne tak mi - z ruznych duvodu - nevyhovuji ruzne jednodisketove firewally (snad je to jasne). Tedy dotaz zustava: lze to s nejakou komercne uspesnou linuxovou distribuci ;) uskutecnit?
    30.8.2002 08:55 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše zajimave...
    Vcera jsem nacpal Debian Potato na 116MB disk (zbylo na nem cca 6MB free).Bez X, ale se sitovymi nastroji typu traceroute, iptraf, dale s Midnightem a Eximem. Urcite by se to dalo osekat vic - az bude cas, tak to urcite udelam. Jedine, co jsem musel obcas pouzit je "Q" v dselectu, tj. porusit dependencies kdyz si jsem jist, ze kvuli mc opravdu nepotrebuju (diky propletenym zavislostem) mtools a nasledne xfree86 a Gnome apod. ;-) Base system je cca 65MB a jeste se da ocesat. Se zakladnima utilitkama vyjde instalace tak tech 100MB. Pro nekoho, kdo instaloval Debian poprve (jako ja) je to prace na cca 4 hodiny (hlavne proto, ze poprve jsem si vybral balicky o velikosti 350MB a osekaval jsem tak dlouho, az se to vlezlo).
    29.8.2002 10:58 Zdenek Stryhal | skóre: 10 | blog: ZS
    Rozbalit Rozbalit vše zajimave...
    www.linuxfromscratch.org .. velmi pekne a poucne - az budete mit v zime volnej vikend urcite vyzkousejte !!! Ja k plne spokojenosti pouzivam cca 1 rok.
    28.8.2002 08:35 Jirka 'Eagle' Novak
    Rozbalit Rozbalit vše a co treba...
    http://www.linuxlinks.com/
    2.9.2002 13:51 Robert Necela
    Rozbalit Rozbalit vše Kde
    Tak isto programy pre kde mozte najst na www.kdeapps.com
    6.9.2002 10:18 jiri
    Rozbalit Rozbalit vše Pro Mandraka (nejen)
    PLF: http://plf.zarb.org/
    TEXSTAR: ftp://ftp.ibiblio.org/pub/Linux/distributions/contrib/texstar/
    RPMFIND: http://rpmfind.net/
    RPMHELP: http://www.rpmhelp.net/
    FRESHRPMS: http://freshrpms.net/
    Mirror Mandrake: ftp://mandrake.redbox.cz
    22.8.2003 19:39 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Pro Mandraka (nejen)
    Jsou tu pěkný linky, ale co když hledám něco ve stylu Fireworksu od Macromedií. Existuje něco co dokáže tak dobře kombinovat bitmapovou a vektorovou grafiku i pro Linux? Jak bych to mohl vlastně najít? R.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.