abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 153 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference

    23. 9. 2009 | Robert Krátký | Novinky | 3219×

    LinuxCon 2009 je úctyhodná akce, kterou pořádá Linux Foundation. První ročník konference přináší samá nej… například nejširší záběr, nejprestižnější řečníci, nejvíce linuxového talentu pod jednou střechou. Přečtěte si, co zajímavého se zatím v oregonském Portlandu odehrálo.

    Bob Sutor: Linuxový desktop

    Bob Sutor, IBM, Linuxcon

    Zahajovací řeč konference přednesl Bob Sutor z IBM, který nakousl tři témata, jež v tuto dobu hýbou vývojem Linuxu: cloud computing, virtualizace a desktop. Bob Sutor je vicepresident IBM pro open source a Linux a zastává tak velmi významnou pozici v jedné z čelních společností, které podporují vývoj linuxového jádra a prosazují Linux na stále větší množství systémů. Přestože je Bob na první pohled dobrácký chlapík a jeho projev se nesl ve velmi uvolněném a neformálním duchu, povedlo se mu píchnout do nejednoho vosího hnízda. Kompletní slajdy k jeho přednášce najdete například na jeho blogu.

    Jedno z témat, které vzbudilo ohlas, byl Bobův pokus o předpověď budoucnosti linuxového desktopu (vizte možnosti vývoje, které načrtl):

    1. Vymizí.
    2. Přestaneme používat desktopy, tak co?
    3. Z linuxového desktopu se stane taktika místo strategie.
    4. Jedna linuxová desktopová distribuce získá 90% podíl na trhu mezi všemi uživateli Linuxu.
    5. Jedna linuxová desktopová distribuce získá 90% podíl na trhu mezi všemi uživateli desktopu.
    6. Dosáhneme plus mínus vyrovnaného podílu 33 % / 33 % / 33 % mezi Microsoft® Windows® / Apple® Mac OS® / Linux.
    7. Přestaneme předstírat, že to bude dokonalá náhrada za dominantní desktopový operační systém, a uděláme z toho něco lepšího.
    8. V podnikové sféře se může linuxový desktop uchytit jako virtualizovaný desktop.
    9. Zaměříme se použitelnost, stabilitu, bezpečnost, spolehlivost a výkon s trochou pozlátka navrch.
    10. Desktop je jen prohlížeč webu, naivko.

    Přibližně kolem bodu 7 Bob naznačil, že by možná bylo nejlepší se přestat pachtit za iluzí vytlačení Windows z desktopového trhu. Odtušil, že Microsoft má jednak „trošku více peněz“, ale především má nesporný podíl na trhu a také výhodu, že je pevně zakotven v uvažování lidí. Linux může mít sebelepší desktop, ale je pravděpodobné, že by bojoval předem prohraný boj. Kde není poptávka, je snaha o konkurování marná. Místo toho by měl Linux trh rozdělit na oblasti, kde má cenu bojovat, a kde ne. Nebude-li se linuxový desktop marně snažit vyhovět nejnižšímu společnému jmenovateli, může své úsilí zaměřit na zdokonalování konkrétních oblastí, které z něj udělají preferovanou volbu ve specializovaných případech.

    Linus Torvalds: Stav jádra

    Linus Torvalds, Linuxcon

    Velmi očekávanou akcí byl tzv. Kernel Panel. Šlo o panelovou diskusi, které se zúčastnili Jon Corbet (LWN.net), Chris Wright (Red Hat), Ted Ts'o (IBM), Greg Kroah-Hartmann (Novell) a Linus Torvalds, zakladatel linuxového jádra a dosavadní hlavní správce. Diskusi moderoval James Bottomley (Novell). Málokdy se sejdou tak těžké váhy pohromadě. Těchto šest vývojářů patří k těm, kdo každý den přímo rozhodují o dalším směru vývoje linuxového kernelu. Pokud chcete vědět, jak na tom Linux je, těžko hledat kvalifikovanější partu. Do jisté míry je výjimečná také účast Linuse Torvaldse, který se veřejným vystoupením většinou vyhýbá – v posledních letech se zúčastnil jen konferencí Linux.conf.auKernel Summit (ovšem nikoliv jako řečník).

    Kernel Panel začínal ve dvě hodiny odpoledne portlandského času (PDT), což bylo rozumných 23 hodin středoevropského. Živě streamované video bylo možné sledovat na stránkách Linux Pro Magazine.

    Zajímavá témata zahrnovala například úvahy nad tím, jestli je pro nové vývojáře těžké proniknout do elitní skupiny jaderných vývojářů. Často jsou slyšet stížnosti na to, že je jaderná vývojářská komunita příliš uzavřená na to, aby se mohli perspektivní vývojáři dostat na úroveň, kde se ten skutečný vývoj odehrává. Ted Ts'o však poznamenal, že podle jeho předběžných statistik jsou účastníci každoročního Kernel Summitu z 50-60 procent nové tváře, takže to s tou obnovou talentu nebude tak zlé.

    Linus s potěšením kvitoval, že se vývoj jádra za posledního půl roku výrazně zjednodušil. Vyplývá to z toho, že jsou stále více přijímány a využívány nově zavedené postupy, které usnadňují začleňování nových funkcí a izolaci problémových commitů a zpřehledňují hierarchickou strukturu správců subsystémů. Ukazuje to, že vývojový proces dobře funguje a nastavené postupy plní svou funkci.

    Na druhou stranu však Linus projevil mírné znepokojení nad objemem kódu, který do jádra proudí. James Bottomley poukázal na interní studii firmy Intel, která naznačuje, že se výkon Linuxu snižuje přibližně o dvě procenta s vydáním každé nové verze. Za posledních 10 verzí to znamená pokles o 12 procent, což je docela vysoké číslo. Na otázku, jestli to je problém, Linus odpověděl: „Začínáme být přecpaní a obří. Ano je to problém.“ Na doplňující otázku, jak se s tím vývojáři chtějí vypořádat, prohodil: „Ehm, moc rád bych řekl, že máme plán.“ a pokračoval: „Někdy mi přijde trochu smutné, že nemáme to štíhlé, malé, hyper-účelné jádro, které jsem si představoval před 15 lety… Současné jádro je obrovské a přecpané a pohled na iCache je děsivý. O tom není pochyb. A kdykoliv přidáme novou vlastnost, zase se to zhorší.“

    Když se James ptal, jestli tedy stávající situaci považuje za přijatelnou, Linus upřesnil: „Ne. To neříkám. Přijatelné a vyhnutelné jsou dvě různé věci. Je to nepřijatelné, ale pravděpodobně také nevyhnutelné.“

    Další dny konference

    22. 9. promluvil Joe Brockmeier, komunitní manažer v openSUSE, o tom, proč je Linux jako Ramones, a jestli by nemohl být víc jako Beatles. Naladit jste si jej mohli v 11 večer. Matt Asay bude mluvit o skutečných nákladech na Linux a open source. 23. 9. bude největším lákadlem patrně přednáška zakladatele Ubuntu a šéfa společnosti Canonical Marka Shuttlewortha, který bude mluvit o koordinovaném vydávání softwaru, linuxovém ekosystému a jeho dopadu na globální trh.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.9.2009 08:01 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference

    Pekné zhrnutie, ďakujem.

    Jedna technická, nie je PDT náhodou pacifický čas ( www.timeanddate.com/library/abbreviations/timezones/na/pdt.html)

    Have you tried turning it off and on again?
    23.9.2009 08:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference
    nie je PDT náhodou pacifický čas
    Je, ale nepsal jsem přeci v článku, že by nebyl, ne?
    23.9.2009 08:43 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference

    Aha, ja som to zle pochopil. Mňa napadlo, že to P je vztiahnuté na Portland :-)

    Have you tried turning it off and on again?
    23.9.2009 08:45 Peter Fodrek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference

    >Velmi očekávanou akcí byl tzv. Kernel Panel. Šlo o panelovou diskusi, které se zúčastnili Jon Corbet (LWN.net), Chris Wright (Red Hat), Ted Ts'o (IBM), Greg Kroah-Hartmann (Novell) a Linus Torvalds, zakladatel linuxového jádra a dosavadní hlavní >správce. Diskusi moderoval James Bottomley (Novell). Málokdy se sejdou tak těžké váhy pohromadě

     

    nesuhlsim, uz o tyzden bude dalsie take stretnutie

    http://www.osadl.org/RTLWS-Agenda-Community-Developers-Track.rtlws11-agenda-kernel-track.0.html

    23.9.2009 09:03 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference

    Budou pak někde všechna videa z přednášek zveřejněna?

    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    Rezza avatar 23.9.2009 09:14 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference

     Sice nevim co znamena byt jako Ramones, ale urcite je to tisickrat lepsi nez Beatles! Nic proti Beatles, ty mam taky rad, ale jsou uhlazeni a takovi nudni. Naopak Ramones! Hey ho, let's go!

    23.9.2009 11:22 Martin Stransky | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference

    "Nebude-li se linuxový desktop marně snažit vyhovět nejnižšímu společnému jmenovateli, může své úsilí zaměřit na zdokonalování konkrétních oblastí, které z něj udělají preferovanou volbu ve specializovaných případech"

    ...neboli pomoci IBM tam kde to IBM potrebuje...

    23.9.2009 16:36 petr
    Rozbalit Rozbalit vše tržní kout

    Pan Sutor chtěl říci, že se IBM bude pohybovat v konkurenčním lemu a nemá ambice stát se dominantní firmou a to samé doporučuje všem firmám které se zabývají Linuxem. Stejnou taktiku, ale v jiné pozici, firma IBM uplatňovala, když hledala operační systém pro své nové PC. V té době považovala výrobu HW za to hlavní a výrobu SW za nevýznamnou záležitost pro malé firmy, které vymetají tržní kouty.

     

    Pánové Gates a Ballmer byli jiného názoru a s chutí prodali IBM produkt, o kterém předpokládali že má buducnost, přestože ho v době prodeje sami nevlastnili. Rozdíl v dnešních pozicích firem Microsoft a IBM nepřehlédne ani pan Sutor.

    poky74 avatar 23.9.2009 18:32 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference
    Bob Sutor je vicepresident IBM pro open source a Linux a zastává tak velmi významnou pozici v jedné z čelních společností, které podporují vývoj linuxového jádra a prosazují Linux na stále větší množství systémů.

    Buďto jsem to nějak nepobral nebo nevím, IBM prosazuje Linux na stále více systémech? To jako že na Windowsu, Macu, BSDmČKU ? Mělo tam původně být místo systémech něco jako "strojích" či "stanicích" nebo mi opravdu něco uniká?
    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    michich avatar 23.9.2009 18:41 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference
    "systém" nemusí znamenat jenom "operační systém".
    poky74 avatar 23.9.2009 19:48 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: LinuxCon 2009, největší linuxová konference
    To mě zajímá, co bych si tedy měl pod pojmem systém krom os představit?
    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    23.9.2009 21:49 petr
    Rozbalit Rozbalit vše systém

    Systém je soubor vzájemně propojených částí které mají společný cíl.

    Zavlažovací systém, dopravní systém, informační systém, palivový systém, řídící systém, ...

    poky74 avatar 24.9.2009 17:05 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: systém
    Tak to si mě dostal, to jsem opravdu nečekal :-)
    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.